Bergbraambessenplanten

Inhoudsopgave:

Bergbraambessenplanten
Bergbraambessenplanten
Anonim
Bergframbozenfruit in pollepel
Bergframbozenfruit in pollepel

Bergbraambes (Rubus chamaemorus) wordt ook wel bakappel genoemd. Het is een wortelstokkruid. Deze plant is te vinden in alpiene en arctische toendra- en boreale bossen over de hele wereld.

Uiterlijk

Brombraambessenbladeren groeien op rechte, takloze stammen en hebben vijf tot zeven lobben die eruit zien als handen erop. Het heeft witte of witte bloemen met roodachtig getipte bloemen van juni tot augustus. Het heeft mannelijke en vrouwelijke planten en heeft minstens één van elk nodig om de bloemen te bestuiven en fruit te produceren. Na bestuiving vormen deze bessen ter grootte van een framboos, die aanvankelijk bleekrood zijn, maar in de vroege herfst rijpen tot een amberkleur. Het is een kruipende plant die slechts 10 tot 25 centimeter hoog wordt.

Bergbraambessenbloem
Bergbraambessenbloem

Gebruik in het landschap

Bergbraambessen worden, net als frambozen en bramen, gekweekt vanwege hun amberkleurige vruchten, die eetbaar zijn. Het kan rechtstreeks van de plant worden gegeten of worden gebakken met soortgelijke frambozen of bramen. Het wordt gebruikt om jam, sappen, taarten en likeuren te maken.

Brugbraambessen worden niet gekweekt om sierredenen en groeien niet hoog genoeg om hagen te vormen. Bergbraambessen trekken vogels en hommels aan. Vogels eten de bessen en hommels bevruchten de bloemen.

Plantinformatie

Bbraambessen zijn in wezen een wilde plant. Ze groeien in Alaska, Maine, Minnesota, New York en New Hampshire in de Verenigde Staten. Ze groeien in Noord-Amerika in Canada. Ze groeien in het wild op veenmosmoerassen en houden van zure grond (pH 3,5 tot 4,5). Bergbraambessen hebben volle zon nodig om te groeien. Alle huidige bergbraambessen die wereldwijd worden verkocht, zijn met de hand geplukt van wilde planten.

  • Verkrijg cultivars uit Noorwegen - Noorwegen heeft twee vrouwelijke en twee mannelijke cultivars voor de markt ontwikkeld. Vanaf 2002 zijn deze cultivars beschikbaar voor boeren in Noorwegen. Purdue University heeft hierover een nuttig informatieblad.
  • Verkrijg elders planten - Op dit moment is de enige manier om elders bergbraambessenplanten te verkrijgen het opgraven van wilde planten of het nemen van stekken van de wortelstokken ervan.

Stekken van de wortelstokken kunnen in mei of augustus worden genomen en op een zonnige, zure plek worden geplant. Omdat ze zo'n zure grond nodig hebben, is het planten van ze in een half whiskyvat in veenmos het meest succesvol. Ze zullen daar wortelen en een plant voortbrengen. Deze plant moet vochtig maar niet drassig worden gehouden om te kunnen leven. Zoals hierboven vermeld, moet er, om bessen te hebben, minstens één mannelijke en één vrouwelijke plant in het gebied aanwezig zijn.

Rode bergbraambessen groeien in het mos
Rode bergbraambessen groeien in het mos

Onderhoud

Bbraambesplanten zijn over het algemeen wild en hebben dus heel weinig onderhoud nodig. Ze zullen meer bessen produceren als ze in het voorjaar worden bemest met een algemene 10-10-10-meststof. Ze moeten regelmatig worden bewaterd om ze vochtig maar niet drassig te houden. Wanneer de planten in de pot wortelen, moeten ze worden verdeeld en opnieuw worden geplant in extra potten. Houd er rekening mee dat er één mannelijke plant per ongeveer vijf vrouwelijke planten nodig is om ervoor te zorgen dat ze bessen blijven produceren.

Potentiële problemen

Er zijn geen problemen met plagen of ziekten gemeld.

Oogstinformatie

Brugbraambessen worden eind augustus en begin september geoogst, wanneer de bessen amberkleurig worden. Ze worden net als bramen met de hand geplukt. Omdat bergbraambessenplanten relatief zeldzaam zijn, is het fruit moeilijk te vinden in winkels of boerenmarkten. De vraag is veel groter dan het aanbod.

Om bergbraambessenplanten te vermeerderen, heb je de keuze om je eigen fruit met de hand te plukken, of je eigen wortelstok op te graven. Mogelijk vindt u zaden te koop op eBay, maar deze zijn van twijfelachtige kwaliteit, dus wees voorzichtig voordat u ze online probeert te kopen.

Vrouwelijke hand die bergbraambessen verzamelt in een kom
Vrouwelijke hand die bergbraambessen verzamelt in een kom

Brugbraambessen in de vraag

De vraag naar bergbraambessen is veel groter dan het aanbod. Noorwegen importeert tonnen bessen uit Finland om aan zijn behoeften te voldoen. Hoewel Noorwegen is begonnen met het telen van bergbraambessen, zijn ze in Noord-Amerika nog steeds erg moeilijk te verkrijgen. Purdue University vermeldt Gartnerhallen Plant Propagation Station Ervik, 9400 Harstad, Noorwegen, als commerciële plantenbron, maar er is geen informatie beschikbaar over de vraag of ze verkopen aan Noord-Amerikaanse huiseigenaren.