Lijst met 33 lentebloemen die vreugde uitstralen

Inhoudsopgave:

Lijst met 33 lentebloemen die vreugde uitstralen
Lijst met 33 lentebloemen die vreugde uitstralen
Anonim
vrouw lentebloemen planten in bloempot
vrouw lentebloemen planten in bloempot

Elke tuinman droomt van prachtige lentebloemen tijdens de donkere winterdagen en kijkt reikhalzend uit naar de eerste uitbarsting van lentekleuren. Met alle verschillende soorten lentebloemen die er bestaan, kan het echter een moeilijke beslissing zijn om te kiezen welke u in uw tuin wilt planten. De lente begint op verschillende tijdstippen, afhankelijk van waar je woont, maar de volgorde van de bloemen is op de meeste plaatsen vergelijkbaar. Maak met dat in gedachten een lijst met de namen van lentebloemen die je graag in je tuin wilt laten groeien voordat je eropuit gaat om je zaden en planten te halen.

Populaire lentebloemen voor de late winter of het vroege voorjaar

Terwijl sommige tuinders het hele jaar door kunnen genieten van bloemen, moeten anderen zorgvuldig plannen maken voor de eerste bloemen van de lente. Deze lijst bevat de beste bloemen in de late winter of vroege lente. Ervaren tuiniers maken vaak vignetten in één gebied om het meeste uit deze vroege kleur te halen, zoals het planten van een poel winterakoniet aan de voeten van een toverhazelaar.

Winterakoniet

eranthis winterakonietbloem
eranthis winterakonietbloem

Deze lichtgele bloemen, ook bekend als Eranthis, kunnen later in het jaar als onbelangrijk worden beschouwd, maar ze zijn een vrolijk gezicht als ze door de sneeuw dringen. Hun heldere bloesems zijn vooral prachtig langs looppaden en bij de ingang van je huis, waar je ze elke keer dat je naar buiten stapt kunt bewonderen.

Toverhazelaar

sneeuw op de bloesem van toverhazelaarstruik
sneeuw op de bloesem van toverhazelaarstruik

Toverhazelaarstruiken voegen een prachtig vleugje geel toe aan de vroege lentetuin. Sommige cultivars bloeien rood, wat vooral opv alt als er nog sneeuw op de grond ligt. Toverhazelaar groeit goed in schaduwrijke gebieden en vochtige, goed doorlatende grond.

Krokus

paarse krokusbloem in het voorjaar
paarse krokusbloem in het voorjaar

De vroegste soorten, zoals Crocus chrysanthus, Crocus sieberi en Crocus tommasinianus, bloeien door de sneeuw. Dit zijn de kleine krokusjes die meestal in paarse of gele tinten bloeien. Krokus kan ook gemakkelijk worden gekweekt in containers en bloembakken.

Nieskruid

Helleborus Lentenroos
Helleborus Lentenroos

Helleborus is vaak bekend onder gewone namen zoals Kerstroos en Lentenroos in gebieden met milde winters. Er zijn ongeveer twintig soorten nieskruid, en bijna allemaal bloeien ze ergens tussen februari en mei.

Camelia

roze cameliabloemen op struik
roze cameliabloemen op struik

Deze prachtige struik bloeit prachtig in milde winterklimaten of in het vroege voorjaar in iets ruigere gebieden. Camellia bloeit in de kleuren roze, rood en wit en heeft een grote verscheidenheid aan bloemvormen, waaronder enkele, dubbele, anemoon, roos en andere.

Sneeuwklokje

sneeuwklokje bloem in de sneeuw
sneeuwklokje bloem in de sneeuw

Sneeuwklokje is een andere vroege bol die soms zelfs door de sneeuw heen bloeit. Deze kleine witte bloemen zijn moeilijk te zien als er nog sneeuw op de grond ligt, dus het is een goed idee om ze te planten in gebieden waar je ze waarschijnlijk zult zien zodra ze tevoorschijn komen.

Chionodoxa

Chionodoxa paarse bloem
Chionodoxa paarse bloem

Chionodoxa wordt gewoonlijk Glorie van de Sneeuw genoemd. Deze lichtblauwe bloemen bloeien als de sneeuw smelt. Ze zien er prachtig uit, genaturaliseerd in gazons of geplant als grote stuiken in bloembedden.

Viooltje

viooltje bloemen
viooltje bloemen

Coole groeiers, viooltjes bloeien vroeg en zijn winterhard tegen vorst en sneeuw. Ze zullen blijven bloeien totdat het warm weer wordt. Bij warm weer is het een goed idee om ze terug te knippen en ze goed bewaterd te houden. Ze zullen weer opfleuren zodra het koele weer in de herfst terugkeert.

Vroege lentebloemen

De vroege lente brengt regen, modder en meer bloemen. De bloemen die in de lente bloeien, vooral de bloemen die in het vroege voorjaar bloeien, bloeien als het weer nog koel is en er nog steeds gevaar voor vorst bestaat. Zoek deze favorieten tussen de eerste bloemen van de lente.

Narcissen

narcis bloemen
narcis bloemen

Geen enkele lijst met lentebloemen zou compleet zijn zonder narcissen. De vroegste narcissen verschijnen in het vroege voorjaar, vooral kleine cultivars zoals Tête-à-Tête.

Iris Reticulata

gesaldeerde irisbloem
gesaldeerde irisbloem

De grote iris is een zomers genot, maar deze kleine schoonheid is een schat in het vroege voorjaar. Ook wel gesaldeerde iris of gouden gesaldeerde iris genoemd, deze hebben de neiging laag bij de grond te groeien en vormen een dicht tapijt van levendige lentebloei.

Forsythia

forsythia-struik
forsythia-struik

Deze felgele struik schreeuwt letterlijk "Lente!" Ze worden tot 2,5 meter hoog en vormen een prachtige haag. Je kunt de takken ook in het vroege voorjaar afknippen, net nadat de bloemknoppen zich hebben gevormd, en ze naar binnen forceren, zodat je dat heldere, zonnige geel in huis ha alt waar je van kunt genieten.

Scilla

scilla siberica bloem
scilla siberica bloem

De kleine scillabollen produceren prachtige blauwe en paarse bloesems. Dit is nog een kleine bloem die heel goed genaturaliseerd werkt in een gazon. Je kunt hem ook in stuiken onder bomen en struiken planten om hem mooi te maken voordat de grotere planten volledig doorbladerd zijn.

Anemoon

Anemoon blanda bloem
Anemoon blanda bloem

De anemoonsoort 'Blanda' produceert lichtblauwe en witte sterrenbloesems voor de lentetuin. Ze zijn winterhard in de zones 6 tot en met 9, en als de witte bloemen van 'Blanda' niet jouw ding zijn, bloeien ze ook in de kleuren roze, paars of rood.

Pussy Willow

wilgenbloemen
wilgenbloemen

Salix discolor- en Salix caprea-variëteiten van wilg waren standaard in de tuinen van veel grootmoeders, maar nieuwe variëteiten hebben grotere en sterker gekleurde katjes om de hedendaagse tuiniers te verrassen. De pluizige katjes zijn een duidelijk teken van de lente en kunnen worden geknipt om toe te voegen aan lentebloemstukken en kransen.

Een lijst met voorjaarsbloemen

Nu de dagen wat warmer worden, beginnen veel van de meest populaire lentebloemen te bloeien. Het is ook vermeldenswaard dat veel van deze populaire lentebloemen, vooral narcissen en tulpen, ook vroege, midden- en late voorjaarsvariëteiten hebben, zodat je je bloeiseizoen nog verder kunt verlengen.

Narcissen

Mount Hood narcisbloem
Mount Hood narcisbloem

Narcissen zijn de glorie van de tuinbloemen in het midden van de lente. Grote, late variëteiten zoals 'King Alfred' en 'Mount Hood' zijn zelfs op regenachtige dagen briljant.

Tulp

tulpen in de tuin bloementuin
tulpen in de tuin bloementuin

Op ieders lijst met lentebloemen beginnen tulpen halverwege de lente aan hun lange bloeiperiode. Er zijn ook soorten die in het late voorjaar bloeien, waardoor je nog langer van tulpen kunt genieten.

Rhododendron en Azalea's

roze azalea's bloemstruik
roze azalea's bloemstruik

Deze beide prachtige bloeiende struiken beginnen halverwege de lente net te bloeien. Deze doen het het beste in gebieden met halfschaduw, vooral tijdens de hitte van de zomer.

Muscari

muscari druifhyacint in tuinpotten
muscari druifhyacint in tuinpotten

Muscari, ook wel druivenhyacinten genoemd, wordt vaak beplant met narcissen en tulpen, omdat ze laaggroeiend zijn en de grond onder de grotere bloemen omhelzen. Dit is ook een goede optie voor een container of bloembak.

Redbud-bomen

roodknopboom in bloei
roodknopboom in bloei

De takken van redbudbomen worden omlijnd met prachtige roze bloemen voordat hun bladeren verschijnen. Ze vormen een levendig middelpunt in de tuin als de meeste bomen nog niets anders zijn dan kale takken.

Kornoeljebomen

kornoeljeboom in bloei
kornoeljeboom in bloei

Kornoeljebomen zijn met hun prachtige witte of zachtroze bloesems adembenemend in de lentetuin. De grote bloemen zijn ook een belangrijke voedselbron voor bestuivers in het vroege seizoen.

Magnoliaboom

roze magnoliabloesem
roze magnoliabloesem

De stermagnolia, Magnolia stellata, is de eerste die bloeit. De grote, zachtroze bloemen zijn omhuld door pluizige knoppen, en als de bloemblaadjes vallen, lijkt het alsof de omringende grond bedekt is met roze sneeuw.

Trillium

Trilliumbloemen in bosbos
Trilliumbloemen in bosbos

Trillium is slechts een van de vele wilde bloemen die bloeien voordat de grote bomen volledig doorbladerd zijn. De witte bloemen met drie bloemblaadjes geven de voorkeur aan vochtige, vruchtbare grond en worden vaak in het wild aangetroffen in bossen.

Sierkers en Crabapple

bloeiende krabappelboom
bloeiende krabappelboom

Siervormen van kersen- en krabappelbomen zijn prachtig in het midden van de lente. Ze bloeien in wit of roze, afhankelijk van de variëteit, en hun bloemen gaan een week of langer mee.

Hyacinten

roze hyacintenbloemen
roze hyacintenbloemen

Deze lentebloemen brengen zowel geur als kleur in de lentetuin. Hyacinten zijn een van de sterkst geurende bloemen en parfumeren de tuin met hun bedwelmende geur. Ze zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren en groeien goed met narcissen en tulpen.

Sleutelbloem

kleurrijke sleutelbloembloemen planten
kleurrijke sleutelbloembloemen planten

Juwelen in de lentetuin, Primula veris (Cowslip) en Primula vulgare (gewone sleutelbloem) zijn de bekendste, maar er zijn veel soorten verkrijgbaar in tuincentra.

Late lentebloemen

Tegen het late voorjaar worden de dagen langer en zijn zowel de dagen als de nachten veel warmer. In de meeste gebieden is het gevaar voor vorst geweken en het is bijna tijd dat de zomertuin in een kleurenpracht ontploft. Deze kleurrijke lentebloemen overbruggen prachtig de kloof tussen lente en zomer.

Lelietje-van-dalen

Lelietje-van-dalen bloemen
Lelietje-van-dalen bloemen

De delicate bloesems van Lelietje-van-dalen zijn kleine, witte, klokvormige bloemen die aan zacht gebogen stengels bungelen. Deze zeer geurige bloem bloeit meestal in het late voorjaar, maar kan in jaren met milde winters eerder bloeien.

Magnoliaboom

Magnolia x zielangeana
Magnolia x zielangeana

Magnolia x soulangiana, de schotelmagnolia, is een prachtige late voorjaarsbloeier. Als je een van deze magnolia's uit het late voorjaar en een stermagnolia hebt, krijg je een verlengd bloeiseizoen voor deze prachtige bloemen.

Lila

violette kleur seringen in de tuin
violette kleur seringen in de tuin

Seringen, met hun heerlijk geurende bloemen in de late lente, zijn ouderwetse favorieten. De meeste groeien uit tot grote struiken, maar er zijn ook kleinere soorten verkrijgbaar, en je kunt ze vinden met een grote verscheidenheid aan bloeikleuren, waaronder lichtpaars, donkerpaars, roze, roze, wit en magenta.

Spiraea

Spiraea japonica roze bloemen op tuinpad
Spiraea japonica roze bloemen op tuinpad

Spireaea-struiken zijn een ouderwetse favoriet. Hun bloei duurt lang en ze zijn een favoriet van veel bestuivers in het late voorjaar.

Pioenen

roze pioenrozen struik bloem
roze pioenrozen struik bloem

Pioenrozen, met hun enorme, geurige bloemen, dragen de tuin van de late lente tot de zomer. Ze zijn te vinden in bijna elke bloeikleur en zien er prachtig uit, zowel als stuifmeel of heg als als individuele aanplant.

Allium

allium bieslook in de tuin van het containerhuis
allium bieslook in de tuin van het containerhuis

Enigszins prozaïsch de 'bloeiende ui' genoemd, deze bloei is spectaculair. De grote, ronde bloemen, die eigenlijk uit tientallen kleinere, stervormige bloemen bestaan, worden meestal aangetroffen in de kleuren paars en wit.

Houtanemoon

houtanemonen
houtanemonen

Anemonen zijn altijd prachtig in de wildernistuin. Ze zijn ook een mooie aanvulling op de randen van struikenborders, waar ze nog steeds kunnen genieten van de beschutting van de hogere planten, maar ook bewonderd kunnen worden.

Jack op de preekstoel

Jack op de preekstoel in het bos
Jack op de preekstoel in het bos

Jack in the Preekstoel is een boswildflower die goed groeit in halfschaduw en vochtige, goed doorlatende grond. Het is een favoriet in de lente en je kunt hem vaak in het bos zien, samen met andere kortstondige soorten in het late voorjaar.

Bezoek uw tuincentrum

Er gaat niets boven een bezoek aan uw plaatselijke tuincentrum in de lente om erachter te komen wat er in uw regio bloeit. Je zult ongetwijfeld oude favorieten tegenkomen en misschien een paar soorten lentebloemen die je nog nooit eerder hebt gezien. Zolang u de vereiste groeiomstandigheden kunt bieden, aarzel dan niet om een nieuwe plant mee naar huis te nemen en deze deel uit te laten maken van uw eigen lentetuin.

Wat je nu moet lezen:

  • Kweek camelia's als favoriet in het vroege voorjaar.
  • Verwelkom de eerste tekenen van de lente met delicate sneeuwklokjesbloemen.
  • Plant vroeg bloeiende glorie-van-de-sneeuwbloemen om de lente in te luiden.
  • Voeg een kleurig tapijt toe aan je tuin met scilla.
  • Voeg levendige schoonheid toe aan een snijtuin met pioenrozen.
  • Vul je tuin met mooie paarse bodembedekkers als je muscari plant.
  • Betrek je zintuigen door blijvende favorieten, seringen, te kweken.
  • Voeg de bloeiende struik, spiraea, toe.

Aanbevolen: