Gember kweken: binnen of in je eigen tuin

Inhoudsopgave:

Gember kweken: binnen of in je eigen tuin
Gember kweken: binnen of in je eigen tuin
Anonim
Weergave van verse gemberwortel
Weergave van verse gemberwortel

Je kunt leren hoe je gember binnenshuis of in je eigen tuin kunt kweken. Als je je eigen gemberplanten kweekt, kun je dit prachtige kruid bij de hand hebben wanneer je verse gember wilt gebruiken.

Gember kweken: binnen of in je eigen tuin

Je kweekt gember binnen of in je eigen tuin met dezelfde technieken. Er zijn een paar dingen die je misschien moet doen als je ervoor kiest om gember in je eigen tuin te kweken, maar die je niet zult doen voor de binnenkweek, zoals het toevoegen van bodemverbeteringen.

Groeiomstandigheden en zones voor thuistuin

Gember groeit in een warme, vochtige omgeving en heeft ongeveer 3-5 uur direct zonlicht nodig. Je moet voor een lange en brede kweekruimte zorgen, zodat de wortelstokken zich kunnen verspreiden. Een verhoogd bed is ideaal omdat het de ondergrondse groei kan tegenhouden. Als je buiten gember kweekt, moet je in zones 7-12 wonen om een voldoende lang groeiseizoen te hebben. Sommige variëteiten kunnen alleen in zone 8-12 worden gekweekt, dus zorg ervoor dat je de juiste zones begrijpt voor de gember die je plant. Als je niet in een gunstig gebied woont, wil je je gember binnenshuis kweken.

Verschillen bij het kweken van gember binnenshuis of in uw eigen tuin

Afgezien van de bodemaanpassingen die nodig zijn voor een moestuin, kun je gember voor beide methoden op dezelfde manier voorbereiden en planten.

Verzamel uw gereedschap, benodigdheden en uitrusting

Het eerste dat u hoeft te doen, is de juiste gereedschappen, benodigdheden en uitrusting verzamelen. Zodra je deze hebt verzameld, kun je aan de slag. Houd in gedachten hoe gember horizontaal groeit. Je moet voor een bak zorgen die groot genoeg is voor dit groeipatroon.

Begin met een gemberwortelstok

De gemberwortelstok wordt ook wel een kruipende wortelstok genoemd. Dit is het wortelsysteem dat groeit in een horizontaal netwerk. Deze ondergrondse stengel produceert vervolgens scheuten waaruit een nieuwe plant met een eigen wortelstelsel voortkomt. De wortelstokken zijn verantwoordelijk voor het voeden van de ondergrondse planten (gemberwortels) via een opslagsysteem dat verschillende eiwitten en zetmeel voor de planten verzamelt.

Verse gember met nieuwe spruit
Verse gember met nieuwe spruit

Een wortelstok identificeren

Een wortelstok is niet de wortel. In plaats daarvan is het een ondergrondse stengel en heeft het knooppunten over de hele lengte. Uit de wortelstok groeien nieuwe planten. De gebieden waar de planten tevoorschijn komen zijn knooppunten die gemakkelijk kunnen worden geïdentificeerd als je naar de wortelstok kijkt.

Gemberwortelstok kopen bij tuinleverancier

Als u een favoriete tuinleverancier/centrum of zadencatalogus heeft, kunt u door de beschikbare gemberwortelstokken bladeren. Als u er zeker van bent dat u de gewenste gember heeft, kunt u deze online bestellen of naar uw plaatselijke kwekerij of kas gaan om er persoonlijk een te selecteren.

Een container kiezen om gember te kweken

Houd bij het selecteren van je container rekening met hoeveel gemberplanten je wilt. De gemiddelde gemberplant wordt tussen de 2 en 3 meter hoog. Je moet ook een container selecteren die niet minder dan 30 cm diep is om een goede groei te garanderen.

Benodigd gereedschap en uitrusting:

  • Potgrond met goede drainageeigenschappen
  • 12" Bx12" D of grotere plantenbak met drainagegaten
  • Dienblad of schotel voor container
  • Drainagestenen voor bak of schotel om de container iets hoger te houden voor een betere drainage.
  • Gemberwortels gekocht

Bodemwijzigingen

Afhankelijk van de potgrond die u kiest, hoeft u de grond mogelijk niet aan te passen. Als u uw eigen compost maakt, kunt u de planten aankleden terwijl ze groeien met uw eigen compost. Gember voedt zich met een hoog fosforgeh alte. Je kunt de grond testen voordat je gaat planten en deze indien nodig aanpassen.

Gemberknoppen/ogen planten

Zodra je alles klaar hebt, moet je je gemberwortelstok onderzoeken op scheuten of het begin van knoppen. Een gezonde wortelstok moet meer dan één knop hebben. Je kunt de knoppen herkennen omdat het knooppunten lijken die uit de gemberhuid steken. Deze zien er ongeveer hetzelfde uit als de ogen op aardappelen.

Benodigdheden

  • Mes
  • Snijplank
  • Lade

Instructies:

  1. Zodra je de knoppen/ogen op de wortelstok hebt geïdentificeerd, moet je de wortelstok in stukken snijden.
  2. Snijd met het mes de wortelstok zo af dat elk stuk een volledige knop bevat, ongeveer 2,5 tot 4,5 cm breed om er zeker van te zijn dat de knop intact is.
  3. Plaats de gesneden stukken op een bakplaat of mat zodat het gesneden weefsel kan eelten (2-3 dagen).
gember in een pot planten
gember in een pot planten

Gemberknoppen/ogen weken voordat je gaat planten

Je moet de knoppen/ogen conditioneren voordat je gaat planten, om de knoppen/ogen aan te moedigen een beetje open te gaan, zodat ze groeien zodra ze zijn geplant. Hiervoor moet je de toppen een nacht laten weken om eventuele groeivertragers te verwijderen. Dit geldt vooral als je probeert gemberwortel te kweken die je in de supermarkt hebt gekocht.

Benodigdheden:

  • Kom: diep genoeg om de wortel onder warm water te dompelen.
  • Warm water: gefilterd, gedistilleerd of natuurlijke bron, niet kokend.

Instructies:

  1. Plaats de knoppen/ogen in de kom.
  2. Vul de kom met warm water totdat de gemberknoppen/ogen volledig onder water staan.
  3. Laat de stukjes wortelstok een nacht weken.
  4. Verwijder 's ochtends voorzichtig de knoppen/ogen om ze niet te beschadigen.
  5. Zet opzij terwijl je de plantbak klaarmaakt.
  6. Vul de container en laat ongeveer 15 cm vrij tussen de grond en de rand van de container.
  7. Neem elke knop/oog en plaats ongeveer 15 cm uit elkaar.
  8. Zorg ervoor dat de knoppen/ogen naar boven wijzen, zodat de plant goed groeit.
  9. Bedek de knoppen/ogen voorzichtig met 7-10 cm potgrond (voor een ondiepe container bedek ze alleen met 5 cm potgrond).
  10. Het ideale is dat het grondniveau ongeveer 2,5 cm onder de rand van de pot/container ligt.
  11. Bestrooi met water tot de grond vochtig is, niet nat.

Verzorging van gemberplanten en waar u uw gembercontainer plaatst

Als je eenmaal tevreden bent met het succesvol planten van de gemberknoppen/ogen, moet je ervoor zorgen dat de pot/container op een warme plaats wordt bewaard. De planten houden van zonlicht. Je moet ervoor zorgen dat de planten minimaal 3-5 uur direct zonlicht krijgen. Mogelijk moet u een kweeklamp gebruiken als de planten alleen indirect zonlicht krijgen. Hoewel je misschien met indirect licht kunt groeien, zul je met 3-5 uur direct zonlicht gezondere en robuustere planten en gember krijgen.

het water geven van de ontkiemende zaailing
het water geven van de ontkiemende zaailing

Verspreid tijd voor het kweken van gember

Het kan enkele weken duren voordat je gember zich verspreidt (3-8 weken). Met zorg en constante aandacht kun je snellere kiemresultaten zien.

Watervereisten voor het kweken van gember

Je wilt een gelijkmatige en constante watergift hebben, zodat je de gemberplanten niet onder druk zet. Nooit boven water. Wanneer de bovenste laag aarde van 2,5 cm droog is, kun je de planten veilig water geven.

Tips voor het kweken van gember in uw eigen tuin

U volgt het gedeelte over bodemverbetering voor uw moestuin. Afhankelijk van de resultaten van de grondtest moet u mogelijk de pH van uw grond aanpassen en aanpassen.

Bewateringsvereisten voor uw huistuin

Als je buiten gember kweekt, moet je ook rekening houden met de hoeveelheid regen die je tuin krijgt en moet je de watergift van je gember aanpassen. Laat de grond nooit uitdrogen en laat uw plant hangen. Dit soort onregelmatige watergift veroorzaakt stress voor je planten en de gember zal zich ondergronds niet zo goed ontwikkelen als zou moeten. Als het droog weer is, kunt u uw planten regelmatig besproeien. Je kunt een sprinkler of een druppellijntimer instellen om ervoor te zorgen dat de planten constant vocht hebben.

Weten wanneer het tijd is om gember te oogsten

Binnen 8-10 maanden zou je gember klaar moeten zijn om te oogsten, afhankelijk of je hem binnen of buiten hebt gekweekt en onder welke weersomstandigheden. Er zijn een paar veelbetekenende tekenen dat de wortelstokken volwassen zijn geworden.

  • De planten zullen bloeien.
  • De bladeren worden geel en drogen uit.
  • De stengels zullen omhangen of op de grond vallen.

Gember oogsten

Je oogst de gember door de hele plant op te graven. U moet de wortelstokken selecteren die u wilt herplanten en dit onmiddellijk doen.

Leren hoe je gember binnenshuis of in je eigen tuin kunt kweken

Het is gemakkelijk om gember binnen of in je eigen tuin te kweken. Als je eenmaal het proces van planten, verzorgen en oogsten begrijpt, kun je snel een gemberkweekexpert worden!

Aanbevolen: