Pauworchideeën

Inhoudsopgave:

Pauworchideeën
Pauworchideeën
Anonim
Pauw orchideeën
Pauw orchideeën

Tuinders houden van pauworchideeën vanwege hun mooie en geurige bloemen. Pauworchideeën, beter bekend onder hun botanische naam Gladiolus callianthus, herleiden hun stamboom tot de iris- en gladiolenfamilie. Ze bieden veel kleur en zien er prachtig uit aan de achterkant van de border of op plaatsen waar je een dramatische impact moet maken in de tuin.

Zorg voor Gladiolus Callianthus

Tuinders in Noord-Amerika beschouwen ze als zachte vaste planten of eenjarige bloemen. Omdat ze hun oorsprong vinden in de bergen van Oost-Afrika, hebben pauworchideeën zeer warme winters nodig om te overleven. Ze groeien het best in tuinen binnen zones 7a tot zone 11.

Koop knollen in huis- en tuincentra of catalogi. Veel tuinders melden dat ze zakken gezonde pauworchideeën in de uitverkoop en in kortingsrekken hebben gevonden. Omdat ze bij de gemiddelde huiseigenaar niet zo bekend zijn als Iris, Zwaardlelie of voorjaarsbloeiende bloembollen zoals tulpen en narcissen, worden ze vaak overgeslagen voor bekende tuinfavorieten. Maar pauworchideeën zijn gemakkelijk te kweken en gedijen onder de meeste tuinomstandigheden, en hun schoonheid overtreft veel andere bloemen. Pauworchideeën zijn verkrijgbaar in bloemkleuren variërend van wit tot zeer rijk, donker kastanjebruin rood. Alle pauworchideeën worden enkele meters hoog, dus u wilt ze achter in de border of in de tuin planten, zodat ze kleinere planten niet overschaduwen. Het blad is rijk smaragdgroen, met lange, slanke bladeren. Herten vinden pauworchideeën over het algemeen onsmakelijk, wat goed nieuws is voor tuinders die in gebieden wonen waar herten een probleem vormen.

Groeiomstandigheden

Pauworchideeën hebben volledig zonlicht nodig, minstens zes uur per dag, hoewel ze mogelijk wat schaduw in de middag verdragen. De bodem moet licht zuur zijn met een pH van 6,1 tot neutraal 7,0. Het aanpassen van de grond met veenmos zorgt voor een uitstekende drainage en voor de lichtzure bodemomstandigheden waar de plant de voorkeur aan geeft. Houd de grond altijd licht vochtig. De meeste tuinders vertrouwen op regen om pauworchideeën water te geven.

Pauworchideeën planten

Deze planten hebben een lang groeiseizoen nodig en kunnen geen kou of vorst verdragen, dus tuinders in zone 7 en hoger willen hun pauworchideeën misschien binnenshuis starten en ze in de tuin transplanteren als alle gevaar voor vorst voorbij is. Voor degenen in de gematigde zones 7a tot en met 11: plant ze in het vroege voorjaar. Ze bloeien in de meeste tuinen half juli en blijven grote, geurige en dramatische bloesems produceren tot aan de eerste nachtvorst.

Plant de knollen ongeveer vijf centimeter diep en ongeveer vijf tot vier centimeter uit elkaar. De plant is niet kieskeurig over hoe je de knollen plaatst, maar clustert ze wel in oneven genummerde groepen. Groepen van vijf of zeven knollen vormen de beste, meest natuurlijk ogende bloemtrossen.

Na de eerste vorst van de herfst knip je de bloemen weg, zodat de plant op natuurlijke wijze kan afsterven. In koelere klimaten kan de hele plant afsterven. Je kunt de knollen opgraven en bewaren, of ze gewoon behandelen als eenjarige planten en ze in het voorjaar opnieuw kopen voor mooiere planten volgend jaar.

Verdelen en opslaan

Voor die gebieden waar pauworchideeën de wintertemperaturen overleven en jaar na jaar terugkeren, kunnen volwassen trossen worden verdeeld rond de tijd van de laatste nachtvorst. Graaf eenvoudigweg de tros op en verdeel de knollen met een schone schop. Knollen kunnen binnenshuis worden bewaard in vermiculiet of droog mos. Houd ze koel, rond de veertig graden, en droog, en plant ze in het voorjaar opnieuw.

Gebruik voor pauworchideeën

Als snijbloemen

Pauworchideeën zijn geweldige snijbloemen, en sommige tuinders gebruiken ze in snijtuinen om genoeg bij de hand te hebben voor boeketten en vazen in huis.

In containertuinen

Om een prachtige containertuin te maken, plant je knollen in het midden van een grote pot. Omring ze met draperende eenjarige planten, zoals bocapa en vinca-wijnstok, en andere hoge eenjarige planten zoals dracaena voor een ongewoon architectonisch effect. Deze potten zien er vooral mooi uit in de buurt van moderne huizen, misschien op een terras of bij een zwembad.

In grenzen

Verwerk pauworchideeën in genaturaliseerde, zonnige borders door trossen aan de achterkant van de border te planten. Andere geurige middelgrote vaste planten en eenjarige planten in witte en rode tinten die aan de rand worden toegevoegd, creëren geweldige kleurvlakken.

Veilige omgang met pauworchideeën

Delen van de plant zijn giftig, dus bewaar ze uit de buurt van nieuwsgierige kinderen en huisdieren. Sommige mensen ervaren huidirritatie bij het hanteren van de knollen. Draag tuinhandschoenen tijdens het planten om contact te vermijden.