Basisdansstappen

Inhoudsopgave:

Basisdansstappen
Basisdansstappen
Anonim
Danser stapt
Danser stapt

De basisbewegingen hieronder zijn afkomstig uit een breed scala aan dansgenres en helpen je op weg op je reis als beginnende danser. Veel fundamentele stappen werken in alle dansdisciplines - die stap-bal-verandering is goed te gebruiken in jazz, tap en samba. Fris je basisvaardigheden op of ontdek een nieuwe vliegstijl op de dansvloer met voetenwerk om het bewonderende publiek te verblinden.

Balwissel

De balwisseling is te vinden in de meeste dansdisciplines, waaronder jazz, tapdans, lyrisch en hiphop. Vanwege de crossover-aantrekkingskracht is het meestal een van de eerste stappen die aan nieuwe dansers wordt geleerd. De balwissel wordt in twee tellen voltooid: het overbrengen van het gewicht naar de bal van de voet (1) en vervolgens een stap terug naar de andere voet (2). Deze stap is meestal verbonden met een andere stap, zoals de beweging "kick ball change".

  1. Stap op je rechtervoet en breng al je gewicht over op die voet.
  2. Til de linkervoet op en stap achteruit, achter de rechtervoet, net op de bal van de voet.
  3. Verplaats je gewicht naar de bal van de linkervoet terwijl je je rechtervoet omhoog brengt.
  4. Ga terug naar de rechtervoet en voltooi de beweging.
  5. Step-ball-verandering kan naar rechts, naar links of op zijn plaats worden gedaan. Het wordt vaak gebruikt als overgang, en het gebeurt heel snel.

Boxstap

Deze helpt je door elke bruiloft heen; het is je basisinstrument van foxtrot tot rumba. Je stappen hebben de vorm van een eenvoudig vierkant of een doos.

  1. Als je leidt, stap dan naar voren, schuif de achterste voet omhoog en eindig met beide voeten tegen elkaar.
  2. Volgende stap opzij, samen glijden. Twee dingen om te onthouden: elke stap omvat een volledige gewichtsoverdracht; geen scherpe bochten, geen slordige diagonale snelkoppelingen.

Volg altijd de omtrek van het vak of vierkant. De opgeruimde box-stap opent een wereld van ballroomdansen in Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse stijl voor je.

Chaîné draait

Chaîné-beurten zijn een inleidende, snelle draai die wordt gebruikt in ballet en lyrische dans, hoewel ze soms voorkomen in jazz en andere stijlen. De naam komt uit het Frans en betekent 'ketting'. Chaînés zijn eenvoudigweg een reeks snelle bochten op afwisselende voeten. Beginnend in de eerste positie, verlopen de beurten over de vloer in een rechte lijn of in een cirkel.

  1. Begin in de vijfde positie, met de rechtervoet naar rechts gericht, dicht tegen de linkervoet aan die naar links wijst, met de armen langs je lichaam.
  2. Hef beide armen naar elkaar toe, de ellebogen licht gebogen zodat de armen gebogen zijn en de vingers elkaar net raken, ongeveer tot aan de taille.
  3. Terwijl u de armen opheft, buigt u de knieën, houdt u de romp rechtop en schuift u de rechtervoet naar rechts.
  4. Open de armen wijd opzij terwijl de voet wijd naar rechts schuift.
  5. Breng de linkervoet naar binnen en kruis deze voor de rechterkant terwijl je naar de demi-teen gaat.
  6. Breng de armen terug in de taille-hoge curve terwijl je je hele lichaam draait met het momentum van de bewegende linkervoet. Dit is een halve teen met beide voeten heel dicht bij elkaar.
  7. Herhaal de reeks, maar deze keer, als je de relevante of halve teen inschakelt, breng je de armen omhoog en in een zachte buiging boven je hoofd, waarbij de vingertoppen elkaar nauwelijks raken.

Dos-ik-do

De dos-i-do, gebruikt bij vierkantdansen, houdt in dat twee dansers tegenover elkaar staan. Vervolgens lopen ze in een cirkelvormige rotatie om elkaar heen zonder te draaien. Om een correcte dos-i-do te voltooien, moet elke danser de hele tijd naar dezelfde muur kijken, waarbij ervoor wordt gezorgd dat er sprake is van een rotatie in plaats van een daadwerkelijke draai.

  1. Ga naast je partner staan en kijk naar het stel tegenover je en loop naar elkaar toe.
  2. Als je het andere stel bereikt, blijf dan vooruit lopen en beweeg gemakkelijk tussen hen in.
  3. Keer je niet om. Blijf lopen en stap een paar stappen zijwaarts, waarbij je de danseres die je net passeerde achter je houdt.
  4. Stap achteruit om een circuit rond de andere danser te voltooien en terug te keren naar jouw plek, naast je partner op het plein.

Grapevine

De danser kijkt naar voren, stapt met zijn rechtervoet opzij en kruist vooraan met de linker. De rechtervoet stapt dan weer naar buiten, gevolgd door de linkervoet die achterlangs kruist. Herhalen. De wijnstok wordt gebruikt in jazzdans, maar ook in countrylinedansen.

  1. Stap naar rechts en breng je gewicht over op de rechtervoet.
  2. Stap naar rechts, achter de rechtervoet, met de linkervoet.
  3. Stap naar rechts met de rechtervoet.
  4. Stap naar rechts met de linkervoet, maar raak deze keer gewoon de tenen aan op de grond naast de rechtervoet.
  5. Stap onmiddellijk naar links met de linkervoet.
  6. Stap naar links, achter de linkervoet met de rechtervoet en ga verder.

Hieldraai

Bij ballroomdansen houdt de hieldraai in dat je de hiel van de ondersteunende voet draait, terwijl de andere voet parallel blijft. Terwijl de draai een volledige rotatie voltooit, wordt het gewicht op de andere voet geplaatst.

  1. Ga met de rechtervoet achteruit en draai de tenen iets naar binnen richting het lichaam.
  2. Verplaats je gewicht naar de hiel van de rechtervoet terwijl je je linkervoet naar achteren schuift.
  3. Schuif de linkervoet op de hiel, naar de rechtervoet en rond terwijl je je lichaam draait, draaiend op de rechterhiel.
  4. Kom iets omhoog op de ballen van de voeten terwijl je de draai voltooit.

Voor een draai naar links begin je met de rechtervoet. Voor een draai naar rechts begin je met de linkervoet.

Moonwalk

Kanaal Michael, of Marcel Marceau. Wees gewoon zo cool op de dansvloer dat je vrienden een ruimte voor je vrijmaken. De moonwalk is doodeenvoudig, maar je moet genoeg oefenen om hem in het spiergeheugen op te slaan, zodat de illusie ononderbroken blijft. Kijk hier voor een overzicht van hoe u dit kunt doen alsof u de stap zelf hebt uitgevonden.

Rond

In ballet bestaat de rond of rond de jambe uit een puntige teen op een gestrekt been (of gebogen op de knie) die een halve cirkel op de grond of in de lucht tekent. Dit vind je ook terug in stijldansen.

  1. Begin in de eerste positie, met de tenen naar voren gericht en de hielen tegen elkaar. Strek het been naar voren, de knieën recht en de voet gericht, niet gebogen. Je gewicht rust volledig op je ondersteunende been.
  2. Trek een halve cirkel op de vloer of in de lucht met het been en de spitse voet - voorkant, zijkant, achterkant - en keer terug naar de eerste positie. Dat is een rond de jambe naar voren.
  3. Voor een ronding naar achteren, start u eenvoudigweg de beweging door het been naar achteren te strekken en het van links naar voren en naar de eerste positie te brengen.

Swing

Jij en je partner zijn een droomteam voor stijldansen. De eenvoudigste zwaaistap maakt deel uit van je arsenaal aan soepele bewegingen - gebruik een open balzaalgreep, enigszins uit elkaar gedraaid om je voetenwerk te laten zien. De leiding begint op één voet, de volger spiegelt de bewegingen, beginnend op de andere voet.

  1. Houd het gewicht op de rechtervoet, til de linkervoet op en stap achter de rechtervoet naar beneden. Verplaats het gewicht onmiddellijk weer naar voren naar de rechtervoet, een schommelende beweging.
  2. Ga dan met links naar voren, voeten nu bij elkaar.
  3. Stap opzij, beginnend met de linkervoet: opzij, stap (rechtervoet beweegt naar linkervoet), stap (het gewicht staat nu op de linkervoet).
  4. Stap naar rechts: stap opzij.
  5. Herhaal de reeks.

Online bronnen

Als je ervoor kiest om de basisdansbewegingen online te leren, zijn er veel kwaliteitswebsites die je effectief lesgeven. LearnToDance.com biedt u zowel tekst als videoclips, zodat u informatie op de gemakkelijkste manier kunt verwerken. Het American Ballet Theatre presenteert een uitgebreid balletwoordenboek.

Dingen om te onthouden

Voordat je echte danspasjes leert, moet je de voorbereidingsstappen nemen om je succes te garanderen:

  • Warm je lichaam op door te strekken. De eenvoudigste stappen kunnen pijnlijke spieren en blessures veroorzaken in een lichaam dat niet gewend is aan regelmatige dansoefeningen.
  • Leer je moves in een les van een professionele dansinstructeur. Dit verkleint het risico op letsel en zorgt ervoor dat u de stappen goed leert.
  • Als een studioles geen optie is, gebruik dan een instructie-dvd of online video waarin duidelijk wordt uitgelegd wat je moet doen.
  • Zorg ervoor dat je oefenruimte vrij is van zware of breekbare voorwerpen, zodat je voldoende ruimte hebt voor vrije beweging.
  • Wees geduldig met jezelf tijdens het leerproces. Zelfs eenvoudige danspasjes hebben enige tijd nodig om onder de knie te krijgen.

Sociaal medium

Dans is jouw entree voor feesten, familiefeesten, uitgaan met je vrienden en acceptatie in andere culturen. Een bescheiden repertoire van basispasjes kan aan bijna elke stijl worden aangepast en kan je langs potentieel ongemakkelijke momenten laten glijden wanneer de band toeslaat of een DJ plotseling op het toneel verschijnt. Door je linker- en rechtervoet in aanvaardbare patronen te leren gebruiken, zorg je ervoor dat je in geen enkele sociale situatie op het verkeerde been komt te staan.