Anthuriums (Flamingobloemen): basisverzorging en vereisten

Inhoudsopgave:

Anthuriums (Flamingobloemen): basisverzorging en vereisten
Anthuriums (Flamingobloemen): basisverzorging en vereisten
Anonim
Rode anthurium
Rode anthurium

Anthuriums (Anthurium spp.), ook wel schutbladbloem en flamingobloem genoemd, komen oorspronkelijk uit de regenwouden van tropisch Amerika. De kleurrijke en exotisch ogende bloemschutbladen zijn het kenmerkende visitekaartje van de plant en steken af tegen het diepgroene blad. Ze worden doorgaans in containers gekweekt, zelfs in warme klimaten, en zorgen zowel binnen als buiten voor een tropische uitstraling.

Basisfuncties van de plant

Kruidachtige, meerjarige groenblijvende planten die behoren tot de Araceae-familie met meer dan 800 soorten. Tuinders zullen eerder cultivars van Anthurium andraeanum en hybriden, Anthurium hybrida, tegenkomen bij het winkelen voor de plant. Het kruisen van Anthurium andraeanum en dwergsoorten, zoals Anthurium amnicola en Anthurium antioquiense, resulteert in kleinere en compactere planten, die geschikte planten zijn voor containers en snijbloemen.

Flamingobloem vóór bloei
Flamingobloem vóór bloei

Afhankelijk van de cultivar worden flamingobloemen doorgaans 1 tot 2 voet lang en breed. Het blad is hartvormig, met bladeren met lange stelen die tot 20 cm lang kunnen worden en in groepjes uit de centrale kroon van de plant oprijzen.

Bloemen hebben een kenmerkende structuur die bestaat uit het schutblad, of het gemodificeerde blad, het deel van de bloem dat de kleur vasthoudt, en de kolf. De kleuren van Spathe zijn gevarieerd en variëren in de kleuren rood, roze, paars, oranje en wit. De wasachtige bloemen zijn 1 tot 11 inch breed, bloeien het hele jaar door en gaan acht tot tien weken mee, waardoor ze populair zijn bij bloemisten.

Vereisten voor groei

Gevoelig voor vorst, flamingobloemen groeien alleen buiten in de grond in de warme, vorstvrije klimaten in USDA zone 10. Daarom zie je ze meestal in containers groeien. Als de winter voor de deur staat, kunt u de containers naar binnen brengen op een beschermde locatie. Breng anthuriums naar binnen als de temperatuur da alt tot 60°F en lager.

Tips voor buiten kweken

Planten die in een vorstvrij klimaat worden gekweekt en in de volle grond worden geplant, hebben een aantal basisvereisten nodig voor een gezonde groei en de productie van bloemen. Door enkele basistips te volgen, zou de plant een sterke prestatie in de tuin moeten zijn.

  • Kweek op een locatie met gedeeltelijke zon voor de beste productie van bloemen. Het kweken van flamingobloemen in de volle zon veroorzaakt bladschurft en zal niet veel of geen bloemen produceren op een plek in de volle schaduw.
  • De bodem moet veel organisch materiaal bevatten, maar goed gedraineerd zijn. Anthuriums kunnen rotten als ze in constant drassige grond worden geplant.
  • Als je grond water vasthoudt, maak dan een verhoogd bed om de plant te laten groeien.
  • Laat de grond een beetje drogen voordat je water geeft en verzadig vervolgens de wortels grondig.
  • Mulchen rond de plant helpt de grond vocht vast te houden, maar bedek de kroon niet met mulch of aarde, anders zal deze rotten en afsterven.

Tips voor het kweken van containers

Of je de in containers gekweekte flamingobloemen nu buiten plaatst of binnen kweekt, er zijn basisvereisten waaraan moet worden voldaan voor een goede groei. Goed opgepotte en gekweekte anthuriums leven jarenlang in containers en zijn relatief probleemloos.

  • Flamingolelie in container
    Flamingolelie in container

    Gebruik containers met afvoergaten aan de onderkant. Containers die niet leeglopen, houden water vast en de plant zal rotten.

  • Vul de container met een grondmengsel op basis van veenmos dat goed doorlaatbaar is. Bedek de kroon niet met aarde, anders zal deze rotten.
  • Plaats binnencontainers op een locatie met veel licht maar geen direct zonlicht. Buiten plaatst u de container op een gedeeltelijk schaduwrijke of gedeeltelijk zonnige locatie, niet in de volle zon.
  • Geef water als de bovenste centimeter aarde in de container droog aanvoelt en totdat deze uit de onderkant van de afvoergaten loopt.
  • Door de bovenkant van de bodem van de container in laagjes te leggen met veenmos helpt het vocht van de bodem vast te houden.

Basisverzorgingstips

Op voorwaarde dat flamingobloemen groeien in de bodem-, licht- en temperatuuromstandigheden die zij het liefst hebben, hebben ze relatief basiszorg nodig. Planten kunnen vatbaar zijn voor een verscheidenheid aan ziekten en plagen, die meestal te wijten zijn aan onjuiste groeiomstandigheden.

Alle porties anthuriums zijn giftig, dus bewaar ze buiten het bereik van kinderen en huisdieren.

  • Meststof: Breng tijdens het groeiseizoen om de maand een kamerplantenmeststof aan die rijk is aan fosfor (middelste getal) om de bloei te bevorderen. Zout uit de meststof kan zich ophopen in de bodem van de container, dus spoel om de paar maanden met water. Geef water totdat het uit de onderste afvoergaten van de container stroomt.
  • Snoeien: Knip dode bladeren en bloemschutbladeren af met gezuiverd snoeigereedschap, zodat u geen ziekten verspreidt. Veeg de messen van het snoeigereedschap af met alcohol en laat ze volledig drogen voordat u ze gebruikt.
  • Verpotten: De planten groeien en bloeien het beste als de wortels potgebonden zijn. Verpotten is slechts ongeveer elke twee jaar nodig.
  • Vochtigheid: Binnen gekweekte flamingobloemen hebben een vochtige omgeving nodig voor een goede groei. Vul een spuitfles met water op kamertemperatuur en besproei de hele plant één keer per week. Buitenplanten ontvangen voldoende vocht uit de omgeving.
  • Water: Geef niet te veel water, want dit kan vergeling van de bladeren, wortelrot en schimmelmuggen veroorzaken.
  • Indoor-omstandigheden: Om tipverbranding te voorkomen, bewaart u de plant op een locatie waar geen extreme temperatuurschommelingen optreden en uit tochtige gebieden.

Plaagproblemen

Veel voorkomende plagen die problematisch kunnen zijn voor flamingobloemen zijn schimmelmuggen, spintmijten, wolluizen, wittevlieg, trips, bladluizen en schubben. Bodemomstandigheden die te nat zijn, bevorderen plaagproblemen, dus de beste handelwijze is het handhaven van het juiste vochtniveau.

Als ongedierte een probleem wordt, is de veiligste handelwijze om ze af te sproeien met een krachtige stroom water of ze van de plant te vegen. Insecticiden kunnen de bloemen beschadigen, dus wees voorzichtig als je er een gebruikt en zorg ervoor dat je de specifieke instructies voor het gebruik ervan opvolgt.

Ziekten

De meeste ziekteproblemen worden veroorzaakt doordat de bodem te nat wordt gehouden, waardoor er problemen ontstaan als rot, schimmel en bladvlekken. Het voorkomen van deze problemen is net zo eenvoudig als ervoor zorgen dat de grond waarin de plant groeit goed afvoert en niet voortdurend te nat is. In ernstige gevallen van rotting zal de flamingobloem instorten en afsterven. Door het gebied rond de plant vrij te houden van dood blad- en bloemresten, kunt u eventuele problemen onder controle houden. Snoei dode bladeren en bloemen weg en laat ze niet vallen en rotten aan de basis van de plant.

Rhizoctinia is een veel voorkomende ziekte bij anthuriums die worden gekweekt op natte grond als de buitenomstandigheden warm en vochtig zijn. Het weer beheersen is onmogelijk, maar je kunt de te natte bodemgesteldheid wel onder controle houden om de ziekte te helpen voorkomen. De ziekte is ook onder controle te houden met fungiciden, maar zorg ervoor dat u de gebruiksaanwijzingen op het etiket volgt.

Typen om te cultiveren

Jarenlang, en voordat hybriden zo gebruikelijk werden op de markt, waren de dieprode bloemen van Anthurium andraeanum de planten die in tuincentra te vinden waren. Veel soorten die niet vaak worden gezien, bieden echter nog steeds een exotische uitstraling aan vorstvrije tuinen en containers.

  • Anthurium scherzerianum
    Anthurium scherzerianum

    Anthurium scherzerianum gedijt goed als kamerplant als je hem onder de juiste omstandigheden kweekt. Planten zijn compact, langzaam groeiend en gemiddeld 60 cm hoog en breed. Donkergroen blad complimenteert de 7,5 cm grote bloemschutbladeren die variëren in de kleuren rood, wit, roze en zalm.

  • Anthurium hookeri wordt gekweekt in beschutte tropische tuinen en gebruikt als bladaccentplant of als exemplaar in grote containers. De bladeren van de plant worden ongeveer 30 cm breed en 20 cm lang, met onbeduidende bloemen. Het vereist een locatie met een hoge luchtvochtigheid, rijk en de meeste bodems.
  • Anthurium scandens is een hangende variëteit die 60 cm lang wordt en goed groeit in containers of hangende manden. Het 3-inch blad is ovaal met taps toelopende uiteinden. Groenachtige bloemschutbladeren zijn klein maar geurig en kleine lila bessen volgen de bloemen.

Een tropisch genot

Anthuriums fleuren elke binnenlocatie op met hun diepgroene blad en opvallende bloemen en doen het goed als centraal punt in het midden van een tafel. Experimenteer met verschillende gekleurde en opvallende containers om de verschillende bloemkleuren te benadrukken. Gebruik bijvoorbeeld een zwarte container om de nadruk te leggen op dieprode variëteiten. Je kunt ook andere tropische planten met vergelijkbare groeivereisten mengen in een grote container met flamingobloemen. Waar je de anthurium ook neerzet, hij zal zeker jarenlang de aandacht trekken.

Aanbevolen: