USDA-tuinzone 5

Inhoudsopgave:

USDA-tuinzone 5
USDA-tuinzone 5
Anonim
USDA-zonekaart voor planthardheid - Zone 5
USDA-zonekaart voor planthardheid - Zone 5

Zone 5 is een van de 13 USDA Hardiness Zones (Ministerie van Landbouw van de Verenigde Staten). Elke zone is verdeeld in twee subsets. Zone 5-subsets zijn 5a en 5b. De zoneaanduidingen kunnen u helpen bij het selecteren van planten die de koude temperaturen van elke zone zullen overleven.

Zone 5 Winterhardheidstemperaturen

Elke zone wordt bepaald door de gemiddelde minimumwintertemperaturen van elke zone. De temperaturen voor elke zone zijn gescheiden door een verschil van 10°F.

  • Zone 5 is 10° kouder dan Zone 6.
  • Zone 4 is 10° kouder dan Zone 5 enzovoort.

Subset zonetemperaturen

Elke zonesubset is gescheiden door 5°F. Voor Zone 5 is het temperatuurbereik:

  • Zone 5:Het minimale gemiddelde temperatuurbereik is -10° tot -20°F.
  • Zone 5a: Deze subzone heeft een minimale gemiddelde temperatuur van -15° tot -20° F.
  • Zone 5b: Deze subzone heeft een minimale gemiddelde temperatuur van -10° tot -15°F.

De temperaturen kunnen onder de gemiddelde minima dalen als gevolg van ongebruikelijke weerpatronen.

2012 Veranderingen in de winterhardheidszone

In 2012 heeft USDA (Ministerie van Landbouw van de Verenigde Staten) de winterhardheidszone van 1990 bijgewerkt met een verhoging van de halve zone met 5°F. Deze verandering is mogelijk te danken aan betere kaarttechnologie en een grotere deelname aan het delen van gegevens door weerstations.

Zone 5 staten

Er zijn 32 staten in Zone 5. Staten hebben meer dan één winterharde zone vanwege de klimaatomstandigheden en topografie. Er zijn bijvoorbeeld vier zones in Wyoming.

Zone 5 staten

Alaska Californië Colorado Connecticut
Idaho Illinois Indiana Iowa
Kansas Maine Maryland Massachusetts
Michigan Minnesota Missouri Montana
Nebraska Nevada New Hampshire Nieuw Mexico
New York Ohio Oregon Pennsylvania
Zuid-Dakota Utah Vermont Virginia
Washington West Virginia Wisconsin Wyoming

Vorstdata

De meeste groenten kunnen in zone 5 worden verbouwd. Deze zone wordt beschouwd als een gemiddeld groeiseizoen, maar is korter dan zones met een hoger nummer. Veel groenten kunnen rijpen vóór de eerste nachtvorst.

  • Zaailingen in de bodem
    Zaailingen in de bodem

    De laatste vorstdatum is doorgaans 15 mei.

  • De eerste vorstdatum is 15 oktober.

Het is belangrijk dat Zone 5-kwekers op de hoogte blijven van temperatuurveranderingen, vooral van waarschuwingen over vorst. Een vorstdatum-app is een uitstekend tuingereedschap voor korte groeiseizoenen, zodat u informatie voor uw postcode ontvangt over vorstwaarschuwingen.

Groeiseizoenverlengers

Je kunt de groeiperiode verlengen met bijvoorbeeld verhoogde bedden die de grond warmer houden dan veldgewassen. Je kunt ook hoepeltunnels over verhoogde bedden/rijen gebruiken of in koude frames planten.

Zone 5 kweektips

De winterharde zonekaart is een waardevol hulpmiddel voor het kweken van de planten die het meest geschikt zijn voor jouw regio. Er is een grote verscheidenheid aan Zone 5-groenten, fruit, noten en andere planten die je kunt kweken.

  • Serre
    Serre

    Sommige fruitboomvariëteiten uit Zone 5 zijn onder meer Harrow Delight-peer, Warren-pruim, Pink Lady-appel en inheemse Pawpaw-bomen.

  • Groenten zijn bonen, bieten, maïs, komkommers, tomaten en de meeste groenten.
  • Notenbomen die ideaal zijn voor Zone 5 zijn walnoten, kastanjes, hazelnoten en hickorynoten.
  • Begin met zaaien binnen minimaal zes weken vóór de laatste vorstdatum of eerder.
  • Controleer de zone en dagen op groente-, kruiden- en bloemenzaadpakketten en plantencontainers. De dagen vertegenwoordigen de rijpingstijd vanaf het zaaien van het zaad tot het oogsten of bloeien van de bloemen. Gebruik deze informatie om uw tuin te plannen.

Overwegingen buiten zoneaanduidingen

De aangewezen USDA Hardiness Zone Map gebruikt de lage temperaturen om het land in verschillende zones te verdelen. De zones zijn bedoeld om u te begeleiden bij het selecteren van geschikte planten voor uw klimaat. De zonekaart bevat echter geen waardevolle groei-informatie, zoals microklimaten, droogtes, regenval, bodemgesteldheid/vruchtbaarheid en ongebruikelijke weerpatronen. Deze informatie is beschikbaar in The New Western Garden Book.

Tuinieren in Zone 5

Het tijdsbestek voor tuinieren in Zone 5 kan worden uitgebreid met verschillende seizoensverlengers. Door deze en andere hulpmiddelen te gebruiken, kun je allerlei soorten bomen, bloemen, groenten en andere planten laten groeien.