Kersenbloesemboom

Inhoudsopgave:

Kersenbloesemboom
Kersenbloesemboom
Anonim
bloeiende kersenbomen met roze bloesems
bloeiende kersenbomen met roze bloesems

Bloeiende kersen luiden de komst van de lente in met hun uitbarsting van zachte, fladderende bloesems die verschijnen wanneer de meeste andere bomen net ontwaken uit hun winterslaap. Ze komen voornamelijk uit Azië en zijn een iconisch kenmerk van het Japanse platteland, waar ze bekend staan als sakura.

Algemene kenmerken

Kersenbloesembomen worden gekweekt vanwege hun sierkwaliteiten, niet vanwege hun fruit. Sommige soorten bloeiende kersen produceren wel fruit, hoewel het over het algemeen klein en scherp is en de voorkeur geniet van vogels boven mensen. Er zijn talloze soorten, cultivars en hybriden onder de overkoepelende naam bloeiende kersen, maar ze hebben allemaal een paar gemeenschappelijke kenmerken:

  • Ze groeien snel, maar zijn van korte duur. Bloeiende kersen zijn vatbaar voor een groot aantal ziekten die hun levensduur kunnen verkorten, maar zelfs gezonde bomen worden zelden langer dan 20 jaar oud.
  • Het zijn middelgrote bomen, die meestal niet hoger worden dan 4,5 tot 9 meter, hoewel sommige soorten deze omvang kunnen overschrijden. Hun groeiwijze varieert echter sterk tussen de verschillende variëteiten - er zijn rechtopstaande, spreidende en treurige vormen beschikbaar.

    bronzen blad kersenboom
    bronzen blad kersenboom
  • Hun schoonheid is moeilijk te evenaren in de lente, hoewel sommige soorten tijdens het groeiseizoen ook bronzen of paarsachtige bladeren hebben en spectaculaire kleuren in de herfst.

Planten en cultiveren

Om te voorkomen dat ziekten de levensduur van uw bloeiende kersenbomen beperken, geeft u ze de best mogelijke kansen door ze op de juiste plaats te planten en gedurende het hele groeiseizoen aan hun behoeften te voldoen.

Zon

wit bloeiende kersenboom in de zon
wit bloeiende kersenboom in de zon

Bloeiende kersen geven over het algemeen de voorkeur aan de volle zon, maar in zinderend hete klimaten is het een goed idee om ze te planten op een plek waar ze in de late namiddag schaduw krijgen. Ze zullen groeien met een halve dag zon of gefilterd licht gedurende de dag, maar de bloei zal worden verminderd.

Water

Dit zijn geen droogtetolerante bomen en regelmatige irrigatie is een sleutel om ze te helpen ziekten te weerstaan. In de zomer is het een goede vuistregel om ze één keer per week diep water te geven. Aan de andere kant houden ze er niet van om te groeien in zwaar drassige grond, dus plant ze waar de drainage goed is of bouw een lage, brede heuvel op van twintig tot twaalf centimeter boven de omringende grond als plantbed.

Meststof

Bloeiende kersen reageren goed op rijke, vruchtbare grond, dus het is een goed idee om het plantgebied tijdens het planten royaal aan te passen met compost. Je kunt ook één keer per jaar in de herfst een dunne laag compost op het oppervlak rond de wortels aanbrengen, of een uitgebalanceerde meststof, zoals 10-10-10, één keer per maand over de wortelzone strooien, van de lente tot de late zomer.

oude kersenbomen in treurvorm
oude kersenbomen in treurvorm

Snoeien

Kersen hebben een vrij dichte groeiwijze en door ze één keer per jaar uit te dunnen, blijven ze mooi en kunnen ze ook de vele schimmelziekten die ze aanvallen tegengaan door een grotere luchtstroom te veroorzaken.

Snoei de takken weg die naar het midden of naar andere takken groeien, waarbij je streeft naar gelijkmatig verdeelde takken die in een uniform patroon uit de boom uitstralen. De winter is de optimale tijd om bloeiende kersen te snoeien.

Pestbestrijding

De meeste bloeiende kersen zullen in de loop van hun leven symptomen van een of andere vorm van plaagschade vertonen. Gescheurde bladeren, gomachtig sap op de twijgen, verschroeide punten op jonge takken en schimmel die groeit uit de wortelkroon zijn enkele van de meest voorkomende symptomen. Naast het geven van de best mogelijke verzorging aan de boom, zijn er nog een paar andere tips die kunnen helpen om ziekten en plagen onder controle te houden:

  • Zorg ervoor dat de bomen niet onder het grondniveau worden geplant, omdat natte grond tegen de stam een vector voor ziekten is.
  • Laat de mulch zich ook niet tegen de stam ophopen.
  • Desinfecteer de snoeiapparatuur door de snijmessen in een bleekmiddeloplossing van 10 procent te dopen, vóór en na het werken aan elke boom.
  • Verwijder al het dode of zieke hout zodra het aan de boom verschijnt.
  • Gooi het afsnijdsel weg van de boom en hark de bladeren elke herfst op en verwijder ze.

Het is niet altijd eenvoudig om precies te beoordelen welk type plaag of ziekte een kers heeft en een chemische behandeling mag alleen worden gebruikt als het duidelijk is dat deze een geschikte behandeling voor het probleem zijn. Het vergelijken van de symptomen met afbeeldingen in boeken of het nemen van een monster naar uw plaatselijke tuincentrum is een goed begin. Uw plaatselijke coöperatieve voorlichtingsservicekantoor kan ook een geweldige bron van informatie zijn om ziekten te identificeren en de juiste handelwijze aan te bevelen.

variëteiten

  • Kwanzan-kersenboom
    Kwanzan-kersenboom

    Kwanzan-kersen hebben geurige roze bloesems met veel lagen bloemblaadjes in elk en worden beschouwd als een van de meer ziekteresistente variëteiten.

  • Pendula higan-kersen zijn een treurige variëteit met lichtroze bloemen en kleine zwarte vruchten die vogels graag verslinden.
  • Yoshino akebono is een kers met een rechtopstaande groeiwijze, een mooie ronde vorm en lichtroze bloemen.

Online kopen

  • Brighter Blooms biedt zes verschillende soorten bloeiende kersen; ze zijn prijzig, variërend van $ 50 tot $ 100 plus verzendkosten, maar ze zijn gegarandeerd 1,5 tot 1,8 meter lang bij verzending en verschillende van hun kersenbomen kregen uitstekende recensies van klanten.
  • Nature Hills krijgt ook geweldige recensies over de zeven verschillende soorten bloeiende kersen die ze aanbieden en hun prijzen liggen ook tussen de $50 en $100, hoewel de boomgrootte iets kleiner is bij verzending
  • Voor een goedkopere optie kun je Bay Laurel Nursery proberen, die bloeiende kersen met blote wortel verzendt (dit betekent dat ze in rust zijn en zonder aarde worden verzonden) voor ongeveer $30 plus verzendkosten; het enige nadeel is dat deze alleen in de wintermaanden verkrijgbaar zijn.

Bomen van schoonheid en gratie

Bloeiende kersen, oorspronkelijk geïmporteerd uit het Oosten, worden gewaardeerd om hun unieke mystiek. Een tip om hun schoonheid naar binnen te brengen is door een paar takken van ongeveer een meter lang af te knippen vlak voordat de knoppen opengaan en deze in een hoge vaas te plaatsen als middelpunt van de eettafel.