Verzorging van maïsplanten & Groei: een inleiding tot de Dracaena

Inhoudsopgave:

Verzorging van maïsplanten & Groei: een inleiding tot de Dracaena
Verzorging van maïsplanten & Groei: een inleiding tot de Dracaena
Anonim
Maïsplant in zilveren pot
Maïsplant in zilveren pot

Maïsplanten hebben helemaal niets te maken met tuinmaïs. Ze zijn leden van de Dracaena-familie. Maar ze worden maïsplanten genoemd omdat hun rechtopstaande groeiwijze en het strappy blad doen denken aan die gewone zomermoestuinplanten. De maïsplant is bestand tegen verschillende binnenomstandigheden, waaronder weinig licht, en is zeker het overwegen waard. Houd er echter rekening mee dat ze giftig zijn voor katten en honden, dus houd ze buiten de ruimte waar uw huisdieren tijd doorbrengen.

Maïsplantenverzorging

Maïsplanten zijn gemakkelijk te verzorgen en hebben zeer weinig problemen met plagen of ziekten.

Licht

Maïsplant groeit goed in alles, van weinig licht tot helder indirect licht.

  • Hij houdt niet van intens direct licht, dus je moet hem niet te dicht bij ramen op het zuiden of westen plaatsen.
  • Terwijl de maïsplant heel goed groeit bij weinig licht, zal elke schakering of strepen van het blad waarschijnlijk vervagen, zodat de bladeren uiteindelijk effen groen zullen worden. Het is nog steeds een aantrekkelijke plant, maar het is iets om in gedachten te houden als je een prachtige bonte variëteit in huis ha alt en deze vervolgens ziet verwelken.
  • Als je een maïsplant bij weinig licht kweekt en de variatie wilt behouden, is het een goed idee om de verlichting in de omgeving aan te vullen met een plantenlamp of zelfs een lamp met een LED-lamp in de buurt en ging elke dag enkele uren door.

Water

Maïsplant geeft de voorkeur aan grond die gelijkmatig vochtig is, niet drassig en niet mag uitdrogen. De beste vuistregel is om elke paar dagen uw vinger in het potmedium te steken om te controleren; als de bovenste centimeter aarde droog is, is het tijd om water te geven.

Maïsplant is, net als de spinplant, gevoelig voor fluoride, dat vaak wordt toegevoegd aan gemeentelijke watervoorzieningen. Het kan ervoor zorgen dat de bladpunten bruin worden. Als je dit merkt bij je maïsplant, is het een goed idee om regenwater op te vangen om mee te besproeien (indien mogelijk) of bronwater te kopen om je planten water te geven. Na verloop van tijd kan een overmatige ophoping van fluoride de plant uiteindelijk doden.

handen spuiten maïsplant
handen spuiten maïsplant

Meststof

Voed maïsplanten in de lente en zomer één keer per maand met een uitgebalanceerde kamerplantenmest.

  • Bemest altijd grond die al vochtig is om ervoor te zorgen dat de wortels van de plant de voedingsstoffen goed opnemen.
  • Stop met voeren in de herfst. Maïsplanten hoeven in de winter niet te worden bemest, wanneer de groei dramatisch vertraagt.

Temperatuur en vochtigheid

Maïsplanten geven de voorkeur aan een licht vochtige omgeving, idealiter rond de 50% luchtvochtigheid, wat hoger is dan het niveau van veel huizen, vooral tijdens de winter. Je kunt de luchtvochtigheid verhogen door een luchtbevochtiger in de buurt te plaatsen of door het gebied rond de planten een paar keer per dag met water te besproeien.

Bodem

Elke potmix van goede kwaliteit zal perfect werken voor het kweken van maïsplanten.

Verpotten

Maïsplant groeit vrij snel, vooral hoe helderder de plek is waar hij groeit. Hij zal waarschijnlijk om de paar jaar moeten worden verpot.

Plant in een container die een maat groter is dan waarin hij momenteel groeit. Als je in een te grote container plant, is de kans groter dat de grond te nat blijft, omdat er nog niet genoeg wortels zijn om te groeien het overtollige vocht op.

Maïsplantenplagen en problemen

Spint, schildluis en trips kunnen soms maïsplanten besmetten, maar het komt niet vaak voor, tenzij andere kamerplanten in je huis al besmet zijn.

Bruin wordende bladpunten worden veroorzaakt door een teveel aan fluoride in het water.

De onderste bladeren worden af en toe geel en beginnen dan af te vallen. Dit is niet iets om u zorgen over te maken. Maïsplanten laten regelmatig hun onderste bladeren vallen naarmate de plant groeit. Dit is de reden waarom grotere maïsplanten een bijna houtachtige stengel hebben.

vrouw bloemist bedrijf maïsplant
vrouw bloemist bedrijf maïsplant

Maïsplant vermeerderen

Maïsplant groeit gemakkelijk uit stengelstekken, en het is een goede gelegenheid om je maïsplant een beetje te snoeien. Waar je ook langs de stengel snoeit, de plant zal daar uiteindelijk minimaal twee nieuwe scheuten aanmaken, wat resulteert in een bossiger uiterlijk.

  1. Neem een stekje van een van de stengels van je maïsplant, dat minstens vijftien tot twintig centimeter lang is. Gebruik hiervoor een scherp mes of een schone, scherpe snoeischaar.
  2. Strip eventuele bladeren van het onderste deel van de stek en zorg ervoor dat er vier tot zes bladeren aan de bovenkant overblijven.
  3. Steek de stek in een kleine pot met potgrond van goede kwaliteit. Als je wortelhormoon hebt, doop dan eerst de stek daarin. Met wortelhormoon zal het gemakkelijker wortelen, maar dat is niet absoluut noodzakelijk.
  4. Geef uw stek goed water en plaats hem op een plek met helder, indirect zonlicht voor de snelste wortelgroei.
  5. Wees geduldig. Het kan een paar maanden duren voordat je stek wortel schiet, maar na verloop van tijd zul je nieuwe groei aan de bovenkant van de plant zien, wat je laat weten dat de voortplanting succesvol was.

Maïsplantenvariëteiten

Er zijn maïsplanten verkrijgbaar in veel verschillende vormen en maten.

  • 'Massangeana'is de meest voorkomende maïsplant. Het heeft groene bladeren met een helderdere groenachtig gele strook in het midden van elk blad.
  • 'Lemon Surprise' heeft helder geelgroen blad met een diepgroene streep in het midden. In tegenstelling tot de meeste maïsplanten, waarvan het blad de neiging heeft recht te groeien, heeft 'Lemon Surprise' kortere bladeren die gekruld groeien. Het is een compactere maïsplant en biedt veel belangstelling.
  • 'Janet Craig' heeft een bossig uiterlijk en diepgroene, glanzende bladeren. Hij kan ongeveer een meter hoog worden en heeft zeer lange, riemachtige bladeren.
  • 'Lemon Lime' wordt anderhalve meter lang of meer en heeft bladeren die zowel groen als felgeel gestreept zijn. Het vormt stevige, houtachtige stengels naarmate het ouder wordt.
Dracaena fragrans Massangeana
Dracaena fragrans Massangeana

Prachtig blad, gemakkelijk in onderhoud

Maïsplanten geven elke kamer een tropischer gevoel, en zeer grote variëteiten groeien uit tot kleine bomen, die een hoek prachtig vullen. Door goed water te geven, voor voldoende luchtvochtigheid te zorgen en ze uit direct zonlicht te houden, zal uw maïsplant jarenlang gelukkig groeien.

Aanbevolen: