Gids voor groei en verzorging van bosbessenstruiken

Inhoudsopgave:

Gids voor groei en verzorging van bosbessenstruiken
Gids voor groei en verzorging van bosbessenstruiken
Anonim
bosbes fruit
bosbes fruit

Huckleberries zijn bessenproducerende struiken die nauw verwant zijn aan bosbessen. Er zijn verschillende soorten in het wild aangetroffen in verschillende delen van Noord-Amerika, die soms worden gebruikt als landschapsplant.

Huckleberry Essentials

Individuele soorten variëren, maar bosbessen zijn over het algemeen dicht vertakte, rechtopstaande struiken die ergens tussen de 1 en 3 meter hoog kunnen worden. Ze hebben kleine, ovaalvormige bladeren met puntige punten, kleine urnvormige bloemen en eetbare bessen ter grootte van een erwt.

Fruit

De smaak van bosbessenfruit doet denken aan een sterk gearomatiseerde bosbes. Ze worden niet als commercieel gewas gekweekt, maar worden soms op grote schaal in het wild geoogst en zijn te vinden in supermarkten en kraampjes langs de weg.

De vrucht rijpt midden in de zomer, maar het zal na het planten enkele jaren duren voordat de vrucht begint te verschijnen.

Milieuvoorkeuren

In het wild groeien bosbessen vaak in bosomgevingen, hoewel ze vrijwel elke hoeveelheid zon of schaduw verdragen. In de schaduw is de bessenproductie verminderd, maar de waterbehoefte is minimaal en de struiken worden doorgaans groter; in de volle zon bestaat het risico op bladschurft als de planten niet zwaar worden geïrrigeerd, maar ze produceren grote hoeveelheden fruit en zijn doorgaans korter en compacter.

Huckleberries hebben goed doorlatende grond nodig die rijk is aan organisch materiaal. Ze zijn aangepast aan zure bodemomstandigheden, die indien nodig kunstmatig kunnen worden gecreëerd door veenmos, zwavel of aluminiumsulfaat aan de grond toe te voegen.

Planten

Huckleberries worden over het algemeen geplant uit containerplanten die in de kwekerij zijn gekweekt, in plaats van uit zaad. Plant planten van gallonformaat of grotere in de herfst of het vroege voorjaar als het weer koel is voor het beste resultaat.

Maak de wortels aan de buitenkant van de kluit voorzichtig los voordat u gaat planten en graaf een gat dat tweemaal zo breed is als de kluit, maar even diep. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit gelijk ligt met het omliggende grondniveau om ervoor te zorgen dat de wortelkroon voldoende drainage heeft.

Landschapsgebruik

Groenblijvende bosbes
Groenblijvende bosbes

Vanwege hun bessen en dichte vegetatie zijn bosbessen waardevol als leefgebied voor wilde dieren en een goede keuze voor genaturaliseerde bosbeplanting. Ze kunnen ook worden gebruikt als informele hagen langs perceelsgrenzen of om verschillende delen van het landschap te verdelen. De meeste hebben een vrij compacte, ordelijke groeiwijze, maar zijn niet het soort struik dat je in een formele haag zou knippen.

Huckleberries hebben vergelijkbare groeivereisten als bosbessen, azalea's, rododendrons, gardenia's, hortensia's en vele varensoorten, die allemaal geweldige metgezellen zijn in een beplantingsplan.

Soorten bosbessen

Huckleberries kunnen worden verdeeld tussen de bessen die inheems zijn in het oosten van Noord-Amerika, die tot het geslacht Gaylussacia behoren, en de bessen die in het westen groeien, die tot het geslacht Vaccinium behoren. Huckleberries zijn niet algemeen verkrijgbaar bij andere kwekerijen in de detailhandel dan die gespecialiseerd zijn in inheemse planten, hoewel ze online te vinden zijn bij postorderkwekerijen.

Oosterse bosbessen

Zwarte bosbes
Zwarte bosbes

Zwarte bosbes (G. baccata) wordt twee tot drie voet lang en heeft roodachtige bloemen, gevolgd door zwart fruit. Het heeft grotere bladeren dan de meeste andere bosbessen, die tot tien centimeter lang kunnen worden. Het is bladverliezend en doet het goed in USDA zones 3 tot 8.

Box Huckleberry (G. brachycera) wordt 1 tot 60 cm hoog en heeft roze bloemen, gevolgd door blauw fruit. Het heeft een meer verspreidende gewoonte dan de meeste andere bosbessen en kan uitgroeien tot uitgebreide kolonies. Het is bladverliezend en winterhard in USDA zones 3 tot 7.

Westerse Bosbessen

Rode bosbes
Rode bosbes

De groenblijvende bosbes (V. ovatum) wordt 1,20 tot 2,5 meter hoog en heeft witachtig roze bloemen, gevolgd door paarszwart fruit. Het heeft dikke, glanzende bladeren en is de enige bosbessensoort die groenblijvend is. Het is winterhard in USDA zones 7 tot 9.

Rode bosbes (V. parviflorum) wordt 1,80 tot 3 meter hoog en heeft lichtroze bloemen gevolgd door rode bessen. De bladeren zijn dun en licht van structuur in vergelijking met andere bosbessen. USDA zones 6 tot 8 bieden optimale groeiomstandigheden.

Zorg voor bosbessen

Huckleberries zijn planten met extreem weinig onderhoud. Er is weinig reden om ze te snoeien of te bemesten, hoewel ze wel goed geïrrigeerd moeten worden gehouden. Het aanhouden van een diepe laag mulch over de wortelzone is een van de beste dingen die gedaan kunnen worden om ze gezond te houden.

Plagen en ziekten zijn zelden een probleem bij bosbessen.

Een waardevolle inwoner

Huckleberries zijn prachtige inheemse struiken die meer aandacht verdienen als landschapsplanten. Hoewel ze geen enkele verbluffende eigenschap hebben, zijn ze over het algemeen zeer aantrekkelijk en produceren ze als bonus heerlijk fruit.

Aanbevolen: