Paradijsvogelplant

Inhoudsopgave:

Paradijsvogelplant
Paradijsvogelplant
Anonim
Paradijsvogel te midden van gebladerte
Paradijsvogel te midden van gebladerte

Met zijn enorme bladeren en felgekleurde bloemen die lijken op de pluimen van een junglevogel, is de paradijsvogel een van de typische tropische planten. Gelukkig is hij goed aangepast aan de containercultuur, wat betekent dat hij overal in het land gekweekt kan worden, zolang hij maar binnenshuis wordt gebracht voor de winter.

In het landschap

Paradijsvogel is de ultieme zwembadplant. Het heeft netjes groenblijvend blad, bloeit maandenlang en roept het gevoel op van een tropische lagune. Plaats hem ergens waar minimaal zes uur zon is, bij voorkeur tussen andere soorten met weelderig gebladerte, zodat hij opgaat in het landschap, in plaats van eruit te zien als een zoekgeraakt weeskind.

paradijsvogel bij het zwembad
paradijsvogel bij het zwembad

Uiterlijk

Paradijsvogel heeft dikke, peddelvormige bladeren van ongeveer vijftien centimeter breed en tot wel vijfentwintig centimeter lang, elk op een eigen stengel die één tot twee meter boven de grond uitsteekt. Het blad groeit in dikke bosjes van enkele meters in diameter, die zich kunnen ontwikkelen tot grote kolonies op natte, vochtige plaatsen zoals Zuid-Florida.

De bloemen stijgen op hun eigen stengels naar de top van het gebladerte voordat ze hun exotische bloemen openen. Een gewijzigde bladstructuur vormt de groene ‘snavel’ van de plant, waaruit de oranje kelkblaadjes en blauwe bloemblaadjes tevoorschijn komen. In tropische streken bloeit de paradijsvogel bijna het hele jaar door, maar in gematigde klimaten is het een zomerbloeiende soort.

Voortplanting

Het is mogelijk om een paradijsvogel te kweken uit vers geoogst zaad, maar de kieming is langzaam en vlekkerig en het kan tot vijf jaar duren voordat de zaailing uitgroeit tot bloeiende planten. Om deze reden is het verdelen van een bestaande klomp de voorkeursmethode voor voortplanting.

Het vroege voorjaar is de beste tijd om divisies te maken. Snijd eenvoudig in een volwassen klomp en verwijder een massa van de knolachtige wortels. Bijna elk stukje van de wortels zal uitgroeien tot een nieuwe plant, maar hoe groter de verdeling, hoe eerder deze zal uitgroeien tot een bloeiende plant. Plant de divisie in zijn nieuwe huis en houd hem vochtig totdat hij nieuwe groei begint te vertonen.

Cultivatie

Rijke, goed doorlatende grond met veel organisch materiaal is het favoriete groeimedium voor paradijsvogels. Gecomposteerde mest of een uitgebalanceerde synthetische meststof, zoals 10-10-10, helpt een overvloedige bloei te stimuleren, maar pas op voor het gebruik van overmatige stikstof, omdat dit de vegetatieve groei kan bevorderen en het aantal bloemen kan verminderen.

Breng mest aan als bijbemesting in het vroege voorjaar en opnieuw in de herfst. Geconcentreerde synthetische meststoffen mogen alleen tijdens het groeiseizoen maandelijks worden toegediend.

Wekelijks weken tijdens de warme maanden zorgt ervoor dat het gebladerte weelderig blijft en de bloemen bloeien. In de koele maanden is het beter om de grond tussen de gietbeurten behoorlijk te laten drogen om te voorkomen dat de wortels gaan rotten. Door mulch rond de basis van de planten te houden, blijven ze koel en vochtig en wordt de grond langzaam geconditioneerd met organisch materiaal.

Containercultuur

Paradijsvogel in container
Paradijsvogel in container

Paradijsvogel overleeft de winter alleen in de grond in vorstvrije klimaten. Anders moet het in een grote kuip worden geplant en naar binnen worden gebracht als de nachttemperatuur in de herfst onder de 50 graden begint te dalen. Een raam op het zuiden of een kamer met helder, indirect licht is nodig om de paradijsvogel binnenshuis gelukkig te houden.

Een typische grondloze potmix werkt goed als deze in een pot moet worden gekweekt. Containers moeten minimaal 20 gallon groot zijn zodat de paradijsvogel kan uitgroeien tot een klomp die voldoende groot is om te bloeien.

De beperkte wortelruimte van een pot maakt het niet alleen mogelijk om de planten in de winter binnen te brengen, maar zorgt ook voor een productievere bloei van de paradijsvogel.

Onderhoud

Dit zijn echt onderhoudsarme planten. Gehavende bladeren en uitgebloeide bloemstengels moeten periodiek in de grond worden geknipt, maar verder is er voor een paradijsvogel weinig te doen, behalve hem water geven.

Wortelrot is de enige ziekte waar u op moet letten, hoewel dit alleen een probleem is in slecht doorlatende grond of als gevolg van te veel water geven. Bladluizen, schildluis en spintmijten kunnen een probleem zijn, vooral bij kamerplanten. Insecticide zepen zijn een effectief middel, maar regelmatig het gebladerte afsproeien en eventuele resterende insecten met een doek wegvegen is voldoende om lichte plagen op afstand te houden.

variëteiten

De typische oranje paradijsvogel is verreweg de meest voorkomende variëteit, hoewel er een geelbloemige variëteit is genaamd Mandela's Gold en een dwergvariëteit genaamd Juncea die af en toe verkrijgbaar is in kwekerijen.

Er zijn andere soorten paradijsvogels, hoewel deze zelden buiten de tropische gebieden worden gekweekt, omdat ze veel groter zijn en niet geschikt voor containers.

Online kopen

  • Stokes Nursery kweekt al meer dan 100 jaar tropische planten en biedt paradijsvogels aan in potten van 25 cm voor ongeveer $ 30.
  • Stokes Tropicals biedt een pot van 10 inch aan voor ongeveer $ 50. De plant wordt 2 tot 3 voet hoog.
  • Hirt's Gardens is de winnaar van de prijsvergelijking en biedt hem aan in een pot van 15 cm voor minder dan $ 15.

Paradijs gevonden

Er zijn maar weinig planten die in gematigde klimaten groeien en de exotische smaak van een paradijsvogel hebben. Het toevoegen van een paar potplanten is een gemakkelijke manier om een weelderige, tropische sfeer te creëren rond een waterpartij of op een terras, terras of zwembad.