Hoe de franjes van oosterse tapijten schoon te maken

Inhoudsopgave:

Hoe de franjes van oosterse tapijten schoon te maken
Hoe de franjes van oosterse tapijten schoon te maken
Anonim
Kwastjerand op een Oosters tapijt
Kwastjerand op een Oosters tapijt

Rugfranjes zijn een bijproduct van het weefproces van vloerkleden. Dit is een kenmerk dat veel tapijtliefhebbers erg waarderen aan hun oosterse of Perzische tapijten. Wanneer de pony er echter vies of groezelig uitziet op uw antieke vloerkleed, kan het schoonmaken ervan een hele klus zijn.

Oosterse tapijtmaterialen

Oosterse tapijten zijn er in verschillende stijlen. Ze zijn echter meestal gemaakt van drie verschillende materialen: katoen, wol en zijde. Hoewel katoen een veelzijdig materiaal is, vereisen de reinigingsmethoden voor zijde en wol een zachter schoonmaakmiddel. Dit komt omdat agressieve chemicaliën de vezels en de pony kunnen beschadigen.

Neem voorzorgsmaatregelen

Voordat u een van de reinigingsmethoden uitprobeert, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de onderhoudsinstructies en materialen die op uw vloerkleed staan vermeld. Bovendien wordt het niet aanbevolen om agressieve chemicaliën zoals bleekmiddel op de pony te gebruiken, omdat dit de vezels kan beschadigen. Dit kan er ook toe leiden dat de pony afbreekt.

Multifunctionele reinigingsmethode

Deze reinigingsmethode maakt gebruik van zachte reinigingsmiddelen en kan op alle soorten tapijten werken, inclusief het reinigen van pluizige tapijten. Het is goed voor het reinigen van vlekken of een algehele reiniging. Bovendien kan het op alle kleuren werken, evenals op wit en gebroken wit.

Materialen

  • Vacuüm
  • Zachte borstel of paardenhaarborstel
  • Vaatwasmiddel, wasmiddel of tapijtreiniger
  • Water
  • Azijn
  • Handdoek of zeildoek
  • Spuitfles

Instructies

  1. Om je vloer onder de pony te beschermen, leg je een handdoek of vloerkleed neer. Een zeildoek is misschien gemakkelijker voor grote vloerkleden.
  2. stofzuig het hele vloerkleed grondig. Gebruik een handbediend opzetstuk of een stofzuiger zonder klopperborstel.
  3. Gebruik de borstel om de pony uit te kammen. Zorg ervoor dat de kam zacht en zacht is. Deze stap zal helpen om het grootste deel van het resterende vuil te verwijderen.
  4. Meng 1/4 kopje azijn met 2 kopjes water in een spuitfles.
  5. Spuit de pony naar beneden. De azijn neutraliseert niet alleen geuren, maar het zachte zuur helpt ook vlekken los te maken.
  6. Meng een paar kopjes water met een dop vol schoonmaakmiddel.
  7. Schrob de pony voorzichtig met het zeepmengsel met de borstel.
  8. Spoelen met water.
  9. Laat aan de lucht drogen.

Ammoniakoplossing

Sommige katoenen en wollen vloerkleden zijn iets duurzamer. Dit soort oosterse tapijten kunnen een agressievere chemische aanpak hanteren bij het reinigen van vuile randen. Bovendien is ammoniak veilig voor de meeste kleuren, maar test voor de zekerheid een onopvallende plek.

Wat je nodig hebt

  • Ammoniak
  • Water
  • Azijn
  • Vacuüm
  • Dekzeil of handdoek
  • Spons (bij voorkeur wit)
  • Zachte borstel
  • Handschoenen ter bescherming van de handen
  • Spuitfles

Methode

  1. Leg het zeildoek of de handdoek neer om de vloer onder het vloerkleed te beschermen.
  2. Stofzuig het hele vloerkleed met een handbediend opzetstuk.
  3. Borstel de pony uit om verborgen vuil te verwijderen.
  4. Meng 1/8 kopje ammoniak in een kopje water.
  5. Doop een spons of handdoek in het ammoniakmengsel en dep de pony voorzichtig. Herhaal dit totdat de vlek of het vuil is verwijderd.
  6. Meng 1/4 kopje azijn met 2 kopjes water.
  7. Spuit de pony in met azijn als spoelmiddel.
  8. Laat aan de lucht drogen.

bleekmiddel gebruiken op de witte rand

De vezels die worden gebruikt om de franjes van vloerkleden te maken, hebben doorgaans een gebroken witte of lichtbruine kleur. Als uw pony helderwit is, heeft deze een bleekproces ondergaan. Dit kan de vezels kwetsbaarder maken. Hoewel het een goed idee lijkt om ze weer wit te bleken, wordt dit niet aanbevolen, omdat het agressieve bleekmiddel de vezels verder kan beschadigen en tot breuk kan leiden.

Als het niet kan worden schoongemaakt

Of de franjes van uw Oosterse tapijt nu grondig bevlekt of beschadigd zijn, soms is schoonmaken niet mogelijk. In dit geval zijn er een paar opties die u zou kunnen overwegen.

  1. Kort het korter. Als je een heel lange pony hebt of een pony die begint af te breken, kun je deze afknippen. Hierdoor kunnen enkele beschadigde plekken worden verwijderd en is het gemakkelijker schoon te maken.
  2. Als de gedachte aan het knippen van je pony je bang maakt, probeer die dan te verbergen. Dit kun je doen door de kwastjes onder het vloerkleed zelf te stoppen.
  3. Vervang ze. Een andere mogelijkheid om met beschadigde randen om te gaan, is door een professional te bellen om ze te vervangen, of door ze zelf te proberen te vervangen. Dit kan je de nieuwe, heldere look geven waar je naar verlangde.

Het schoonhouden

Hoewel franjes een geweldig decoratief element zijn voor je nieuwe Oosterse tapijt, kan het schoonmaken ervan een hele opgave zijn. Of uw kat er nu zijn behoefte op heeft gedaan of het vloerkleed er net smerig uit begint te zien, er zijn schoonmaakmethoden die u kunt proberen, afhankelijk van het materiaal dat is gebruikt om uw vloerkleed te maken.

Aanbevolen: