Wat is Tempeh? Een favoriet onder vegetariërs uitgelegd

Inhoudsopgave:

Wat is Tempeh? Een favoriet onder vegetariërs uitgelegd
Wat is Tempeh? Een favoriet onder vegetariërs uitgelegd
Anonim
tempeh-lunch
tempeh-lunch

Als vegetarisme nieuw voor je is, vraag je je misschien af: "Wat is tempeh?". Dit voedzame sojavoer wordt waarschijnlijk een van je favoriete voedingsmiddelen.

Tempeh is probiotisch

Net als yoghurt is tempeh een probiotisch voedingsmiddel. Dit betekent dat het bacteriën bevat die gunstig zijn voor het menselijke spijsverteringsstelsel. De belangrijkste probiotische bacterie in tempeh is Rhizopus oliigosporus. Deze bacterie heeft de volgende voordelen:

  • Het produceert een natuurlijk antibioticum waarvan wordt gedacht dat het de groei van schadelijke bacteriën in het lichaam remt. Er wordt gedacht dat het helpt beschermen tegen de volgende ziekten:
    • Slechte spijsvertering
    • Sommige vormen van kanker
    • Acne
    • Osteoporose
    • Verlaagt cholesterol
    • Vermindert de symptomen van de menopauze
  • Het produceert fytase dat helpt bij de afbraak van fytaatzuur. Dit verhoogt de opname van mineralen, waaronder:

    • IJzer
    • Calcium
    • Zink

Het kan ook de opname van vitamine B12 bevorderen

Hoe Tempeh wordt gemaakt

Tempeh bestaat eigenlijk uit sojabonen die bij elkaar worden gehouden door een eetbare schimmel. Hoewel dit in eerste instantie misschien onsmakelijk klinkt, verschilt het niet veel van blauwe kaas of ander gefermenteerd voedsel.

Eerst worden de buitenste schillen van de sojabonen verwijderd. Vervolgens worden ze gekookt. Voor de afwisseling kunnen ze worden gemengd met andere bonen of granen. De gekookte bonen worden vervolgens gemengd met een Rhizopus oligosporus-cultuur. Soms worden ze gemengd met een Rhizopus oryzae-cultuur, afhankelijk van de fabrikant. Het mengsel wordt ongeveer vierentwintig uur bij een constante temperatuur geïncubeerd.

Terwijl de sojabonen fermenteren, vormt de mycelliumschimmel lange, witte draden. Deze trekken de sojabonen samen om een stevige cake te maken die qua textuur veel op vlees lijkt. Het moet gekoeld worden bewaard zodra de tempeh zijn fermentatieproces heeft voltooid.

Hoe smaakt Tempeh?

Een groot deel van de smaak van het eindproduct zal afhangen van de ingrediënten die erin zitten. Traditionele tempeh heeft een smaak die omschreven kan worden als licht vlezig. Sommige mensen hebben het beschreven als een combinatie van mild rundvlees en champignons.

Sommige tempeh wordt gerookt. Hierdoor krijgt het een smaak die lijkt op spek en ander gerookt vlees. Het is vooral lekker als het wordt toegevoegd aan bonengerechten. Andere tempehs worden gemarineerd in citroen of andere marinades om ze verschillende smaken te geven. Het kan in veel recepten worden gebruikt in plaats van rundvlees.

Wat is de geschiedenis van Tempeh?

Wat is de geschiedenis van tempeh? Hoe is het zo’n belangrijk onderdeel geworden van het vegetarische dieet?

Hoewel de sojaboon al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van het Chinese dieet was, waren het de Javanen in Indonesië die soms vóór de 16e eeuw tempeh ontwikkelden. Tempeh werd een populair Javaans gerecht en werd geïntroduceerd bij de Nederlanders die Java in de 19e eeuw koloniseerden.

Via de Nederlanders verspreidde de kennis van tempeh zich naar Europa. Een Nederlandse microbioloog, Prinsen Geerlings, was de eerste die probeerde te identificeren welke schimmel verantwoordelijk was voor het eindproduct. Immigranten uit Indonesië richtten eind 19e eeuw tempeh-productiebedrijven op in Nederland en het product verspreidde zich naar andere Europese landen. Velen beschouwden het als een groente en een bijgerecht en niet als een hoofdgerecht.

Tempeh was pas in de jaren zestig algemeen bekend in de Verenigde Staten. Het werd gebruikt in veel recepten van de koks van The Farm. Dit was een grote, populaire gemeente in Summertown, Tennessee. Veel jonge mensen zagen The Farm als een soort utopie en volgden hun voorbeeld op verschillende gebieden, waaronder voeding. Omdat het veel eiwitten bevat en weinig vet en koolhydraten, is tempeh geweldig in een plan voor gewichtsverlies.

Tempeh was grotendeels zelfgemaakt of moeilijk te vinden, totdat de heer Gale Randall uit Nebraska in 1975 begon met de commerciële productie van tempeh. Toen in 1977 een artikel over Randall in Prevention Magazine in de kiosken verscheen, werd tempeh een nationaal gewild voedingsmiddel en in 1983 werden er jaarlijks één miljoen tempehcakes commercieel geproduceerd.

Waar vind je Tempeh

Tempeh zou je moeten kunnen vinden in de gekoelde afdeling van de meeste natuurvoedingswinkels en natuurvoedingsmarkten. Er zullen waarschijnlijk verschillende soorten en merken zijn om uit te kiezen. De tempeh ziet er kiezelachtig uit en kan variëren van goudkleurig tot donkerder bruin.

Hoe lichter de tempeh, hoe milder deze zal zijn. Als dit de eerste keer is dat je tempeh gebruikt, kan een mildere smaak een betere keuze zijn. Terwijl u leert welke soorten u lekker vindt, kunt u ermee experimenteren in uw eigen recepten. Het gebruik van tempeh is een heerlijke manier om te genieten van de gezondheidsvoordelen van vegetarisme.

Aanbevolen: