De ultieme gids voor de abrikozenboom: van wortels tot fruit

Inhoudsopgave:

De ultieme gids voor de abrikozenboom: van wortels tot fruit
De ultieme gids voor de abrikozenboom: van wortels tot fruit
Anonim
Rijpe abrikozen op een boom in de boomgaard
Rijpe abrikozen op een boom in de boomgaard

Een abrikozenboom is gemakkelijk te kweken als je een complete gids hebt om te volgen. U kunt de basisvereisten van zon, water, winterhardheidszones, onderhoud, abrikozenboomvariëteiten en algemene verzorgingsinstructies ontdekken.

Abrikozenboom voor uw huistuin

Je hebt verschillende opties voor abrikozenboomvariëteiten. Afgezien van het pittige zoete fruit, heeft de abrikozenboom een rechtopstaand bladerdak, waardoor het een prachtige optie voor landschapsarchitectuur is.

Abrikozenboombladeren en bloesems

De bladeren van de abrikozenboom zijn ovaal van vorm. De abrikozenbladeren zijn 2 tot 3,5 inch lang en ongeveer 1,5 tot 3 inch breed. De basis van het blad is rond met gekartelde randen. Het uiteinde van het blad loopt uit op een spitse punt. Je moet een plek in je tuin of tuin kiezen waar de lentewitte bloesems goed tot hun recht komen, waarbij sommige soorten roze getinte bloesems hebben.

Beste winterhardheidszones voor abrikozenboomvariëteiten

De abrikozenboom moet worden geplant in een zone met koude winters en warme zomers. Het koude weer is nodig om de boom in slaap te laten vallen en het warme weer om fruit te produceren. De beste USDA-hardheidszones voor abrikozenboomvariëteiten zijn Zone 5 tot en met Zone 9.

Een abrikozenboom laten groeien

Zodra je hebt vastgesteld dat je in een abrikozenhardheidszone woont, moet je de beste locatie voor je boom selecteren. Houd rekening met de zon, het terrein (goed doorlatend) en het bodemtype.

Man plant boom buiten in het voorjaar
Man plant boom buiten in het voorjaar

Je hebt geen twee abrikozenbomen nodig om fruit te krijgen

Veel fruitbomen hebben meer dan één variëteit nodig om te bestuiven. De abrikozenboom is echter zelfvruchtbaar en heeft geen andere boom nodig voor bestuiving. Sommige fruittelers geven er de voorkeur aan de bestuiving te vergroten door twee verschillende soorten abrikozenbomen te hebben.

Zon- en bodemvereisten voor abrikozenboom

Een abrikozenboom heeft volle zon nodig. Uw abrikozenboom heeft goed doorlatende grond nodig. Een leemachtige grond zorgt ervoor dat de wortels kunnen groeien en levert de energie die nodig is om gezond en overvloedig fruit te produceren. De grond moet een pH-waarde tussen 6,5 en 8,0 hebben.

Waterbehoefte voor een abrikozenboom

Uw abrikozenboom heeft 2,5 cm water per week nodig. Tijdens de zomermaanden kan uw boom echter regelmatig water nodig hebben. Als de grond rond de boom 5 cm diep droog is, is het tijd om uw abrikozenboom water te geven. een royale drank.

Mulch- en kunstmestgids voor abrikozenbomen

Je hebt een laag mulch van ongeveer 5 cm nodig voor je abrikozenboom. In de lente, wanneer de eerste bladeren beginnen te verschijnen, moet je je abrikozenboom mogelijk voeden. Om overbemesting te voorkomen, moet je testen de grond voordat u kunstmest aanbrengt. Het ideaal is NPK-meststof: stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Mogelijk geeft u de voorkeur aan een meststof die speciaal is ontworpen voor een abrikozenboom.

Voer een bodemtest uit vóór het bemesten

Je moet eerst een grondtest uitvoeren om vast te stellen of je kunstmest nodig hebt en hoeveel. Als de grond rijk is aan voedingsstoffen, hebben abrikozenbomen mogelijk geen bemesting nodig.

Soorten abrikozenboomvariëteiten

Er zijn verschillende soorten abrikozenbomen die middelgrote tot grote vruchten produceren. De fruitkleuren variëren van licht goud tot oranje. De vrucht is een pittig snoepje dat kan worden ingeblikt of ingevroren.

  • Goldkist- Goldkist is een vroeg rijpende, laagkoelende variëteit en kan het beste worden gekweekt op plaatsen waar de winters mild zijn en een uitstekende smaak heeft.
  • Blenheim - Deze standaard abrikoos uit de supermarkt heeft een uitstekende smaak en aroma, maar is door zijn vroege bloei gevoelig voor late nachtvorst.
  • Harcot - Deze abrikoos bloeit laat en is zeer winterhard en ziektebestendig.
  • Pixie Cot - Deze dwergabrikoos wordt slechts ongeveer 1,80 meter hoog, waardoor hij geschikt is voor containers.

Abrikozenboom voor elk seizoen

Abrikozenbomen bieden tussen het fruit en de prachtige vorm iets voor elk seizoen. En in elk seizoen heeft de abrikozenboom slechts een beetje verzorging nodig om ervoor te zorgen dat hij gedijt en overvloedig produceert.

Winter planten en verzorgen

Abrikozenbomen krijgen naarmate ze ouder worden een mooie, knoestige vorm, wat zorgt voor een opvallend silhouet als de bomen in de winter kaal zijn. Het is ook belangrijk op te merken dat abrikozen een bepaalde mate van winterkou nodig hebben (gedefinieerd als uren onder de 45 graden) om vrucht te zetten. Als je op een plek woont met milde winters, zorg er dan voor dat je op zoek gaat naar een van de low-chill varianten.

Abrikozenboom in de winter
Abrikozenboom in de winter

Planten

De late winter is het favoriete plantseizoen voor abrikozen wanneer ze beschikbaar zijn als bomen met blote wortel, zonder pot met aarde. Hierdoor kunnen de wortels zich in een natuurlijk patroon verspreiden, in plaats van opgerold in een pot te worden opgerold, wat zorgt voor een gemakkelijkere vestiging en een sterkere boom op de lange termijn. Plant ze zodra de grond ontdooit op een locatie met ten minste acht uur directe zon tijdens het zomerse groeiseizoen.

Snoeien

Abrikozen moeten één keer per jaar worden gesnoeid terwijl ze in rust zijn. Het doel van snoeien is om een steiger van drie tot vijf hoofdtakken te creëren, gelijkmatig verdeeld rond de stam van de boom, waarbij spruiten worden weggesnoeid die naar het midden toe groeien om een vaasachtige vorm te creëren. Het is ook goed om de vele kleine zijtakken uit te dunnen, zodat er ongeveer elke 20 cm één overblijft; dit is waar de vrucht zich zal vormen.

Pestpreventie

Het belangrijkste ongedierte waar huiseigenaren zich zorgen over moeten maken op abrikozenbomen zijn schimmelpathogenen. Er zijn er veel die kunnen verschijnen, vooral in koele, vochtige klimaten. Symptomen kunnen onder meer verkleurde bladeren en vruchten zijn, en sap dat uit de takken sijpelt.

Andere preventieve manieren om ongedierte te ontmoedigen

Preventieve maatregelen zoals het planten van de bomen in goed doorlatende grond en het desinfecteren van apparatuur vóór het snoeien zijn een goed idee. Het is ook verstandig om gevallen bladeren en rot fruit aan het einde van het groeiseizoen op te harken, omdat veel ongedierte daarin overwintert.

Gebruik van natuurlijke pesticiden

Het sproeien van een combinatie van koper- en zwavelhoudende pesticiden in de late winter wordt ook aanbevolen als sanitaire praktijk om ziekte-uitbraken in het volgende groeiseizoen te voorkomen. Dit zijn natuurlijke producten, maar ze kunnen bij verkeerd gebruik toch schadelijk zijn voor mens en milieu. Volg daarom alle instructies op de fles.

Lenteonderhoud

Abrikozen zijn een van de eerste bomen die in de lente bloeien. De bomen zijn bedekt met witte bloemen met een roze tint, en zijn favoriet bij honingbijen.

Vrouw poseren in abrikozenboomgaard in de lente
Vrouw poseren in abrikozenboomgaard in de lente

Vorstschade vermijden

Abrikozen bloeien zo vroeg dat de winter nog niet altijd helemaal voorbij is en de bloemen gemakkelijk beschadigd raken door late vorst en stormachtig weer, wat betekent dat ze niet worden bestoven en dat er geen fruit zal zijn voor het seizoen. Om deze reden planten sommige mensen abrikozen in de buurt van een muur op het noorden, waar ze inactief blijven totdat de zon hoog genoeg aan de hemel staat (later in de lente) om ze wakker te maken en de bloemknoppen te laten openen.

Bemesten

De lente is ook het groeiseizoen voor abrikozen. Ze hebben relatief lage vruchtbaarheidseisen, maar een dosis universele meststof, zoals 10-10-10 of 16-16-16, eenmaal per maand over de wortelzone verspreid, zal hen helpen om overvloediger te produceren en de kracht te hebben om aanvallen te weerstaan. door plagen en ziekten.

Zomeroogst

Afhankelijk van de variëteit rijpen abrikozen in juni, juli, augustus of september, wanneer de oranje bollen op ornamenten aan de boom beginnen te lijken. Oogst ze wanneer ze zacht aanvoelen, maar idealiter voordat ze op de grond vallen om blauwe plekken te voorkomen.

Het fruit dunner maken

Voor de grootste en lekkerste abrikozen is het een goed idee om een deel van het fruit te verwijderen, zodat de energie van de boom zich kan concentreren op de resterende vruchten. Sommige vruchten vallen vanzelf af, als een vorm van zelfverdunning, maar een algemene vuistregel is om genoeg van de onrijpe vruchten te verwijderen, zodat er ongeveer vijf centimeter tussen elke vrucht zit die nog moet rijpen.

Vers geplukte abrikozen in krat
Vers geplukte abrikozen in krat

Irrigatie

Abrikozen zijn verrassend droogtetolerant als ze eenmaal zijn gevestigd, en het is belangrijk om de bomen niet te veel water te geven, omdat dit kan bijdragen aan schimmelproblemen en fruit dat 'verwaterd' smaakt. Nieuw geplante bomen hebben echter in het eerste groeiseizoen één keer per week water nodig. Je kunt dit terugbrengen naar om de week in het tweede jaar, elke drie weken in het derde jaar enzovoort, totdat je ze in het zesde en daaropvolgende jaar eens in de zes weken diep laat weken.

Herfstmulchen

Abrikozen zijn schitterend in de herfst, wanneer de kleine, hartvormige bladeren goudgeel worden voordat ze op de grond vallen. Er is in de herfst niet veel te doen voor abrikozenbomen, behalve het verspreiden van een laag mulch rond de basis van de boom om de grond te beschermen tegen hevige winterregens. Dit dient ook als een bron van organisch materiaal om de nuttige micro-organismen in de bodem het komende jaar te voeden als deze afbreekt.

Abrikozenboom met gele herfstbladeren
Abrikozenboom met gele herfstbladeren

Waar koop je een abrikozenboom

Misschien kun je abrikozenbomen te koop vinden bij een plaatselijke kwekerij. U kunt bestellen bij een van de bekende online bronnen.

Dave Wilson Kinderkamer

Dave Wilson Nursery (DWN) werd opgericht in 1938 en is een van de grootste telers van bladverliezende fruit-, schaduw- en notenbomen in de Verenigde Staten. DWN staat bekend om zijn bomen van topkwaliteit, waaronder een collectie van ruim 30 abrikozenvariëteiten. Het bedrijf verkoopt niet aan het publiek, maar u kunt uw plaatselijke tuincentrum vragen om abrikozenbomen voor u te bestellen.

Stichting Arbor Day

De Arbor Day Foundation is een non-profitorganisatie die het planten van bomen ondersteunt als een manier om voor het milieu te zorgen en de omstandigheden voor mensen te verbeteren. Ze bieden kale abrikozenboomvariëteiten Moorpark en Early Gold aan. De blotewortellok wordt verkocht voor ongeveer $ 27, hoewel de prijs slechts $ 20 is als je lid bent. Bestellingen boven de € 75,- worden gratis verzonden. U moet vóór het winterseizoen bestellen, anders zijn de bomen pas in het volgende herfstseizoen beschikbaar.

Stark Bro's

Stark Bro's Nursery werd in 1816 opgericht door James Hart Stark en groeide uit tot een internationaal bedrijf. Je kunt ongeveer 10 soorten abrikozenbomen vinden, maar je moet vroeg winkelen om te voorkomen dat je favoriete abrikoos niet meer op voorraad is.

Peaceful Valley Farm Supply

Peaceful Valley Farm Supply verkoopt al bijna vier decennia biologische tuinbenodigdheden en biedt 20 verschillende abrikozenvariëteiten aan die voor ongeveer $30 per stuk worden verkocht, plus verzending van maximaal 10 bareroot-bomen voor ongeveer $30.

Abrikozenboom voor elk seizoen

Er gaat niets boven de smaak van zelfgekweekt fruit van een abrikozenboom. Je zult genieten van verse abrikozen met een van de gemakkelijkste fruitbomen om in je tuin of tuin te kweken.

Aanbevolen: