Hummel-beeldjes: ontdek de vertederende verzamelobjecten

Inhoudsopgave:

Hummel-beeldjes: ontdek de vertederende verzamelobjecten
Hummel-beeldjes: ontdek de vertederende verzamelobjecten
Anonim
Hummel-beeldjes
Hummel-beeldjes

Van de talloze keramische verzamelobjecten vallen Hummel-beeldjes op als het meest vooraanstaande verzamelobject van de 20deeeuw. Deze levendige stukken ademen het nieuwsgierige en avontuurlijke karakter uit van de idyllische kinderervaring, met groepen kinderen met roze wangen die met dieren spelen en op avontuur gaan door de bossen. Het is niet verwonderlijk dat de nostalgie naar deze bijzondere verzamelobjecten hun populariteit onder moderne verzamelaars heeft versterkt, hoewel je vanwege hun hoge inruilwaarde wel uit moet kijken naar een paar van deze specifieke edities.

Wat hebben een gewoonte en een Hummel met elkaar gemeen?

Zuster Maria Innocentia (née Berta Hummel) was een Beierse non die haar formele artistieke opleiding gebruikte om zachte, engelachtige kinderen te schilderen. Ze was behoorlijk succesvol in het verkopen van deze schilderijen in heel Duitsland. Aangemoedigd door haar zussen ontmoette Hummel Franz Goebel, de directeur van een vooraanstaand Duits keramiekbedrijf. Goebel liet zich door haar inspireren door de pastorale taferelen die ze tot leven bracht, en de twee verenigden hun artistieke talenten. Ze begonnen halverwege de jaren dertig met de productie van deze Goebel-Hummel-beeldjes en debuteerden ze op de handelsbeurs van Leipzig in 1935. Helaas belemmerde de continentale verwoesting die gepaard ging met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog de productiecapaciteiten van het bedrijf, en de keramiekmaker alleen begon eind jaren veertig deze beeldjes opnieuw op de markt te brengen. Deze naoorlogse periode markeerde echter het grootste succes van het bedrijf met de Goebel-Hummel-beeldjes, aangezien Amerikaans militair personeel gestationeerd in West-Duitsland deze kleine verzamelobjecten het perfecte geschenk vond om naar huis te sturen naar hun wachtende families. Goebels bleef deze stukken produceren tot 2008, toen de serie werd overgenomen door een ander bedrijf.

Hummel beeldje kinderen keramiek
Hummel beeldje kinderen keramiek

Een Hummel-beeldje identificeren

Je kunt Hummel-beeldjes vinden die bijna elk scenario uitbeelden dat je maar kunt bedenken; Er zijn echter een paar duidelijke kenmerken die je beter kunnen helpen een Hummel te onderscheiden van een ander stuk keramiek of porselein.

  • Makersmerken - Aan de onderkant van alle Hummel-beeldjes bevindt zich een identificatiemerk van de maker, waarin staat dat het keramiek is gemaakt door Goebels en Hummel; de merktekens zijn in de loop der jaren veranderd, dus zorg ervoor dat je deze verschillende Hummel-merken onderzoekt voordat je beslist of de jouwe authentiek is.
  • Kleurenpalet - Deze zacht geschilderde beeldjes zijn geglazuurd met een afwerking waardoor de verf lijkt op de vloeibaarheid van aquarelverf.
  • Uiterlijk - Hummel-beeldjes zijn niet bijzonder divers, omdat ze grotendeels de belichaming zijn van blanke kinderen, en deze kinderen hebben over het algemeen één type gezichtsuitdrukking gemeen dat herkenbaar is aan hun ronde, roze wangen en lieve gelaatsuitdrukkingen.

Hummel beeldjewaarden

Hummel's keramische kinderen zijn gemiddeld ongeveer $25-$50 waard, voornamelijk vanwege het aantal dat grotendeels werd geproduceerd als gevolg van de vraag in het midden van de eeuw naar deze Duitse verzamelobjecten. Deze Hummel "Schoorsteenveger" wordt bijvoorbeeld op één online veiling voor bijna $ 50 aangeboden. Er zijn echter een select aantal zeldzame categorieën en individuele series die aanzienlijk hogere waarden hebben.

  • Adventure Bound-beeldje - Dit beeldje toont zeven jongens die op avontuur gaan en wordt beschouwd als de zeldzaamste van deze Goebel-Hummels, met een geschatte waarde die bijna $ 5.000 nadert.
  • Internationale beeldjes - Beeldjes die de traditionele kunst en het ontwerp van verschillende nationaliteiten vertegenwoordigen, zoals Hongarije en Tsjechoslowakije, zijn op recente veilingen verkocht voor ongeveer $ 3.000.
  • Picture Perfect-beeldje - Het Picture Perfect-beeldje toont drie kinderen en een hond die wachten op een foto en heeft een waarde tussen $ 3.000 en $ 4.000, aangezien er ooit slechts 2.500 van zijn geproduceerd.
  • Ring Around the Rosie - Het originele 6,75" -7" Ring Around the Rosie-stuk, waarin vier meisjes het beruchte schoolpleinspel spelen, is elk ongeveer $ 3.000 waard, omdat daaropvolgende versies van deze serie consequent werden gevormd om een uniforme hoogte van 18,5 cm.
Hummel beeldjewaarden
Hummel beeldjewaarden

Hummel-beeldjes verzamelen

Beginnende verzamelaars zullen merken dat het verzamelen van Hummel-beeldjes een relatief gemakkelijke en goedkope hobby is. Grote online retailers zoals Ebay en Amazon hebben vintage Hummels verkrijgbaar in de catalogi van particuliere verkopers. Bovendien worden er nog steeds Hummel-beeldjes geproduceerd (zij het door een ander bedrijf dan Goebels) en het kopen van een modern Hummel-beeldje is misschien wel de gemakkelijkste manier om je verzameling te beginnen. Over het geheel genomen zal het verzamelen van Hummel in eerste instantie uw bank niet kapot maken, maar u wilt eerst sparen voordat u een bod uitbrengt op enkele van de oudste Hummels die er zijn. Hummels van vóór de jaren veertig zijn moeilijk te vinden, en de exemplaren die je beschikbaar vindt, kosten tussen de $ 4.000 en $ 5.000.

Hummel-beeldjes verzamelen
Hummel-beeldjes verzamelen

Zolderjacht en Hummel-beeldjes

Aangezien deze schattige keramieken in de jaren vijftig populaire cadeaus waren, is de kans groot dat je grootouders of ouders een van deze beeldjes in de hoek van hun curiosakast of in een oude koffer op zolder hebben staan. Dus het is tijd om je tuinbroek af te stoffen en de kruipruimtes te luchten om te zien of een van deze zeldzame Hummel-beeldjes zich al die tijd in het volle zicht heeft verborgen.

Aanbevolen: