Guatem alteeks gezinsleven: rollen verkennen & Tradities

Inhoudsopgave:

Guatem alteeks gezinsleven: rollen verkennen & Tradities
Guatem alteeks gezinsleven: rollen verkennen & Tradities
Anonim
Guatem alteekse Maya-familie
Guatem alteekse Maya-familie

Guatemala is een prachtig land. Het heeft een divers landschap vol weelderige groene velden, bergen, vulkanen, stranden, regenwouden, een rijke geschiedenis en een levendige cultuur. Guatemala is een geweldige plek om vakantie te vieren, maar je moet verder kijken dan de toeristische attracties om meer te weten te komen over het Guatem alteekse gezinsleven.

Guatem alteeks gezinsleven

Het Guatem alteekse gezinsleven hangt af van de vraag of het gezin inheems (Maya) of ladino is (degenen die de Spaanse taal, kleding en levensstijl hebben overgenomen, ongeacht ras). Er wordt geschat dat de inheemse bevolking tussen de 35 en 50% van de totale bevolking uitmaakt.

Ladino Families

Onder de meer stedelijke jongens die een meer westerse levensstijl leiden, komt een gezin met een vader, moeder en kinderen het meest voor. Een welvarender Ladino-huishouden kan ook grootouders of andere familieleden en bedienden omvatten.

Inheemse gezinnen

In de inheemse (Maya) plattelandsgebieden is het gebruikelijk dat de kernfamilie en de uitgebreide familie hetzelfde huis delen. Als alternatief kunnen ouders, getrouwde zonen en hun gezin, ongehuwde kinderen en grootouders in een gezinswoning wonen. Vaak deelt de uitgebreide familie verantwoordelijkheden zoals voedsel, kinderopvang en financiën. De uitgebreide familie is de basis van de inheemse gemeenschap. Inheemse Guatem alteken trouwen zelden buiten hun eigen taalgroep en dorp.

Familie van inheemse Maya's
Familie van inheemse Maya's

Guatem alteekse familierollen

Guatemala is patriarchaal en het land met de meeste genderongelijkheid in Latijns-Amerika. De traditionele genderrollen draaien rond machismo, caballerisme en marianisme. Dit betekent dat mannen in Guatem alteekse gezinnen over het algemeen het sterke, agressieve gezinshoofd en kostwinner zijn, terwijl vrouwen de morele kern van het gezin vormen en het merendeel van het huishoudelijk werk en de kinderopvang voor hun rekening nemen.

Guatem alteekse gezinnen

De Guatem alteekse cultuur is warm, genereus, legt grote nadruk op familie en waardeert solidariteit, onderlinge afhankelijkheid, samenwerking en loyaliteit. Vanwege deze waarden omvat een Guatem alteekse familie echte familieleden en strekt zich vaak uit tot vrienden, huishoudpersoneel en anderen. Families vertrouwen op hun gemeenschap voor steun en middelen. In Guatemala zou je kunnen zeggen: "Er is een dorp voor nodig om een kind groot te brengen."

Peetouders

Guatem alteekse waarden, zoals colectivisme (groep) en personalismo (vriendelijkheid), betekenen dat het traditioneel is dat moeders de steun krijgen van een sociale gemeenschap. De ondersteuning bestaat uit een padrino en madrina (peetvader en meter) en een compadre of comadre (goede vriend, metgezel of naaste medewerker) die ook de rol van peetouder hebben.

Moeder en kind

Guatem alteekse moeders zijn doorgaans erg beschermend tegenover hun kinderen, vooral hun dochters. Jonge kinderen zijn zelden buiten het bereik van hun moeder. Samen slapen met baby's en kinderen is niet alleen maar een trend; het is wat Guatem alteekse moeders doen.

Het familiehuis

Het gezinshuis heeft weinig moderne gemakken, maar het beschermen van het gezinshuis is van het grootste belang. De meer welvarende families leven vaak in gesloten gemeenschappen, maar de meeste huizen hebben een soort muur om zich heen.

Oud dorp in Guatemala
Oud dorp in Guatemala

Problemen waarmee Guatem alteekse gezinnen worden geconfronteerd

Er is een aanzienlijke ongelijkheid tussen rijk en arm in Guatemala, dat een van de hoogste armoedeniveaus ter wereld heeft. Het land worstelt met gezondheid en ontwikkeling, ondervoeding, geletterdheid, bewustzijn over anticonceptie, politieke instabiliteit en natuurrampen. Helaas heeft dit allemaal grote gevolgen voor Guatem alteekse gezinnen, die vaak de enige betrouwbare bron van steun en veiligheid voor familieleden zijn.

Ondervoeding

Volgens ChildFund.org lijdt in Guatemala "bijna de helft van alle kinderen onder de vijf jaar aan bloedarmoede, en ondervoeding is de grootste oorzaak van kindersterfte in deze leeftijdsgroep. Bijna 60 procent van de kinderen leeft op het platteland kampen met groeiachterstand als gevolg van ondervoeding." Humaniun.com zegt: "Gebrek aan voedsel is een dagelijkse zorg voor veel Guatem alteekse gezinnen", voornamelijk inheemse gezinnen.

Geweld

Guatem alteken hebben een gezegde: "El que te quiere, te aporrea. "(Degene die van je houdt, slaat je). Dit is een trieste uitdrukking van hoe geweld als normaal wordt gezien en zelfs als een uiting van genegenheid. Geweld is een ander probleem waarmee Guatem alteekse gezinnen worden geconfronteerd. Kinderen worden op straat en binnen het gezin geconfronteerd met geweld en onveiligheid. Huiselijk geweld komt veel voor. Lijfstraffen worden in Guatemala geaccepteerd en toegepast en leiden er vaak toe dat mishandelde kinderen in hun eentje belanden en geen veilige plek hebben om naartoe te gaan. Volgens SaveTheChildren.org behoort het "dubbelcijferige aantal kindermoorden" in Guatemala tot de hoogste ter wereld.

Kinderarbeid

Humanium.org meldt dat "meer dan 20% van de Guatem alteekse kinderen gedwongen wordt te werken om bij te dragen aan het gezinsinkomen." Deze kinderen hebben verschillende banen en worden vaak ‘meedogenloos uitgebuit in inspannende en soms gevaarlijke situaties.’

Migratie

Volgens PRI.org is "migratie voor veel gezinnen in sommige delen van Guatemala een plicht geworden." Terwijl de Guatem alteken die migreren op zoek naar een beter leven financiële steun terug kunnen sturen naar hun families, verandert migratie de Guatem alteekse families. Kinderen kunnen achtergelaten worden door migrerende ouders, meegenomen worden of zelfstandig migreren zonder een volwassen voogd. Unicef.org zegt dat "de betrokkenheid van vervangende zorg of het gebrek aan zorg problemen veroorzaakt voor het emotionele welzijn en de psychologische ontwikkeling van sommige kinderen."

Guatem alteekse tradities

Guatem alteken hebben weinig gevoel voor gedeelde culturele tradities vanwege hun etnische diversiteit, die terug te zien is in de verschillende talen en levensstijlen in het hele land. Naarmate echter meer inheemse gezinnen naar stedelijke gebieden verhuizen voor onderwijs en grotere kansen, vindt er een vermenging plaats van inheemse en westerse tradities. Er zal in de toekomst waarschijnlijk een nog grotere consolidatie plaatsvinden. Dit betekent dat eerder dan de etnische achtergrond de sociale klasse zal bepalen hoe het Guatem alteekse gezinsleven er in de toekomst uit zal zien.

Aanbevolen: