8 Theorie van meervoudige intelligentie

Inhoudsopgave:

8 Theorie van meervoudige intelligentie
8 Theorie van meervoudige intelligentie
Anonim
STEM-meisje
STEM-meisje

Je bent waarschijnlijk op de hoogte van IQ-testen voor kinderen, maar wist je dat er eigenlijk 8 meervoudige intelligenties zijn bij kinderen? De theorie van meervoudige intelligentie gaat verder dan het beschouwen van intelligentie als een holistische entiteit die je wel of niet bezit. In plaats daarvan beschouwt het intelligentie als een reeks individuele factoren. Zo kun je op het ene gebied extreem begaafd zijn, terwijl je op een ander gebied gemiddeld of zelfs onder het gemiddelde bent. Hoe kan de meervoudige intelligentietheorie dan het leerproces en de opvoeding van uw kind verbeteren?

Meervoudige intelligentietheorie

In 1983 schreef Dr. Howard Gardner een boek waarin hij zijn theorie van meervoudige intelligentie uiteenzette. Zijn theorie was gebaseerd op hersenonderzoek met honderden kinderen en volwassenen uit verschillende bevolkingsgroepen, waaronder autistische kinderen, wonderkinderen, kinderen met leerproblemen en volwassenen die een beroerte hadden gehad.

Wat Dr. Gardner uit zijn onderzoek leerde, was dat intelligentie geen vaste eigenschap is die vanaf de geboorte aanwezig is en die iemands denkprocessen domineert. In plaats daarvan stelde Dr. Gardner dat de hersenen van elke persoon zich anders ontwikkelen, en dat individuen bepaalde delen van de hersenen kunnen hebben die hoger ontwikkeld zijn dan andere delen. Bovendien waren alle delen van de hersenen met elkaar verbonden, wat ertoe kon leiden dat elk van de delen van de hersenen onafhankelijk of gezamenlijk werkte om een leerling te helpen leren op basis van de leeromgeving waarin de leerling zich bevindt. Deze bevindingen brachten Dr. Gardner naar zijn meervoudige intelligentietheorie, waarin hij acht meervoudige intelligenties definieerde die in verschillende mate inherent zijn aan ieder mens.

De 8 meervoudige intelligenties

In zijn theorie definieerde Dr. Gardner acht soorten intelligentie. Ieder mens beschikt over alle acht soorten intelligentie; Het intelligentieniveau van elk type intelligentie varieert echter bij elk individu, waardoor voor elke persoon een uniek intelligentieprofiel ontstaat.

De 8 intelligenties gedefinieerd door Dr. Gardner zijn als volgt.

Verbaal/taalkundig

Kinderen met een hoge intelligentie op dit gebied zijn behoorlijk verbaal bedreven. Ze zijn afgestemd op de nuances van de taal en op de volgorde en het ritme van woorden. Je kunt kinderen met een hoge verbale/linguïstische intelligentie herkennen aan hun liefde voor lezen, een uitstekend geheugen voor namen en plaatsen en uitzonderlijke vaardigheden om verhalen te vertellen.

Wiskunde/Logisch

Sterke deductieve en abstracte redeneervaardigheden zijn een kenmerk van kinderen met een hoge wiskundige/logische intelligentie.

Ruimtelijk

Als je een kind hebt dat vrijwel alles met Lego kan bouwen of een redelijk nauwkeurige weergave van een ruimtelijke vorm kan tekenen, dan is de kans groot dat je een kind hebt met een hoger niveau van ruimtelijke intelligentie. Vaak moeten kinderen met dit soort intelligentie een afbeelding van iets zien om te begrijpen en te verwerken wat ze leren.

Muziek

kinderorkest
kinderorkest

De gevoeligheid voor geluid en de muzikaliteit ervan is sterk bij kinderen met dit soort intelligentie. Ze begrijpen ritme en waarderen vaak goed opgebouwde muziek als kunstvorm.

Lichaams/kinesthetisch

Kinesthetische kinderen zijn vaak kinderen die onderweg zijn. Ze zijn doorgaans goed gecoördineerd en hebben het vermogen om hun lichaam te gebruiken voor het oplossen van problemen of persoonlijke expressie. Ze leren vaak het beste door het manipuleren van objecten.

Interpersoonlijk

Een kind met een hoge interpersoonlijke intelligentie vormt vaak goede relaties en lijkt een aangeboren begrip te hebben van de gevoelens en motivaties van anderen. Deze kinderen communiceren goed, vooral op het gebied van bemiddeling en onderhandeling, en gedijen goed in groeps- en coöperatieve omgevingen.

Intrapersoonlijk

Hoge intrapersoonlijke intelligentie komt tot uiting met een duidelijk begrip van de eigen doelen, motivaties en emoties. De meeste kinderen met dit soort intelligentie zijn zich volledig bewust van hun eigen capaciteiten en sterke punten en weten nu hoe ze daarop kunnen voortbouwen.

Naturalist

Als je een kind hebt dat graag buiten is en van de natuur in al zijn vormen houdt (planten, dieren, enz.), dan heb je waarschijnlijk een natuuronderzoeker in handen.

Meervoudige intelligentie gebruiken als leermiddel

De kans is groot dat u uw kind heeft herkend in een of meer van de bovenstaande beschrijvingen van de acht meervoudige intelligentietypen. Zo niet, dan zijn er meerdere intelligentietests die u kunnen helpen de sterke en zwakke punten van uw kind te bepalen. Als u zich concentreert op het onderwijzen van alle academische vakken, waarbij u gebruikmaakt van de intellectuele capaciteiten van uw kind, kan dat kind helpen uit te blinken in al zijn leeractiviteiten. Elk vak kan zo worden onderwezen dat het aansluit bij de sterke punten van uw kind. Bijvoorbeeld:

  • Wiskundeonderwerpen kunnen worden onderwezen met behulp van muziek, beweging, manipulatie van objecten of de natuur, afhankelijk van de intelligentie van uw kind.
  • Een kind met muzikale intelligentie dat moeite heeft met wiskunde, kan concepten beter leren als het deze concepten in combinatie met ritme wordt geleerd.
  • Een kind met kinesthetische vaardigheden dat worstelt met taalkunsten kan de concepten beter leren als het wordt geleerd in combinatie met beweging en manipulatie van objecten.
  • Een kind met verbaal-linguïstische intelligentie kan het beste leren door over het onderwerp te lezen, over het onderwerp te schrijven, zijn eigen woordzoeker te maken met relevante concepten, of deel te nemen aan een klassikale discussie of debat.
  • Een kind met ruimtelijke intelligentie leert het beste met interactieve visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen, kaarten en diagrammen.
  • Een kind met interpersoonlijke intelligentie leert het beste door groepswerk te doen en betekenisvolle gesprekken te voeren met zijn leraar.
  • Een kind met intrapersoonlijke intelligentie zal het goed doen om alleen aan projecten of opdrachten te werken, terwijl het hem of haar mogelijkheden biedt tot zelfreflectie.

Aangezien de meeste kinderen doorgaans een hoger intelligentieniveau hebben in meer dan één van de acht intelligenties, is het mogelijk om meerdere strategieën te ontwikkelen om kinderen te helpen leren op manieren die het beste bij hun unieke brein passen.

De theorie van de acht intelligenties gebruiken om leren te bevorderen

Als uw kind moeite heeft met leren, kan het zijn dat de leeractiviteit gericht is op een gebied waar uw kind zich niet in kan vinden. Door samen te werken met de leerkracht van uw kind of door u thuis op het onderwerp te concentreren, kunt u activiteiten creëren die uw kind kunnen helpen succesvoller te zijn door zich te concentreren op zijn of haar unieke leerstijl.

Aanbevolen: