Porter versus Stout: duidelijke en subtiele verschillen

Inhoudsopgave:

Porter versus Stout: duidelijke en subtiele verschillen
Porter versus Stout: duidelijke en subtiele verschillen
Anonim
Porter versus stout
Porter versus stout

Het verschil begrijpen tussen porter en stout is op zijn best ingewikkeld omdat er geen wettelijke definities zijn voor elk type bier. Over het algemeen komen de belangrijkste verschillen tussen porter en stout neer op de behandeling van de gerst die wordt gebruikt om het bier te maken, de resulterende smaakprofielen en hoe de brouwer besluit het te noemen.

Porter versus Stout Overeenkomsten en verschillen

Er is veel cross-over in de categorieën porter en stout, omdat de twee bieren vergelijkbaar zijn. Dit komt omdat ze een gedeelde afkomst hebben. In de tijdlijn van de brouwgeschiedenis kwam porter vóór stout. In feite zijn stouts directe afstammelingen van dragers, en daarom zijn sommige mensen verward over de verschillen. De eerste stouts werden "stout porters" genoemd omdat ze het resultaat waren van het sleutelen aan traditionele porterrecepten om een robuuster, meer alcoholisch bruin bier te creëren. Met andere woorden, stouts begonnen als dragers met extra ingrediënten of andere toegevoegde processen en een hoger alcoholvolume (ABV), maar ze werden hun eigen categorie naarmate ze steeds populairder werden. Het is belangrijk op te merken dat hoewel de algemene overeenkomsten en verschillen hieronder worden vermeld, er geen wettelijke vereisten zijn voor het benoemen van deze twee donkere bieren, dus het is uiteindelijk aan de brouwer om te bepalen hoe hij zijn bier moet noemen.

Porter en Stout zijn beide donkere bieren

Zowel porter als stout zijn diepbruine tot bijna zwartgekleurde bieren. Ze zijn qua kleur vergelijkbaar met donker gezette koffie en hebben bij de perfecte schenking een romige, dichte, schuimige schuimkraag. Over het algemeen hebben stouts de neiging een iets donkerdere kleur te hebben dan een porter.

Stout- en Porter-brouwers gebruiken gerst anders

Over het algemeen gebruiken brouwers gemoute gerst in porters en geroosterde, ongemoute gerst in stouts. Dit beïnvloedt de body en smaak van het resulterende brouwsel en is waarschijnlijk het belangrijkste onderscheid tussen de twee soorten bier.

Een glas donker bier
Een glas donker bier

Ze hebben iets andere smaakprofielen

Porters zijn doorgaans meer chocoladeachtig; Stouts zijn vaak meer koffie-achtig van smaak. Dit zijn echter algemeenheden, en er is veel cross-over in smaken tussen de twee. Over het algemeen kunnen porters subtielere smaken hebben dan stouts vanwege de verschillen in de manier waarop de gerst wordt verwerkt. Hoewel beide bittere en romige smaken hebben, hebben porters vaak diep geroosterde, moutige tonen, terwijl stouts intensere, bijna verbrande tonen hebben. Stouts zijn doorgaans ook sterker bitter dan porters, maar hebben doorgaans ook meer romige tonen om de bitterheid te temperen. Over het algemeen heeft een porter zachtere, subtielere smaken dan een stout, terwijl stouts de neiging hebben meer in-your-face te zijn met hun smaakprofielen. Porters zijn doorgaans soepeler; Stouts zijn doorgaans minder subtiel. Al deze dingen zijn echter een kwestie van gradatie en hangen uiteindelijk af van wat de brouwer van plan is te creëren met zijn of haar porter of stout.

Stouts hebben de neiging om voller te zijn dan Porters

Over het algemeen is een stout dikker en stroperiger dan een porter, waardoor hij een voller mondgevoel krijgt. Echter, zoals met al het andere porter en stout, is dit een generalisatie, en het is waarschijnlijk dat je een aantal bieren zult vinden die porters worden genoemd en die een vollere body hebben dan sommige bieren die stouts worden genoemd.

Stouts hebben waarschijnlijk meer alcohol dan Porters

Aangezien er geen wettelijke vereiste is voor het benoemen van een porter of een stout, is er geen vaste regel die sterker is. Historisch gezien waren stouts (stoute dragers) sterker dan hun voorgangers; In de huidige brouwerijsector is dat echter niet altijd het geval. Beide zijn sterke bruine bieren met een bereik van ongeveer 4% alcohol per volume (ABV) tot wel 12% ABV. Uiteindelijk hangt de uiteindelijke ABV van het bier af van de brouwer en de subcategorie porter of stout. Wanneer je een porter en een stout van dezelfde brouwer kiest, is de kans groot dat de stout meer alcohol bevat. Wanneer je echter de porter van de ene brouwer vergelijkt met de stout van een andere, zullen deze conventies waarschijnlijk uit het raam verdwijnen.

Donker bier en snacks
Donker bier en snacks

Stouts zijn misschien zoeter

Vanwege de verhoogde bitterheid in een stout kunnen brouwers dit compenseren door meer zoetheid toe te voegen. Daarom vinden veel mensen stouts zoeter dan porters, maar zoals met al het andere is dit niet altijd het geval.

Beide zijn grote categorieën met kleinere subcategorieën

Porters en stouts zijn elk een biercategorie; onder elk ervan bevinden zich vele subcategorieën. Het is vaak in deze subcategorieën waar de grootste verschillen tussen porter en stout zich openbaren. Een B altische porter is bijvoorbeeld sterker en voller dan veel stouts, terwijl een havermoutstout zwakker en lichter kan zijn dan een traditionele porter.

Porters en Stouts kunnen zowel Ales als Lagers zijn

Nogmaals, dit is een generalisatie; De meeste porters en stouts zijn echter ales die zijn geproduceerd uit gist van hoge gisting; Sommige porters en stouts zijn echter lagers die gist van lage gisting gebruiken.

Beide passen goed bij eten

Zowel porter als stout zijn heerlijke bieren om te combineren met eten. Hun geroosterde smaken zijn goed bestand tegen rijk voedsel zoals biefstuk en hamburgers, dus je kunt ook niet fout gaan als je bij een ma altijd bestelt.

Verschil tussen Porter en Stout hangt af van de brouwer

Over het algemeen is het verschil tussen deze twee bieren hoe de brouwer het besluit te noemen. Hoewel er aanzienlijke overeenkomsten in stijl zijn, is het meest opvallende verschil dat je over het algemeen tussen de twee zult tegenkomen het gebruik van gemoute gerst versus geroosterde gerst, maar uiteindelijk komt het neer op de naam die de brouwer besluit eraan te geven. Wil je een porter of stout proberen? Geniet van een black and tan of een boilermaker.

Aanbevolen: