Wapens uit de burgeroorlog: een nadere blik op de geschiedenis

Inhoudsopgave:

Wapens uit de burgeroorlog: een nadere blik op de geschiedenis
Wapens uit de burgeroorlog: een nadere blik op de geschiedenis
Anonim

Wapens die de burgeroorlog hebben gewonnen

Afbeelding
Afbeelding

De Amerikaanse Burgeroorlog is een zeer gedocumenteerd moment in de Amerikaanse geschiedenis, met duizenden academici en gepassioneerde geschiedenisliefhebbers die hun leven wijden aan het volgen van de verhalen – zowel grote als kleine – uit deze periode. Eén zo'n fascinerend aspect van dit conflict uit het midden van de 19e eeuw was de snelle ontwikkeling van wapens aan beide kanten van de oorlog. Wapens uit de burgeroorlog, zoals nieuwe geweren, uitrusting van zeeschepen, pistolen en protomachinegeweren, zijn de stille getuigen van deze hartverscheurende veldslagen, en je kunt je eigen eerbetoon aan deze artefacten geven door je eigen artefacten te bezitten of door tentoonstellingen en collecties ervan te bezoeken rond de staten.

Civil War Rifles: Patroon 1853 Enfield Rifle-Musket

Afbeelding
Afbeelding

Dit Europese vuurwapen werd vlak voor het uitbreken van de Amerikaanse Burgeroorlog in 1853 uitgebracht en werd gedurende de oorlog geïmporteerd en gebruikt door soldaten van zowel de Confederatie als de Unie. Volgens het Smithsonian Institute was een van de belangrijkste elementen waardoor soldaten terugkwamen bij dit geweer dat de kogels van het.58-kaliber ook in andere Enfield-modellen konden worden gebruikt. Gecombineerd met betrouwbaarheid en nauwkeurigheid zorgde de Enfield voor een formidabel wapen.

Civil War Rifles: Springfield 1861 geweer-musket

Afbeelding
Afbeelding

Als je ooit een re-enactment van de burgeroorlog hebt gezien of een film over de burgeroorlog hebt gezien, heb je zeker het Spencer Rifle-Musket uit 1861 aan het werk gezien. Dit geweer, visueel herkenbaar aan zijn taps toelopende, lange loop, werd door de Amerikaanse regering in opdracht gemaakt als het standaardgeweer voor de infanterie. Volgens het National Museum of American History zouden er in de loop van de oorlog ongeveer een miljoen van deze modellen uit 1861 worden vervaardigd, wat getuigt van het wijdverbreide bloedbad dat hierdoor werd gefaciliteerd.

Civil War Rifles: Spencer Repeating Rifle 1863

Afbeelding
Afbeelding

In 1863 hadden de gevechten zich tot verwoestende aantallen ontwikkeld, waarbij de Unie in maart haar eerste dienstplichtwet goedkeurde om de oorlogsinspanningen voort te zetten. Toch werd het gebrek aan vrijwillige rekruten verzacht toen het repeteergeweer van Christopher Miner Spencer, met zijn magazijn van zeven patronen die in dertig seconden konden worden afgevuurd, door het Bureau of Ordnance werd goedgekeurd en onder de soldaten van de Unie werd verspreid. Dit geweer, speciaal gemaakt om de Unie te ondersteunen, was zeer gevaarlijk voor de toch al verbijsterde Confederatie, waarvan de eigen geweren grotendeels enkelschots waren en langzamere herlaadtijden hadden, waardoor het Spencer Repeating-geweer een van de meest geliefde wapens in de oorlog was.

Civil War-geweren: Henry Rifle

Afbeelding
Afbeelding

Hoewel je de Henry Rifle waarschijnlijk beter kende vanwege zijn bijnaam als het 'wapen dat het Westen won', kwam hij voor het eerst in actie tijdens de burgeroorlog. Deze geweren met hefboomwerking waren een voorloper van de populaire Winchester-geweren en gebruikten een unieke patroon die een metalen behuizing implementeerde in plaats van de oudere vulkanische kogels (poeder, bal en primer). Toegegeven, dit wapen werd niet in massa vervaardigd zoals andere geweren tijdens de burgeroorlog, en werd vooral gebruikt door soldaten die ze privé konden kopen. Ze hadden echter zo'n impact dat ze later een van de meest overheersende geweren van eind jaren zestig en zeventig van de negentiende eeuw zouden worden.

Civil War-pistolen: LeMat-revolver

Afbeelding
Afbeelding

De LeMat Revolver was een ongelooflijk interessant wapen uit de burgeroorlog vanwege de manier waarop het afweek van enkelschotspistolen en meerschotsrevolvers. Deze pistolen kunnen hagel afvuren, waardoor ze veel gevaarlijker worden voor de mensen die ze raken. Het wapen, ontworpen door Dr. Jean Alexandre Le Mat en gepatenteerd in 1856, werd niet in opdracht van de Amerikaanse strijdkrachten gemaakt, maar de Confederatie gaf wel opdracht tot hun eigen substantiële verzendingen van deze revolvers. Eén van die mannen die een LeMat droeg, was de Confederate General P. G. T. Beauregard.

Pistolen uit de burgeroorlog: 1860 Colt Revolver

Afbeelding
Afbeelding

De legendarische wapenmaker Samuel Colt verkocht zijn 6-schots revolver uit 1860 tijdens de oorlog aan de strijdkrachten. Deze pistolen werden geleverd met het superieure vakmanschap en de erfenis van Colt, wat betekent dat soldaten van alle rangen op het wapen konden vertrouwen om hen beschermd te houden bij ruzies op korte afstand. Deze Colt M1860 Army-revolver werd oorspronkelijk gepatenteerd in 1836 en werd voortdurend geproduceerd tot 1873, lang nadat de burgeroorlog was geëindigd.

Burgeroorlogartillerie: Napoleonkanon

Afbeelding
Afbeelding

Het meest gebruikte artilleriestuk in de burgeroorlog was het kanon uit 1857, bijgenaamd de Napoleon, naar keizer Lodewijk Napoleon. Dit betrouwbare kanon was een kanon met gladde loop en kon een groot aantal verschillende soorten projectielen afvuren, die elk een afzonderlijke taak vervulden. Blikjes gevuld met Grapeshot (kleine loden of ijzeren kogels) konden een veld soldaten met een berekende slag verwoesten, en granaatscherven zouden bij een botsing ontploffen, waardoor stukjes metaal in alles wat in zijn kielzog volgde, zouden worden ingebed. Kortom, als de kogels je niet hebben gedood tijdens de burgeroorlog, zou het kanonvuur dat wel kunnen doen.

Burgeroorlogartillerie: dubbelloops kanon

Afbeelding
Afbeelding

Als je de kans hebt om Athene, Georgia, de thuisbasis van de Universiteit van Georgia, te bezoeken, moet je een stop maken en een van de meest unieke wapens bezoeken die tijdens de burgeroorlog zijn ontworpen. Dit dubbelloopskanon, uitgevonden in 1863 door John Gilleland, werd ontworpen om twee ballen, verbonden door een ketting, in de vijand te schieten om het land en de omliggende architectuur die in hun bezit was, te verscheuren. Ondanks het ambitieuze uitgangspunt was het kanon een mislukking en staat het nu tentoongesteld in de stad waar zowel toeristen als autochtonen van kunnen genieten.

Burgeroorlogartillerie: houwitserkanon

Afbeelding
Afbeelding

In artilleriebatterijen van de Unie en de Confederatie werden normaal gesproken twee houwitserkanonnen gevonden. Houwitsers waren notoir gemakkelijker te manoeuvreren dan andere artilleriekanonnen, en hoewel ze granaten en schoten op een kortere afstand konden afschieten, konden ze ze op grotere hoogte loslaten. Ze werkten dus goed voor gevechten tegen vijanden die de hoge grond in handen hadden. De standaardhouwitser met gouden ster uit de burgeroorlog was het 12-ponder-model uit 1841, dat een granaat van meer dan 1.000 meter kon afvuren met slechts één pond kruit.

Civil War Artillery: Gatling Gun

Afbeelding
Afbeelding

De Gatling Gun is indrukwekkender vanwege zijn proof-of-concept dan vanwege de daadwerkelijke effecten die het had op de gevechten tijdens de burgeroorlog. Het werd op 4 november 1862 gepatenteerd door Richard Jordan Gatling, een persoon van wie werd gezegd dat hij zo getroffen was door de verschrikkingen van de oorlog dat hij een wapen bedacht dat oorlogen in de toekomst zou voorkomen. Door zijn agrarische kennis van zaadimplantatie toe te passen op kogels in een vat, creëerde hij een pistool dat met hoge snelheid kogels kon afvuren. Dit prototype-machinegeweer werd populair in de naoorlogse periode, maar zonder de burgeroorlog en de innovaties die daarmee gepaard gingen, zou het machinegeweer zelf misschien nog vele jaren niet zijn uitgevonden.

Burgeroorlogsmessen: Cavaleriesabel 1860

Afbeelding
Afbeelding

Misschien wel het meest elegant ogende wapen uit de Amerikaanse Burgeroorlog was de Calvary Sabre, model 1860, die tijdens de oorlog werd uitgegeven. Ongetwijfeld waren de Geconfedereerde calvarie-eenheden superieur aan die van de Unie, en hoewel hun sabels (die niet allemaal van het model 1860 waren) niet hun belangrijkste uitrustingsstuk voor de strijd waren, konden ze absoluut te paard worden gebruikt tijdens de middenperiode. van een strijd. Deze sabels, symbolisch voor een ouderwetse goedheid, raakten verbonden met de populaire visie van de Amerikaanse Confederatie, waardoor ze een behoorlijk krachtig propagandamiddel werden.

Civil War Blades: Bajonetten

Bajonetten waren een zeer gevaarlijk middellangeafstandswapen dat infanterie-eenheden konden gebruiken tegen naderende compagnieën mannen zonder te dicht bij de vijand te hoeven komen. Onder begeleiding van het gebruikelijke geweervuur werden deze lange driehoekige messen aan de uiteinden van de geweerlopen bevestigd en in het vlees van de vijand gestoken. Gestript worden door een bajonet was een vreselijke en bijna altijd onbehandelbare manier om te sterven tijdens de burgeroorlog. Als je de eerste klap zou overleven, zou je waarschijnlijk niet lang daarna aan een infectie overlijden.

Maritieme wapens uit de burgeroorlog: Ironclads

Afbeelding
Afbeelding

Als je ooit de film Iron Giant hebt gezien, dan heb je een klein idee van hoe de beruchte Ironclads van de Amerikaanse Burgeroorlog eruit zagen. Deze zeewapens waren ijzeren boten die vochten rond de oostkust. De Confederatie nam een oud stoomfregat en verving de bovenste romp door ijzeren panelen, waardoor CSS Virginia moeilijk te doordringen was, terwijl de USS Monitor van de Unie beter was ontworpen, met een roterende geschutskoepel bedekt met 20 cm pantser en een zeer lage zee-hoogte. niveauvrijheid, waardoor het bijna onmogelijk is om te raken. Hoewel de ironclads tijdens de oorlog niet lang standhielden, maakten ze de weg vrij voor conventionele stoomschepen en wat moderne marineschepen zouden worden.

Maritieme wapens uit de burgeroorlog: de H. L. Hunley

Afbeelding
Afbeelding

Onderzeeërs hebben een lange weg afgelegd sinds de burgeroorlog, en hoewel ze al lang vóór de oorlog zelf werden bedacht, vond de eerste succesvolle aanval van een onderzeeër tijdens oorlogsvoering op een ander schip plaats tijdens de burgeroorlog. In 1864 bracht de kleine bemanning van de H. L. Hunley de USS Housatonic tot zinken, maar helaas werden ze zelf overweldigd doordat de onderzeeër meer dan een eeuw lang verdween. Het werd in 1995 herontdekt en in 2000 met succes uit de oceaan gehaald, waar ze tot op de dag van vandaag nog steeds inspanningen voor natuurbehoud ondergaat.

Je kunt burgeroorlogwapens verzamelen

Afbeelding
Afbeelding

Er zijn niet veel tastbare voorwerpen uit de burgeroorlog in goede staat overgebleven, afgezien van de vele soorten wapens uit de burgeroorlog. Toegegeven, niet al deze wapens kunnen worden verzameld of hebben een hoge waarde. Integendeel, geweren, pistolen en zwaarden uit de burgeroorlog zijn het meest verzamelbaar. Van deze items zijn er een paar criteria die een aanzienlijke invloed kunnen hebben op hun wenselijkheid en prijskaartjes:

  • Met een zeer gedocumenteerde herkomst
  • Verbonden zijn met prominente figuren aan beide kanten van de oorlog
  • Herleidbaar zijn tot een specifiek gevecht
  • In mint/mear-mint staat

Waar kun je burgeroorlogwapens verzamelen

Afbeelding
Afbeelding

De gemeenschap van wereldwijde militaire verzamelaars is enorm, wat betekent dat er talloze plaatsen online zijn waar je authentieke wapens uit de oorlog kunt vinden, evenals privéverzamelaars en dealers die kunnen onderhandelen over de verkoop of ruil van sommige van hun eigen stukken aan jou. Als je aan de oostkust woont, zijn er ook veel regionale ephemera die verband houden met de burgeroorlog, die je ook in sommige antiekwinkels te koop kunt vinden. Je moet echter doorgaan en jezelf voorbereiden om op zijn minst een paar duizend dollar te betalen voor deze artefacten. Hier zijn enkele plaatsen die je als eerste kunt bezoeken voor deze verzamelobjecten:

  • Internationaal Militair Antiek
  • Battleground Antiques, Inc.
  • C&C Sutlery
  • S&H Antiek

Artefacten die altijd een verhaal vertellen

Afbeelding
Afbeelding

De Amerikaanse Burgeroorlog was een enorm uitdagende periode in de Amerikaanse geschiedenis, die het traject van het land en de wereld zoals die bekend werd, voor altijd veranderde. Maar zoals gebruikelijk is bij de grootschalige conflicten in de menselijke geschiedenis, kunnen zelfs de kleinste artefacten een uniek verhaal vertellen over het leven en de dood van die tijd. Ondanks hun ingewikkelde geschiedenis kun je deze wapens uit de burgeroorlog in hun historische context waarderen en bewaren voor toekomstige studie en persoonlijk plezier.

Aanbevolen: