Beknopte handleiding voor het gezinsleven in Frankrijk

Inhoudsopgave:

Beknopte handleiding voor het gezinsleven in Frankrijk
Beknopte handleiding voor het gezinsleven in Frankrijk
Anonim
Familie in Frankrijk
Familie in Frankrijk

De Fransen waarderen gelijkheid, eenheid, stijl en verfijning. Ze zijn trots op de schoonheid en het kunstenaarschap van hun land. Het gezinsleven in Frankrijk vormt echter de ruggengraat van de Franse cultuur en het gemeenschapsleven. Familie en geluk zijn synoniem in de Franse cultuur.

De Franse cultuur

De Franse cultuur is een lappendeken van regio's en gewoonten, en wat voor de ene regio waar is, hoeft voor de andere regio misschien niet juist te zijn. Frankrijk is beïnvloed door vele culturen (Duitsers, Bretons, Vlamingen, Catalanen, Basken, enz.) en heeft zich ingespannen om de culturele tradities van zijn kleinere regio's en gemeenschappen te behouden.‘Vrijheid, gelijkheid en broederschap’ weerspiegelen de Franse culturele waarden, en dit motto maakt deel uit van het Franse nationale erfgoed. De Franse cultuur heeft een laissez-faire-filosofie over het leven, en deze filosofie strekt zich uit tot het gezin.

Gezinsleven in Frankrijk

Het gemiddelde gezin in Frankrijk heeft een evenwicht tussen werk en gezinsleven dat een van de beste ter wereld is. De Fransen hebben meer tijd om te besteden aan vrije tijd, gezelligheid, slapen en eten dan waar ook ter wereld.

Ma altijd is tijd voor het hele gezin

De Fransen staan bekend om hun ontspannen lunches en dagelijkse bezoeken aan de boulangerie (bakkerij), de épicerie (kruidenier) en de boucherie (slagerij). De Fransen houden van eten en genieten van hun gezin, wat betekent dat etenstijd de beste tijd is voor gezinsbijeenkomsten. De Fransen houden zoveel van eten en familie dat ma altijden met het hele gezin en gezelligheid een normaal weekendgebeuren zijn.

Familie buiten dineren in Frankrijk
Familie buiten dineren in Frankrijk

Frankrijk is kindvriendelijk

Frankrijk is kindvriendelijk. Kinderen worden aangemoedigd om buiten te spelen en samen met hun ouders deel te nemen aan avondevenementen - van eet- en muziekfestivals tot uit eten gaan in restaurants. Van kinderen wordt ook verwacht dat zij deelnemen aan gezinsgesprekken. De Fransen doen dingen samen als gezin. Maar net als Latijnse en Italiaanse gezinnen is het normaal dat Franse familieleden erg luidruchtig worden en zelfs tegen elkaar schreeuwen als er een probleem is.

Franse ouders

Franse moeders zijn het hoofd van het huishouden. Al vanaf zeer jonge leeftijd weten kinderen wat er van hen verwacht wordt en wat onaanvaardbaar gedrag is. Een Franse moeder heeft een gezaghebbende opvoedingsstijl en laat er weinig twijfel over bestaan wie de leiding heeft over het gezin. In Frankrijk zul je zelden zien dat een onhandelbare peuter wordt vertroeteld of een kieskeurig kind wordt gerustgesteld. Franse kinderen zijn gehoorzaam aan hun ouders en worden over het algemeen opgevoed als onafhankelijk, beleefd, evenwichtig en zelfverzekerd.

Franse kinderen hebben vrijheid

Franse kinderen hebben misschien niet veel flexibiliteit wat betreft gedrag en omgangsvormen. Toch hebben ze meer vrijheid dan de meeste kinderen om op hun eigen voorwaarden met elkaar om te gaan. Franse ouders beschouwen de onafhankelijkheid van hun kinderen als iets positiefs. Ze geloven dat de combinatie van minimaal management en de dreiging van gegarandeerde straf hun kinderen helpt om zelfdiscipline en focus te leren hebben.

Franse gezinsstructuur

Zelfs met de toegenomen geografische mobiliteit blijven de meeste Fransen in de regio wonen waar ze zijn opgegroeid en hebben ze contact met hun uitgebreide families. De Franse gezinsstructuur is in de loop der jaren echter veranderd.

Kinderen rennen door een Franse straat
Kinderen rennen door een Franse straat

De evolutie van de Franse gezinsstructuur

Traditioneel omvatte de Franse gezinsstructuur iedereen die in hetzelfde huishouden woonde, of ze nu familie waren of niet, uitgebreide gezinnen en kerngezinnen. Recentelijk wachten koppels echter tot ze ouder zijn om te trouwen, wachten ze langer met het krijgen van kinderen en krijgen ze minder kinderen. De traditionele gezinsstructuur is ook veranderd en weerspiegelt nu eenoudergezinnen of burgerlijke unies, bekend als PACS.

  • Gemiddeld trouwt een vrouw voor het eerst halverwege de dertig, mannen eind dertig, en paren krijgen een of twee kinderen.
  • Grote gezinnen zijn sinds de jaren negentig in verval, en eenoudergezinnen zijn in opkomst.
  • Er zijn meer alleenstaande moeders dan vaders.
  • De rol van vaders in het gezin wordt steeds belangrijker.
  • Meer ouders delen de voogdij over hun kinderen, en meer kinderen leven in een gemengd gezin of bij een alleenstaande ouder.
  • Veel paren kiezen ervoor om samen te leven als alternatief voor het huwelijk.
  • Er is over het algemeen een open houding ten aanzien van seks voor het huwelijk, en het is gebruikelijk dat ongehuwde paren kinderen krijgen.
  • Volgens statista.com werd van 1994 tot 2019 meer dan 60% van de Franse kinderen buiten het huwelijk geboren.
  • De meesten die trouwen, kiezen partners uit dezelfde regio en religieuze overtuiging.

Franse familiewaarden en tradities

Ongeacht de gezinsstructuur onderhouden kinderen traditioneel relaties met hun grootouders en hun uitgebreide familie. Daarbij horen ze anekdotes over hun verleden, een van de manieren waarop de Fransen familiewaarden en tradities doorgeven aan hun kinderen. Ouders benadrukken ook de waarden van onafhankelijkheid, vriendelijkheid en het streven naar succes in het leven. De meeste ouders zouden zeggen dat ze deze waarden en tradities aan hun kinderen doorgeven via hun dagelijkse activiteiten en dagelijkse houding, die een voorbeeld vormen voor hun kinderen.

Het Franse gezinsleven definiëren

Vóór de jaren zeventig zou het gemakkelijker zijn geweest om het gezinsleven in Frankrijk te definiëren, net zoals het gemakkelijker zou zijn geweest om het gezinsleven in welke cultuur dan ook uit te leggen. De gezinsstructuur en -tradities groeien en evolueren, en wat ooit het traditionele Franse gezinsmodel was, is de afgelopen decennia langzaam veranderd.

Aanbevolen: