De coole geschiedenis van vintage skateboards

Inhoudsopgave:

De coole geschiedenis van vintage skateboards
De coole geschiedenis van vintage skateboards
Anonim
vintageskateboard
vintageskateboard

Nicheverzamelaars zoeken graag naar de zeldzaamste items in hun interessegebied. Er zijn echter maar weinig niches die zoveel culturele aanhang hebben als vintage skateboards. Hoewel de vroegste modellen gevaarlijk waren en geen stuurvermogen boden, brachten deze eenvoudige apparaten een van de grootste culturele bewegingen van het land op gang. Elke generatie integreerde nieuwere skate-innovaties. Vintage skateboards blijven zeer verzamelbaar en stijgen elk jaar in waarde.

Geschiedenis van vintage skateboards

Skateboarden werd enorm populair in de jaren zestig; De oorsprong ervan ligt echter in de jaren twintig, met de uitvinding van de driewielige scooter. Dit apparaat evolueerde naar de Skeeter van de jaren veertig. De oorsprong van het eigenlijke skateboard kan echter worden herleid tot Californische surfers in de jaren vijftig en hun zelfgemaakte boards. Na de eerste echte skateboards kwamen de Zippees en Roller Derby-skateboards met kleiwielen uit de jaren zestig en de Hobie met urethaanwielen, gemaakt door Frank Nasworthy in de jaren zeventig.

Scooters uit de jaren 20

Het skateboard vindt zijn oorsprong in de driewieler van de jaren twintig. Dit waren metalen apparaten met drie stalen wielen, gemaakt voor langlaufliefhebbers om in de zomer van een soortgelijke sport te genieten. De planken hadden verstelbare klemmen om de voeten van de berijder vast te pakken, en er paste er één op elke voet. Deze werden ook geleverd met twee stokken.

Skeeter uit de jaren 40

In de jaren veertig evolueerde de scooter naar iets dat meer op de boards van vandaag leek. De Skeeter was volledig vervaardigd uit aluminium en had aluminium wielen en een afneembare paal. De toevoeging van stuurassen of vrachtwagens onderscheidt dit model echter echt. Hierdoor kon de rijder het board daadwerkelijk sturen.

Roller Derby uit de jaren 60

De surfbeweging van eind jaren vijftig leidde tot de introductie van de eerste zelfgemaakte skateboards. Surfliefhebbers die op het land wilden "surfen" bevestigden rolschaatswielen aan de bodem van melkboxen en eenvoudige houten planken. De wielen waren gedurende deze tijd gemaakt van klei, die de trottoirs niet zo gemakkelijk vasthield. In de jaren zestig kwam een van de eerste commerciële modellen op de markt. Het was het merk Roller Derby, gemaakt van hout en uitgerust met rolschaatstrucks en dubbele stalen wielen.

Cadillac-wielen uit de jaren 70

Tegen het eind van de jaren 60 stortte de populariteit van de sport in vanwege gezondheids- en veiligheidsproblemen die voortkwamen uit het feit dat deze apparaten zeer weinig tractie en slechte besturing hadden. In de jaren zeventig besloot surfer Frank Nasworthy om de moderne urethaanwielen voor rolschaatsen op zijn Hobie-model te gebruiken. In 1973 bracht Nasworthy deze hoogwaardige urethaanwielen met succes op de markt onder de naam "Cadillac Wheels". Bovendien produceerden andere fabrikanten verbeterde kogellagers en trucks die speciaal voor de sport waren ontworpen. Deze ontwikkelingen hebben de populariteit van de sport gedurende de jaren zeventig vergroot. Populaire plaatfabrikanten in dit decennium waren onder meer Santa Cruz, Z-Flex en Variflex, en Powell-Per alta verscheen eind jaren zeventig op het toneel.

Jaren 80 en daarna

Vanwege de stijgende populariteit van BMX-fietsen kende het skateboarden begin jaren 80 opnieuw een inzinking. Halverwege de jaren tachtig waren de belangrijkste bordfabrikanten Powell-Per alta, Vision-Sims en Santa Cruz. Eindelijk, tegen het einde van de jaren negentig, begon de sport opnieuw aan een comeback op het gebied van longboarden en downhill. Tegen die tijd werd de sport bevolkt door een verscheidenheid aan fabrikanten, waaronder Alien Workshop, Birdhouse en Black Label.

Vintage skateboards zijn zeer verzamelbaar

De waarde van vintage skateboards is gebaseerd op een lange en fascinerende geschiedenis, en ze kunnen van grote waarde zijn. De boards met de hoogste waarde zijn meestal de boards die onafhankelijk door professionele boarders zijn gecreëerd. Deze markt is zeer gespecialiseerd en de boarders kennen doorgaans zelf de meest populaire en waardevolle fabrikanten en particulier gemaakte boards.

Recente catalogusprijzen van vintage borden op eBay zijn onder meer:

Jaren 80 Vintage Powell Per alta 2018 $2000
1979 Kryptonics K-beam 2018 $849
1980 Vintage Powell Per alta Mike Vallely Olifant Board 2018 $1400
1981 Vintage Santa Cruz Steve Olson Checker (alleen dek) 2018 $ 500
Supreme Kids Skate Skateboard Deck Set 40 Oz Jav Makeout Box Logo Larry Clark 2018 $610

Geld verdienen met vintage skateboards

Het is duidelijk dat er veel waarde zit in deze markt. Oude modellen zijn te vinden op de meest onwaarschijnlijke plaatsen, waaronder landgoedveilingen en lokale werfverkopen. De sleutel tot het vinden van het meest waardevolle board is het zoeken naar de kenmerken die dateren uit de beginjaren van de sport.

De meest waardevolle (oudere) planken zijn gemaakt van hout of vroege plastic materialen en hebben:

  • Klei- of stalen wielen
  • Decks (planken) met meer unieke ontwerpen (vooral Powell-Per alta- en Santa Cruz-modellen)

Op zoek naar verzamelbare skateboards

Als je de geschiedenis van vintage skateboards begrijpt en de huidige markt volgt, kun je kennis opdoen over stijlen en waarden, die belangrijke sleutels zijn om te weten hoeveel verzamelobjecten waard zijn. Dit geeft u een enorm voordeel wanneer u op veilingen en werfverkopen zoekt naar modellen die zeer verzamelbaar zijn.

Aanbevolen: