Groepsdruk van tieners begrijpen en beheren

Inhoudsopgave:

Groepsdruk van tieners begrijpen en beheren
Groepsdruk van tieners begrijpen en beheren
Anonim
Gelukkige tiener onder zijn collega's
Gelukkige tiener onder zijn collega's

Je weet dat je vrienden invloed op je hebben. Die trui die je draagt of die tas die je hebt, kan daar een bewijs van zijn. Maar wist je dat groepsdruk zowel positief als negatief kan zijn? Het kan ook allerlei verschillende soorten effecten hebben. Leer wat groepsdruk is en hoe je ermee om kunt gaan.

Wat zijn leeftijdsgenoten?

Toen je een klein kind was, waren je leeftijdsgenoten de kinderen waarmee je op de speelplaats omging en die door je ouders werden doorgelicht. Welk kind heeft het nog niet gehoord: jij kunt niet met Billy omgaan, hij is een slecht kind? Maar nu je ouder bent, kies je vrijwel je eigen vrienden. Het kunnen de kinderen zijn met wie je op school omgaat, of je kliek. Je leeftijdsgenoten zijn ook de vrienden die je in je buurt hebt, de kinderen die je kent van je werk, of je jeugdgroepvrienden. Als tiener heb je veel leeftijdsgenoten die in verschillende categorieën van je leven vallen. Ze gaan misschien niet allemaal tegelijk met je om, maar ze beïnvloeden je allemaal op de een of andere manier.

Wat is groepsdruk?

De manier waarop je vrienden je beïnvloeden is groepsdruk. Soms is groepsdruk subtiel, zoals het kopen van een trui omdat al je vrienden die dragen, maar andere keren is het gemakkelijk te herkennen. Als iemand je onder druk zet om sneller te rijden of je uitlacht omdat jij de enige bent die niet drinkt, is groepsdruk iets gemakkelijker te zien. Nu zijn er allerlei soorten groepsdruk en statistieken over, maar in principe komt het neer op twee hoofdtypen: positief en negatief.

Negatieve groepsdruk

Je hoort voortdurend over negatieve groepsdruk op je sociale media-feed. Negatieve groepsdruk is het soort druk dat je ertoe aanzet iets te doen waarvan je weet dat het niet goed is, of dat je misschien niet wilt doen. Al je vrienden gebruiken bijvoorbeeld drugs en ook al weet jij dat het verkeerd is, jij doet het ook. Misschien omdat een vriend je dat smeekte, besloot je een aansteker uit die winkel te stelen. Negatieve groepsdruk zorgt ervoor dat je iets doet wat je normaal niet zou doen of dat juridisch of moreel verkeerd is.

Bier drinken op een feestje
Bier drinken op een feestje

Positieve groepsdruk

Peers zijn niet allemaal slecht. Het lijkt misschien zo omdat positieve groepsdruk nooit echt het levenslicht ziet in de media, maar je vrienden zijn niet voor niets je vrienden. Collega's kunnen je geweldige dingen laten doen. Als je de juiste vrienden om je heen hebt, kunnen je leeftijdsgenoten je cijfers beïnvloeden door je aan te moedigen om te studeren. Gewoon in de buurt zijn van mensen die het goed doen in jouw gemeenschap, zoals een jeugdgroep, kan ervoor zorgen dat jij het ook goed doet. De juiste collega's kunnen je een beter mens maken.

Hoe groepsdruk u beïnvloedt

Peerdruk kan op veel verschillende manieren invloed op je hebben, afhankelijk van of het negatieve of positieve druk is. Beide typen hebben subtiele en zeer duidelijke effecten. Het is belangrijk om beide te verkennen.

Positieve effecten

  • Verhoogd geluk
  • Verbeterd zelfvertrouwen
  • Verbeterde relaties met vrienden
  • Hogere academische prestaties
  • Verbeterd succes op de middelbare school
  • Leiderschapsrollen op zich nemen
  • Groepsgenoten helpen

Negatieve effecten

Negatieve effecten kunnen verwoestender zijn, afhankelijk van hoe erg de invloed is.

  • Roddelen over een leeftijdsgenoot
  • Andere leerlingen pesten
  • Alcoholmisbruik
  • Dronken rijden
  • Sigaretten roken
  • Voortijdig schoolverlaten
  • Tienerzelfmoord
  • Aansluiten bij bendes

Omgaan met groepsdruk

Voordat je met groepsdruk om kunt gaan, moet je begrijpen welk soort groepsdruk jou beïnvloedt. Als je eenmaal weet of je beslissingen worden beïnvloed door groepsdruk, kun je een aantal wijzigingen aanbrengen om hiermee om te gaan voordat het uit de hand loopt.

Omring jezelf met positieve invloeden

Controleer je vrienden voordat je de weg naar zelfvernietiging bewandelt. Verheffen de mensen waarmee u zich omringt u, of hebben zij de kenmerken van een slechte vriend? Als je merkt dat ze niet goed voor je zijn, moet je misschien overwegen om van vriendengroep te veranderen.

Enthousiaste tieners op voetgangersbrug
Enthousiaste tieners op voetgangersbrug

Luister naar je innerlijke stem

Iedereen heeft die innerlijke stem die hen vertelt of iets goed of fout is. Als uw alarm afgaat, zorg er dan voor dat u snel uit de situatie komt. Dit kan betekenen dat je met je ouders of een oudere broer of zus moet praten om een code te krijgen waarmee je uit de problemen kunt komen. Als je bijvoorbeeld nul sms't, zal je oudere broer je misschien bellen om je te vertellen dat je nu naar huis moet komen. Voor situaties waarin geen luid alarm klinkt, kun je een stapje terug doen en jezelf afvragen: "hoe voelt dit?" Als het verkeerd voelt, is er waarschijnlijk sprake van groepsdruk.

Begrijp je beperkingen

Zelfs als de druk om je heen positief is, kun je nog steeds niet iedereen tevreden stellen. Je kunt je best doen om die tien te halen, maar stress jezelf niet door het te doen. Wees gewoon de beste die je kunt zijn, want niemand is perfect.

Wees die vriend

Alleen onder druk staan is moeilijk. Maar als je een maatje hebt, ben je niet de enige. Wees die vriend die voor anderen opkomt als ze onder druk worden gezet en hoop dat zij die vriend voor jou kunnen zijn. Onthoud dat er maar één persoon nodig is om nee te zeggen en meestal zal iemand anders volgen.

Vraag om advies

Als je twijfelt, vraag het dan aan je ouders. Dit is nooit het antwoord dat een tiener wil horen, maar het is toch een advies van onschatbare waarde. Ouders waren ooit ook tieners. En hoewel ze nu misschien super cool lijken, hebben ze misschien een tactiek om met groepsdruk om te gaan waar jij nog nooit aan hebt gedacht. Dus als je twijfelt, vraag het dan mee uit.

Omgaan met groepsdruk

Groepsdruk is er in alle soorten en maten. Een deel ervan is goed, een deel ervan is echt slecht. Groepsdruk kan ook allemaal verschillende gevolgen hebben. Nu je weet wat het is, heb je een arsenaal klaarstaan om ermee om te gaan.

Aanbevolen: