De belangrijkste oorzaken van stress bij studenten

Inhoudsopgave:

De belangrijkste oorzaken van stress bij studenten
De belangrijkste oorzaken van stress bij studenten
Anonim
Student studeren
Student studeren

Veel mensen kijken terug en beschouwen hun studententijd als een van de beste jaren van hun leven. Maar als je het aan een student vraagt die momenteel is ingeschreven, zal hij of zij de ervaring waarschijnlijk als stressvol omschrijven. Met de druk om te presteren, goede cijfers te halen en een carrièrepad in het leven te kiezen, is het geen wonder dat studenten vaak melden dat hun stressniveau hoog is.

Maar er zijn een paar manieren om met stress om te gaan als je eind tienerjaren en begin twintig bent terwijl je de universiteitservaring verkent. Leer een paar tips en trucs van professionals over hoe je kunt omgaan met stress op de universiteit.

Veelvoorkomende oorzaken van stress op de universiteit

College kan een geweldige periode in je leven zijn. Je zet eindelijk stappen in de richting van je toekomstige doelen en dromen. Deze stappen zijn echter allesbehalve eenvoudig. Studeren kan voor veel jonge volwassenen een zeer stressvolle tijd zijn. Uit een onderzoek uit 2022, gepubliceerd in Frontiers in Psychology, zijn verschillende bronnen van academische stress bij studenten gebleken die hun algehele gezondheid kunnen beïnvloeden. Daarom is het belangrijk dat studenten stressgebieden identificeren en mechanismen voor hoe hiermee om te gaan.

Academische prestatiedruk

De druk om academisch te presteren is een van de belangrijkste oorzaken van stress bij tieners, vooral onder studenten. Cursussen kunnen erg veeleisend zijn en de concurrentie om de hoogste cijfers te behalen kan erg hevig zijn.

Studenten die hun best willen doen en die van plan zijn zich aan te melden voor toelating tot de graduate school, kunnen onder grote druk staan omdat ze moeite hebben om op school uit te blinken. Hetzelfde geldt voor degenen die op zoek zijn naar studiefinanciering of die hun cijfers hoog moeten houden om bestaande studiebeurzen te behouden.

Financiële stress

Veel studenten ervaren financiële stress. Uit een onderzoek uit 2021 bleek zelfs dat studenten financiële stress ervaren als een factor die invloed heeft op hun academische succes en sociale leven. Financiële stress kan te maken hebben met de strijd om voldoende geld te vinden om het schoolgeld te betalen, maar ook met het veiligstellen van de middelen die nodig zijn om de kosten van levensonderhoud tijdens het naar school gaan te dekken.

Zelfs studenten die in aanmerking komen voor voldoende financiële steun om de directe studiekosten te dekken, moeten omgaan met de financiële stress van de wetenschap dat ze na hun afstuderen een grote som geld zullen moeten terugbetalen. De schulden die gepaard gaan met studieleningen kunnen een bron van stress zijn, zelfs lang voordat je je school afmaakt en de arbeidsmarkt betreedt.

Multitasking-stress

Studenten nemen vaak deel aan meerdere activiteiten buiten school. Uit een empirisch onderzoek naar het studentenleven is gebleken dat studenten meer dan het dubbele moeten multitasken dan andere soorten werknemers.

Naast het volgen van meerdere lessen tegelijk, kunnen studenten ook jongleren met banen, buitenschoolse activiteiten, vrijwilligerswerk, gezinsverantwoordelijkheden en meer. Hoewel het uitzoeken hoe je met meerdere gelijktijdige verantwoordelijkheden om moet gaan een uitstekende oefening kan zijn voor de volwassenheid, is dit voor veel leerlingen zeker een oorzaak van stress.

Toekomstige beslissingen

Hoewel sommige studenten een duidelijke visie hebben op het leven waarvan ze als volwassenen willen genieten, voelen velen zich overweldigd door het idee om erachter te komen wat ze met hun leven willen doen. Studenten voelen de druk om onderwijs- en loopbaanbeslissingen te nemen die van invloed kunnen zijn op de rest van hun leven. Het kiezen van een studie kan stressvol zijn, net als het maken van keuzes over waar je wilt wonen, welke relaties je wilt blijven nastreven, en meer.

Meer verantwoordelijkheid en onafhankelijkheid

De studententijd wordt gekenmerkt door nogal wat veranderingen. Omgaan met verandering is voor de meeste mensen een grote stressfactor. Voor veel mensen is naar de universiteit gaan het begin van het proces om onafhankelijk te worden.

Het huis verlaten om naar school te gaan en extra verantwoordelijkheid op je te nemen, kan zeer stressveroorzakend zijn. Voor de eerste keer geconfronteerd worden met het nemen van belangrijke beslissingen over iemands leven en planning is iets dat erg stressvol kan zijn voor studenten.

Groepsdruk

Tijdens de studententijd kan de groepsdruk behoorlijk hevig zijn, aldus de Journal of Humanities and Social Science. Studentes worden vaak geconfronteerd met druk van hun klasgenoten om te experimenteren met drugs, seksuele activiteit en ander potentieel schadelijk gedrag.

Voor degenen die ervoor kiezen om niet aan dergelijke activiteiten deel te nemen, kan het weerstaan van druk een bron van stress zijn. Individuen die zich wagen aan gedrag dat beter vermeden kan worden, ervaren ook stress, doorgaans zowel emotioneel als fysiek van aard.

Hoe om te gaan met stress op school

Het is belangrijk dat leerlingen zich realiseren dat het voelen van stress in deze periode van het leven normaal is, en dat het goed is om hulp te zoeken wanneer ze die nodig hebben. Omdat studenten met zoveel stressfactoren worden geconfronteerd, is het niet ongebruikelijk dat mensen hulp nodig hebben bij het omgaan met de druk van het dagelijks leven terwijl ze op school zitten.

De meeste postsecundaire instellingen bieden gratis adviesdiensten aan leden van de studentenorganisatie. Studenten kunnen hulp zoeken bij academische adviseurs, loopbaanadviseurs of het gezondheidskantoor van de school. Bovendien bieden veel scholen lessen in levensvaardigheden aan die zijn ontworpen om studenten te helpen zich aan te passen aan het studentenleven en zich voor te bereiden op een leven buiten school. Bovendien biedt de National Alliance on Mental Illness verschillende coping-strategieën voor stress.

  • Eet gezond
  • Zorg voor voldoende slaap
  • Doe oefening
  • Oefen ontspanningstechnieken
  • Oefen zelfzorg
  • Stel realistische verwachtingen
  • Praat met iemand
  • Gebruik tijdmanagement

Als je een student bent en je voelt dat je stressniveau overweldigend begint te worden, aarzel dan niet om hulp te vragen. Niemand verwacht van je dat je zonder hulp de school en alle andere factoren die een rol spelen in het studentenleven, kunt beheren. Praat met je ouders of andere familieleden, schoolpersoneel, vrienden of professionals in de geestelijke gezondheidszorg om de begeleiding te krijgen die je nodig hebt om succesvol te zijn, zowel op school als in het leven.

Aanbevolen: