Kersenzaden planten voor succesvolle bomen

Inhoudsopgave:

Kersenzaden planten voor succesvolle bomen
Kersenzaden planten voor succesvolle bomen
Anonim
rode kersenbes op een boomtak
rode kersenbes op een boomtak

Leren hoe je kersenzaden plant, is eenvoudig als je de eenvoudige instructies volgt. Wees bereid om ongeveer vijf jaar te wachten voordat je kersen hebt, waarna de bomen 30 tot 40 jaar heerlijke kersen zullen produceren.

Kersenzaden planten - voorbereiding vóór het planten

Je kunt een kersenboom uit zaad laten groeien. Je moet eerst de zaden voorbereiden.

Week de kersenzaadjes

Week de kersenpitten om het overgebleven fruitpulp dat ze bedekt te verwijderen. De eenvoudigste manier om dit te doen is door ze in een kom met warm water te leggen en ze 30 minuten te laten weken.

Spoelen

Deze volgende stap is ook eenvoudig.

  1. Doe de zaden in een zeef en spoel ze af met stromend water. Pas op dat u de zaden niet uit de zeef spat.
  2. Nu de zaden gescheiden zijn van de pulpschoven, verwijder je de zaden en gooi je het overgebleven vruchtvlees weg.
Handen met kersenzaden
Handen met kersenzaden

Verspreid kersenpitten op papieren handdoeken

De zaden moeten worden gedroogd voordat je ze kunt planten.

  1. Verdeel de zaden op keukenpapier zodat ze kunnen drogen.
  2. Op een warme plaats zetten, maar niet in direct zonlicht, waar ze niet gestoord worden, en 4-5 dagen laten drogen.

Stratificeer de zaden

Om de zaden te laten ontkiemen, moeten ze het natuurlijke proces van stratificatie doorlopen. Je bootst de manier na waarop moeder natuur kersenzaden klaarmaakt voor ontkieming tijdens het koude proces van de winter.

  1. Zodra de zaden droog zijn, plaats je ze in een plastic opbergzak met een vochtig stuk keukenpapier.
  2. Je kunt de bovenste ritssluiting van de zak een beetje open laten, zodat de zaden niet rotten door te veel vocht.
  3. Plaats de zak in de koelkast, waar deze gedurende 10 weken niet wordt verstoord.
  4. Controleer het zaad regelmatig om er zeker van te zijn dat het keukenpapier niet is uitgedroogd. Sommige tuiniers geven er de voorkeur aan om de zaden in een luchtdichte verpakking te doen.

Een kersenboom laten groeien uit gestratificeerde zaden

Haal na 10 weken de kersenpitten uit de koelkast. Laat ze acclimatiseren aan kamertemperatuur door ze een paar uur te laten rusten.

  1. Zodra de zaden zijn opgewarmd, plant je ze in voorbereide containers met potgrond.
  2. Plant twee zaden per container.
  3. Zoek een mooie zonnige plek voor je kersenzaadpotten en geef regelmatig water, zodat de grond altijd vochtig is, maar nooit nat of drassig.

Verdun de planten

Als beide zaden in elke container omhoog komen, wacht dan tot ze ongeveer tien centimeter groot zijn en verwijder de kortere plant uit elke container. Dit proces heet verdunnen. Je wilt dat de beste plant alle voedingsstoffen in de container heeft, zodat de overlevingskans het grootst is. Zorg ervoor dat je de plant op de juiste manier weggooit, want het enige deel van een kersenboom dat niet giftig is, is de kers! De bladeren, twijgen en schors bevatten een soort cyanide die bij inslikken dodelijk is voor mens en dier.

Hoe lang duurt het om een kersenboom uit een zaadje te laten groeien?

Hoe lang het duurt om een kersenboom uit zaad te laten groeien, kan variëren. Een goede vuistregel is tussen de 7 en 10 jaar. Veel hangt af van hoe snel de kersenzaden ontkiemen. Bij sommige zaden kan het enkele maanden tot een jaar duren. Als je het stratificatieproces gebruikt, vergroot je de kans dat de zaden sneller ontkiemen.

Hoe kersenbomen planten

Als je kersenbomen ongeveer 30 cm hoog zijn, kun je ze bij warm weer verplanten, bij voorkeur in de lente.

Bereid het gat voor

  1. Graaf een gat dat breder en dieper is dan de pot.
  2. Voeg een laag potgrond toe op de bodem van het gat.
  3. Als je meer dan één boom plant, plaats ze dan 6 meter uit elkaar.
Vrouw die kersen oogst in de tuin
Vrouw die kersen oogst in de tuin

Boom vrijgeven uit kweekpot

Vervolgens haal je de kersenboom uit de kweekpot door de zijkanten van de pot vast te houden en deze te kantelen zodat de boom vrij kan glijden. Als de boom niet gemakkelijk loslaat, kun je de wortels voorzichtig met een mes uit de pot losmaken of langs de buitenkant van de pot drukken.

Plaats de kersenboom in het gat

Je kunt de boomwortels voorzichtig uit de boom spreiden en in het gat centreren. Vul het gat met aarde en vul het aan tot de kluit bedekt is. Druk de losse grond aan.

Beveilig de boom

Steek een houten paal of paal in de grond naast de boom. Gebruik boombinders om de boom aan de paal/paal vast te maken, zodat deze beschermd is tegen de wind en andere elementen.

Bescherm jonge bomen

Je kersenbomen zijn zacht en kwetsbaar voor herten die immuun zijn voor de giftige werking van de schors en bladeren van de kersenboom. Dat betekent dat de herten hoogstwaarschijnlijk zullen smullen van de jonge bomen die je zojuist hebt geplant. Neem voorzorgsmaatregelen om uw kersenbomen te beschermen met een draadomheining die kan worden vervangen naarmate de bomen groeien en volwassen worden.

Water en mulch je kersenboom

Je kersenboom water geven met een diepe week (een liter water) om hem een goede start te geven. Voeg 2 "-3" mulch toe om het vocht vast te houden en onkruid te voorkomen. Uw kersenboom heeft het eerste jaar regelmatig water nodig. Het is het beste om jonge bomen niet te bemesten, omdat ze zo zacht zijn. Het duurt tussen de 2 en 5 jaar voordat uw kersenboom vrucht draagt.

Bomen planten uit kersenzaden

Het is gemakkelijk om te leren hoe je kersenzaden plant. Als je de bomen eenmaal hebt geplant, heb je tientallen jaren lang volop kersen.

Aanbevolen: