12 verschillende soorten interieurontwerp: stijl op jouw manier

Inhoudsopgave:

12 verschillende soorten interieurontwerp: stijl op jouw manier
12 verschillende soorten interieurontwerp: stijl op jouw manier
Anonim
keuken in boerderijstijl
keuken in boerderijstijl

Heb je je ooit afgevraagd wat een interieurstijl echt definieert? Bekijk enkele van de meest invloedrijke interieurstijlen die je de afgelopen twee eeuwen in Amerikaanse huizen hebt gevonden.

Traditionele huisstijlen

Traditioneel interieurontwerp, als gedefinieerde look, richt zich op deze stijlelementen:

  • Engels - Opvallende herfstkleurenpaletten, kleine bloemenprints, donkere houtafwerkingen
  • Neoklassiek - Meubilair in federale stijl geïnspireerd door de 18e-eeuwse Engelse ambachtslieden George Hepplewhite en Thomas Sheraton
  • Frans land - Smeedijzeren accenten, strepen en toile-prints, cabriole-pootstijlen op tafels en stoelen

Symmetrie, balans en klassieke stijl creëren kamers met een formele, ordelijke uitstraling. Zachte, middentoonkleuren, bloemen-, geruite of gestreepte prints en donkerhouten meubels, ook gemaakt door Chippendale, zijn algemene kenmerken van deze stijl.

Koloniale huizen

Traditioneel interieurontwerp is de voorkeurslook in veel koloniale huizen in de VS. Kroonlijsten, stoelrails, lambrisering en raamkozijnen rond deuren en ramen geschilderd in glanzend wit contrasteren scherp met de rijke, historische muurkleuren die bij elke bouwstijl voorkomen:

  • Klassieke of eerste periode kolonialen
  • Georgisch
  • Federaal
  • Griekse heropleving

Deze huisstijlen komen het meest voor in de oostelijke staten en in de zuidelijke staten, waar interieurs in plantagestijl bekend staan om hun grote trappen en chique salons. Koloniale keukens vormden het hart van het huis en zijn dat nog steeds met moderne, moderne, koloniaal geïnspireerde ontwerpen.

woonkamer met Franse landelijke elementen
woonkamer met Franse landelijke elementen

Oude wereldtypes

Interieurontwerp uit de Oude Wereld heeft een bredere Europese invloed dan traditioneel interieurontwerp. De look is geïnspireerd op een handvol klassieke Europese decoratiestijlen, waarbij elementen zijn ontleend aan:

  • Spaans - Veel gebruik van smeedijzer op trapleuningen, muurroosters en deurpoorten met Marokkaanse invloeden erin gestrooid
  • Toscan - Gips- of stucwerkmuren in warme aardetinten
  • Middellandse Zee - Balkenplafond, grote ijzeren kroonluchters
  • Middeleeuws - Zwaar, gesneden houten meubilair in gotische stijl, wandtapijten
  • Frans - Rustieke stenen vloeren, sierlijke barokke spiegellijsten

Zorg ervoor dat je aardewerken accenten toevoegt, zoals urnen, vazen en extra grote stenen plantenbakken en Spaans, Italiaans of Frans antiek om een tijdloos gevoel in een setting uit de Oude Wereld te garanderen.

kamer met Spaanse en barokke elementen
kamer met Spaanse en barokke elementen

Victoriaanse huizen

Vanaf eind jaren dertig van de 19e eeuw en synoniem geworden met de industriële revolutie, regeerde het Victoriaanse interieurontwerp ongeveer 80 jaar lang, tot het begin van de 20e eeuw. Massaproductie van meubels en decoratieve accessoires creëerde in de meeste Victoriaanse huizen een overdreven esthetiek, met als kenmerken:

  • Zwaar gebruik van achtergronden
  • Onderscheidend meubilair in Queen Anne-stijl
  • Gebrandschilderde accenten
  • Pluche gordijnen
  • Fancyvolle lampenkappen
  • Sierlijke plafondtegels
  • Kleine verzamelobjecten en wereldse schatten

De asymmetrische vormen van de Victoriaanse architectuur zijn terug te vinden in steden over de hele VS, terwijl opvallende Victoriaanse kleurenschema's en peperkoekversieringen huizen een onmiskenbaar karakter en charme gaven.

Victoriaanse woonkamer met glas in lood
Victoriaanse woonkamer met glas in lood

Art-decostijl

Tegen het einde van het Victoriaanse tijdperk werd een stijl die bekend staat als Art Nouveau korte tijd populair. Beïnvloed door vloeiende, natuurlijke vormen en vrouwelijke beelden, zijn uitstekende voorbeelden van deze artistieke stijl te zien in de originele ontwerpen van Tiffany-lampen.

Art Deco-interieurontwerp ontstond halverwege de jaren twintig als een van de eerste stijlen van de moderne tijd. Gekenmerkt door gestroomlijnde rondingen en hoekige, geometrische vormen, was het een abrupte afwijking van het vroegere uiterlijk van Art Nouveau-interieurs. Art Deco omarmd:

  • Eclectische ontwerpelementen
  • Moderne wolkenkrabberarchitectuur
  • Aerodynamische vormen

    moderne art-decokamer
    moderne art-decokamer

Hollywood Regency

Art Deco-elementen werden verwerkt in de volgende stijltrend die opkwam: Hollywood Regency. Geïnspireerd door glamoureuze filmsets uit de Gouden Eeuw van Hollywood, omvatte de look weelderig textiel, zwart-wit gelakte muren en meubels en vergulde accenten.

Hollywood-verbinding

Voormalig acteur William Haines en anderen, zoals Dorothy Draper en Billy Baldwin, speelden een belangrijke rol bij het starten en ontwikkelen van deze designtrend. Haines, een autodidactische decorateur, ontwierp vervolgens iconische moderne meubelstukken zoals de Bel Air-bank. Het idee achter het lage profiel is ervoor te zorgen dat het meubilair de persoon die erbij staat of erop zit niet overschaduwt. De Bel Air zitbank werd meteen een klassieker.

Dorothy Draper was Amerika's eerste interieurontwerper en haar bedrijf, opgericht in 1923, bestaat nog steeds. Ze vestigde haar kenmerkende look met brede strepen op de muur gecombineerd met koolrozen gemaakt van chintz, haar gebruik van spetterende, levendige kleuren, extra grote bloempatronen en gipsen muurornamenten. Draper noemde het 'Modern Barok', en haar fantastische ontwerpwerk siert nog steeds de interieurs van veel welvarende commerciële panden; een bewijs van haar blijvende erfenis.

Ontwerpelementen

Ga helemaal voor glamour in deze decoratiestijl:

  • Denk aan kaptafels met spiegels, kristallen kroonluchters, bontspreien en glanzende metallic afwerkingen.
  • Paar stoere vloerkleden met zwart-witte patronen en een juweelkleurige bekleding in glanzende stoffen zoals fluweel en satijn.
  • Mix op art deco geïnspireerde meubels met Chinoiserie-behang en stoelen met Franse Regency-accenten.

Hollywood Regency is niet bedoeld als een budgetvriendelijke stijl, maar je kunt een paar glamoureuze accentstukken combineren in een luxe, moderne kamer voor wat extra sprankeling en glans.

Moderne woonkamer uit Hollywood
Moderne woonkamer uit Hollywood

Modern, minimalistisch en midcentury modern

Radicale veranderingen in kunst, architectuur en design waren in het begin van de 20e eeuw in volle gang, aangewakkerd door de idealen van het modernisme; loskoppelen van het verleden ten gunste van het verkennen van het nieuwe. Uit de Bauhaus-school in Duitsland ontstond een nieuwe denkrichting voor ontwerpers, die de meubelindustrie volledig revolutioneerde met één diepgaand idee:

Form moet de functie volgen

Minimalistisch design, een kerncomponent van modern design, komt voort uit een soortgelijke beweging die rond 1917 in Nederland begon met de Nederlandse kunstbeweging De Stijl. Ook beïnvloed door architecten als Ludwig Mies van der Rohe en de eenvoudige, strakke esthetiek van Japans design, zijn minimalistische interieurs verstoken van rommel, versierd meubilair en luide, opvallende kleuren of patronen. Less is more in het minimalistische huis, dat open ruimte, neutrale kleuren en eenheid van vormen en texturen omarmt.

Voer Midcentury Madness in

Een van de meest iconische interieurstijlen die in de 20e eeuw is ontstaan, is Midcentury Modern. De Midcentury-stijl besloeg ongeveer 25 jaar, van midden jaren veertig tot zeventig, alles wat cool, modern en verfijnd was in de jaren vijftig en zestig. De Scandinavische stijl was in en Amerika werd verliefd op het minimalisme.

Er was veel vraag naar strak en ingetogen meubilair van Deense makelij en decoratietijdschriften stonden vol met designernamen op populaire huishoudelijke meubels zoals de Marshmallow Sofa en de onvergetelijke Egg Chair. Er werden meubels geproduceerd met opwindende nieuwe materialen, waaronder multiplex, teak, plastic, acryl, chroom en aluminium.

Het atoomtijdperk bracht leuke, kitscherige patronen voor behang en stof met zich mee, zoals Spoetnik en soortgelijke vuurwerkvormen, subatomaire deeltjes, harlekijndiamanten en abstracte geometrische vormen. Gestileerde lampen zoals de Arc-vloerlamp en sculpturale armaturen zoals de Artichoke-hanglamp weerspiegelen het superieure vakmanschap en de tijdloze ontwerpen uit het midden van de eeuw die nog steeds relevant zijn.

Modern ontwerp

Modern interieurontwerp wordt gekenmerkt door:

  • Rommelvrij minimalisme
  • Schone lijnen van biomorfe, onopvallende meubelontwerpen uit de midden eeuw
  • Sculpturale verlichtingselementen uit hetzelfde tijdperk

    Moderne woonkamer uit het midden van de eeuw
    Moderne woonkamer uit het midden van de eeuw

Hedendaags type huisontwerp

De designterm die het vaakst wordt verward met modern design is eigentijds design. Hedendaags is geen definitieve look die is voortgekomen uit een architecturale, design- of artistieke beweging; het is nu de huidige look en blijft in de loop van de tijd veranderen.

  • Bij hedendaagse styling wordt ook gebruik gemaakt van rondingen, terwijl moderne styling erg hoekig en geometrisch is.
  • Een eigentijds interieur heeft een zeer ontspannen, geleefde sfeer.
  • Neutrale kleurenpaletten met een paar warme of koele aardetinten werken goed in comfortabele omgevingen met gemengde looks op meubels. Door elementen uit andere stijlen en tijdperken te lenen, kan het gemakkelijk overgaan in een eclectische ruimte.

Maar net als je denkt dat je het voor elkaar hebt, komt er een term als hedendaags modern langs, die de twee stijlen feitelijk in één combineert.

eigentijdse woonkamer in casual stijl
eigentijdse woonkamer in casual stijl

Postmodern ontwerp

Net als veel nieuwe stijlen die eerdere trends verwerpen, was de postmoderne designbeweging een reactie op de minimalistische invloeden van modern design. Van ongeveer 1970 tot 1990 werd de populaire stijl voor het eerst binnenstebuiten gekeerd met deconstructivisme en de grunge-look van punkmode. Vervolgens kwam de nieuwe golf van radicaal Italiaans meubelontwerp en de kleurexplosie van de Memphis Group Collection.

Memphis Group meubelstukken zijn zeer verzamelbaar en erg duur. Je kunt echter een postmoderne sfeer in je huis injecteren met elk type pop-art, kitsch of humoristisch decor met een retro-gevoel daterend uit de jaren zeventig of tachtig. Denk erover na om toe te voegen:

  • Shag- of bonttapijten
  • Rubiks-kubussen en andere leuke verzamelobjecten uit die tijd
  • Beroemde meubelstukken, zoals Lucite-stoelen met traditionele Franse stijl

    postmoderne woonkamer
    postmoderne woonkamer

Overgangswoningen

Transitioneel interieurontwerp is een gemengde mix van traditionele en hedendaagse designelementen. Het is een gemakkelijke manier voor mensen met een traditioneel interieur om de look van hun huis te vernieuwen met moderner of eigentijds meubilair.

De algehele look is erg strak en eenvoudig, met extra interesse toegevoegd door verschillende texturen en patronen. Overgangsstijl wordt vaak gezien in open plattegronden, waarbij het ene gebied traditioneel houten meubilair heeft, zoals een eettafel, en het andere gebied moderne zitmeubelen heeft.

overgangskamer met traditioneel en eigentijds
overgangskamer met traditioneel en eigentijds

Rustieke typen

Rustiek interieurontwerp is een andere brede term die veel substijlen omvat, allemaal met de nadruk op het benadrukken van natuurlijke omgevingen of primitieve elementen:

  • Lodge of blokhut - Huizen en meubels die voornamelijk zijn gemaakt van verschillende soorten dennenblokken en zijn voorzien van grote stenen open haarden, decor van herten en elandengeweien en een sterke focus op inheemse tribale kunst, berg- en bosdieren in het wild
  • Western - Sterke nadruk op de historische levensstijl uit het Oude Westen, veeboerderijen, cowboys, paardencultuur en Indiaanse cultuur; intensief gebruik van teruggewonnen hout, antieke artefacten, smeedijzer, leer, ongelooide huid en koeienhuid
  • Zuidwestelijk - Sterke nadruk op huizen in Adobe-stijl, de Indiase cultuur van Pueblo, aardewerk van klei, Mexicaanse cultuur, kiva-open haarden en woestijnflora en -fauna
  • Country - Geïnspireerd door cottages en een landelijke levensstijl, denk aan verweerde en versleten afwerkingen, krijtverf, tuinen, boomgaarden en wijngaarden, handgemaakte quilts en huishoudelijk antiek (ijzeren bedframes, stenen potten), kralenbordpanelen, bloemenprints, strepen, plaids en ginghams
  • Boerderij - Sterke nadruk op vintage schuur- of industriële verlichting, vooral in keukens, vintage apparaten, gootstenen, rustieke houten eettafels met niet bij elkaar passende stoelen, hergebruikte houten vloeren en een mix van informele, comfortabele meubelstijlen

Elk van deze stijlen kan worden bijgewerkt met moderne of eigentijdse elementen in een aparte stijl die bekend staat als rustieke eigentijdse stijl.

rustieke kamer in lodgestijl
rustieke kamer in lodgestijl

Industrieel chic

Als het om stedelijke landschappen gaat, viert Industrieel Chic design de vindingrijkheid van door de mens gemaakte gebruiksvoorwerpen, architectonische elementen, een overvloed aan metaal en ruwe of onafgewerkte oppervlakken. Geïnspireerd door stedelijke loftontwerpen, dit zijn grote stadsappartementen die zijn gecreëerd in oude fabrieken en pakhuizen, draait deze look helemaal om het hergebruiken en hergebruiken van geborgen materialen in een gewaagde woninginrichting.

Industrial chic is een grote hit bij liefhebbers van groen wonen, vanwege het recyclingthema, en mannen geven de voorkeur aan de look omdat deze mannelijk aanvoelt. Elementen zijn onder meer:

  • Gestileerde verlichting omvat metalen railverlichting, kooiverlichting, metalen koepelhanglampen en functionele of zichtbare lampen met lampen in Edison-stijl.
  • Blootliggende plafondbalken, buizen en kanalen zijn opgenomen als ontwerpelementen.
  • Onafgewerkte muren, zichtbare baksteen, beton en andere ruwe bouwmaterialen komen vaak voor.
  • Industrieel meubilair bestaat vaak uit hout en metaal en keukens kunnen zijn voorzien van grote, roestvrijstalen commerciële apparaten.
  • Sommige kamers zijn voorzien van grote ramen van metaal en glas, of natuurlijk licht filtert naar binnen via dakramen erboven.

    industriële chique woonkamer
    industriële chique woonkamer

Boheems of Boho Chic

Boheems interieurdesign eert de vrijgevochten decorateur met een kleurrijke mix van tribale decoraties. Het werd voor het eerst gepopulariseerd in de jaren zeventig door de hippiecultuur, maar is weer opgedoken als een publiekstrekker voor millennials en hipsters.

Boheemse kamers zijn voorzien van levendige etnische accessoires in de vorm van:

  • Handgemaakte vloerkleden, vloerkussens, accentkussens en wandtapijten
  • Kleurrijke accentverlichting met Marokkaanse of Chinese lantaarns
  • Een overvloed aan groene, groene exotische planten versterken een gezellige sfeer

Etnische meubels en vintage verzamelobjecten maken de look compleet met een eclectisch, versleten gevoel.

appartement in Boheemse stijl
appartement in Boheemse stijl

Maak het je eigen

Dit is nog maar het begin van de vele gevarieerde soorten interieurontwerpstijlen die Amerikaanse huizen zo uniek maken. Hoewel deze stijlen specifieke elementen hebben die deel uitmaken van hun algehele ontwerp, kunnen persoonlijke smaak en passie worden gebruikt om originaliteit in elke decoratiestijl te injecteren.

Aanbevolen: