Hoe diep zijn de wortels van Gardenia? Overzicht transplanteren

Inhoudsopgave:

Hoe diep zijn de wortels van Gardenia? Overzicht transplanteren
Hoe diep zijn de wortels van Gardenia? Overzicht transplanteren
Anonim
Witte gardeniabloem op struikclose-up
Witte gardeniabloem op struikclose-up

Het is belangrijk om te weten hoe breed en diep het wortelsysteem van een gardenia is voordat je het verplaatst, verplant of plant. Gardenia's houden er niet van als hun wortels verstoord worden. Als je een gardenia naar de buitentuin verplant, wees er dan op voorbereid dat je hem een aantal maanden moet laten liggen totdat hij zich op zijn nieuwe plek heeft gevestigd.

Hoe diep zijn de wortels van Gardenia?

Er is geen definitief antwoord op de vraag: "Hoe diep is het wortelsysteem van een gardenia?" Zes centimeter? Tien centimeter? Het antwoord varieert afhankelijk van de grootte van de plant. Een volwassen exemplaar van enkele meters hoog zal diepere wortels hebben dan een zaailing, dus er is niet één juist antwoord. Gardenia's worden beschouwd als struiken met ondiepe wortels. Dit betekent dat hun wortels zich verspreiden en dicht bij het oppervlak blijven, in plaats van diep in de aarde te groeien. Een goede vergelijking is om het te zien in termen van een esdoorn in plaats van een eik.

  • Als je ooit een esdoorn hebt gekweekt, heb je waarschijnlijk gemerkt dat de wortels heel dicht bij de oppervlakte blijven; je kunt een netwerk van hobbelige houtachtige wortels zien nabij de basis van de boom.
  • Omgekeerd zet een eik zijn wortel vrij recht naar beneden. Je zult niet zoveel wortels van een eik aan de oppervlakte zien als bij een esdoorn.
  • Gardenia-wortelsystemen vallen niet op als een esdoorn. De overeenkomsten hebben te maken met het feit dat de wortels van zowel een gardenia als een esdoorn vertakken, in plaats van naar beneden, onder het grondoppervlak.

Gardenia vochtbehoefte

Witte gardenia's
Witte gardenia's

Het is belangrijk om de groeigewoonten van een plant te leren kennen, zoals hoe diep de wortels groeien. Deze kennis kan u helpen een gardenia goed te verzorgen of met succes een (of andere) struik te laten groeien. Als je weet dat de wortels van gardenia's ondiep blijven maar breed groeien, kun je beter begrijpen waarom gardenia's geen droogte verdragen en constant vochtige grond nodig hebben.

  • Een plant die diepe wortels naar beneden stuurt, kan droogtes beter overleven dan andere. De wortels kunnen vocht ver onder het oppervlak aanboren en zijn bestand tegen langere perioden tussen regenbuien. Dit geldt niet voor planten met ondiepe wortels, zoals gardenia's, die vochtige grond nodig hebben.
  • Gardenia's en andere planten met ondiepe wortelsystemen hebben doorgaans meer water nodig, vooral oppervlaktewater. Omdat het wortelsysteem van planten het water en de voedingsstoffen uit de grond opzuigt, hebben hun wortels alleen toegang tot het water waarmee ze in contact komen.

Als de grond rond de wortels van een struik met ondiepe wortels, zoals een gardenia, uitdroogt, zal de plant grote stress ervaren en zelfs afsterven. Om te voorkomen dat de grond uitdroogt, moet u regelmatig water geven. Breng een dikke laag mulch aan rond de plant. Mulch zorgt er niet alleen voor dat het water niet verdampt, maar onderdrukt ook onkruid.

Gevestigde gardenia's verplanten

De vrouw herplant de gardeniaplant
De vrouw herplant de gardeniaplant

Gardenia's moeten in de herfst worden getransplanteerd, nadat ze zijn gestopt met bloeien. Ze geven de voorkeur aan gevlekte schaduw en groeien graag in zure grond die goed doorlaatbaar is en rijk is aan organisch materiaal. De grootste uitdaging bij het verplaatsen van een gevestigde gardenia ligt in het uitzoeken hoe ver de wortels van de plant zich rond de plant uitstrekken. Probeer een paar verkennende porren rond de omtrek van de struik voordat u gaat graven. Als je wortels raakt, ga dan nog verder naar buiten dan de struik zelf.

  1. Pas indien nodig de grond in het plantgebied aan door de pH aan te passen zodat deze zuur is en voeg mest of ander organisch materiaal toe.
  2. Graaf het gat voor de vertaalde gardenia ongeveer zo breed als de volwassen struik en ongeveer zo diep als de breedte.
  3. Voordat je gaat graven om de gardenia los te maken met je schop of schop, probeer een paar verkennende porren rond de omtrek van de struik om een idee te krijgen van hoe ver de wortels zich uitstrekken.
  4. Als je wortels raakt, ga dan nog verder naar buiten dan de struik zelf om erachter te komen waar je moet graven. Hoe meer aarde je rond de plant kunt opgraven als je hem verplant, hoe minder je het wortelsysteem verstoort en hoe gelukkiger de plant zal zijn.
  5. Graaf heel voorzichtig de hele gardenia rond en graaf dan zo diep als nodig is om het hoofdwortelsysteem op te graven.
  6. Plaats de gardenia in het nieuwe plantgat en zorg ervoor dat je wat van de oude aarde meeneemt naar het nieuwe plantgat.
  7. Druk de grond rondom de getransplanteerde gardenia voorzichtig aan. Het moet stevig op zijn plaats worden gedrukt, maar niet worden samengedrukt.
  8. Geef grondig water en breng vervolgens een laag mulch aan rond de plant.
  9. Geef de struik dagelijks water totdat er tekenen van nieuwe groei verschijnen.

Opmerking:Als u wilt weten hoe u een nieuwe gardeniaplant moet transplanteren uit de kweekbak waarin deze is gekocht, volgt u de meeste bovenstaande stappen. Omdat de plant in een container staat, hoef je je geen zorgen te maken over hoe ver de wortels zich verspreiden voordat je hem in het plantgat plaatst. Probeer al het vuil uit de potcontainer op zijn plaats rond de wortels te houden wanneer je de plant uit zijn tijdelijke onderkomen ha alt.

Gardenia-wortelsystemen variëren

Hoewel het mogelijk is om de diepte van de wortels van een plant te schatten, is elke plant uniek. Het wortelsysteem kan variëren tussen planten, zelfs binnen dezelfde soort. Er is geen manier om de exacte diepte van het wortelstelsel van een in de grond gelegen gardenia te kennen totdat je de grond onder een bepaalde plant verkent. Wees heel voorzichtig bij het verpotten of verplanten van gardenia's. Wanneer u een gardeniaplant moet verplaatsen, graaf dan zorgvuldig en noteer waar de wortels in de grond verschijnen. Geef de plant wat liefde nadat je hem hebt verplaatst; je zult het tijdens de overgang moeten begeleiden. De plant kan het eerste jaar na de verplaatsing mopperen en weigeren te bloeien, maar de gardeniaplant zou terug moeten veren als hij met succes naar de nieuwe locatie wordt gebracht.

Aanbevolen: