Drag Racing-memorabilia: geschiedenis en waarde

Inhoudsopgave:

Drag Racing-memorabilia: geschiedenis en waarde
Drag Racing-memorabilia: geschiedenis en waarde
Anonim
Auto's dragracen uit de jaren 70
Auto's dragracen uit de jaren 70

Dragrace-memorabilia hebben hun wortels diep in de opkomst van de auto- en jeugdcultuur in het naoorlogse Amerika. In de jaren vlak na de oorlog, toen de voorsteden van Amerika het perfecte landschap vormden voor lange ritten, floreerden tieners die hun 'hot rods' uitbreidden aan de rand. Je zou middelbare scholieren kunnen vinden die bezig zijn met het "opvoeren" van oude automotoren om het vermogen en de prestaties te verbeteren voor illegale dragraces op de rechte stukken net buiten hun stad. In de jaren zeventig was dragracen een echte sport geworden met officiële evenementen en coureurs, die hun expedities allemaal gedeeltelijk financierden met de verkoop van merchandise. Dus of je nu uit Detroit of Charlotte komt, je kunt overblijfselen van deze ooit enorm populaire activiteit vinden in landelijke collecties en kringloopwinkels in de Verenigde Staten.

Dragracecultuur die de memorabilia inspireerde

In het begin van de jaren vijftig profiteerden de reguliere media van deze groeiende jeugdcultuur en creëerden allerlei mediaproducten waarmee inkomsten konden worden verdiend, gericht op het targeten van deze tieners met kleingeld. De Amerikaanse fascinatie voor criminaliteit en opstandige tieners kwam samen met deze beweging, en pulp fiction, b-films en dergelijke geromantiseerde randactiviteiten zoals diefstal, geweld, spijbelen en illegaal autoracen. De media-aandacht voor deze veelal landelijke activiteiten zorgde ervoor dat ze plotseling in de schijnwerpers kwamen te staan en deze bekendheid hielp om dragracen tot een nationaal fenomeen te maken.

Tiener Thunder-poster
Tiener Thunder-poster

Kort daarna begonnen investeerders die wilden profiteren van deze groeiende culturele beweging legale dragracestrips te bouwen. Deze waren eenvoudigweg gemaakt van een strook asf alt van ongeveer een halve mijl lang. Elk weekend vonden er races plaats, en tienermonteurs lieten hun 'tuning'-vaardigheden zien door middel van onderlinge races met hoog vermogen. De sleutel voor deze tienerliefhebbers was altijd om het totale gewicht van de auto te verminderen en het motorvermogen op alle mogelijke manieren te vergroten om als eerste over de finish te komen. Toch waren deze strips niet de eerste in hun soort, en organisaties als de National Hot Rod Association, die in 1951 werd opgericht, bevestigden het feit dat deze vorm van entertainment in kleine steden eigenlijk helemaal niet zo klein was.

Beroemde Drag Racing-coureurs

Voor de meeste verzamelaars zijn enkele van de meest waardevolle memorabilia items die verband houden met het leven en de carrière van enkele van de eerste racers. Een paar voorbeelden van deze populaire stuurprogramma's zijn:

Shirley Muldowney Autoracen Sport
Shirley Muldowney Autoracen Sport
  • " Dyno Don" Nicholson -Nicholson begon eind jaren veertig met racen op de droge bodems van El Mirage, Californië, en ging de daaropvolgende zestig jaar door met dragracen.
  • Gene Mooneyham - Gene was een succesvolle dragracer met een carrière die liep tot aan de begindagen van de sport in de jaren vijftig en zestig.
  • Arnie "the Farmer" Beswick - Arnie, de bekendste Pontiac-dragracer ter wereld, gebruikte tijdens zijn carrière eind jaren vijftig en begin een reeks aangepaste Pontiac-modellen Jaren 60, en werd al snel bekend als "Mr. Pontiac."
  • Leo Payne - Leo, een toonaangevende dragracer van de jaren vijftig tot en met de jaren zeventig, was de eerste die in 1969 op de Bonneville S alt Flats een topsnelheid van 320 km/u bereikte.
  • Shirley Muldowney - Shirley Muldowney, bijgenaamd de Koningin van Drag Racing, was de beroemdste vrouwelijke dragracer uit de jaren 60 en 70. Later werd ze de eerste drievoudig Top Fuel-wereldkampioen.
  • Don Garlitis - Don Garlitis, bekend als "Big Daddy" in de dragracegemeenschap, was een ingenieur en coureur die verantwoordelijk was voor het leiden van de sport en het creëren van dergelijke innovaties als een top- snelheid auto met motor achteraan.

Veelvoorkomende soorten Drag Racing-memorabilia

Terwijl dragracen in de jaren vijftig werd geformaliseerd, was er destijds niet zo'n grote merchandise-machine actief. Omdat er gedurende het decennium slechts een paar toegewijde organisaties actief waren, werden er niet zoveel publieksmemorabilia vrijgegeven. Dit betekent uiteraard dat de verzamelobjecten die je kunt vinden uit de begindagen van het dragracen voor aanzienlijke bedragen kunnen worden verkocht. Vervolgens zorgde de betrokkenheid van grote autobedrijven bij de sport in de jaren zestig en begin jaren zeventig ervoor dat dragracen een veelbesproken sport werd en goed bezochte evenementen promootte. Met grote namen als Ford en Chrysler die speciale voertuigen uitbrachten en met auto-innovaties die Amerikaanse pony- en muscle-cars sneller maakten, werd dragracen slechts een van de vele populaire autosporten van de jaren zeventig.

Van motorstunts tot Formule 1-races: de jaren zeventig worden door velen beschouwd als het meest wenselijke tijdperk voor motorsportmemorabilia. Er kwam echter geen einde aan dragracen in de jaren zeventig, en je kunt nog steeds veel gemakkelijk te vinden commerciële dragrace-memorabilia uit de jaren tachtig en later op de huidige markt vinden. Enkele van de meest voorkomende soorten van deze vintage dragrace-memorabilia zijn:

1955 - Drag Racing-bord
1955 - Drag Racing-bord
  • Posters
  • Patches
  • Knoppen en pinnen
  • Ticketstubs
  • Herdenkings-t-shirts
  • Fotoafdrukken
  • Tijdschriften
  • Bemanningsuitrusting zoals jassen, hoeden, overalls, enzovoort

De waarde van Drag Racing-memorabilia

Aangezien dragracen als sport zo vele decennia bestrijkt, is er een enorme hoeveelheid vintage memorabilia beschikbaar voor zowel verzamelaars als autoliefhebbers. Je kunt zelfs doorgewinterde verzamelaars vinden met hele collecties die zijn opgebouwd rond memorabilia van specifieke niches, zoals een individuele bestuurder, een automerk/-model of een regio van het land. Omdat dragracen nooit echt evolueert naar een zeer commerciële sport (zoals stockcarracen bijvoorbeeld), zijn er veel goedkope memorabilia die je kunt verzamelen. Dit betekent dat de toegangsdrempel voor dit soort verzamelobjecten ongelooflijk laag is en een goed startpunt kan zijn voor iemand die geïnteresseerd is in automatisch verzamelen en niet over een enorm fonds beschikt voor het kopen en doorverkopen van memorabilia.

Kansas National Guard statische displays dragracers en voertuigen
Kansas National Guard statische displays dragracers en voertuigen

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de dragrace-memorabilia die momenteel online en persoonlijk verkrijgbaar zijn in kringloopwinkels en antiekwinkels.

Tijdschriften en tijdschriften

Als het om tijdschriften en periodieken gaat, is er een overvloed aan tijdschriften en tijdschriften uit de jaren zestig en zeventig beschikbaar. Van LIFE-nummers met één onderwerp tot speciale series als Hot Rod, er zijn meer dan genoeg papieren ephemera gerelateerd aan dragracen. Deze tijdschriften zullen bijna altijd een zekere mate van vervaging en schade door de zon vertonen, maar exemplaren met alle pagina's en zonder noemenswaardige waterschade/scheuren worden meestal voor ongeveer $ 5- $ 40 per stuk verkocht. Deze dragracetijdschriften zijn bijvoorbeeld onlangs binnen dat bereik op eBay verkocht:

  • 1972 editie van Hot Rod - Verkocht voor $ 6,99
  • 1963 editie van Hot Rod - Verkocht voor $ 14,99
  • 1953 editie van Hop Up - Verkocht voor $ 39,99

Posters

Hoewel posters een grote aantrekkingskracht hebben dankzij hun felle kleuren/afbeeldingen en hun directe mogelijkheid om als decoratie te worden gebruikt, kunnen vintage posters lastig zijn om te verzamelen. Je moet oppassen dat je niet per ongeluk reproducties van originele afdrukken koopt, aangezien deze niets waard zijn in vergelijking met de originelen zelf. Vooral als je deze posters online koopt, moet je ervoor zorgen dat je ze van een gerenommeerde verkoper krijgt en dat je om documentatie vraagt als ze die hebben, evenals meerdere foto's om de visuele leeftijd van de poster te verifiëren. Op dezelfde manier, als je grote dragrace-posters tegenkomt die voor twintig of dertig dollar worden aangeboden, wil je zeker voorzichtig te werk gaan. Zoek naar authentieke dragrace-posters zoals deze:

  • 1974 AHRA Grand American Nationals-poster - Verkocht voor $ 150
  • Zeldzame NHRA Supernationals Ontario Race-poster - Verkocht voor $ 109,99

Kleding

Een aantal van de meest waardevolle dragrace-verzamelobjecten zijn de functionele items uit de hoogtijdagen van de sport. Chauffeurs- en pitcrew-jassen, hoeden en t-shirts behoren tot de meest waardevolle dragrace-memorabilia op de huidige markt. Over het algemeen zal vintage kleding met een duidelijke connectie met een chauffeur of organisatie en kledingstukken die volledig draagbaar zijn, voor ongeveer $ 100 per stuk worden verkocht. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, waarbij speciale artikelen mogelijk voor hogere bedragen worden verkocht. Neem bijvoorbeeld deze verschillende dragrace-jassen:

  • Vintage NHRA National Championship-jas - Verkocht voor $ 99
  • Vintage dragracen brandweerjasje - Verkocht voor $ 102,50
  • NHRA-racejack uit de jaren 70 - aangeboden voor $ 850

Race naar deze unieke verzamelobjecten

Zelfs vandaag de dag zijn de meeste verzamelaars van dragrace-memorabilia monteurs of autoliefhebbers die de sport al vele jaren volgen. Er is echter altijd wel plek voor een nieuwe fan en iedereen kan beginnen met het verzamelen van deze coole vintage items als hij er zin in heeft. Wacht dus niet tot iemand de geblokte vlag uittrekt om weg te racen om dat stukje geschiedenis van dragracen te vinden dat gewoon van jou moet zijn.

Aanbevolen: