Montessori-theorie: een eenvoudige analyse van de populaire lesmethode

Inhoudsopgave:

Montessori-theorie: een eenvoudige analyse van de populaire lesmethode
Montessori-theorie: een eenvoudige analyse van de populaire lesmethode
Anonim

Montessori-theorie lijkt misschien ingewikkeld, maar we leggen het uit met deze eenvoudige gids. In essentie ondersteunen de principes de individuele leerbehoeften van elk kind.

kleuters zitten met hun benen gekruist op de grond in hun klaslokaal
kleuters zitten met hun benen gekruist op de grond in hun klaslokaal

Montessori-theorie is een revolutionaire stijl van lesgeven die erop gericht is een kind een goed afgeronde opleiding te geven - een opleiding die meer omvat dan alleen academici. Dit betekent dat uw kind niet alleen wiskunde en taalvaardigheden leert, maar ook vaardigheden waarmee het in de echte wereld kan functioneren.

Maria Montessori creëerde deze onderwijsaanpak begin 20e eeuw en heeft niet voor niets de tand des tijds doorstaan. Als je meer wilt weten over de Montessori-theorie en de Montessori-principes die dit soort onderwijs omvatten, geven we je een blik op deze gerespecteerde lesmethode.

Wat is de Montessori-theorie?

Montessori-theorie is een onderwijsbenadering die draait om de overtuiging dat kinderen van nature willen leren. Wanneer ze de juiste hulpmiddelen in een toegankelijke ruimte krijgen aangeboden, zullen ze verbindingen leggen en enthousiast zijn om deel te nemen aan educatieve activiteiten.

De American Montessori Society merkt op dat deze lesmethode "door de leerling wordt geleid en in zijn eigen tempo werkt, maar begeleid, beoordeeld en verrijkt wordt door deskundige en zorgzame leraren, het leiderschap van hun leeftijdsgenoten en een verzorgende omgeving."

Snel feit

Een Montessori-opleiding moedigt niet alleen de liefde voor leren aan. Het is ook bewezen dat het creativiteit bevordert, onafhankelijkheid opbouwt en academisch succes vergroot.

De 6 belangrijkste Montessori-principes

Montessori-onderwijs is een niet-traditionele benadering van leren. Het zet het kind aan het stuur en laat het op zijn eigen, unieke manier leren. Hier zijn de leidende principes van de Montessori-methode.

Hands-on leren

Hands-on leren is een van de belangrijkste pijlers van Montessori-onderwijs. Activiteiten die de zintuigen van een kind aanspreken en hen in staat stellen te experimenteren, bevorderen de cognitieve ontwikkeling en bouwen hun sociale vaardigheden op. Bij elke Montessori-activiteit leert een kind door observatie en toepassing.

Deze stijl van lesgeven stelt een kind in staat zijn fouten te herkennen en te corrigeren, en op zijn beurt te leren hoe hij een taak zelfstandig kan voltooien.

Een voorbereide omgeving

Een van de grote verschillen tussen een gewoon klaslokaal en een Montessori-klaslokaal is dat het Montessori-klaslokaal prioriteit geeft aan eenvoud, toegankelijkheid en organisatie. In lage, open kasten worden speelgoed en activiteiten uitgestald. Hierdoor hebben de kinderen toegang tot alles. Elk item heeft zijn eigen ruimte. Er is geen rommel en het speelgoed vereist het gebruik van de handen, het verstand en de verbeeldingskracht van kinderen.

Er zijn geen flitsende lichten of opvallende geluiden. Het zijn praktische items die het leren en creatief spelen vergemakkelijken. Een ruimte in Montessori-stijl maakt ook gebruik van ‘werkmatten’ of vloerkleden om kinderen beter gefocust te houden op elke taak.

Vrijheid (met redelijke grenzen)

Schattige huisdieren die de kinderopvang bezoeken
Schattige huisdieren die de kinderopvang bezoeken

Maria Montessori geloofde dat kinderen het beste leren als ze de vrijheid hebben om hun eigen taak te kiezen en aan die activiteit deel te nemen zoals zij dat nodig achten. In een Montessori-klaslokaal worden de hele dag begeleide activiteiten aangeboden, maar het is de keuze van het kind om aan de taak deel te nemen, gewoon te observeren of zich met iets heel anders bezig te houden.

Snel feit

Een van de belangrijkste redenen dat kinderen een meltdown hebben, is dat ze geen gevoel van controle hebben. Door ze vrij te laten kiezen hoe ze leren, maak je leren aantrekkelijker en zullen ze de gepresenteerde informatie effectiever absorberen en begrijpen.

Respect en observatie

Elk kind is uniek. Ze hebben allemaal hun eigen talenten en ze leren allemaal in hun eigen tempo. Door respect te hebben voor het kind kan de leerkracht elke leerling observeren, hun inherente sterke punten beoordelen en beter inspelen op hun individuele behoeften.

Dit kan verschillen van traditionele klaslokalen waar van kinderen wordt verwacht dat ze allemaal in hetzelfde tempo vooruitgang boeken, waardoor kinderen vaak achterblijven.

Moet weten

Een van de dingen die ik het leukst vind aan het Montessori-onderwijs is het feit dat het inclusief is. Dit betekent dat kinderen met een handicap en neurodivergieën welkom zijn in de klaslokalen. Mijn zoon had ernstig gehoorverlies tot de operatie vlak voor zijn derde verjaardag. Vanwege dit gehoorverlies werd hij van een andere school afgewezen. Vervolgens hebben we hem ingeschreven voor een Montessoriprogramma dat hem met open armen verwelkomde en hem de steun gaf die hij nodig had om te gedijen.

Onafhankelijkheid

Een andere belangrijke pijler van de Montessori-theorie is het leren van een kind om zelfvoorzienend te zijn. Daarom is een voorbereide omgeving zo belangrijk. Hiermee kan een kind toegang krijgen tot de gewenste materialen en deze opbergen als ze klaar zijn.

Het geeft hen ook de mogelijkheid om bij te dragen aan de klas, of voor degenen die thuis Montessori doen, om te helpen in het huishouden. Het doel is om hen te helpen voor zichzelf te denken, problemen op te lossen en zelfverzekerde mensen te worden.

Leren gebeurt door te spelen

Maria Montessori geloofde ook dat leren zijn eigen beloning was. Dit is de reden waarom Montessori-speelgoed en -activiteiten op maat zijn gemaakt om een kind geïnteresseerd te houden en natuurlijke leermogelijkheden mogelijk te maken.

Ze betrekken beweging, ze stimuleren de zintuigen en zijn geschikt voor alle leerstijlen. Dat betekent dat, ongeacht of uw kind een visuele, tactiele of auditieve leerling is, er mogelijkheden zijn om hem te helpen de informatie op de meest effectieve manier in zich op te nemen.

Montessori-waarden leren vaardigheden voor een leven

De Montessori-theorie ondersteunt ook het idee om het hele kind les te geven. Naast het aanleren van praktische, taal-, zintuiglijke (kleuren, texturen, vormen, enz.), wiskundige en culturele vaardigheden, bevorderen ze ook kansen voor fysieke, emotionele en sociale ontwikkeling. Hoewel niet-traditioneel, toont onderzoek aan dat deze leerstijl het zelfvertrouwen en het welzijn van een persoon tot in de volwassenheid verbetert.

Aanbevolen: