Oktober Glorie Esdoornboom

Inhoudsopgave:

Oktober Glorie Esdoornboom
Oktober Glorie Esdoornboom
Anonim
Rood esdoornblad
Rood esdoornblad

De oktober-glorie-esdoorn is eigenlijk een cultivar van de meer algemene rode esdoorn, of Acer rubrum. Deze bomen groeien goed onder verschillende omstandigheden, zorgen voor een spectaculaire herfstkleur en helderrood, opzichtig fruit. Omdat het een winterharde boom voor alle doeleinden is, is het moeilijk om met deze variëteit de fout in te gaan.

Over de oktober-glorie-esdoorn

De oktoberglorie-esdoorn is een van de meest populaire sierbomen die wordt geplant op privéterreinen, bermen en parken, en met goede reden. Het meest onderscheidende kenmerk, het scharlakenrode herfstgebladerte, begint begin oktober, zoals de naam doet vermoeden. De spectaculaire scharlakenrode kleur houdt wekenlang aan, vaak nadat veel naburige soorten hun bladeren al hebben afgeworpen. Het opvallende blad wordt vergezeld door trossen glanzend, helderrood fruit die talloze vogelsoorten naar uw tuin lokken - een contrast met de doorgaans saaie bruine toetsen die de meeste esdoorns produceren.

Denk niet dat de pracht van deze boom beperkt blijft tot de herfst; de October Glory-esdoorn is het hele jaar door een prachtig exemplaar. In de winter zorgt de zacht getinte grijze bast voor een welkome afkoeling van de saaie eentonigheid van donkere bomen, en in de lente barst de glorie van oktober van kleur terwijl deze bloeit met talloze kleine maar levendig rode bloemen. Tijdens de zomer zorgen de weelderige, donkergroene bladeren voor een vleugje glans.

De kroon van de oktoberglorie is ruwweg piramidaal als de boom jong is en rijpt tot een matig dichte ovale of cirkelvormige vorm op een hoogte van 12 tot 12 meter. De soort heeft mogelijk wat snoei nodig, omdat de takken iets hangen en de loopruimte kunnen belemmeren als ze te dicht bij de grond blijven staan. Stimuleer de ontwikkeling van een enkele, rechtopstaande leider en trim de zijtakken nabij de onderkant van de kruin.

Plantvereisten

Deze cultivar is betrouwbaar winterhard in USDA-plantzones vijf tot acht, hoewel hij met speciale overwegingen in een even breed bereik kan worden gekweekt als de zones drie tot negen. Als u overweegt deze boom buiten de comfortabele klimaatzones te planten, zorg er dan voor dat de individuele boom die u koopt afkomstig is uit een voorraad die is aangepast aan uw specifieke omstandigheden. Er is een vrij grote mate van genetische variatie tussen individuen, dus enige flexibiliteit in locatievereisten is mogelijk.

Over het algemeen is dit geen al te kieskeurige boom. Bij voldoende vocht en een lichtzure grond kun je verwachten dat deze boom snel groeit en gezond blijft. Houd voor de beste resultaten rekening met de volgende voorkeuren:

  • Licht: halfschaduw tot volle zon
  • Bodemtextuur: elke, zolang er maar een goede drainage behouden blijft
  • pH: Verdraagt alkalische bodems niet goed
  • Vocht: Zorg voor voldoende water, vooral in de zuidelijke grenzen van het verspreidingsgebied van de boom
  • Zouttolerantie: slecht. Als uw boom wordt blootgesteld aan overmatig zout van winterwegen, overweeg dan de karmozijnrode koningsesdoorn als alternatief.

Beperkingen

Hoewel de esdoorn niet zo gevoelig is voor wortelbeschadiging als andere esdoornsoorten, zoals de zilveresdoorn of de karmozijnrode koningsesdoorn, vormt hij nog steeds een potentiële bedreiging voor gemeentelijke waterwegen of aangrenzende wegen of trottoirs. Plant deze soort bij twijfel alleen als je zeker weet dat hij geen schade aanricht.

De schors van deze boom is ongewoon dun en gemakkelijk beschadigd. Dit is vooral een probleem in het vroege voorjaar, wanneer het sap stroomt en de boom gemakkelijk kan 'bloeden' uit een wond in de schors. Wees extra voorzichtig met gazonmachines, auto's, snoeischaren of andere apparatuur die schade aan de beschermende bast kan veroorzaken.

De schoonheid, bruikbaarheid en flexibiliteit van deze cultivar hebben hem enorm populair en gemakkelijk verkrijgbaar gemaakt. Als pronkstuk in de herfst of als eenvoudige schaduwboom, de oktober-esdoorn zal zeker in de smaak vallen.

Aanbevolen: