Verzorging van citrusbomen

Inhoudsopgave:

Verzorging van citrusbomen
Verzorging van citrusbomen
Anonim
kumquats
kumquats

Citrusbomen - sinaasappelen, mandarijnen, grapefruits, citroenen, limoenen, kumquats, enz. - behoren tot de meest bevredigende fruitbomen om te kweken. Ze hebben prachtig groenblijvend blad, zeer geurige bloemen en, het beste van alles, ze produceren fruit boordevol vitamine C in een tijd van het jaar waarin de meeste andere fruitbomen in rust zijn. Citrusbomen hebben echter zeer bijzondere verzorgingseisen, die aanzienlijk verschillen van de meeste andere fruitbomen. Gelukkig kunnen voor het grootste deel alle soorten citrusvruchten, inclusief zowel grote als dwergexemplaren, op dezelfde manier worden verzorgd.

De juiste omgeving

Een groot deel van het gezond en productief houden van citrusbomen bestaat uit het creëren en behouden van de ideale groeiomstandigheden.

Dit begint met het planten van ze op een zonnige plek met goed doorlatende grond. Als er andere bomen overheen groeien en schaduw werpen, snoei dan regelmatig de takken terug om voldoende zon voor de citrusvruchten te behouden. Ze zouden het hele jaar door minstens acht uur per dag moeten krijgen.

Als aangrenzende struiken vanaf de zijkant binnendringen, snoei deze dan terug zodat er een goede luchtstroom rond de citrusvruchten ontstaat. Een goede luchtstroom is belangrijk bij het voorkomen van schimmelziekten.

Het is ook een goed idee om een onkruidvrije ruimte onder de citrusbomen te behouden, omdat het onkruid voedingsstoffen en vocht uit de citrusvruchten kan beroven. Het handhaven van een laagje mulch van 10 tot 15 cm rond de bomen helpt onkruid onder controle te houden en bespaart ook vocht.

Irrigatie

Citrus heeft het hele jaar door constant vocht nodig. Bij warm weer is elke week minstens 2,5 cm regen of irrigatie nodig, hoewel tijdens koele omstandigheden weinig tot geen water nodig kan zijn. Het is net zo belangrijk om niet te veel water te geven als om voldoende vocht te bieden. Als algemene regel geldt dat u water moet geven wanneer de bovenste centimeters grond droog worden. Het is ook het beste om de bomen op grondniveau water te geven, omdat overtollig vocht op de bladeren schimmelziekten bevordert.

Nutriënten

Bemesten van de grond
Bemesten van de grond

Citrusbomen zijn 'zware feeders', wat betekent dat ze kunstmest nodig hebben om optimaal te kunnen groeien en produceren, behalve op de meest ideale bodems. De eenvoudigste manier om citrusvruchten te bemesten is door een meststof aan te schaffen die voor dit doel is samengesteld. Speciale citrusmeststoffen zijn verkrijgbaar in de meeste tuincentra en bevatten de juiste balans aan micronutriënten die citrusvruchten nodig hebben.

De toepassingspercentages variëren afhankelijk van het product, maar een typische dosering is één pond per jaar in de leeftijd van de boom, drie keer per jaar aangebracht. Verdeel de meststof gelijkmatig over een gebied van ongeveer tweemaal de diameter van de boom, waarbij u de grond voor en na het verspreiden van het product water geeft. Vermijd bemesting in het koele deel van het jaar, wanneer er gevaar voor vorst bestaat. Verdeel in plaats daarvan de drie toepassingen gelijkmatig over het belangrijkste groeiseizoen, bijvoorbeeld een keer in mei, opnieuw in juli en nog een keer in september.

Plagen en ziekten

Citrus wordt aangevallen door talloze plagen en ziekten. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende, met voorgestelde oplossingen.

Ziekte

  • Alternaria brown spotveroorzaakt het afsterven van bladeren en twijgen en het afsterven van onrijpe vruchten. Visueel ziet het eruit als kleine donkere vlekken op het fruit en de bladeren, omgeven door een groot geel gebied. Op koper gebaseerde fungiciden kunnen gedurende het hele groeiseizoen nodig zijn om de ziekte onder controle te houden, vooral in de warme, vochtige lentemaanden.
  • Citrusgroen wordt veroorzaakt door een bacterie die vervormingen in de bladeren en vruchten veroorzaakt. De bladeren kunnen in sommige gevallen geel lijken of in andere gevallen gevlekt zijn. De vrucht v alt vaak vroegtijdig af of blijft aan de boom hangen zonder volledig te rijpen. Er is geen remedie voor de ziekte, maar hoe gezonder de boom, hoe kleiner de kans op een infectie.
  • Citruskanker
    Citruskanker

    Citruskanker is een bacteriële infectie die laesies veroorzaakt op zowel bladeren als fruit. De laesies beginnen als verzonken bruine vlekken, maar kunnen na verloop van tijd groter worden en een kurkachtige textuur ontwikkelen. Koperfungiciden zijn het belangrijkste controlemiddel.

Plagen

  • Bladluizen zijn een sapzuigend insect dat veel voorkomt op citrusvruchten, maar meestal een tijdelijk probleem is dat komt en gaat. Ernstige plagen verzwakken de boom echter en worden vaak geassocieerd met, of kunnen een vector zijn van, ziekten. De kleine insecten verzamelen zich op de sappige groeipunten van de planten. Tuinbouwoliën en insectendodende zepen zijn twee opties om bladluizen te bestrijden.
  • Citrusmineermot is een klein insect dat zich in het bladoppervlak graaft en zich met het weefsel voedt, waardoor kronkelige sporen achterblijven die zichtbaar zijn op het bladoppervlak. De bladeren worden als reactie vaak gekruld en vervormd. Insecticiden zijn niet erg effectief bij de behandeling van bladmineerders, maar sluipwespen kunnen worden vrijgelaten om hun aantal onder controle te houden.

Seizoensverzorging

Als groenblijvende subtropische soort vertonen citrusplanten niet hetzelfde niveau van seizoensvariatie als de meeste bladverliezende fruitbomen, maar er is een algemene seizoenscyclus waar u rekening mee moet houden. De meeste bloei vindt plaats in de lente en de vrucht rijpt meestal in de winter. Er kunnen echter op elk moment nieuwe bloemen verschijnen, dus er zijn soms tegelijkertijd bloemen en fruit in verschillende ontwikkelingsstadia aan een bepaalde boom. Vooral citroenen staan hierom bekend.

Snoeien

Citrus hoeft niet te worden gesnoeid voor de gezondheid en de fruitproductie, zoals bij de meeste fruitbomen, maar er zijn af en toe redenen om ze te snoeien. Omdat de bloemen en het fruit zich aan de toppen van de takken ontwikkelen, vermindert elke vorm van snoeien het vruchtpotentieel van de boom.

Citrus groeit van nature op een dichte, bossige manier en hoeft niet te worden gesnoeid om het bladerdak uit te dunnen. Dood of ziek hout moet echter altijd worden verwijderd zodra het wordt opgemerkt. De bomen kunnen ook worden gesnoeid op vorm of om de grootte te controleren. Sommige tuinders willen misschien de onderste takken wegsnoeien om meer van de stam bloot te leggen. De beste tijd om te knippen voor esthetische doeleinden is in het vroege voorjaar, vóór de eerste bloei.

Winterbescherming

Citrus is niet erg winterhard. Kumquats, 'Meyer'-citroenen en sommige mandarijnen overleven temperaturen van 18 tot 20 graden, terwijl grapefruits en limoenen beschadigd raken bij 30 tot 32 graden. De meeste andere soorten zitten daar ergens tussenin. Als koud weer in uw regio een zeldzaamheid is, kunt u bescherming tegen af en toe vorst krijgen door de bomen 's nachts af te dekken met plastic zeildoek.

Dwergcitrusboom
Dwergcitrusboom

Dwergcitrusboomverzorging

Dwergcitrus kan in potten worden gekweekt en in koude klimaten voor de winter naar binnen worden gebracht. Ingemaakte citrusvruchten moeten op een zonnige binnenlocatie worden geplaatst en periodiek worden gedraaid om de verschillende kanten van de plant aan het licht bloot te stellen. Geef water wanneer het bovenoppervlak van de grond droog wordt, maar bemest niet terwijl de citrus in de winter binnen staat. Witte vliegen en schildluis kunnen een probleem zijn bij citrusvruchten binnenshuis, maar dit ongedierte kan meestal onder controle worden gehouden door de bladeren regelmatig te besproeien en af te vegen.

Geniet van de oogst

De enige manier om er zeker van te zijn dat citrusvruchten rijp zijn, is door ze te proberen. Ze moeten volledig gekleurd zijn, maar het kan maanden duren voordat ze verkleuren voordat ze het hoogtepunt van smaak en sappigheid bereiken. Het fruit kan weken of maanden rijp aan de boom blijven, dus het is meestal niet nodig om alles in één keer te oogsten. Kies ze gewoon zoals je ze nodig hebt.

Aanbevolen: