Belangrijkste voor- en nadelen van gezinstherapie

Inhoudsopgave:

Belangrijkste voor- en nadelen van gezinstherapie
Belangrijkste voor- en nadelen van gezinstherapie
Anonim
Zorgzame ouders en zich misdragende jongen tijdens therapiesessie
Zorgzame ouders en zich misdragende jongen tijdens therapiesessie

Gezinstherapie kan een krachtig hulpmiddel zijn voor degenen die willen werken aan een gezonder gezinssysteem. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat er zowel positieve als negatieve aspecten aan gezinstherapie kleven.

Voordelen en nadelen van gezinstherapie

Gezinstherapie kan ongelooflijk nuttig zijn voor alle leden van een gezin als iedereen bereid is deel te nemen en zijn eigen acties en reacties op elkaar te onderzoeken. Gezinstherapie kan een beetje uitdagender worden als sommige leden niet willen deelnemen of als er problemen zijn met zelfreflectie.

Waarom is gezinstherapie belangrijk?

Je gezin is een microkosmos voor de manier waarop je omgaat met anderen buiten je familiesysteem. Werken aan de gezondheid van uw gezinssysteem kan een positieve invloed hebben op uw interacties met uw gezinsleden, maar ook met anderen. Problemen binnen familiesystemen zijn vaak multigenerationeel, wat betekent dat de problemen die zich in uw gezin voordoen waarschijnlijk patronen zijn die generaties geleden zijn ontwikkeld en doorgegeven. Gezinstherapie kan gezinnen helpen met:

  • Werken tijdens een verslaving (waarbij een of meer familieleden actief of eerder gebruikten)
  • Verbeteren van communicatie- en luistervaardigheden
  • Elkaars behoeften begrijpen
  • Het cultiveren van individueel inzicht en emotionele intelligentie die een positieve invloed hebben op de gezondheid van relaties
  • Overgang door een scheiding en/of stiefgezinssituatie
  • Co-ouderschap na een breuk of scheiding
  • Multi-gernationale problemen als niet-directe familieleden in hetzelfde huishouden wonen
  • Een individueel en/of familiaal trauma verwerken
  • Ouderschapsvaardigheden versterken
Een soldaat en zijn gezin bij een psychotherapeut tijdens een sessie
Een soldaat en zijn gezin bij een psychotherapeut tijdens een sessie

Wat zijn de nadelen van gezinstherapie?

Gezinstherapie kan problemen veroorzaken als een of meer leden weigeren deel te nemen. Zie het op deze manier: gezinnen zoeken naar homeostase (evenwicht), ook al is dat ongezond. Dit betekent dat iedere persoon binnen het gezin een rol te spelen heeft om de structuur van het gezin in stand te houden. Wanneer sommige gezinsleden willen werken aan gezondere patronen, maar anderen niet, zal de gezinsstructuur beginnen te verschuiven, waardoor onbewuste en/of bewuste angst ontstaat naarmate er een verandering binnen de gezinsstructuur ontstaat en het oude ‘evenwicht’ wordt verstoord.. Enkele uitdagingen:

  • Stel u en/of andere leden van uw gezin bloot aan kwetsende en pijnlijke problemen waarvan u zich voorheen niet bewust was. Deze kunnen zeer intens zijn, ertoe leiden dat u zich geïsoleerd en emotioneel uitgeput voelt als u geen ondersteunende gezinsstructuur heeft (houd er rekening mee dat dit tijdelijk kan zijn als uw gezin bereid is de begeleiding te volgen)
  • Als de gezinstherapie eenmaal begint, kan het moeilijk zijn om gezinssituaties te zien zoals u gewend bent en kunnen uw percepties veranderen. Dit kan tot negatieve gevoelens leiden, vooral als anderen binnen uw gezin niet bereid zijn de therapie voort te zetten of ontkennen ongezonde gezinspatronen
  • Familieproblemen kunnen tijdelijk heviger worden naarmate ongezonde patronen en gedragingen duidelijker worden. In therapie worden problemen vaak erger naarmate ze worden ontdekt en onderzocht, voordat ze beter worden
Moeder en dochter praten met mannelijke therapeut bij de receptie terwijl de vader zijn telefoon gebruikt
Moeder en dochter praten met mannelijke therapeut bij de receptie terwijl de vader zijn telefoon gebruikt

Wat gezinstherapie niet is

Gezinstherapie is geen goede keuze als je een familielid de schuld wilt geven of wilt isoleren. Het is gebruikelijk dat een gezin een ‘geïdentificeerde patiënt’ bestempelt, ook wel bekend als het enige individu dat het disfunctioneren van het gezin op zich neemt of op zich neemt. Door dit te doen dienen ze als afleiding en zondebok voor andere gezinsleden om de kernproblemen van het ongezonde familiesysteem te vermijden. Gezinstherapie is ook niet uitsluitend bedoeld om koppels te behandelen.

Soorten gezinstherapie

Als u gezinstherapie overweegt en een bepaalde therapeutische interventie in gedachten heeft, weet dan dat ongeacht het soort theorie dat uw therapeut hanteert, uit onderzoek blijkt dat de hoogste percentages therapeutisch succes verband houden met de cliënt (familie) en therapeutrelatie en niet de modaliteit die uw therapeut gebruikt.

Voordelen en nadelen van de gezinssysteemtheorie

Familiesysteemtherapie was gebaseerd op het familiesysteemonderzoek van Murray Bowen. Veel voorkomende behandelingsmodaliteiten voor familiesystemen die worden beïnvloed door de familiesysteemtheorie van Bowen omvatten zowel strategische gezinstherapie als structurele gezinstherapie. In de familiesysteemtheorie van Bowen:

  • Het gedrag van één gezinslid heeft invloed op de andere leden van het gezin
  • Een verandering in het gedrag van één gezinslid zal gevolgen hebben voor het hele gezinssysteem
  • Belicht diepgaande familiale patronen door het gebruik van een genogram waarin de relatiegezondheid, medische omstandigheden, psychologisch welzijn en relatiegeschiedenis van het gezin in kaart worden gebracht tot meerdere generaties terug
  • Vereist diepe zelfreflectie, inzicht en emotionele intelligentie, of de bereidheid om aan deze factoren te werken

Voor- en nadelen van strategische gezinstherapie

Strategische gezinstherapie is een op kracht gebaseerde methode die vaak de voorkeursmodaliteit is voor artsen die gezinnen behandelen met aan middelen- en/of alcoholgebruik gerelateerde diagnoses. Strategische gezinstherapie:

  • Richt zich op het veranderen van ongezond gedrag en ongezonde patronen versus het cultiveren van een diep begrip van de kern van het probleem
  • Kan korter zijn dan andere therapeutische modaliteiten, wat betekent dat de behandeling in sommige omstandigheden niet zo lang kan duren vergeleken met andere therapeutische modaliteiten
  • Conceptualiseert gezinssymptomen als resultaat van hardnekkige patronen die nog moeten worden opgelost
  • De therapeut helpt het gezin met het bedenken van oplossingen en het creëren van nieuwe en gezondere gezinsregels
Paar en dochter liggend op een warme vloer en tekenen
Paar en dochter liggend op een warme vloer en tekenen

Voor- en nadelen van functionele gezinstherapie

Functionele gezinstherapie heeft tot doel cliënten te helpen begrijpen dat zowel gezond als ongezond gedrag invloed heeft op en wordt beïnvloed door het gezinssysteem. Functionele gezinstherapie:

  • Benadrukt de sterke punten van elk individueel gezinslid en bouwt daarop voort voor verandering binnen het systeem
  • Helpt elk individu positieve verandering te cultiveren
  • Is een flexibele therapeutische structuur die zich tijdens elke sessie aanpast aan de behoeften van het gezin
  • Is vaak een kort therapeutisch model
  • Duikt niet diep in kwesties die meerdere generaties bestrijken en heeft de neiging zich te concentreren op meer directe kwesties
  • Heeft de neiging meer door de therapeut dan door de cliënt geleid te worden

Wanneer gezinstherapie geschikt is

Als u en uw gezin ernaar streven beter te begrijpen hoe uw eigen gedrag anderen binnen uw familiesysteem beïnvloedt, zonder de schuld bij iemand in het gezin te willen leggen, dan kan gezinstherapie een goede optie zijn om te proberen.

Aanbevolen: