29 levenslessen voor kinderen die elke ouder met hen zou moeten delen

Inhoudsopgave:

29 levenslessen voor kinderen die elke ouder met hen zou moeten delen
29 levenslessen voor kinderen die elke ouder met hen zou moeten delen
Anonim
moeder en dochter koken samen
moeder en dochter koken samen

Het opvoeden van mensen is de meest veeleisende taak op aarde. Ouder zijn is de ultieme verantwoordelijkheid, en als ouders hebben we de taak om onze kinderen waarden en moraal bij te brengen. Geef uw kinderen waardevolle lessen over het leven die ze de hele dag met zich mee kunnen dragen. De volgende levenslessen voor kinderen zijn een goed startpunt om jonge geesten te verlichten en de ontwikkeling van geweldige mensen aan te moedigen.

Wees eerlijk

'Eerlijkheid is het beste beleid', is een belangrijke les die we kinderen kunnen leren. Als kinderen de gewoonte krijgen om te liegen, lopen ze het risico de ongelukkige kwaliteit in hun leven te integreren. Als je wilt dat je kinderen uitgroeien tot eerlijke individuen, zorg er dan voor dat je deze eigenschap zelf modelleert. Spreek de waarheid, toon de waarheid, beloon de waarheid en wees eerlijk tegen uw kinderen, zelfs als de onderwerpen moeilijk te bespreken zijn.

Gebruik goede manieren en wees beleefd

Zorg ervoor dat u thuis voorrang geeft aan manieren en beleefdheid. Kinderen moeten de basisbeginselen van beleefde interacties kennen en het belang van fundamentele omgangsvormen. Het gebruik van goede manieren en het hebben van een hoffelijke instelling zal hen heel goed van pas komen, niet alleen in hun kindertijd, maar ook in hun volwassen leven.

Winnen is niet alles

Het winnen van de grote wedstrijd voelt geweldig, maar op de eerste plaats staan is niet alles. Leer kinderen dat het beoefenen van competitieve sporten geweldig is, maar dat het plezier zit in spelen, deel uitmaken van een team en levenslange vriendschappen en verbindingen aangaan, en niet koste wat het kost winnen. Er is veel meer in het leven dan deel uitmaken van het winnende team, dus gebruik de vele verliezen die uw kinderen moeten doorstaan om hen deze waarde bij te brengen.

Neem de verantwoordelijkheid voor uw daden

Kinderen moeten al vroeg leren verantwoordelijkheid te nemen voor hun daden. Verantwoordelijkheid kan op verschillende manieren bij kinderen worden bijgebracht. Enkele veelgebruikte methoden om kinderen verantwoordelijkheid te leren zijn:

  • Maak klusjes die kinderen kunnen voltooien.
  • Laat kinderen verantwoordelijk zijn voor iets buiten zichzelf (bijvoorbeeld planten, huisdieren of voor oudere kinderen - broers en zussen).
  • Laat kinderen hun eigen rommel opruimen.
  • Houd kinderen verantwoordelijk voor hun daden.

Alle acties hebben gevolgen

Alle acties hebben gevolgen. Goede acties leveren vaak positieve resultaten op, en slechte acties zullen negatieve gevolgen hebben. Kinderen moeten begrijpen dat, ongeacht hun keuze, er altijd een of ander gevolg zal volgen. Als ze ervoor kiezen om goede daden in hun leven te vertonen, kunnen ze positieve resultaten verwachten. Als ze negatieve acties ondernemen, zullen ze waarschijnlijk negatieve gevolgen ondervinden.

Beheer tijd verstandig

Leer uw kinderen hoe ze verstandig met hun tijd kunnen omgaan, zodat ze kunnen omgaan met alles wat op hun pad komt als ze volwassen zijn. Alle volwassenen moeten tot op zekere hoogte multitasken. Ze moeten afspraken en afspraken op tijd nakomen en prioriteiten stellen. Deze volwassenheidstaken gebeuren niet zomaar op magische wijze. Ze worden in de kindertijd onderwezen. Ouders moeten kinderen helpen hun tijd verstandig te beheren door kinderen aan te moedigen prioriteiten te stellen. Zorg ervoor dat je:

  • Maak regels over werk en ontspanning. Huiswerk en klusjes gaan altijd vóór plezier en vrije tijd.
  • Help kinderen het concept van tijd te begrijpen. Stel 's ochtends schema's en routines in, volg een bedtijdroutine en creëer voorbereidingsroutines voor sportactiviteiten.
  • Modeleer tijdmanagement met je eigen acties. Verwoord uw routine en filosofie met betrekking tot tijdmanagement, zodat uw kinderen dit kunnen navolgen.

Stop nooit met leren

Mensen stoppen nooit met leren, en veel leren gebeurt lang nadat kinderen het klaslokaal hebben verlaten. Laat uw kinderen zien dat leren voor het leven is. Laat ze zien dat je als volwassene antwoorden op vragen zoekt en nieuwe vaardigheden leert, en moedig ze aan hetzelfde te doen. Probeer samen nieuwe dingen te leren. Schrijf je in voor een pottenbakkerij of een gespecialiseerde kookles of word samen tuinier. Benadruk met kinderen dat het niet uitmaakt welk soort leer ze doen, zolang ze maar altijd naar antwoorden en vaardigheden streven.

Hard werken loont

jong meisje planten water geven in de tuin
jong meisje planten water geven in de tuin

Luiigheid zal kinderen geen goed doen als de echte wereld ze eenmaal te pakken krijgt. Leer ze een sterke werkethiek terwijl ze nog steeds onder uw hoede zijn. Hard werken zal op de lange termijn altijd de moeite waard zijn, en kinderen moeten weten dat het de moeite waard is om veel moeite te doen voor de dingen die voor hen belangrijk zijn. Het is ook essentieel om kinderen te leren dat hard werken niet altijd onmiddellijk resultaat oplevert. Soms moet je lang aan iets werken om de beloning te zien.

Respecteer andere mensen

Het wordt niet voor niets de Gulden Regel genoemd: behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. Zorg ervoor dat mensen zich gewaardeerd voelen en luister naar hen. Je hoeft het niet met ieders mening eens te zijn; Sterker nog, kinderen moeten niet geleerd worden om simpelweg in de rij te staan. Ze moeten worden aangemoedigd om voor zichzelf te denken. Dat gezegd hebbende, als de meningen verschillen, moet je nog steeds respect tonen voor de perspectieven van anderen.

Het is oké om fouten te maken

Fouten zijn er om gemaakt te worden, kinderen! Niemand gaat foutloos door het leven, en kinderen mogen niet leren bang te zijn voor fouten. Als mensen leren we van onze fouten en groeien we door gemaakte misstappen. Leer kinderen dingen te proberen en niet ontmoedigd te raken door fouten. Het zijn slechts leermogelijkheden, en leren is iets moois.

Heb een positieve kijk

Je kunt positief leven, of je kunt negatief leven. De keuze is aan jou. Je wilt dat je kinderen ervoor kiezen om de wereld positief te bekijken. Het kost je niets om het positief te bekijken en hoopvol te blijven, zelfs in de meest duistere omstandigheden. Als de dingen niet gaan zoals je kind wil, help hem/haar dan de positieve kanten ervan te zien, want zelfs de negatieve kanten van het leven kunnen in positieve kanten veranderen als je de juiste gemoedstoestand hebt.

Behandel je lichaam als een tempel

Je krijgt maar één lichaam, dus behandel het als een tempel. Het is nooit te vroeg om kinderen te leren dat ze niet veel hebben zonder hun gezondheid. Help ze te leren hoe ze zelfzorg kunnen beoefenen. Zorg voor gezonde eet- en bewegingsgewoonten thuis en help kinderen begrijpen dat, hoewel laat opblijven misschien heel leuk klinkt, voldoende slaap ongelooflijk belangrijk is om gezond te blijven.

Weet wanneer je je moet verontschuldigen en doe het

Het kan moeilijk zijn om te zeggen dat het je spijt, maar het is van cruciaal belang om je te verontschuldigen als dat nodig is. Vraag niet alleen van kinderen dat het hen spijt en laat de situatie dan vallen. Leg uit waarom het belangrijk is om sorry te zeggen en dat anderen zich er beter door voelen, en ook wijzelf. Zorg er in uw opvoedingspraktijk voor dat u uw excuses aanbiedt aan uw familie als u duidelijk ongelijk heeft. Niemand is perfect, iedereen verprutst het, excuses zijn nodig, en dat geldt ook voor vergeving en genade.

Je hebt alleen controle over je eigen acties

Vaak proberen kinderen de acties van anderen te controleren, op zoek naar een specifiek gewenst resultaat. Deze inspanningen blijken meestal vruchteloos, omdat je de acties van anderen niet kunt controleren. Leer kinderen dat ze alleen hun eigen daden kunnen beheersen en zelf beslissingen kunnen nemen. Het is nooit hun verantwoordelijkheid om keuzes voor anderen te maken, noch is het hun taak om de acties van anderen te controleren.

Leef authentiek

Kinderen zullen uitgroeien tot wie ze ook mogen zijn, dus moedig ze aan om precies dat te doen en leer ze hun meest authentieke zelf te zijn. Omarm hun interesses, hun hoop en dromen, en steun hen terwijl ze ontdekken wie ze zijn. Opgroeien en je authentieke zelf vinden kan lastig zijn, maar als ouders kunnen we ons best doen om kinderen op deze reis te ondersteunen. Leer jongeren alles te omarmen wat hen uniek is en trots te zijn op wie ze zijn, want dat zijn wij zeker!

Teleurstelling is een onderdeel van het leven

Kinderen moeten weten dat hoewel het leven zoveel ups kent, er ook downs bestaan. Teleurstelling hoort bij het leven, en ouders moeten kinderen dit leren en hen niet tegen alle ellende beschermen. Hoewel niemand zijn kind teleurgesteld wil zien, liggen veel belangrijke lessen in het verwerken van teleurstellingen. Zorg ervoor dat je de gevoelens van kinderen met betrekking tot hun verdriet erkent, brainstorm over manieren om ermee om te gaan, en prijs ze voor het volwassen omgaan met hun teleurstelling.

Waardeer de kleine dingen

peuterjongen die slak observeert
peuterjongen die slak observeert

Het is gemakkelijk om van de grotere aspecten van het leven te genieten, maar kinderen leren de kleine dingen te waarderen is een nuttige en belangrijke les. Denk na over kleine overwinningen, ontdek de verborgen schoonheid rondom en help kinderen waardering te voelen voor alles wat ze hebben in plaats van jaloers te zijn op wat ze niet hebben. Kinderen die de kleine dingen leren waarderen, kunnen opgroeien met een inherent gevoel van vrede en welzijn. Het is gemakkelijk om je gelukkig te voelen als je beseft dat er zoveel wonderen om je heen zijn!

Luister meer, spreek minder

Leer kinderen luisteren, echt luisteren. Door een goede luisteraar te zijn, worden kinderen betere vrienden en partners voor degenen van wie ze houden, en luistervaardigheden zijn iets waar kinderen vanaf de kleuterleeftijd al mee kunnen beginnen. Ook al zijn hun verbale meningen en standpunten nog steeds welkom in dialogen, zorg er wel voor dat u hen helpt om stil te zijn, naar andere mensen te luisteren, andere meningen in overweging te nemen, zich te onthouden van uiterlijke oordelen en de gedachten van andere mensen te ondersteunen.

Conflicten vreedzaam oplossen

Conflicten komen voortdurend voor in families en vriendschappen. U kunt er niet omheen, en uw kinderen ook niet. Wat je wel kunt doen, is kinderen leren hoe ze conflicten vreedzaam kunnen oplossen. Om kinderen te helpen deze levensles te leren, moet u het volgende doen:

  • Bespreek openlijk de gevoelens van beide partijen.
  • Brainstorm over verschillende manieren om een bepaald conflict op te lossen.
  • Modeleer en oefen empathie bij u thuis.

Leren draaien

Als kinderen het willen redden in het leven, moeten ze weten hoe ze moeten draaien! Het leven is niets anders dan onvoorspelbaar, en curveballs zullen alle dagen van ons leven links en rechts op ons afkomen. Hoewel structuur en routine essentieel zijn voor de ontwikkeling van een kind, is flexibiliteit dat ook. Laat kinderen zien en leren dat het leven ons soms dingen geeft waar we niet op hadden gerekend of waarop we niet hadden gerekend, en dat we in staat moeten zijn om te schakelen, andere paden te vinden en te zoeken naar nieuwe manieren om te slagen.

Je kunt niet iedereen tevreden stellen

Proberen om alle anderen in je leven tevreden te stellen, zal je uitputten. Leer kinderen dat je niet iedereen altijd gelukkig kunt maken. Zeker, ze moeten het geluk van hun dierbaren centraal stellen in hun hart en geest, maar als ze groeien, onthoud dan dat het proberen om te veel mensen te plezieren het leven uit de meest onbaatzuchtige mens zal wegvloeien.

Materiële items zullen je op de lange termijn niet gelukkig maken

Een uitstekende levensles voor kinderen is dat dingen ons niet gelukkig maken. Laat ze zien en leren dat echt geluk van binnenuit komt. Het komt voort uit de geweldige mensen in je leven, de liefde in je hart en de ervaringen die je in de loop van de tijd opdoet.

Dingen kunnen dit niet doen. Dingen kunnen mensen niet innerlijk vreugdevol maken. Zorg ervoor dat u quality time met uw gezin benadrukt in plaats van dure, mooie voorwerpen.

  • Maak familie-uitjes.
  • Geniet van avonden met familiebanden.
  • Maak tijd voor het gezin voordat u tijd vrijmaakt voor anderen.
  • Geef je kinderen ervaringen cadeau met triviale items.

Vraag om hulp wanneer je die nodig hebt

Laat uw kinderen niet opgroeien met de gedachte dat hulp zoeken een teken van zwakte is. Het is absoluut GEEN teken van zwakte. In feite is het precies het tegenovergestelde. Een waardevolle levensles voor kinderen is dat als ze ooit hulp nodig hebben, deze er voor hen is en dat ze die moeten opzoeken. Er is geen schaamte in de geestelijke gezondheidszorg. Zorg ervoor dat ze weten dat ze met alles bij je terecht kunnen, en wat het probleem ook is, jij zult er zijn om ze te helpen er doorheen te komen.

Omring jezelf met goede mensen

twee meisjes lachen in hangmat
twee meisjes lachen in hangmat

Kwaliteitsvrienden zijn goud waard, en dit is een les die kinderen al vroeg kunnen en moeten leren. Zeker, je kinderen zullen ervoor kiezen vriendschap te sluiten met een paar vrienden waar je zonder zou kunnen leven, maar als je kinderen de les leert om zich alleen met goede mensen te omringen, zullen ze in gezelschap betere keuzes maken. Het leven is te kort om te verspillen aan mensen die niet iets teruggeven aan je eigen leven of je leven op een of andere manier verbeteren. Zorg ervoor dat kinderen begrijpen wat een goede vriend of een goed mens maakt, en moedig ze aan om zich te omringen met geweldige mensen.

Oefen de kunst van het geven

In het leven geldt: hoe meer je geeft, hoe meer je krijgt. Als kinderen jong zijn, help ze dan het concept van geven te begrijpen. Verwerk humanitaire doelen in uw familiewaardesysteem, of besteed een paar dagen per jaar aan vrijwilligerswerk. Je kunt werken bij een daklozenopvangcentrum, een voedselbank of bijdragen aan een aantal gemeenschapsdoelen. Kinderen zullen leren dat als ze aan anderen geven, de gevoelens die ze in ruil daarvoor ontvangen de echte beloning zijn. Help kinderen de manieren van onbaatzuchtigheid te leren, en modelleer dergelijke daden in de manier waarop u uw gezin opvoedt.

Je bent NIET het centrum van het heelal

Kinderen kunnen niet anders dan geloven dat zij het centrum van het universum zijn. Van nature zijn het meestal egocentrische kleine wezens. Naarmate kinderen groter worden, moeten ze echter gaan begrijpen dat de wereld niet echt om hen draait. Leer kinderen dat hun behoeften belangrijk zijn, maar niet belangrijker dan de behoeften van anderen. Zorg ervoor dat je:

  • Leer kinderen geduld.
  • Betrek ze bij activiteiten zoals het geven aan anderen.
  • Toon empathie in je eigen gedrag en leer dit aan kinderen.

Vergeving is een kunstvorm

Iemand heeft je pijn gedaan of onrecht aangedaan, en je bent boos. Je hebt het recht om te voelen wat je voelt, maar het leren loslaten van woede en ervoor kiezen om te vergeven is een belangrijke les die je aan je kinderen wilt doorgeven. Het koesteren van kwade wil en wrok jegens iemand anders is niet goed voor je, dus leren vergeven kan meer te maken hebben met je eigen emotionele en mentale welzijn dan met het doorgeven van iemands onrechtmatige gedrag.

Focus op de reis, niet alleen op het eindresultaat

De prijs in de gaten houden is prima, maar je wilt ook dat je kinderen van de rit genieten. Het is geweldig voor kinderen om doelen te hebben, zolang ze maar niet te gefixeerd raken op het eindresultaat. Wat winnen ze als ze ergens naartoe werken? Het antwoord is waarschijnlijk veel meer dan ze zich realiseren. Zorg ervoor dat je die kleinere successen zichtbaar maakt voor kinderen, zodat ze het hele proces leren waarderen, en niet alleen maar de eindstreep halen.

Je kunt je leven altijd veranderen

Het mooie van het leven is dat je, ongeacht je huidige omstandigheden, altijd kunt veranderen! Kinderen zullen dit niet begrijpen als hun kindertijd te rigide is. Als ze op vijfjarige leeftijd zijn begonnen met dansen en je dwingt ze om jarenlang door te gaan, ongeacht hun verlangen om iets nieuws te proberen, zullen ze leren dat als je eenmaal op een pad bent, dat pad het enige pad is. In het leven kunnen mensen elk pad bewandelen dat zij wensen. Help kinderen het delicate evenwicht te begrijpen tussen het nakomen van verplichtingen en het opgeven van iets dat ons niet langer dient, om iets anders te proberen.

Jij bent de beste leraar van je kind

Als het gaat om het bijbrengen van belangrijke levenslessen aan kinderen, zul je er waarschijnlijk niet in slagen elk punt duidelijk te maken, maar hoe vaker je het leven met je kinderen kunt bespreken, hoe beter. Denk aan de kernwaarden en het geloofssysteem van uw gezin en kies de levenslessen die daar het beste bij aansluiten. Je kinderen zijn je grootste geschenk aan de wereld, dus leer ze verstandig.

Aanbevolen: