Verzorging van citroenbomen: kweekgids voor binnen en buiten

Inhoudsopgave:

Verzorging van citroenbomen: kweekgids voor binnen en buiten
Verzorging van citroenbomen: kweekgids voor binnen en buiten
Anonim
Citroenboom
Citroenboom

Bekend om hun overwegend heldergele, zure vruchten en witte bloemen die het landschap vullen met hun zoete geur, geven citroenbomen (Citrus limon) een tropische flair aan landschappen en containers. Moeilijker en niet zo winterhard als andere soorten citrusvruchten, citroenbomen kunnen jarenlang bosvruchten produceren als ze met de juiste verzorging worden verzorgd. De sleutel is het overwinnen van veel voorkomende kwetsbaarheden, zoals plagen, ziekten en een gebrek aan koudetolerantie.

Waar citroenbomen groeien

Deze breedbladige groenblijvende planten kunnen tot 6 meter hoog worden, afhankelijk van de variëteit, en ze hebben mooie, leerachtige groene bladeren. Ze zijn ideaal voor tuinders die in USDA-planthardheidszones 9 tot en met 11 wonen en die het hele jaar door citroenbomen buiten kunnen kweken. Wanhoop niet als uw klimaat koeler is, want citroenbomen zijn zeer geschikt voor het kweken in grote containers, maar ook voor binnen.

In containers geplante bomen

Als je de citroen binnen kweekt, plaats de boom dan op een zonnige locatie of in een gebied waar het grootste deel van de dag zonlicht wordt ontvangen.

In containers gekweekte bomen zullen gedijen in een rijke potmix die goed doorlaatbaar is. Zorg ervoor dat u een container gebruikt met afvoergaten aan de onderkant. Om voldoende ruimte te laten voor een goede wortelontwikkeling, plant u jonge citroenbomen in containers van 2,5 liter en transplanteert u deze om de paar jaar in een grotere container, voordat de plant wortel schiet in de pot.

Bomen die buiten worden geplant

Voor de beste productie van bloesems en fruit plant u altijd citroenbomen op locaties die zes tot acht uur per dag in de volle zon staan. Bomen die worden geplant op plekken die te veel schaduw krijgen, zullen minder bloesems en fruit opleveren.

Citroenbomen verdragen een breed scala aan grondsoorten die goed draineren en niet te veel water vasthouden, wat rot veroorzaakt. Houd deze grond- en planttips in gedachten:

  • Als je grond de neiging heeft om te veel water vast te houden, creëer dan een verhoogde heuvel die een paar meter boven de grond ligt, waar je de citroen kunt laten groeien. Het verhoogde gebied houdt het wortelsysteem omhoog en buiten de verzadigde omstandigheden.
  • Zorg ervoor dat je de citroen niet dieper plant dan hij oorspronkelijk in de pot groeide. Het afdekken van het transplantaat of de boom kan leiden tot rotting. Door de boom enkele centimeters hoger dan het grondniveau te planten, zorgt u ervoor dat water zich niet rond de stam ophoopt, wat leidt tot een gezonde groei.

Citroenboomverzorging

Er zijn een paar belangrijke dingen waarmee u rekening moet houden bij het kweken van gezonde citroenbomen. Zorgen voor voldoende water, goede grond en regelmatig voeren zijn allemaal belangrijk. Het is ook van vitaal belang om de boom regelmatig te controleren op tekenen van ziekten en plagen en proactief te zijn bij het behandelen van eventuele problemen. Snoeien en bestuiven zijn ook belangrijke taken voor een gezonde oogst. Het lijkt veel, maar binnenkort worden deze klusjes een tweede natuur.

Citroenbomen water geven

Geef een citroenboom altijd onmiddellijk water na het planten, zodat de plantplaats of container verzadigd is. Nieuw geplante jonge bomen kunnen de eerste paar maanden meerdere keren per week water nodig hebben, terwijl het wortelsysteem zich vestigt, vooral tijdens warm en droog weer.

Om het water op zijn plaats te houden boven het wortelsysteem, maak je een bodemdam onder en rond het bladerdak van de boom. Na enkele maanden zal de dam zich langzaam weer in de omringende grond werken.

Als de boom eenmaal is gevestigd en tenzij de omstandigheden droog zijn, geef hem dan om de week water. Om de plantplaats te helpen vocht vast te houden en ongewenste onkruidgroei te verminderen, brengt u enkele centimeters mulch aan onder het bladerdak, waarbij u ervoor zorgt dat deze enkele centimeters van de stam verwijderd blijft.

Citroenbomen die in containers worden gekweekt, zowel binnen als buiten, hebben water nodig als de bovenste centimeter grond opdroogt. Steek je vinger in de grond en als deze droog aanvoelt, geef dan water totdat het uit de onderste afvoergaten loopt.

Vrouw die citroenbomen water geeft
Vrouw die citroenbomen water geeft

Citroenbomen bemesten

Citroenbomen zijn grote eters en vereisen tijdens het groeiseizoen regelmatig kunstmest om ze gezond te houden en goed te laten groeien.

Wacht altijd tot jonge bomen nieuwe bladgroei produceren voordat je ze voedt. Citrusmeststofmengsels bevatten alle noodzakelijke voedingsstoffen om de boom gezond te houden. Gezonde bomen hebben een betere kans om plagen of ziekten te bestrijden dan gestresste bomen.

Naast mengsels van citrusmeststoffen kunnen tuinders ook meststoffen gebruiken zoals goed verteerde mest, ammoniumsulfaat of ammoniumnitraat. Volg de aanwijzingen op de verpakking voor de benodigde hoeveelheden en geef de citroenboom drie tot vier voedingen tijdens het groeiseizoen.

Als je kunstmest aanbrengt, strooi het dan gelijkmatig onder het bladerdak van de boom. Zorg ervoor dat je de kunstmest enkele centimeters van de stam verwijderd houdt om verbranding te voorkomen. Geef de meststof na het aanbrengen altijd water in de grond en van het gebladerte.

Om te voorkomen dat kunstmestzouten in containers gekweekte bomen verbranden, spoelt u de container om de paar maanden met water.

Citroenbomen snoeien

De snoeibehoefte van citroenbomen is laag. Als de boom tijdens koud weer schade oploopt, wacht dan tot de warme lentetemperaturen voordat u gaat snoeien. Vaak zullen takken die er in de winter dood uitzien, leven laten zien in de lente.

Snoei anders om dood of ziek hout te verwijderen, takken te kruisen of om vorm te geven.

Bij het snoeien moet u altijd het dode stuk hout precies in het groene gedeelte van de tak afsnijden, waarbij u een hoek maakt.

Steriliseer de messen van uw snoeigereedschap voordat u ze gebruikt om de kans op verspreiding van ziekten naar de boom te verkleinen. Dit is net zo eenvoudig als het afvegen van uw mesjes met een doek gedrenkt in alcohol.

Plaag- en ziekteproblemen met citroenbomen

Net als andere soorten citrusbomen zijn citroenen vatbaar voor verschillende plagen en ziekten. Meestal zijn deze problemen te voorkomen door de boom de juiste voedingsstoffen te geven, voldoende ruimte te geven om zich te verspreiden, en door te groeien op een geschikte plek met de gewenste culturele omstandigheden.

Gemeenschappelijk citroenboomongedierte

Gelukkig veroorzaken veel plagen van citroenbomen alleen cosmetische schade aan de boom en zijn ze niet levensbedreigend voor de gezondheid en het voortbestaan van de boom. Tuinders hebben verschillende opties voor ongediertebestrijding die uit de hand gelopen plagen kunnen bestrijden en die veiliger zijn voor nuttige insecten en bestuivers.

  • Insecticide zeep bestrijdt zware plagen van ongedierte zoals spintmijten, bladluizen en wolluizen.
  • Als schildluis, citruspsylliden of mineervliegjes problematisch zijn, gebruik dan een tuinbouwolie om het probleem onder controle te houden.
  • Mijtproblemen zijn onder controle te houden door een zwavelspray te gebruiken.

Volg altijd de instructies op het etiket voor veilig gebruik en hantering en breng de producten aan op de citroenboom als de omstandigheden schaduwrijker zijn, zoals vroeg in de ochtend of laat in de middag, om bladverbranding te voorkomen.

Veel voorkomende citroenboomziekten en culturele problemen

Net als bij plaagproblemen zijn veel ziekten onder controle te houden door de citroenboom de juiste verzorging te geven. Sommige tekenen van problemen zijn helemaal geen ziekten, maar het gevolg van culturele zorgbehoeften.

  • Fruit Drop: Problemen zoals fruitdrop kunnen een natuurlijk verschijnsel zijn omdat de boom meer citroenen produceert dan hij kan ondersteunen. Citroenen kunnen ook uit de boom vallen of splijten als gevolg van inconsistente watergiften en verticale bladkrulling vertonen. Door de boom regelmatig water te geven, vooral als de omstandigheden warm en droog zijn, kunnen deze problemen worden voorkomen.
  • Zonnebrand:Net als mensen kunnen citroenbomen last hebben van zonnebrand, vooral als de omstandigheden warm en zonnig zijn en de bladeren schaars zijn en de vruchten die aan de buitenranden hangen niet kunnen beschermen. Gebladerte zal symptomen vertonen door een gebleekt uiterlijk aan te nemen, en fruit zal verschroeide vlekken vertonen. Dit is voornamelijk een seizoensgebonden probleem waarvoor geen actie vereist is.
  • Citrus Greening: De citruspsyllid brengt deze ziekte over op citroenbomen en is na besmetting onbehandelbaar. De beste manier van handelen is om de gezondheid van de boom te behouden en ervoor te zorgen dat er een goede luchtcirculatie eromheen is om ongedierteproblemen te verminderen. Geïnfecteerde vruchten zijn misvormd en klein, er treedt afsterving van ledematen op en het gebladerte wordt geel en vlekkerig. Om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt naar andere citrusbomen die in het landschap zijn geplant, verwijdert en vernietigt u de geïnfecteerde boom.
  • Voetrot: Rot komt voor bij citroenbomen die zijn geplant in bodems die te veel water vasthouden of die te diep zijn geplant. Symptomen van voetrot zijn zichtbaar als afbladderende bast op de stam waar deze de grond raakt en het afsterven van takken. Naarmate de rotting zich ontwikkelt, vormt zich een zwarte, bijna gomachtig uitziende substantie op de basis van de stam, en de citroenboom sterft uiteindelijk. De beste manier om voetrot te voorkomen, is door de citroen in goed doorlatende grond te planten, waarbij u vermijdt dat er mulch tegen de stam komt en dat er water van de stam wordt gehouden tijdens het water geven.
  • Citrusschurft: Citrusschurft is het meest problematisch voor jonge citroenbomen. De infectie manifesteert zich op alle delen van de boom en het fruit als wratachtige laesies, waarbij vervorming optreedt. De ziekte is meestal niet levensbedreigend en kan worden bestreden door de boom te besproeien met een koperfungicide
  • Citrus Canker: Citroenbomen, vooral nieuwe groei, zijn gevoelig voor citruskanker, een bacterie die wordt verspreid door de wind en het gebruik van niet-gezuiverde apparatuur. De symptomen zijn op het gebladerte zichtbaar als kleine vlekken omgeven door geel en worden in de loop van de tijd groter. Zware plagen veroorzaken bladverlies, maar zijn meestal niet levensbedreigend voor de boom. Het behandelen van de citroen met een koperfungicide zal het probleem onder controle houden.

Bestuiving

Als ze buiten worden gekweekt, hebben citroenbomen geen hulp nodig bij de bestuiving, omdat de natuur een handje helpt op het gebied van vlinders en bijen.

In containers gekweekte bomen die het grootste deel van hun leven binnenshuis leven, hebben echter wel hulp nodig. De gemakkelijkste manier om de bloemen te bestuiven is door de boom naar buiten te brengen zodra de bloemen zich beginnen te vormen, en de natuur zal voor je zorgen.

Anders kun je de natuur nabootsen door met de hand te bestuiven door een wattenstaafje of een klein penseel te nemen en het uiteinde van de ene bloesem af te stoffen en vervolgens een andere open bloem met het stuifmeel af te stoffen.

Paar biologische citroenen plukken uit een boom
Paar biologische citroenen plukken uit een boom

Een koudegolf overleven

Citroenbomen tolereren geen vorst en vriesomstandigheden en hebben het hele jaar door een warme omgeving nodig om te kunnen gedijen. Tuinders hebben verschillende opties om een citroenboom die buiten in de grond is geplant te beschermen in het geval van onverwachte vorst of bevriezing. Planten aan de zuidkant van het huis garandeert dat de boom de meeste warmte krijgt, evenals bescherming tegen koude wind die uit het noorden waait.

  • Geef de grond rond de citroenboom ruim voordat de koude temperaturen aanbreken water om de warmte in de grond vast te houden.
  • Lang buitenverlichting aan door het bladerdak om de warmte aan de boom vast te houden.
  • Bedek de citroenboom. U kunt lakens, jute of een groot stuk stof gebruiken om de warmte te behouden. Als je de boom afdekt met plastic, zorg er dan voor dat je dit overdag verwijdert als de zon schijnt, anders kan het gebladerte brandwonden oplopen.

Containerbomen die tijdens vorst of vorst zonder bescherming buiten staan, kunnen al hun bladeren laten vallen en takken afsterven of zelfs afsterven tijdens temperaturen onder het vriespunt.

Als uw boom in een container wordt gekweekt, breng de container dan tijdens een koudegolf naar binnen op een zonnige locatie. Om grote containers gemakkelijk te kunnen verplaatsen, plaatst u de pot op een plantenstandaard die kan rollen.

Citroenen oogsten

Sommige soorten citroenen zijn winterhard, wat betekent dat ze het hele jaar door bloeien en het hele jaar door fruit produceren. Jonge bomen dragen vrucht als ze ongeveer drie jaar oud zijn.

Citroenen zijn klaar voor de oogst zodra ze hun maximale kleur hebben bereikt, wat tot een jaar kan duren. Als de vruchten niet gemakkelijk van de boom loskomen zonder de tak te scheuren, gebruik dan gesteriliseerd snoeigereedschap om ze uit de boom te knippen.

Als je niet alle rijpe citroenen in één keer kunt gebruiken, kunnen ze in hun rijpe stadium enkele maanden goed in de boom worden bewaard.

Als je citroenen krijgt, maak dan limonade

Slechts één citroenboom die in het landschap wordt geplant en op de juiste manier wordt verzorgd, zal meer fruit voortbrengen dan waarschijnlijk één huis aankan. Naast hun vele culinaire toepassingen geven citroenen ook een frisse en zure smaak aan drankjes, en ongebruikt sap is geschikt om in te vriezen. Ondanks de neiging van de boom om veel onderhoud te plegen, is de jaarrond productie van vers fruit de extra aandacht waard.

Aanbevolen: