Belangrijkste aspecten van de Vietnamese gezinscultuur

Inhoudsopgave:

Belangrijkste aspecten van de Vietnamese gezinscultuur
Belangrijkste aspecten van de Vietnamese gezinscultuur
Anonim
Vietnamese familie tijdens het diner
Vietnamese familie tijdens het diner

De Vietnamese familiecultuur maakt deel uit van een patriarchale samenleving. De moderne Vietnamese familiecultuur verschilt soms van de traditionele.

Wat is belangrijk in de Vietnamese gezinscultuur?

Er zijn drie dingen die net zo belangrijk zijn binnen de Vietnamese cultuur en die ook gelden voor de familiecultuur. Deze omvatten opleiding/carrière, leeftijd en de rijkdom van de persoon.

Onderwijs en carrière het belangrijkst

Onderwijs is de belangrijkste zorg binnen de Vietnamese familiecultuur. Onderwijs is een statussymbool, vooral een carrière in de geneeskunde (dokter), het onderwijs (leraar) of de religie (priester). Dit is het resultaat van de invloed van confucianistische leringen die onderwijs op de eerste plaats zetten, en familie en ouderen op de tweede plaats.

Vietnamese familiecultuur respecteert leeftijd

Binnen de Vietnamese familiecultuur wordt een diepgewortelde beleefdheid toegeschreven aan de taoïstische leringen. Bij het begroeten van een ouder familielid buigen Vietnamezen hun hoofd om hun respect te tonen. Dit gebaar wordt geoefend met oudere familieleden die in sociale situaties als eerste worden herkend en begroet. Gehoorzaamheid is belangrijk binnen de Vietnamese familiecultuur. Van de jongere gezinsleden wordt verwacht dat ze gehoorzaam zijn zolang ze in het ouderlijk huis wonen.

Oudere broers en zussen en respectvol zijn

Oudere broers en zussen worden ook met respect behandeld door hun jongere broers en zussen. Enige vijandigheid, woede of slechte gevoelens worden niet geuit, en de jongere broers en zussen hebben altijd respect voor hun oudere broers en zussen.

Oudere familieleden en verzorgers

Naarmate oudere leden ouder worden, neemt het gezin de rol van verzorger op zich. Een Vietnamees gezin zou nooit zomaar een ouder lid naar een verpleeghuis laten gaan. Dit zou een teken zijn van gebrek aan respect. De zorg wordt thuis gegeven door respectvolle en liefdevolle familieleden.

Wat is de cultuur en traditie van het Vietnamese volk?

Traditioneel vermijdt de Vietnamese familiecultuur alle vormen van gebrek aan respect. Zelfs als een familielid het niet eens is met een ander familielid, zal hij of zij uit respect zijn gedachten voor zich houden. Als een familielid een ander familielid niet respecteert, wordt de relatie verbroken en zullen de twee mogelijk nooit meer met elkaar communiceren of met elkaar omgaan.

Vietnamese familiecultuur Sociale mores en etiquette

Beleefdheid en respectvol gedrag staan hoog aangeschreven, de sociale zeden en etiquette van een Vietnamese familie fronsen openlijke uitingen van negatieve gevoelens. Familieleden prijzen elkaar niet veel, omdat dit als een vorm van vleierij wordt beschouwd of in sommige gevallen kan worden beschouwd als de persoon die belachelijk wordt gemaakt of bespot. De taoïstische leringen omarmen het vermijden van conflicten en als gevolg daarvan zijn de Vietnamezen overdreven beleefd en vermijden ze conflicten door hun gevoelens en emoties strak onder controle te houden.

Andere acties die in de Vietnamese gezinscultuur als onbeleefd worden beschouwd

Als je te luid spreekt of het oneens bent met een familielid, vooral een ouderling, gedraag je je onbeleefd. In feite wordt het niet tonen van het juiste respect op enig moment beschouwd als onbeschoft gedrag in de Vietnamese familiecultuur. Er zijn veel gevallen waarin het gebrek aan actie wordt afgekeurd als onbeleefd gedrag.

  • Beloften zijn serieuze verplichtingen die nooit mogen worden verbroken om te voorkomen dat ze onbeleefd en respectloos worden.
  • Dankbaarheid voor gunsten en geschenken wordt verwacht; het niet tonen van de juiste dankbaarheid is onbeleefd gedrag.
  • Als een familielid je een groot plezier doet, sta je voor altijd bij hen in het krijt en zou je je dankbaarheid moeten tonen.

Bezorgdheid over uiterlijk

In de Vietnamese familiecultuur is hoe een situatie eruit kan zien belangrijker dan de realiteit van de omstandigheden. Gezichtsbehoud is altijd een belangrijk onderdeel van gezinsinteracties, vooral in een poging om te voorkomen dat je overkomt als iemand die je niet bent.

Hoe Vietnamese familieleden elkaar aanspreken

In een Vietnamese familiecultuur zul je merken dat elk lid een soort familienaam heeft die alleen in het Vietnamees wordt gesproken. Deze kunnen worden gelijkgesteld met respectvolle bijnamen of koosnaampjes.

Vietnamese familiecultuurrelaties en huwelijk

In het verleden werden veel huwelijken gearrangeerd door ouders, hoewel veel ouders hun kinderen alleen maar adviseerden over potentiële partners. Deze laatste praktijk sloot meer aan bij de meerderheid van de religieuze geloofssystemen, zoals het boeddhisme, dat huwelijkspartnerschappen als voorbestemd beschouwt.

Vietnamese familiecultuur
Vietnamese familiecultuur

Moderne Vietnamese gezinscultuur met betrekking tot het huwelijk

Moderne Vietnamese ouders regelen geen huwelijken en hoewel ze wel raad kunnen geven, accepteren ze voor het grootste deel de keuzes van hun kinderen op het gebied van een partner. Dat betekent niet dat er geen bepaalde culturele verwachtingen bestaan over wie een geschikte en acceptabele partner is. Een carrière op hoog niveau in de geneeskunde, het onderwijs of de religie is nog steeds een topprioriteit als sociaal statussymbool.

Voorhuwelijkse liefde en seksuele relaties

Sommige tradities zijn nog steeds sterk aanwezig bij moderne Vietnamese gezinnen. Dit omvat bepaalde onuitgesproken regels over relaties die de meeste moderne Vietnamese gezinnen nog steeds volgen. Seks voor het huwelijk en paren die buiten het huwelijk samenleven, worden bijvoorbeeld als onaanvaardbaar gedrag gezien. Er wordt aangenomen dat paren die zich met deze levensstijl bezighouden, geen respect tonen voor hun gezinswaarden.

Huwelijkspraktijken

Traditioneel woonden kinderen in het huis van hun ouders totdat ze trouwden. Van jonggehuwden werd verwacht dat ze bij de familie van de man zouden wonen. Door deze praktijk ontstonden huishoudens met meerdere generaties. Ouderen woonden simpelweg nooit alleen, maar met hun volwassen kinderen en vaak volwassen kleinkinderen enzovoort. Ze hielpen bij het opvoeden van de kinderen en werden gerespecteerd als zeer belangrijke familieleden.

paar dat in hangmat ligt
paar dat in hangmat ligt

Vietnamese familiecultuur en echtscheiding

Vietnamezen beschouwen echtscheiding als een erkenning van mislukking en schaamte. Deze houding is verantwoordelijk voor de lage echtscheidingscijfers onder de Vietnamese bevolking, hoewel de echtscheidingscijfers voor Vietnamese gezinnen in Amerika stijgen.

Vietnamese vrouwelijke cultuur en invloed van de westerse cultuur

Het patriarchale bolwerk binnen de traditionele Vietnamese familiecultuur is voor Amerikaans-Vietnamese vrouwen aanzienlijk losser geworden. De invloeden van de westerse cultuur hebben invloed gehad op de traditionele Vietnamese gezinsnormen en de rol van Vietnamese vrouwen.

Veranderingen in de Vietnamese vrouwenrollen

Traditioneel namen getrouwde vrouwen in Vietnam huishoudelijke taken op zich en bleven thuis om hun kinderen groot te brengen. Tegelijkertijd lieten Vietnamese vrouwen in Amerika de oude tradities varen en gingen ze carrière maken terwijl ze ook een gezin stichtten. In feite delen moderne Amerikaans-Vietnamese stellen de verschillende taken van het runnen van een huishouden en het grootbrengen van een gezin, net zoals andere Amerikaanse stellen dat doen.

Vietnamese familiecultuur en belangrijke sleutelaspecten

Hoewel de traditionele Vietnamese patriarchale familiecultuur nog steeds aanwezig is in de moderne wereld, zijn sommige beperkende sociale mores versoepeld. Twee belangrijke aspecten van de Vietnamese familiecultuur blijven bestaan: onderwijs en respect voor ouderen.

Aanbevolen: