Waar IKEA meubels van zijn gemaakt: Duurzaam & Betaalbare materialen

Inhoudsopgave:

Waar IKEA meubels van zijn gemaakt: Duurzaam & Betaalbare materialen
Waar IKEA meubels van zijn gemaakt: Duurzaam & Betaalbare materialen
Anonim

Vraag je je af waar IKEA meubels van gemaakt zijn voordat je ze koopt? We hebben alle antwoorden op de meest gebruikte materialen van het Zweedse bedrijf.

Man omringd door plat meubilair
Man omringd door plat meubilair

IKEA staat synoniem voor betaalbaar meubilair waarmee je een moderne en stijlvolle look kunt krijgen zonder veel geld uit te geven. Je vraagt je dus misschien af welke soorten materialen IKEA in hun meubels gebruikt om zulke betaalbare prijzen te bereiken.

Je kunt IKEA meubels vinden die gemaakt zijn van verschillende materialen, variërend van spaanplaat en hout tot metaal en plastic.

Soorten spaanplaatmeubels van IKEA

Een groot deel van de IKEA meubelen is gemaakt van spaanplaat met een gladde, witte afwerking. Dit dicht samengeperste hout zorgt voor een lichter meubelstuk dan massief hout.

Er zijn twee soorten spaanplaten: de ene is geëxtrudeerd en de andere is op de plaat geperst. Dit soort spaanplaat is een van de redenen dat de stukken zo betaalbaar zijn, en we zoeken regelmatig naar een nieuw en trendy stuk zonder bang te hoeven zijn dat we het budget overschrijden.

Geëxtrudeerde spaanplaat

Spaanplaat is een combinatie van vezelplaat met lage dichtheid (LDF) en spaanplaat. Het is gemaakt van houtsnippers, zaagsel en houtkrullen. Een hars, meestal synthetisch, werkt als bindmiddel. Het hout wordt geperst en vervolgens geëxtrudeerd. Vervolgens wordt het verwarmd om de hars uit te harden. Dit proces levert meestal de dunne elementen op waar je aan denkt als je je een typisch IKEA meubelstuk voorstelt.

Platen ingedrukt

Het meest voorkomende type spaanplaat is de drukplaat. Bij dit proces wordt gebruik gemaakt van ruw hout dat op de gewenste maat wordt gefreesd. Het hout wordt gemengd met een mengsel van was en hars. Het gemengde hout wordt op matten geplaatst die vervolgens in hete persen worden geplaatst, waar het composiet tot een plank wordt verwerkt. Zodra de hars met hitte is uitgehard, houd je de herkenbare gladde panelen over die vaak op IKEA-meubels worden gebruikt.

Moet weten

Spaanplaat biedt betaalbare meubelstukken, maar is niet erg duurzaam. Meubels van spaanplaat kunnen gemakkelijk splijten tijdens de montage of het transport.

Houtfineer

IKEA heeft niet alleen meubels van witte spaanplaat, je ziet ook donkere afwerkingen met gladde houtnerven. Het zijn echter niet de gestructureerde, dikke houtnerven die je verwacht. Het zijn houtfineersoorten: gladde en extreem dunne houten panelen die het uiterlijk van het materiaal laten zien zonder het gewicht of de textuur van de natuurlijke staat.

Soorten massief houten meubelen van IKEA

Vrienden die rekken in elkaar zetten
Vrienden die rekken in elkaar zetten

Spaanplaat is misschien wel een van de meest betaalbare materialen die worden gebruikt in de meubels van IKEA, maar massief hout is ook een veelgebruikt materiaal. Volgens informatie van het Inter IKEA-team in Zweden, verkregen door Janice Simonsen, IKEA US Sr. PR Specialist, "Enkele van de meest gebruikte houtsoorten zijn grenen, berken, beuken, acacia en eucalyptus, maar we gebruiken ook andere houtsoorten zoals rubberhout, wat een geweldige manier is om het hout van een boom te gebruiken die anders alleen zou zijn gekapt en gerooid nadat het vloeibare sap is onttrokken." Inter IKEA zei ook: "Rubberhout wordt gebruikt voor meubels zoals tafels en stoelen, maar ook voor accessoires zoals dienbladen en speelgoed."

Tarva massief hout

De Tarva-meubelserie bestaat uit massieve, onbehandelde en onafgewerkte grenenhouten dressoirs en bedframes. Je kunt deze stukken schilderen, beitsen, waxen, oliën of zelfs lakken als je dat wilt.

Hemnes massief hout

De Hemnes meubelserie is gemaakt van massief grenen en biedt een aantal afwerkingen, zoals zwartbruine, donkergrijze, witte en lichtbruine vlekken.

Massief houten tafelbladen

Een deel van het hout dat in de meubels van IKEA wordt gebruikt, is gereserveerd voor de bovenkant van het meubelstuk. Populaire eilanden met houten blad en ander meubilair zijn voorzien van de populaire eikensoort die IKEA vaak gebruikt.

Soorten metalen meubelen van IKEA

eethoek met metalen stoelen
eethoek met metalen stoelen

Omdat metaal al geruime tijd trending is in het interieurontwerp, heeft IKEA verschillende toepassingen voor het populaire materiaal. Het is zelfs de op een na meest gebruikte grondstof van IKEA. Metaal wordt gebruikt voor veel van hun kasten, ladeblokken, planken, bedframes, tafels en kleine decoratieve items.

Soorten kunststof meubelen van IKEA

Plastic is vooral te zien in hun opberg- en huishoudartikelen en is een ander betaalbaar materiaal in de gereedschapskist van IKEA ontwerpers. IKEA heeft ook een uitgebreide lijn betaalbare plastic stoelen.

Overstappen op duurzamere en milieuvriendelijkere opties

IKEA heeft stappen gezet in de richting van duurzamere meubels die ook milieuvriendelijk zijn.

" Een ander veelgebruikt materiaal is bamboe, wat in werkelijkheid een snelgroeiend gras is dat weinig kunstmest nodig heeft en veel goede materiaalvoordelen heeft, evenals een mooie houtuitdrukking", aldus Inter IKEA. "We gebruiken bamboe voor meubels zoals stoelen, tafels en planken, maar ook voor accessoires zoals snijplanken en dienbladen."

Geen agressieve chemicaliën

Als onderdeel van hun streven naar duurzame inkoop bevatten de lakafwerkingen en lijmen die in IKEA meubels worden gebruikt geen formaldehyde. Dit is goed nieuws voor zowel uw huis als uw gezondheid.

Geen PVC-producten

IKEA staat geen PVC-producten toe in hun productlijnen. "We ontwerpen onze producten om slim gebruik te maken van het materiaal, door het hout te gebruiken op een manier die zowel afval minimaliseert als het materiaal optimaliseert om meer producten te maken van beschikbaar materiaal", aldus Inter IKEA.

Duurzaam geproduceerd plastic

IKEA heeft onlangs beloofd om in 2030 uitsluitend gerecyclede en hernieuwbare kunststoffen in hun meubels te gebruiken. Deze belofte kwam naast hun inspanningen in 2020 om plastic voor eenmalig gebruik uit hun winkels te verwijderen.

Begrijp de materialen van IKEA

Als je ooit niet zeker weet welk materiaal IKEA precies in een specifiek stuk gebruikt, is hun website zeer informatief. Over het algemeen kun je rekenen op een betaalbaar stuk van een bedrijf dat zich inspant om duurzaam geproduceerde materialen te gebruiken die hun items mooi en budgetvriendelijk maken.

Aanbevolen: