Sla oogsten zodat deze teruggroeit

Inhoudsopgave:

Sla oogsten zodat deze teruggroeit
Sla oogsten zodat deze teruggroeit
Anonim

De saladedagen zijn hier! Geniet het hele seizoen van verse salades door uw sla zorgvuldig te oogsten, zodat deze blijft produceren.

Vrouw die sla oogst in de moestuin
Vrouw die sla oogst in de moestuin

Het kweken van sla is een geweldige manier om gedurende een lange periode verse toegang te hebben tot groene salades, als je weet hoe je sla op de juiste manier moet oogsten. Wanneer je een hele krop sla oogst, zal de plant niet teruggroeien. Bij de meeste slasoorten kun je echter kiezen voor een 'knip en kom weer'-aanpak. Dit houdt in dat je de bladeren afknipt, maar de plant op zijn plaats laat wortelen, een techniek waardoor de plant kan blijven groeien. Sla groeit niet oneindig lang, maar door op deze manier te oogsten kun je wel meerdere oogsten van je planten krijgen. Deze aanpak werkt niet bij ijsbergsla, maar is wel een goede optie voor andere soorten.

Hoe u losbladige sla oogst

Loosbladsla wordt, niet verrassend, gekenmerkt door losse bladeren. Het vormt helemaal geen hoofd, maar heeft wel een kroon in het midden. Bij deze slasoort knipt of scheurt u eenvoudig het aantal blaadjes af dat u op een bepaald moment nodig heeft, waardoor de kroon en de wortels intact blijven. Wanneer je dit doet, blijft de slaplant groeien. U hoeft losbladige sla niet volwassen te laten worden voordat u begint met het oogsten van individuele bladeren. Je kunt babybladeren oogsten nadat de plant drie tot vier weken in de grond heeft gestaan en vervolgens de grotere bladeren verwijderen naarmate de plant blijft groeien. Merlot en slakom zijn voorbeelden van populaire losbladige slavariëteiten.

Boersla oogsten

Boterkropsla vormt een zeer losse krop, maar de bladeren trekken niet dicht bij elkaar om een strakke of compacte krop te vormen met een kroon in het midden. Dit type sla wordt gewoonlijk bibb-sla of Boston-sla genoemd. Je kunt de hele plant als kop oogsten, maar dat is niet de enige optie. Je kunt de bladeren eenvoudig afknippen of voorzichtig afscheuren als je ze nodig hebt, net zoals je zou doen met losbladige sla. Als je op deze manier oogst, blijft de plant groeien. Bij het oogsten van individuele kropslablaadjes kun je het beste eerst de oudste bladeren verwijderen. Deze zitten aan de buitenkant van de plant. Je kunt de bladeren blijven afsnijden wanneer je ze nodig hebt, of uiteindelijk de hele plant oogsten door deze op (of net boven) grondniveau af te knippen.

Vrouw die kropsla in de bak verpakt
Vrouw die kropsla in de bak verpakt

Romeinse sla oogsten

Romaine sla is een kropsla die langwerpig, broodachtig groeit en rechtopstaande bladeren heeft. De bladeren nestelen zich in elkaar rond een centrum, dat een romaine hart wordt genoemd. Je kunt een hele krop snijsla oogsten door hem bij de wortel omhoog te trekken of door de plant aan de onderkant van de grond af te snijden met een snoeischaar of een scherp mes. Als je echter niet de hele plant in één keer nodig hebt en je wilt dat hij blijft groeien, dan kun je eenvoudig de bladeren van de buitenkant van de plant verwijderen als je ze nodig hebt. Gebruik gewoon een schaar of je vingers om een paar buitenste bladeren van elke plant te verzamelen totdat je genoeg hebt. Met deze optie blijft de plant in de grond en blijft hij groeien terwijl jij keer op keer geniet van lekkere salades.

Jongen die sla bindt in een biologische tuin
Jongen die sla bindt in een biologische tuin

Hoe ijsbergsla oogsten

IJsbergsla wordt ook wel kropsla genoemd. Het groeit uit tot een compacte, strak omwikkelde bol. De bladeren blijven tijdens de groei stevig aan elkaar vastzitten rond het midden, ook wel het hart genoemd. Het lijkt qua uiterlijk meer op een krop kool dan op andere soorten sla. Vanwege de vorm en de knusse bladeren die in een bolvorm zijn gewikkeld, is deze slasoort niet erg geschikt om te worden gesneden en opnieuw te worden geoogst. In plaats daarvan moet de hele kop in één keer worden geoogst. De beste manier om dit te doen is door de krop sla lichtjes opzij te trekken, vervolgens een scherp mes onder de onderkant ervan te schuiven (boven het maaiveld) en de stengel door te snijden.

IJsbergsla in de hand, tegen de achtergrond van een doos met meer sla
IJsbergsla in de hand, tegen de achtergrond van een doos met meer sla

Kweek je eigen saladebar in de achtertuin

Als je sla in je tuin kweekt en deze oogst met behulp van een 'cut and come again'-aanpak, wordt je achtertuin een beetje een bodemloze saladebar. Je kunt elke avond voor het avondeten naar de tuin gaan en precies de juiste hoeveelheid afknippen die je nodig hebt om bij- of hoofdgerechtsalades te bereiden voor iedereen die bij je komt eten. Maak het af met andere groenten uit je tuin, zoals komkommers, tomaten, paprika's en meer. Plant verschillende soorten sla, zodat je verschillende soorten kunt mixen voor een werkelijk unieke salade van eigen bodem.

Aanbevolen: