8 manieren om kreeftenstaart elke keer perfect te koken

Inhoudsopgave:

8 manieren om kreeftenstaart elke keer perfect te koken
8 manieren om kreeftenstaart elke keer perfect te koken
Anonim

Kreef lijkt misschien luxe, maar is gemakkelijk te koken. Probeer onze snelle en gemakkelijke methoden om een malse, vochtige kreeftenstaart te maken.

Grote kreeftenstaart geserveerd met witte wijn
Grote kreeftenstaart geserveerd met witte wijn

Kreeftstaart is een delicatesse, en net zo gemakkelijk te bereiden als heerlijk. Het kan in slechts ongeveer 30 minuten klaar zijn en op tafel staan, zo snel dat het doordeweeks toegankelijk is. Dus waarom zou u kreeft niet toevoegen aan uw doordeweekse avondroutine in plaats van deze te bewaren voor een speciale gelegenheid? Met de beste manieren om kreeftenstaart in je achterzak te bereiden, worden je doordeweekse ma altijden een stuk interessanter.

Kreeftenstaarten koken in de instantpot

We hebben je 30 minuten of minder beloofd, en deze betrouwbare methode zorgt ervoor dat je er snel komt. Bovendien is het zo, zo, zo, zo gemakkelijk! Dat beloven we.

  1. Gebruik een keukenschaar of een scherp mes om langs de ruggengraat (het afgeronde bovenste deel) van de schaal te snijden voor de kreeftenstaart. Splits het open en verwijder met een scherp mes de zwarte nerf die langs de bovenkant van het vlees loopt.
  2. Voeg 1 kopje water toe aan je instantpot. Als je er zin in hebt, kun je wat aromaten toevoegen, zoals een beetje gehakte sjalot, een takje verse dragon en een in tweeën gesneden citroen, maar dat is geheel optioneel. Voeg het stoommandje of de draadonderzetter toe.
  3. Leg de kreeftenstaart(en) in het stoommandje of op de onderzetter zodat ze de vloeistof niet raken.
  4. Zet het deksel op de instantpan en kook de hoge druk gedurende één (ja, je leest het goed, één) minuut.
  5. Laat de stoom snel ontsnappen en serveer met wat gesmolten boter.

Snelle tip

De zwarte ader in het kreeftenvlees kan geen kwaad, en heeft niet echt invloed op de smaak of textuur van de kreeft, maar sommige mensen vinden het onsmakelijk. Dus als je nog meer tijd wilt besparen, kan het geen kwaad om gewoon de stap over te slaan waarin je het verwijdert.

Kreeftstaart koken

Koken is ook supergemakkelijk, hoewel het een paar minuten langer duurt dan je instantpot. Dit is de beste methode als je verse kreeftenstaarten hebt, omdat de smaak hierdoor behouden blijft. Koken in water zorgt ervoor dat de kreeft vochtig blijft, maar als hij te gaar wordt, wordt hij taai.

  1. Vul een grote soeppan met water en voeg een paar theelepels zout toe.
  2. Voeg de kreeftenstaarten één voor één toe, zorg ervoor dat de pot niet te vol wordt.
  3. Breng aan de kook op hoog vuur.
  4. Zet het vuur laag tot medium en kook gedurende één minuut per ounce (bijvoorbeeld 6-ounce kreeftenstaarten moeten zes minuten koken). De kreeft is gaar als het vruchtvlees wit en ondoorzichtig is.
  5. Haal de kreeftenstaarten met een tang uit het water. Zorg ervoor dat je elke staart over de pot laat lopen terwijl je hem uit het water ha alt. Laat de staarten een paar minuten afkoelen voordat je ze serveert.

Snelle tip

Om te voorkomen dat kreeftenstaarten krullen tijdens het koken, plaats je een spies in het midden van de staarten.

Kreeftstaarten braden

Als je een mooie staart wilt, dan is deze kookmethode de oplossing, dus het is een geweldige manier om kreeftenstaarten voor gezelschap te bereiden. Je moet behoorlijk oplettend zijn bij het braden en ervoor zorgen dat je kreeft niet te gaar wordt. Het is echter de extra aandacht waard. Als je het goed doet, levert roosteren mals en sappig kreeftenvlees op dat snel kookt en een diep geconcentreerde smaak heeft.

  1. Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  2. Leg de kreeftenstaarten op een middelgrote bakplaat.
  3. Snijd met een scherp mes of een keukenschaar voorzichtig de bovenkant van de kreeftenschalen in de lengte door.
  4. Trek de schaal iets open en verwijder de zwarte ader met een scherp mes.
  5. Kruid het vlees met zout, peper en een paar van je favoriete kruiden en specerijen. Probeer gedroogde tijm of basilicum. Bestrijk elke staart met 2 eetlepels boter.
  6. Braad de kreeftenstaarten gedurende 5 tot 10 minuten, of tot het kreeftenvlees ondoorzichtig is en de boter is gesmolten.

Kreeftstaarten pocheren

Stroperij is een zachtere methode om kreeft te koken. Het stroperingsvocht komt nooit aan de kook, waardoor de kreeft langzamer kookt. Met deze methode zal het vlees zeer mals zijn. Je kunt ook lekkere dingen aan je stroperijvloeistof toevoegen, zoals bouillon, witte wijn, boter en verse of gedroogde kruiden die je kreeft een lichte smaak geven. Je kunt de bouillon- of watermethode proberen of een rijke smaak toevoegen door boter te stropen.

Gepocheerde kreeft met bouillon of water

Gebruik bouillon, bouillon of water en andere ingrediënten (zoals een scheutje witte wijn en wat gehakte verse venkel) voor de smaak.

  1. Plaats 4 kopjes vloeistof in een grote koekenpan.
  2. Voeg andere ingrediënten toe, zoals takjes tijm of rozemarijn, hele peperkorrels, schijfjes citroen, stengels bleekselderij, teentjes knoflook of laurierblaadjes.
  3. Verwarm de vloeistof op middelhoog vuur. De stroperige vloeistof mag niet koken, maar als het oppervlak van de vloeistof begint te bewegen, voeg je de kreeft toe.
  4. Pocheer de kreeft gedurende 5 tot 7 minuten of tot de staarten krullen en de schelpen helderrood kleuren.
  5. Haal de kreeft met een tang uit de stroperige vloeistof en laat eventuele vloeistof uit de schaal lopen.
  6. Direct serveren.

In boter gepocheerde kreeft

Kreeftstaarten gepocheerd in boter zijn op de best mogelijke manier ongelooflijk toegeeflijk. Dit recept maakt gebruik van kreeftenstaarten die uit de schelpen zijn verwijderd. Als u het niet prettig vindt om de schelpen zelf te verwijderen, vraag dan de slager of visboer om dit voor u te doen. Met deze kookmethode zal de kreeft zeer mals en vol van smaak zijn.

  1. Combineer ¼ kopje water en 2 klontjes boter in een grote koekenpan en verwarm op middelhoog vuur.
  2. Als de boter is gesmolten, voeg je de geschilde kreeftenstaarten toe (ontdooid indien bevroren). Laat de vloeistof niet koken.
  3. Kook de kreeft 5 tot 6 minuten en draai dan voorzichtig elke staart. Kook 1 tot 2 minuten aan de tweede kant.
  4. De kreeften zijn gaar als de staarten krullen en een donkerdere kleur krijgen. Een vleesthermometer moet 145°F registreren.

Gegrilde, gebakken en gestoomde kreeftenstaarten

gegrilde kreeftenstaart
gegrilde kreeftenstaart

Er zijn verschillende andere kookmethodes waarmee je heerlijk smakende kreeft kunt produceren, afhankelijk van wat jij verkiest.

  • Je kuntkreeftenstaarten grillenom een rokerige smaak aan het vlees te geven. Haal het vlees uit de schaal, verwijder de nerf, bestrijk het met avocado-olie en grill op hoog vuur ongeveer 5 minuten aan de eerste kant, en 2-3 minuten aan de tweede kant. Bestrijk ze voor het serveren met boter. Als je het ter presentatie op de schaal wilt serveren, gril dan de schelpen terwijl je het vlees grilt en plaats het vlees vervolgens op de schelpen om te serveren.
  • Je kuntkreeftenstaartenbakken in een oven van 350°F. Splits de staarten en verwijder de zwarte nerf met een scherp mes. Bestrijk met avocado-olie. Bak vervolgens ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven op een bakplaat.
  • Je kunt ookkreeftenstaarten stomen in een stoommandje boven kokend water of bouillon waaraan aromaten zijn toegevoegd. Voeg de kreeftenstaarten toe aan de stoommand en dek de pan af. Stoom tot de staarten helderrood zijn en het vlees ondoorzichtig, 8-10 minuten.

Aanvullende tips

Volg handige tips om kreeft met smaak te maken en te serveren.

  • Als je kreeftenstaarten bevroren zijn, ontdooi ze dan voordat je ze gaat koken. Doe de kreeftenstaarten in een zak met ritssluiting en leg ze in koud water. Ververs het water ongeveer elke 15 minuten totdat het vlees ontdooit. Je kunt ze ook een nacht in de koelkast laten ontdooien.
  • Serveer de kreeftenstaarten met gesmolten boter en een paar partjes verse citroen. Doe ongeveer 3 tot 4 eetlepels gesmolten boter in een scha altje en geef er één aan elk van je gasten.
  • Zeevruchtenvorkjes zijn een leuke toevoeging om te serveren bij kreeftenstaarten, omdat ze je gasten zullen helpen het vlees uit de schaal te halen.
  • Let op de instructies die u krijgt over het bereiden van verse kreeftenstaart. Als deze zeevruchten niet snel worden gekookt, kunnen bacteriën groeien die je ziek kunnen maken.
  • Verwijder altijd het overgebleven kreeftenvlees uit de schaal en bewaar het onmiddellijk in de koelkast. Je kunt gekookte kreeft maximaal zes maanden invriezen; ontdooi het in de koelkast voor gebruik.

De beste manieren om kreeftenstaart te bereiden

Wacht niet op een speciale gelegenheid om te experimenteren met recepten voor kreeftenstaarten. Het koken van kreeftenstaarten is snel en eenvoudig. Of je nu surf en turf eet met een perfect gebakken biefstuk of het vlees gebruikt in een kreeftenbroodje of salade, als je eenmaal alle manieren kent waarop je kreeft kunt bereiden, zul je genoeg gelegenheden vinden om het te eten.

Aanbevolen: