Intriges van de Toby Jug: vintage stijlen en waarden

Inhoudsopgave:

Intriges van de Toby Jug: vintage stijlen en waarden
Intriges van de Toby Jug: vintage stijlen en waarden
Anonim
Toby kruik
Toby kruik

Hoewel de meeste mensen de naam Toby Jug misschien niet kennen, kunnen ze vrijwel onmiddellijk het joviale, aangeschoten uiterlijk van deze 18eeeuwse keramische karakters herkennen. Van taverneplanken tot luxe curiosakasten: deze humoristische relikwieën zijn perfecte verzamelobjecten voor de excentrieke mensen in je leven.

Toby Jug Geschiedenis

Volgens het Amerikaanse Toby Jug Museum is een Toby Jug "een keramische kruik in figuurlijke vorm, gemodelleerd in de vorm van een populair personage, historisch, fictief of algemeen." Deze kannen ontstonden halverwege de 18e eeuw, en er is enige discussie over hoe het glaswerk zijn naam kreeg. Velen geloven dat ze zijn vernoemd naar een persoon in het populaire lied The Brown Jug genaamd Toby Fillpot, die 2.000 glazen bier dronk. Toch begon deze felgekleurde keramiek aan populariteit te verliezen in de 20e eeuw, toen kunstenaars overgingen op het maken van karakterkannen. Deze keramiek wordt vaak aangezien voor Toby Jugs en heeft het hoofd en de schouders van een bepaald karakter, terwijl Toby Jugs altijd het volledige lichaam van de persoon of het dier tonen. Dat gezegd zijnde, hebben deze iconische statement-stukken niets aan populariteit verloren bij moderne antiekverzamelaars.

Toby kruik
Toby kruik

Toby Jug Makers

Om te bepalen wie een Toby Jug in je verzameling heeft gemaakt, kijk je op de onderkant van de kan naar een stempel van de maker. Deze merken bevatten soms de naam van het bedrijf, maar zijn volledig uniek voor elke individuele maker, wat betekent dat u gemakkelijk kunt identificeren waar uw Toby Jug vandaan komt. Op het hoogtepunt waren er talloze Toby Jug-makers; hier zijn een paar van de bedrijven waar verzamelaars het meest naar op zoek zijn.

  • Ralph Wood I & II
  • Enochhout
  • Thomas Hollins
  • John Astbury
  • Thomas Wheildon
  • Royal Doulto
  • Korter en zoon
  • Lancaster-Sandland
  • Royal Worcester
  • Wedgewood & Co.
Toby kruik
Toby kruik

Populaire Toby Jug-personages

Hoewel Toby Jugs in talloze opties verkrijgbaar zijn, lijken de meest verzamelbare op de klassieke ontwerpen van 18theeuwse mannen en vrouwen. Op deze kannen staan mannen en vrouwen afgebeeld die staan of zitten met biermokken, theeglazen, pijpen en snuifdozen in hun handen. Dit zijn de punten op de kannen die worden geopend om de vloeistof die je erin hebt opgeslagen eruit te gieten. Hier zijn een paar van deze karakters uit de 18e eeuw die je misschien in je verzameling hebt of waar je misschien zelf op wilt jagen.

  • Originele Toby Jug - Een man met een driekleurige hoed zit met een schuimende bierkan en pijp in zijn handen.
  • Martha Gunn - Een zittende vrouw die lijkt op de echte "damesbader" Martha Gunn houdt een kruik of jeneverfles in haar handen.
  • Man op een vat - Een man zit schrijlings op of bovenop een houten vat terwijl hij een kan en een glas in zijn hand houdt.
  • Hearty Goodfellow - Een van de weinige staande Toby Jugs, deze toont een vrolijk uitziende man die een pijp en een kruik in de hand heeft en bovenop een met gras begroeide heuvel staat.
  • Thin Man - Beschouwd als een van de meest begeerde Toby Jugs, staat deze bekend om de kleinheid/dunheid van zijn karakter.
  • The Squire - Een zittende man met een mager uiterlijk en een pijp in de ene hand en een kruik in de andere.
  • The Sailor - Een zittende matroos met een nautische hoed en een blauwe jas staart naar zee met een kruik en een glas in de hand.
  • De (mannelijke of vrouwelijke) snuiftabak - Een staande man of vrouw houdt een snuifdoos in de ene hand terwijl de andere hand met losse snuiftabak naar de mond wordt gebracht.

Toby Jug-waarden

Interessant genoeg kunnen deze kleine keramieken behoorlijk wat geld waard zijn, vooral gezien het feit dat ze niet bijzonder zeldzaam zijn. De geschatte waarden van deze kannen variëren echter sterk van de onderste honderden tot de bovenste duizenden. Dit hangt af van de zeldzaamheid van een specifieke Toby Jug; kannen die zijn geproduceerd door zeer verzamelbare makers of stijlen waarvan bekend is dat ze slechts een paar bevestigde voorbeelden hebben, zullen aanzienlijk meer waard zijn dan de in massa geproduceerde kannen uit de 19eeeuw. Een eenvoudig paar met stroop geglazuurde kannen uit de 19e eeuw wordt bijvoorbeeld aangeboden voor bijna $ 150, en een Victoriaanse Staffordshire-kan uit 1870 wordt aangeboden voor iets meer dan $ 200. Ondertussen wordt een verzameling kannen uit de jaren 1880-1940 aangeboden voor iets meer dan $ 1.000.

Toby Jug
Toby Jug

Toby Jugs verzamelen

Een van de meest gecompliceerde aspecten van het verzamelen van deze keramiek is het feit dat ze vaak op één hoop worden gegooid met karakterkannen. Zorg er dus voor dat u een aanbieding voor een van deze kannen verifieert voordat u zich ertoe verbindt er een te kopen, voor het geval deze ten onrechte is geëtiketteerd als een Toby-kan. Helaas vervaardigden veel makers tegelijkertijd zowel Toby Jugs als karakterkannen, wat de duidelijkheid van de markt voor amateurverzamelaars vertroebelt. Op dezelfde manier geldt dat hoe ‘nieuwer’ de kannen zijn, hoe waarschijnlijker het is dat ze afwijken van deze 18theeuwse karakters. Eén veiling heeft bijvoorbeeld zowel een vintage Royal Doulton Toby Jug getiteld de Balloon Man and Woman als een vintage kruik met een klok die tussen twee zittende mannen staat.

De perfecte keramiek voor uw curiosakast

Deze kleurrijke en vrolijke keramische karakters zijn prachtige verzamelobjecten voor verzamelaars die houden van gedurfde stukken en Engelse iconografie, en aangezien er zo veel beschikbaar zijn, zul je merken dat het heel gemakkelijk is om de perfecte Toby Jug te verkrijgen voor je hoekcuriosa kast.

Aanbevolen: