Is zonne-energie duurzaam?

Inhoudsopgave:

Is zonne-energie duurzaam?
Is zonne-energie duurzaam?
Anonim
zonne-energie
zonne-energie

Zonne-energie is duurzame energie en is inherent duurzamer dan energiebronnen uit fossiele brandstoffen. Als een manier om de energie van de zon om te zetten in elektrische energie, maken zonnepanelen gebruik van de meest duurzame hulpbron op aarde: het licht van de zon.

Duurzaamheid op zonne-energie

Volgens de Verenigde Naties betekent duurzaamheid "ontwikkeling die tegemoetkomt aan de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen." Zonne-energie belichaamt deze algemeen aanvaarde definitie van duurzaamheid, omdat de energie van de zon voor onbepaalde tijd kan worden gebruikt zonder de toekomstige beschikbaarheid ervan te verminderen. De meeste experts zijn het erover eens dat de zon de belangrijkste bron van hernieuwbare energie is.

Hernieuwbaar

Zonne-energie wordt beschouwd als een hernieuwbare hulpbron, in tegenstelling tot niet-hernieuwbare energiebronnen, zoals fossiele brandstoffen, die eindig zijn. Er is meer dan genoeg zonne-energie om in alle energiebehoeften van de planeet te voorzien, zelfs als de bevolking van de aarde blijft groeien en meer energie verbruikt, waardoor zonne-energie een belangrijk onderdeel wordt van de inspanningen om de klimaatverandering te bestrijden.

Uit een onderzoek gepubliceerd in Scientific American is gebleken dat in 40 minuten de hoeveelheid energie in het licht van de zon dat de aarde bereikt gelijk is aan de hoeveelheid elektrische energie die in een jaar tijd op de planeet wordt gebruikt.

Niet-vervuilend

Fotovoltaïsche panelen
Fotovoltaïsche panelen

Fossiele brandstoffen veroorzaken vervuiling wanneer ze worden verbruikt, terwijl zonne-energie dat niet doet, wat een andere manier is waarop het de principes van duurzaamheid belichaamt. Zonnepanelen staan werkeloos op daken of in grote zonnepanelen en creëren geen afvalproducten, lawaai of andere opbrengsten - alleen maar schone elektrische energie.

Kleine, niet-duurzame aspecten van zonne-energie

Hoewel ja, zonne-energie zelf is duurzaam. Het benutten van die energie is niet geheel vrij van nadelen, en sommige daarvan hebben te maken met de mate van duurzaamheid. Deze nadelen verbleken echter in vergelijking met het positieve potentieel van zonne-energie als duurzame energiebron.

Hoge kosten

Een belangrijke reden waarom zonne-energie niet wijdverspreider is geworden, is dat het nog niet economisch duurzaam is. De initiële kosten voor het installeren van zonnepanelen betalen zichzelf uiteindelijk terug, omdat ze gratis energie produceren zodra ze operationeel zijn, maar de verhouding tussen de kosten en de geproduceerde energie is voor de gemiddelde huiseigenaar te hoog gebleven om panelen te kunnen betalen, en ook voor grote bedrijven scha altoepassingen.

Zonnetechnologie blijft zich echter ontwikkelen, dus er wordt verwacht dat zonne-energie op een gegeven moment kosteneffectiever zal worden dan niet-hernieuwbare energiebronnen, die van nature duurder worden naarmate de beschikbaarheid ervan afneemt.

Niet-hernieuwbare materialen

Hoewel de zon een inherent duurzame energiebron is, zijn sommige materialen die nodig zijn om zonnepanelen te maken niet duurzaam. Zonnepanelen zijn gebouwd met zeldzame mineralen, zoals selenium, die uiteindelijk uitgeput zullen raken als fabrikanten van zonnepanelen deze in een steeds hoger tempo blijven winnen.

Ook dit dilemma zal waarschijnlijk worden overwonnen door technologische vooruitgang die het mogelijk maakt zonnepanelen te vervaardigen met meer algemeen voorkomende grondstoffen.

De essentie van duurzaamheid

Aangezien de zon naar verwachting enkele miljarden jaren zal blijven schijnen, is het een redelijk veilige gok om zonne-energie een duurzame energievoorziening te noemen. De uitdaging is nu om erachter te komen hoe we de kosten van zonnepanelen kunnen verlagen tot het punt waarop het ook economisch duurzaam is door gebruik te maken van meer hernieuwbare materialen.

Aanbevolen: