Rietjes schoonmaken voor kiemvrij nippen

Inhoudsopgave:

Rietjes schoonmaken voor kiemvrij nippen
Rietjes schoonmaken voor kiemvrij nippen
Anonim
Bamboestro schoonmaken
Bamboestro schoonmaken

Gooi dat rietje nog niet weg. Leer hoe u een rietje schoonmaakt, zodat u kunt blijven genieten van deze leuke en milieuvriendelijke manier om van uw favoriete drankjes te genieten. Je kunt elk herbruikbaar rietje schoonmaken, of het nu van plastic, siliconen, metaal of iets anders is gemaakt.

Rieten schoonmaken met een borstel

Een van de gemakkelijkste en beste manieren om een rietje schoon te maken is met een speciale rietjesborstel. Misschien heb je er zelfs nog eentje liggen van toen je babyflessen en kinderspeelgoed aan het schoonmaken was. Als dat niet het geval is, kun je er voor ongeveer vier dollar een kopen op Amazon of bij je plaatselijke winkel. Zodra je het penseel hebt, is het proces eenvoudig.

  • Spoel het rietje af onder warm stromend water of laat het weken als het erg vuil is. Het beste is als je het rietje direct na gebruik kunt afspoelen. Als dit niet het geval is, laat het rietje dan een paar minuten in warm water weken voordat u het afspoelt onder stromend water.
  • Doe een paar druppels afwasmiddel op je rietjeborstel en schuif deze voorzichtig in het rietje. Beweeg hem meerdere keren heen en weer en probeer alle oppervlakken te bereiken. Als het rietje langer is dan de borstel, maak het dan aan beide uiteinden schoon.
  • Geef het rietje een laatste, grondige spoeling om alle zeep te verwijderen.
  • Plaats het rietje rechtop om te drogen.

Een rietje schoonmaken zonder borstel

Als je geen penseel hebt en geen tijd hebt om er een te kopen, maak je dan geen zorgen. Je kunt je rietje nog steeds schoon krijgen met spullen die je in huis hebt. Zoek de knutselspullen voor de kinderen en vind pijpenragers. Het maakt niet uit welke kleur het is.

  • Spoel het rietje goed af en laat het weken als er opgedroogde smurrie op zit.
  • Maak de pijpenrager nat en voeg een paar druppels afwasmiddel van welk merk dan ook toe aan de laatste centimeters van de pijpenrager.
  • Steek het zeepachtige uiteinde van de pijpenrager in het rietje en begin het naar binnen en naar buiten te bewegen. Ga door totdat het rietje schoon is.
  • Spoel het rietje grondig af en plaats het rechtop om te drogen.

Verschillende soorten rietjes schoonmaken

Herbruikbare rietjes zijn er in veel verschillende vormen en materialen. Uw reinigingsproces kan enigszins variëren, afhankelijk van het type rietje.

Rechte plastic rietjes

Volg de bovenstaande processen, aangezien deze tot de gemakkelijkste rietjes behoren om schoon te maken. Vermijd het door hitte drogen van plastic rietjes, omdat hoge temperaturen het plastic kunnen doen smelten of verzwakken. Laat het in plaats daarvan aan de lucht drogen.

Recht plastic rietje
Recht plastic rietje

Krullende plastic rietjes

Krullende plastic rietjes zijn enkele van de moeilijkste herbruikbare rietjes om schoon te maken. Doe ze nooit in de vaatwasser, omdat de hitte ze beschadigt. Zoek in plaats daarvan een hele lange pijpenrager en gebruik de hierboven beschreven methode voor het schoonmaken van een rietje zonder borstel. Maak schoon aan beide kanten.

Krullend plastic rietje
Krullend plastic rietje

Siliconen rietjes

Siliconen rietjes, zoals het type in veel herbruikbare waterflessen, zijn bestand tegen hoge temperaturen. Dit materiaal kan echter kwetsbaar zijn als je er ruw mee omgaat. Wees extra voorzichtig bij het plaatsen van de rietjesborstel of pijpenrager en wees voorzichtig met het prikken van het metaal door het rietje.

Siliconen rietje
Siliconen rietje

Metalen rietjes

Rieten gemaakt van metaal, zoals roestvrij staal, zijn het gemakkelijkst schoon te maken. Ze zijn sterk en duurzaam en niet gevoelig voor hitte. Je kunt echter niet in dit soort rietje kijken om er zeker van te zijn dat het schoon is. Als je denkt dat je klaar bent met schoonmaken, houd je het rietje tegen het licht en kijk je er doorheen. Onderzoek het binnenoppervlak op oneffenheden of tekenen van vuil. Ga door met schoonmaken totdat deze verdwenen zijn.

metalen rietje
metalen rietje

Bamboe rietjes

Bamboe rietjes zijn een geweldig, milieuvriendelijk alternatief voor plastic, maar ze zijn lastiger schoon te maken. In plaats van zeep en een rietjesreiniger te gebruiken, plaats je de rietjes in een pot met water en schud je deze. Als het rietje erg vuil is, plaats het dan in kokend water met een beetje zelfgemaakte azijnreiniger om ziektekiemen te doden. Droog bamboerietjes altijd liggend en bewaar ze op een goed geventileerde plaats om schimmel te voorkomen.

Bamboe rietjes
Bamboe rietjes

Hacks voor het schoonmaken van zeer vuile of kiemachtige rietjes

Als iemand melk of een smoothie in het rietje heeft achtergelaten, kan het erg moeilijk zijn om het schoon te maken. Bovendien kan er in schone rietjes schimmel groeien als er water in het rietje achterblijft als je het opbergt. Er zijn een paar trucjes die kunnen helpen:

  • Gebruik een mild schuurmiddel op de stroreiniger. Zuiveringszout werkt goed voor het afschrapen van opgedroogde smoothie-smurrie.
  • Als het rietje beschimmeld is en gemaakt is van plastic, siliconen of metaal, week het dan in een milde bleekoplossing om ziektekiemen te doden.
  • Droog heldere rietjes in de zon, zodat het zonlicht ziektekiemen kan helpen vernietigen.
  • Als er na het schoonmaken stukjes in het rietje zitten, vul het dan met water en gebruik dan je mond om het water met kracht in de gootsteen te blazen. Blaas altijd uit, zodat je het vuile water niet verbruikt.

Andere milieuvriendelijke alternatieven voor stro

Als je het schoonmaken van herbruikbare rietjes beu bent, maar toch een milieuvriendelijk alternatief voor plastic wegwerprietjes wilt kiezen, overweeg dan biologisch afbreekbare rietjes. Deze rietjes blijven niet op stortplaatsen hangen en zijn mogelijk minder schadelijk voor het milieu dan plastic alternatieven. Of u nu kiest voor biologisch afbreekbare rietjes of eenvoudigweg uw herbruikbare rietjes schoonmaakt met deze methoden, u kunt er zeker van zijn dat uw slokje de planeet niet schaadt.

Aanbevolen: