Basisballetstappen

Inhoudsopgave:

Basisballetstappen
Basisballetstappen
Anonim
Pliés oefenen
Pliés oefenen

Om de basisballetpassen te leren, is het raadzaam om met de eenvoudigste passen te beginnen en te werken aan de techniek om deze passen goed te krijgen voordat je doorgaat naar meer geavanceerde balletpassen.

Ballettechniek

Het leren van de kunst van deze klassieke dansvorm is geen snelle of gemakkelijke oefening; Het ontwikkelen van je techniek in ballet vergt meerdere jaren oefening en veel discipline en herhaling van de basispassen. De belangrijkste principes van ballettechniek om mee te beginnen zijn de principes van opkomst, uitlijning en puntige tenen.

Opkomst

Bij ballet worden vrijwel alle stappen en bewegingen uitgevoerd in een uitgeklapte positie, dat wil zeggen dat de voeten meer naar de zijkanten van het lichaam van de danser wijzen dan naar de voorkant. De opkomst kan worden bereikt via de enkels, de knieën of de heupen; van deze drie is alleen het uitdraaien vanuit het heupgewricht correct. Dit punt is uiterst belangrijk om te onthouden om het risico op dansblessures te verminderen. Het enkelgewricht en het kniegewricht zijn niet gebouwd om te draaien, terwijl het heupgewricht dat wel is. Leer vanuit de heupen draaien en je bent al op weg om de basisballetpasjes te leren.

Uitlijning

Bij ballet moet het hele lichaam in één lijn liggen. Voor beginners zijn de belangrijkste dingen om te overwegen de wervelkolom en de benen. Zorg ervoor dat je schouders naar achteren en ontspannen zijn, en dat je heupen onder je romp liggen. Wat uw benen betreft, is het belangrijk om uw knieën recht te houden (maar niet op slot), tenzij u een stap uitvoert waarbij de knie gebogen is.

Puntpuntige tenen

Het kenmerk van balletdansers zijn puntige voeten. Werk hier langzaam aan om krampen te voorkomen, en zorg ervoor dat u uw enkels niet draait om een indrukwekkender spitse voet te krijgen. Dit is een illusie, en een illusie die kan leiden tot enkelblessures.

Met deze basisprincipes van ballettechniek ben je klaar om de stappen van het genre voor beginners uit te proberen.

Basisballetstappen

Het eerste dat je moet beheersen op het gebied van balletpassen zijn de vijf balletposities. Vanuit deze vijf posities kun je de volgende bewegingen leren:

Pliés

'Plier' is het Franse woord voor buigen, en deze danspas verwijst naar het buigen van de knieën. Er zijn twee soorten pliés: grand plié en simpelweg plié. Grand plié verwijst naar het bijna helemaal op de grond brengen van het lichaam door een extreme buiging in de knieën te brengen; bij deze beweging komen de hielen van de voeten van de vloer, terwijl bij een gewone plié de hielen stevig op de grond moeten blijven staan, en de buiging in de knieën slechts half zo diep is als bij de grote plié.

Tendus

Van het Franse woord voor 'stretch' is tendu, net als plié, in een aantal verschillende varianten verkrijgbaar. Een tendu wordt eenvoudigweg uitgevoerd door één voet over de vloer uit te strekken, hetzij naar de voorkant van het lichaam, naar de zijkant of naar achteren. Bij het verschuiven van de voet is het belangrijk om op uw knieën en voeten te letten; wanneer uw voet de tendu-positie bereikt, moet de knie volledig recht zijn en mogen alleen de tenen van de voet contact maken met de vloer. Deze stap wordt een tendu genoemd, maar er zijn ook meer geavanceerde typen voor als je eenmaal de basisballetpasjes onder de knie hebt.

Elevés

Deze balletstap betekent 'opgetild', wat verwijst naar het feit dat deze beweging wordt uitgevoerd op spitzen, of, voor beginnende dansers, op halve spitzen (op de bal van je voeten). Elevés zijn moeilijker in sommige van de vijf posities dan andere, en moeten in alle posities worden beoefend, zowel terwijl je de barre vasthoudt als zonder je vast te houden (met de armen in de positie die overeenkomt met de positie waarin de voeten zich bevinden).). Naast 'elevé' is er 'relevé', waarbij de eindpositie hetzelfde is (opgetild), maar wordt uitgevoerd vanuit plié in plaats van simpelweg vanuit een gestrekt been.

Coupés

Voordat je balletsprongen en moeilijke evenwichtspasjes gaat leren, zijn coupés een goede stap om één voet van de vloer te krijgen zonder al te moeilijk te zijn. Van het Franse woord dat 'snijden' betekent, zijn coupés een snelle handeling waarbij één voet van de grond wordt getild om een gewichtsverandering van de ene voet naar de andere teweeg te brengen. Door deze snelle gewichtsverandering op een artistieke en sierlijke manier te leren, kun je overstappen op balletbewegingen en balletsprongen.

De stappen perfectioneren

De enige manier om beter te worden in ballet is door regelmatig te oefenen en kritisch te kijken naar de voortgang die je maakt. Idealiter heb je een goede balletleraar die je eraan herinnert om vanuit de heupen naar voren te komen en je hielen in plié op de grond te houden. Als je geen balletleraar hebt, vergt het leren van zelfs de basisbeginselen van ballet aanzienlijke discipline en vasthoudendheid. Begin je oefensessies met een lange warming-up om blessures en ongemak te verminderen, en speel je favoriete balletmuziek om jezelf gemotiveerd te houden voor lange oefensessies.