Overzicht van de rechten van stiefouders

Inhoudsopgave:

Overzicht van de rechten van stiefouders
Overzicht van de rechten van stiefouders
Anonim

Leer de basisprincipes over de rechten van een stiefouder met deze eenvoudige gids.

familie genieten van tijd samen in een café
familie genieten van tijd samen in een café

In de Verenigde Staten vormen gemengde gezinnen een substantieel percentage van de gezinstaart. Nu dit steeds gebruikelijker wordt, moeten stiefouders leren het koord te bewandelen tussen betrokken zijn en niet over de schreef gaan.

Toch zijn niet alle huwelijken zo ongecompliceerd als The Brady Bunch, en er zijn veel redenen waarom je misschien moet weten wat je rechten als stiefouder zijn. Dankzij onze korte handleiding hoeft u zich geen zorgen te maken over het vertalen van al dat juridisch taalgebruik om precies te weten wat uw rechten zijn.

Rechten van getrouwde stiefouders in het dagelijks leven

Of uw echtgeno(o)t(e) nu de primaire, gedeelde of enige voogdij over hun kinderen heeft, of zelfs alleen maar bezoek, u zult tenminste een deel van de tijd onder hetzelfde dak wonen als uw stiefkinderen. Dit betekent dat je uiteindelijk te maken krijgt met discipline, medische en schoolproblemen die verband houden met de kinderen van je partner. Welke rechten heb je als stiefouder om deel te nemen aan deze beslissingen?

Is een stiefouder een wettelijke voogd?

Een stiefouder is niet automatisch de wettelijke voogd over zijn stiefkinderen. De rechten op een kind blijven na een scheiding of echtscheiding bij beide natuurlijke ouders en worden alleen na juridische procedures en in extreme omstandigheden overgedragen aan een stiefouder. Als stiefouder heeft u niet de bevoegdheid om juridische beslissingen te nemen voor uw stiefkind, tenzij u juridische stappen heeft ondernomen om dit recht te verkrijgen.

Kan een stiefouder een wettelijke voogd worden?

Een stiefouder kan wettelijke voogd worden door door de rechtbank bevolen voogdij over een stiefkind te krijgen.

  • Voogdij geeft u dezelfde rechten over het kind als een natuurlijke ouder zou hebben.
  • U kunt alleen wettelijke voogdij verkrijgen als één of beide natuurlijke ouders niet voor het kind kunnen of willen zorgen.
  • Om deze procedure te kunnen starten, heeft u een verzoek tot voogdij nodig bij de griffie van uw plaatselijke gerechtsgebouw.

Stiefouders en discipline

Als de kinderen bij u thuis zijn, bent u verantwoordelijk voor hun gezondheid en welzijn, net alsof u de oppas of oppas bent. Het is de beste praktijk voor biologische/oorspronkelijke ouders om het voortouw te nemen bij de disciplinering van hun kinderen, waarbij stiefouders een ondersteunende rol spelen. Dit betekent dat u als stiefouder (samen met uw echtgeno(o)t(e) de controle heeft over zaken als:

  • Invoeren en handhaven van de avondklok
  • Straf of gevolgen voor het overtreden van de huisregels
  • Huishoudelijke taken toewijzen
  • Beslissen aan welk type media het kind kan worden blootgesteld (gewelddadige videogames, televisie of films die als 'volwassen' worden beschouwd, enz.)

Stiefouders en schoolgegevens

Als onderdeel van de Family Educational Rights and Privacy Act (FERPA) hebben ouders het recht om de schoolgegevens van hun kind te inspecteren en te herzien. Volgens het Amerikaanse ministerie van Onderwijs krijgen stiefouders onder FERPA alleen rechten op de schoolgegevens van hun stiefkinderen, zolang ze aan twee kwalificaties voldoen. De eerste is dat ze dagelijks bij het kind aanwezig zijn, en de tweede is dat de andere ouder 'afwezig is van [het] huis'.

Bovendien zijn er andere manieren waarop stiefouders rechten kunnen verkrijgen op de schoolgegevens van hun stiefkinderen.

  • Elke natuurlijke ouder heeft het recht om iedereen aan te wijzen die zij toegang willen geven tot het inzien van de schoolgegevens van hun kind.
  • U heeft geen toestemming van de andere natuurlijke ouder nodig om uw partner/echtgenoot het recht te geven op toegang tot de schoolgegevens van uw kind.
  • Ongehuwde stiefouders kunnen legale toegang krijgen tot de schoolgegevens van het kind van hun partner als hun partner hen dit recht toekent.
vader helpt zijn kinderen met schoolwerk
vader helpt zijn kinderen met schoolwerk

Stiefouders en schoolbeslissingen

Als stiefouders geen wettelijke voogdij hebben gekregen, hebben ze niet het recht om te beslissen over de scholing van hun stiefkind. Hoewel u zeker kunt deelnemen aan het besluitvormingsproces door schoolbeslissingen met uw partner te bespreken, heeft u niet automatisch het recht om deze beslissingen zelfstandig te nemen. Beslissingen die specifiek verband houden met de scholing van het kind vallen op de schouders van de natuurlijke ouders, die de wettelijke voogdij over het kind behouden.

Stiefouders en reizen

Stiefouders mogen alleen reizen met hun stiefkinderen. Als u en uw stiefkinderen een soloreis maken, zowel buiten de staat als buiten het land, is het een goed idee om uw echtgeno(o)t(e) (en de andere ouder, indien mogelijk, maar niet noodzakelijk) een toestemmingsformulier te laten ondertekenen waarin u toestemming geeft om reis met het kind.

Stiefouders en medische beslissingen

Stiefouders hebben in de meeste staten niet het wettelijke recht om in te stemmen met medische behandeling voor hun stiefkinderen. Er zijn echter legale manieren om dit te veranderen.

Stiefouders en typische medische beslissingen

Om er zeker van te zijn dat u de bevoegdheid heeft om eventuele medische problemen op te lossen, kan uw echtgeno(o)t(e) een toestemmingsformulier ondertekenen waarmee u toestemming krijgt medische beslissingen te nemen voor het kind.

  • In sommige staten kunt u een volmachtformulier indienen om bepaalde medische besluitvormingsrechten aan een stiefouder te verlenen.
  • In sommige staten kunt u uw overeenkomst inzake ouderschap over de voogdij juridisch wijzigen om de medische rechten van stiefouders op te nemen.
  • U moet een kopie bewaren van eventuele volmachtrechten of wijzigingen in de ouderschapsovereenkomst met de wettelijke voogdij, samen met de medische dossiers van het kind, en u moet ook een persoonlijke kopie bij de hand houden als u een andere arts dan de primaire arts van het kind bezoekt arts.
  • De handtekening van uw echtgeno(o)t(e) op het toestemmingsformulier is voldoende om u de bevoegdheid te geven om medische beslissingen te nemen voor uw stiefkind; de handtekening van de andere ouder is niet nodig.
  • In geval van nood, wanneer uw stiefkind levensreddende medische zorg nodig heeft, zullen de meeste ziekenhuizen het kind behandelen zonder toestemming van de natuurlijke ouder.

Stiefouderrechten na echtscheiding

In veel gevallen wordt de relatie tussen stiefouder en stiefkinderen verbroken wanneer de scheiding definitief is. Veel stiefouders willen echter de relatie met hun stiefkinderen voortzetten lang nadat het huwelijk met de ouder van het kind is beëindigd. Als de kinderen volwassen zijn, ligt de beslissing om de relatie voort te zetten tussen de stiefouder en het stiefkind.

Als het stiefkind echter minderjarig is, zijn de verhaalsmogelijkheden voor stiefouders relatief beperkt. Omdat de rechten van ex-stiefouders van staat tot staat verschillen, moet u de wetgeving van uw staat onderzoeken om te zien of u juridische stappen kunt ondernemen.

Stiefoudervoogdijrechten

Het Hooggerechtshof bevestigde een uitspraak uit 2000 dat ouders een "fundamenteel recht hebben om beslissingen te nemen over de zorg, voogdij en controle" over hun kinderen.

  • Dit omvat het recht om te beslissen wie wel en wie geen toegang mag hebben tot hun kind.
  • Daarom hebben rechtbanken het moeilijker gemaakt voor stiefouders om de voogdij over hun stiefkind te krijgen, ondanks de bezwaren van de ouders.
  • In de meeste staten kan een stiefouder alleen de voogdij over het stiefkind aanvragen als zijn biologische ouders overleden of gehandicapt zijn en niet in staat zijn voor het kind te zorgen.
Vader en zoon zitten op de veranda
Vader en zoon zitten op de veranda

Stiefouderbezoekrecht

Hoewel stiefouders na een scheiding misschien geen voogdijrecht hebben, hebben ze vaak de kans om legaal bezoek aan het kind aan te vragen.

  • Drieëntwintig staten hebben wetten die het bezoekrecht voor stiefouders toestaan.
  • Dertien andere staten, waaronder Ohio, Virginia en Wyoming, staan geïnteresseerde derde partijen toe bezoekrechten aan te vragen, waarbij stiefouders acceptabele derde partijen zijn.
  • Alabama, Florida, Iowa en South Dakota sluiten stiefouders uit van het aanvragen van bezoekrecht.
  • De andere tien staten hebben geen wetten met betrekking tot stiefouders en bezoekrechten, dus laten ze vaak stiefouders verzoeken om rechten.

Verkrijgen van voogdij en bezoek

Zelfs in die gevallen waarin de stiefouder het wettelijke recht heeft om voogdij of bezoek aan te vragen, is het niet gegarandeerd dat de rechtbank het verzoek zal inwilligen. De meeste rechtbanken nemen het verzoek van de stiefouder alleen in behandeling als het kind ouder is dan een bepaalde leeftijd, meestal 12 of 13 jaar. Bovendien moet de stiefouder bewijzen dat hij een belangrijke rol heeft gespeeld in het leven van het kind en dat het in het belang van het kind zou zijn dat de stiefouder relatie gaat door.

Wettelijke rechten verkrijgen

Als u volledige wettelijke rechten over uw stiefkind wilt hebben, moet u het kind adopteren of aangesteld worden als wettelijke voogd. Tenzij de andere biologische ouder instemt met de adoptie, overleden is, het kind in de steek heeft gelaten of op een andere manier de ouderlijke rechten moet beëindigen (bijvoorbeeld in geval van misbruik of verwaarlozing), is het echter onwaarschijnlijk dat de rechtbank een dergelijk verzoek zal inwilligen..

Ongehuwde stiefouderrechten

De term 'stiefouder' is over het algemeen gereserveerd voor getrouwde mensen, maar ongehuwde mensen kunnen een soortgelijke rol vervullen. Over het algemeen hebben ongehuwde stiefouders geen wettelijke rechten met betrekking tot de kinderen van hun partner.

  • Zelfs als u jarenlang heeft meegeholpen aan het opvoeden en verzorgen van het kind van uw partner, heeft u mogelijk niet veel wettelijke rechten op het kind.
  • Wetten verschillen per staat, dus controleer altijd de specifieke wetten van de staat waar het kind woont.
  • In de staat Arizona mogen mensen die optreden als ouders van een kind bijvoorbeeld bezoek van dat kind aanvragen, zelfs als ze niet getrouwd waren met de natuurlijke ouder van het kind.

De banden die binden

De wetten die de voogdij en het bezoek aan stiefouders regelen, variëren van staat tot staat. Als u de voogdij over of bezoek aan uw stiefkind wilt aanvragen, neem dan contact op met een familierechtadvocaat met ervaring in het behandelen van voogdijzaken over stiefouders. Met de opkomst van tweede en zelfs derde huwelijken zullen veel mensen deel uitmaken van een samengesteld gezin. Hoewel stiefouders niet alle rechten hebben van een natuurlijke ouder, kunnen ze nog steeds een actieve rol spelen bij het helpen opvoeden van hun stiefkinderen.

Aanbevolen: