DIY-sensorische afvalbakvullers & Ideeën waar uw kinderen dol op zullen zijn

Inhoudsopgave:

DIY-sensorische afvalbakvullers & Ideeën waar uw kinderen dol op zullen zijn
DIY-sensorische afvalbakvullers & Ideeën waar uw kinderen dol op zullen zijn
Anonim

Betrek de zintuigen van uw kind in leuke sensorische bakken die gemakkelijk zelf te maken zijn met items die u al in huis heeft.

Vrouw met kind dat speelt met sensorische bak
Vrouw met kind dat speelt met sensorische bak

Bent u op zoek naar boeiende en leerzame speelervaringen voor uw kind? Sensorische bakken zijn een fantastische optie voor het ontwikkelen van fijne en grove motoriek, het bevorderen van de taalontwikkeling, en ze hebben zelfs een handig kalmerend effect op uw kind!

Hoe kun je deze buitengewone verkenningsruimtes maken? Het is eigenlijk een stuk makkelijker dan je zou denken. We leggen uit wat je nodig hebt om je eigen doe-het-zintuiglijke bakken voor peuters te maken.

Zintuiglijke afvalcontainers die kinderen inspireren en verrukken

Het verschil tussen een eenvoudige container gevuld met speelgoed - en een sensorische bak - is de vulling. Houd bij het kiezen van het te gebruiken materiaal rekening met de leeftijd van de kinderen die in de prullenbak spelen. Voor baby's en peuters kunnen sommige fillers verstikkingsgevaar opleveren of in de kleine neusgaten terechtkomen.

Houd ook rekening met de inhoud van de bak en de ontwikkelingsfasen van uw kinderen. Gebruik nooit zintuiglijke voorwerpen die gevaarlijk kunnen zijn voor kinderen. Houd ook rekening met de hoeveelheid rommel die u moet opruimen. Kinderen zijn dol op vloeistoffen, maar ze kunnen ouders extra werk bezorgen als deze activiteiten binnenshuis worden uitgevoerd.

sensorische bak met rijst
sensorische bak met rijst

Gemeenschappelijke sensorische afvalbakvullers:

  • Rijst, erwten of bonen
  • Maïs, haver of tarwe
  • Gedroogde pasta
  • Plastic kralen of waterkralen
  • Kinetisch zand- of wolkendeeg
  • Vuil of zand
  • Vogelzaad
  • Kiezels of aquariumstenen
  • Paasgras
  • Water
  • Scheerschuim
  • Oobleck (maizena en water)

Handige hack

Ga een stapje verder en voeg glitter toe aan de scheerschuim, verf hun rijst in verschillende kleuren en meng verschillende vulstoffen met elkaar om een uniek gevoel te geven. Of koop pasta in allerlei vormen en bonen in verschillende maten. Deze kunnen kinderen de kans geven deze materialen te sorteren en te ziften.

Sensorische bakscheppen en gereedschappen

De meeste zintuiglijke bakken voor peuters zijn voorzien van schep- en dumpmechanismen waarmee kinderen het vulmiddel en de andere objecten in de ruimte kunnen verkennen. Deze hulpmiddelen helpen bij het ontwikkelen van de fijne motoriek van een kind. Veelvoorkomende ideeën voor sensorische afvalbakhulpmiddelen zijn:

Zintuiglijke doos met regenboogrijst
Zintuiglijke doos met regenboogrijst
  • Maatbekers
  • Meetlepels
  • Stapelbare bekers
  • Trechters
  • Kleine tupperware bakjes (in verschillende maten)
  • Schoppen
  • Lepels
  • Penselen
  • Pincet
  • Tong
  • Siliconen mallen
  • Zeven
  • Garden
  • Koekjessnijders
  • Magneten
  • Tandenborstels
  • Kleine plastic gieters
  • Kipper, graafmachine en bulldozerspeelgoed

Inventieve sensorische bin-objectideeën

Dit is waar het plezier en de creativiteit een rol gaan spelen. Voeg kleine voorwerpen toe aan de bak, zodat uw kinderen spullen hebben om te ontdekken en mee te spelen in de ruimte. Je kunt ervoor kiezen om meerdere willekeurige voorwerpen in de bak te plaatsen, zodat kinderen moeten nadenken over de verschillende manieren om ze te gebruiken, of je kunt een thema voor je bak ontwerpen met de voorwerpen die je eraan toevoegt. Kinderen vinden het geweldig om scènes te maken met kleine dinosaurussen, dieren en plastic insecten!

Matchbox-auto's

Race luciferdoosjes over zandheuvels of door rotsachtige zandhopen. Laat een Tupperware-bak vol water in de modder zinken en laat de auto's door de modder spetteren.

IJsblokjes

Als je een grondwaterspiegel hebt, gooi er dan wat ijsblokjes in! Voor nog meer plezier kun je ijsblokjes maken met kleine voorwerpen erin bevroren. Kinderen kunnen het ijs in het water zien smelten terwijl de bevroren voorwerpen worden bevrijd.

Nep-edelstenen

Maak een sensorische tafel die schittert! Voeg glitter toe aan het vulmiddel (als je dapper genoeg bent om glitter in je huis rond te laten vliegen) en voeg oogverblindende nep-edelstenen toe aan je bak.

Kleine letters en cijfers

Voeg kleine letters en cijfers toe aan bakken voor begeleide leeractiviteiten. Laat kinderen in de prullenbak graven en er een letter of cijfer uithalen. Vraag hen wat de letter of het cijfer is. Kunnen ze een woord bedenken dat met de letter begint? Kunnen ze tellen tot het getal dat ze uit de vuller hebben gehaald?

Zeeschelpen

Schelpen in verschillende maten en vormen zijn geweldige toevoegingen aan een strandbak vol zand, schoppen en kleine, plastic oceaandieren.

Kleine blokken

Gooi blokken in een bak en kijk wat kinderen ermee kunnen maken. Gebruik blokken in verschillende kleuren en vormen en combineer houten en plastic blokken voor een gevarieerd tastgevoel.

LEGO-stenen

LEGO-stenen zijn geweldige toevoegingen aan een afvalbak. Gooi een bos in een prullenbak en laat kinderen ermee bouwen.

Creatieve zintuiglijke bin-thema-ideeën

Je kunt er ook voor kiezen om een thema te maken met je sensorische bak. Seizoens- en educatieve thema's zijn veelgebruikte ideeën voor zintuiglijke bakken, maar u kunt ook kiezen voor mondiale thema's zoals de oceaan, de ruimte, boerenerven of wat dan ook dat uw kind zou interesseren.

Onthoud dat deze ideeën voor elke leeftijdsgroep kunnen worden gebruikt, zolang je de vulstoffen aanpast. Bonen, kralen en kiezelstenen kunnen verstikkingsgevaar opleveren, dus deze materialen moeten worden vermeden als de sensorische bak voor een peuter is. Als uw kind de neiging heeft dingen in de mond te stoppen, overweeg dan ook om niet-giftige producten te gebruiken, zoals eetbaar zand, haver of water.

Land vóór de tijd Dinosaurusbak

Deze sensorische dinosaurusbak kan een geweldige mix zijn van zowel vloeibare als vaste vulstoffen. Gebruik zand voor het land en dompel vervolgens een ondiepe tupperware-container gevuld met water in de ruimte. Voeg dinosaurusspeelgoed, twijgen, stenen en nepbladeren toe. Geef je kinderen kleine schoppen en penselen en laat ze graven naar dinosaurussen!

Jongen speelt met sensorische bak met dinosaurussen
Jongen speelt met sensorische bak met dinosaurussen

Naar het oneindige en verder

Zwarte bonen zijn een geweldige achtergrond voor je sensorische bak met ruimtethema! Voeg sterren- en planeetspeelgoed, astronauten en buitenaardse wezens en een pincet toe om de sterren en planeten uit de lucht te plukken.

Onder het zeesensorische bakidee

Voor plezier met een oceaanthema pak je een paar plastic zoutwaterwezens, schelpen, een plastic schatkist en plastic gouden munten. Vul de bodem van de bak met aquariumstenen en dompel je zeegezicht vervolgens onder in water! Geef je kinderen een pincet, een klein net en zelfs een bril zodat ze deze onderwaterwereld kunnen verkennen.

Old MacDonald-thema

Deze boerderijbak kan een smorgasbord van zintuiglijk plezier zijn! Zorg voor zwarte bonen voor het varkenshok, maïs voor het boerenerf en groene rijst voor de weide. Zet allerlei soorten boerderijdieren in de ruimte, samen met een tractor, kruiwagen en schep. Zorg ervoor dat je kleine boeren kleine emmers hebben voor hun maïsmeel, zodat ze hun dieren kunnen voeren.

Klein meisje speelt met boerderijdieren in sensorische bak
Klein meisje speelt met boerderijdieren in sensorische bak

Einde van de regenboog

Voor de weernerds in je leven, overweeg om een regenboogsensorische bak te maken! Je kunt rijst in alle tinten van de regenboog verven, felgekleurde voorwerpen toevoegen en wattenbolletjes aan het uiteinde van deze boog plaatsen voor je wolken. Vergeet niet om bakjes in verschillende tinten en een pincet mee te nemen, zodat uw kinderen de gekleurde voorwerpen die ze vinden kunnen sorteren.

Winter Wonderland-idee

Je kunt nepsneeuw maken als vulmiddel of water, glitters en ijsblokjes in je bak gebruiken. Gooi omgedraaide Tupperware-bakjes en kleine pooldieren erin, zodat kinderen een winters tafereel kunnen verkennen.

Lente- en paasthema's

Nepmos, knispergras, kleine eieren en kunstbloemen hebben allemaal een plek in een bak met lente- of paasthema. Verberg eieren in het opvulmateriaal en stuur kinderen op paaseierenjacht!

Zintuiglijk junglelandschap

Gedroogde erwten zorgen voor een perfecte junglevloer in je bak. Voeg plastic bomen, nepkeien en mos en jungledieren toe om het plaatje compleet te maken.

Bouwzone

Vuil, kinetisch zand, kleine stenen en dumptrucks houden kinderen urenlang bezig. Ze kunnen hun bouwplaats uitgraven en de grond gereed maken voor de nieuwbouw. Voeg LEGO's toe zodat ze dit grootstedelijke project kunnen maken.

Carwasbak

Ouders kunnen ook een sensorische autowasbak maken met schuimend bubbelbad of scheerschuim, sponzen en schrobborstels, speelgoedauto's en met water gevulde spuitflessen! Dit is een geweldige buitenoptie die tegelijkertijd rommelig en schoon is.

Leerbakken voor alfabetisering en wiskunde

Leren is zoveel leuker als het plaatsvindt in een zintuiglijke bak. Gebruik plastic cijfers en letters om wiskunde- en alfabetiseringslessen te maken terwijl kinderen de opvulmaterialen doorzoeken.

Strandbakplezier

Gebruik zand, schoppen, schelpen, kleine knikkers (om strandballen na te bootsen) en een verzonken emmer water om een zintuiglijke bak met strandthema te maken waar kinderen tien in kunnen hangen.

Je sensorische bak instellen

Zintuiglijke bakken zijn gemakkelijk te maken in je huis, zolang je maar een grote, lekvrije container hebt, voldoende geduld voor eventuele rommel, en materiaal dat kinderen met hun handen kunnen manipuleren en ervaren.

Wijs een plek aan

Beslis eerst waar je je afvalbak wilt bewaren. Als u vloeistoffen, schuim of voorwerpen met voedselkleuring gaat toevoegen, zorg er dan voor dat u de afvalbak op een hard en gemakkelijk schoon te maken vloeroppervlak, op het achterterras of in de garage plaatst. Misschien wilt u ook een zeildoek onder uw bak plaatsen om de spullen die uit de bak op de grond vallen beter op te vangen.

Kies de juiste bak

Beschouw vervolgens de bak zelf. Het is gebruikelijk om een grote, ondiepe, doorzichtige Tupperware- of plastic bak te gebruiken om sensorische afvalbakken in te bewaren. Het mooie van dit soort zintuiglijke bakken is dat zodra je klaar bent met spelen, je er een deksel op kunt doen en hem kunt opbergen voor de volgende keer.

Handige hack

Je kunt watertafels ook als zintuiglijke ruimte gebruiken. Met deze verhoogde speelplekken heeft uw kind alles binnen handbereik! Het beste van alles is dat deze zeer veelzijdige sensorische bakken opleveren. Vul ze met water en voorwerpen waarmee je kinderen kunnen spelen en laat de ruimte vervolgens leeglopen en drogen, zodat een nieuw, droog landschap ontstaat om te verkennen.

Opstelling op een stevige tafel

Ten slotte moet je een sensorische tafel kiezen die niet breekbaar is of gemakkelijk omv alt. Stel je voor dat de inhoud van een zintuiglijke bak op de vloer van de woonkamer terechtkomt en overal terechtkomt! Als je meerdere kinderen hebt die aan tafel willen spelen, zorg er dan voor dat je een bak gebruikt die groot genoeg is zodat iedereen in de ruimte kan spelen.

Sensorische bak met oceaanthema en pincet
Sensorische bak met oceaanthema en pincet

Sensorische bakken bieden kinderen kleine nieuwe werelden om te ontdekken

Zintuiglijke bakken zijn erg leuk voor alle kinderen. Ze stellen kinderen in staat hun zintuigen te gebruiken om objecten om hen heen te verkennen, hun verbeeldingskracht en creativiteit te gebruiken en hun sociale vaardigheden en fijne motoriek te verfijnen. Help je kinderen leren en plezier hebben in deze verbazingwekkende kleine werelden!

Aanbevolen: