Middelkindsyndroom: expert neemt de theorie over

Inhoudsopgave:

Middelkindsyndroom: expert neemt de theorie over
Middelkindsyndroom: expert neemt de theorie over
Anonim
Familie samen lachend
Familie samen lachend

Middelste kinderen worden vaak gezien als de zachtaardige vredestichters van het gezin, of als rebels, aandachtzoekend en zonder identiteitsgevoel. Maar zou de geboorte als middelste kind werkelijk de oorzaak kunnen zijn van deze persoonlijkheidskenmerken? Ontdek hoeveel waarheid er zit in het middenkindsyndroom.

Wat is het middenkindsyndroom?

Voor alle duidelijkheid: er bestaat niet een diagnose als het ‘middle-child-syndroom’. Het is gewoon een term die vaak wordt gebruikt als een manier om waargenomen overeenkomsten te verklaren bij mensen die de middelste kinderen in hun gezin zijn.

Hoe verklaart de geboortevolgordetheorie het syndroom van het middelste kind?

De theorie van de geboortevolgorde werd voor het eerst gepresenteerd door de psycholoog Alfred Adler in 1964. Volgens zijn theorie voelen middelste kinderen zich ingeklemd tussen hun oudere broer of zus en jongere broer of zus, zonder gedefinieerde status of rol. Het oudste kind heeft al een plaats in de gezinsstructuur opgeëist, staat hoog aangeschreven bij zijn ouders en wordt verwacht een verantwoordelijke leider te zijn. Het jongste kind krijgt doorgaans de meeste aandacht en wordt verliefd en vertroeteld door de ouders.

Volgens de theorie van Adler kan de ervaring van het opgroeien tussen de oudste en jongste broers en zussen ertoe leiden dat het middelste kind zich verwaarloosd voelt. Middelste kinderen kunnen ook een gebrek aan identiteitsgevoel hebben, of in opstand komen om meer aandacht van hun ouders te krijgen. Daarentegen kunnen middelste kinderen ook de neiging hebben om gemakkelijker in de omgang te zijn, vanwege het gebrek aan druk die op hen wordt uitgeoefend, en de rol van vredestichter op zich te nemen tijdens familieconflicten, aangezien ze al in het midden zitten.

Gemeenschappelijke negatieve opvattingen over middelste kinderen

Enkele veelvoorkomende negatieve opvattingen over middelste kinderen zijn dat ze de neiging hebben om:

  • Wees emotioneel afstandelijk van hun ouders
  • Doe mee aan veel rivaliteit tussen broers en zussen
  • Hoofd van wrok jegens hun broers en zussen
  • Wees opstandig en verleg de grenzen met betrekking tot grenzen en regels
  • Aandachtzoekend gedrag vertonen
  • Heb een laag zelfbeeld

Middelste kinderen kunnen de neiging hebben om op volwassen leeftijd codependent te worden in romantische relaties, vanwege hun angst afgewezen en alleen te worden. Of hun neiging tot rivaliteit en wrok blijft bestaan en speelt zich af in hun vriendschappen. Bovendien blijven ze zich, als gevolg van het lage gevoel van eigenwaarde, omdat ze zich in hun kindertijd verwaarloosd hebben, zich inferieur voelen ten opzichte van anderen in hun leven, met als gevolg dat ze zichzelf kunnen saboteren.

Gemeenschappelijke positieve opvattingen over middelste kinderen

Dat je een middelste kind bent, betekent niet dat je vastzit aan een lijst met minder dan ideale, algemene eigenschappen. Enkele positieve kenmerken van middelste kinderen zijn onder meer dat ze: zijn

  • Makkelijk
  • Onafhankelijk
  • Vindingrijk

Middelste kinderen hebben ook de neiging om:

  • Heb grote sociale netwerken die verder reiken dan familie en uitgebreide familie
  • Neem het minder bereisde pad en doe meer nieuwe ervaringen op

Wordt de theorie van de geboortevolgorde ondersteund door onderzoek?

Het onderzoek naar de geboortevolgorde heeft gemengde resultaten opgeleverd. Of het middelste kind zijn een voorspeller is van iemands neiging om de bovengenoemde kenmerken te manifesteren, is veel gecompliceerder. Het hangt eigenlijk ook van andere factoren af, zoals de gezinsgrootte en de eigen individualiteit van het kind.

Adler zelf heeft zelfs verklaard dat de geboortevolgorde letterlijk niet het allerbelangrijkste is als het gaat om persoonlijkheidsontwikkeling. Hij suggereerde dat de geboortevolgorde en andere factoren samen de persoonlijkheidsontwikkeling beïnvloeden, en in feite is dat wat uit het onderzoek is gebleken.

Waarom u zich geen zorgen hoeft te maken over het middenkindsyndroom

Je hoeft je geen zorgen te maken over het middelste kindsyndroom. Nogmaals, het is een ‘syndroom’ dat wijd verspreid is geraakt, maar nog niet wetenschappelijk bewezen is. Bovendien kunt u niets doen aan de geboortevolgorde in uw gezin. Als je het middelste kind bent en er zijn bepaalde eigenschappen in jezelf die je wilt verbeteren (iedereen heeft groeimogelijkheden), zoals onzekerheid of de behoefte om anderen te plezieren, dan wil je meer nadenken over de ervaringen die je had en voelde groeien. omhoog, niet alleen de geboortevolgorde.

Familie samen wandelen
Familie samen wandelen

Tips voor ouders van middelste kinderen

Als u een ouder bent, hoeft u zich zeker geen zorgen meer te maken als het om uw kinderen gaat. De meer specifieke vraag die u waarschijnlijk heeft is: "Hoe voorkom ik gevoelens van verwaarlozing bij mijn kinderen?" Het antwoord hangt natuurlijk af van de situatie van uw eigen unieke gezin, maar over het algemeen kunt u:

  • Breng één-op-één tijd door met elk van uw kinderen.
  • Herken en waardeer de unieke persoonlijkheid van elk kind. Vergelijk ze niet met elkaar en zeg dingen als: "Waarom kun je niet meer op je oudere broer lijken?"
  • Ondersteun en koester de unieke interesses en kenmerken van elk kind. Als iemand erg fysiek is en graag door het huis tuimelt, schrijf hem dan in voor gymnastiek. Als een ander kind graag leest, neem hem dan regelmatig mee naar de bibliotheek en help hem met het uitzoeken van boeken.
  • Communiceer openlijk. Als een van uw kinderen bijvoorbeeld meer tijd nodig heeft tijdens de play-offs op school, erken dit dan openlijk tegenover uw andere kinderen en maak plannen over hoe u meer tijd met hen zult doorbrengen als de play-offs voorbij zijn.

Een middelbaar kind zijn, definieert jou niet

Je kunt je geboortevolgorde in relatie tot je broers en zussen niet veranderen, maar het goede nieuws is dat het veel minder te maken heeft met persoonlijkheidsontwikkeling dan je zou denken. Bovendien kunnen persoonlijkheidskenmerken in de loop van het leven veranderen. In het bijzonder is aangetoond dat consciëntieusheid en emotionele stabiliteit toenemen gedurende de levensduur. Het is nooit te laat om de persoon te worden die je wilt zijn.

Aanbevolen: