Hoe diep u tulpenbollen plant voor uw gezondste bloemen

Inhoudsopgave:

Hoe diep u tulpenbollen plant voor uw gezondste bloemen
Hoe diep u tulpenbollen plant voor uw gezondste bloemen
Anonim
Vrouw die bloemen oppakt
Vrouw die bloemen oppakt

Tulpenbollen op de juiste diepte planten is belangrijk, zowel vanwege hoe goed ze groeien, maar ook hoe goed ze zullen bloeien. Er zijn een paar eenvoudige tips waarmee u rekening moet houden om ervoor te zorgen dat u ze diep genoeg plant.

Hoe diep tulpen planten

Een eenvoudige richtlijn voor hoe diep je tulpenbollen moet planten, is dat ze twee tot drie keer zo diep moeten worden geplant als de bol hoog is. Dus als de tulpenbol die je plant bijvoorbeeld vijf centimeter lang is, wil je hem tien tot vijftien centimeter diep planten.

Over het algemeen doen tulpen van kleinere soorten het het beste als ze ongeveer tien centimeter diep worden geplant, en grotere soorten doen het het beste als ze zes of zelfs twintig centimeter diep worden geplant.

Afstand voor tulpenbollen

Handen van senior vrouw die bollen buiten plant
Handen van senior vrouw die bollen buiten plant

Hoewel diepte belangrijk is voor optimale groei en bloei, is de plantafstand dat ook.

  • Kleinere bollen (zoals bollen met een diameter van 2,5 tot 5 cm) moeten op een onderlinge afstand van 2 tot 7 cm worden geplant.
  • Grotere bollen (twee of meer centimeter in diameter) moeten drie tot twintig centimeter uit elkaar worden geplant.

Je zult het etiket of de plantinstructies voor jouw specifieke variëteit willen controleren, maar als je deze niet hebt, zijn dit goede richtlijnen om te volgen.

Problemen gerelateerd aan onjuiste plantdiepte van tulpen

Er zijn een paar problemen die kunnen ontstaan als je tulpenbollen te diep of te ondiep plant, en deze kunnen de algehele gezondheid van de planten beïnvloeden, evenals hoe goed de planten bloeien, of helemaal niet.

  • Tulpen die te ondiep worden geplant, kunnen gemakkelijker worden opgegraven door eekhoorns en andere knaagdieren. Het is ook minder waarschijnlijk dat ze jaar na jaar terugkomen, omdat ze te veel kunnen uitdrogen in de hitte van de zomer of omdat de koude periode niet lang genoeg is om energie op te slaan voor het volgende jaar.
  • Tulpen die te diep worden geplant, bloeien misschien helemaal niet, omdat ze al hun beschikbare energie gebruiken om bladeren te laten ontkiemen in een poging voldoende energie op te slaan voor de komende winter. Dit is vooral een probleem als je tulpen als vaste planten probeert te kweken.

In beide gevallen is de oplossing om de bollen in de herfst op te graven en ze vervolgens op de juiste diepte te planten.

Hoe u ervoor kunt zorgen dat u op de juiste diepte plant

Er zijn een paar trucjes om ervoor te zorgen dat je tulpenbollen op de juiste diepte plant, wat belangrijk is, ongeacht welk type tulpen je kweekt. Je kunt natuurlijk naar de diepte kijken, maar als je het niet zeker weet, zijn er nog een paar exacte manieren om de diepte goed te krijgen.

  1. Meet de hoogte van uw tulpenbol.
  2. Vermenigvuldig dat getal met drie. Dit is hoe diep je moet planten.
  3. Graaf je gat, individueel of een groter gat voor meerdere bollen. Gebruik een liniaal, meetlint of een stok waarop je de juiste maat hebt gemarkeerd om te bepalen of de diepte goed is.
  4. Zodra je de juiste diepte hebt, plaats je de bollen (plaats ze in het gat met de puntige kant naar boven) en bedek ze vervolgens met aarde.

Op sommige tuinscheppen en bloembollenbakken zijn de afmetingen al aangegeven, en dit komt zeker van pas. Maar als u die functie niet heeft, kunnen deze tips u helpen de juiste diepte te krijgen voor het planten van tulpen.

Eenvoudig tulpen planten

Als je eenmaal een flink aantal tulpenbollen hebt geplant, kun je gemakkelijker inschatten of je op de juiste diepte plant of niet. Zoals met al het andere, komen tuiniervaardigheden met oefening en ervaring. Het goede nieuws is dat zelfs als je te diep of te ondiep hebt geplant, je dit gemakkelijk kunt repareren voor een betere tulpengroei volgend jaar.

Aanbevolen: