Antieke slaapkamerdressoirs: populaire stijlen identificeren

Inhoudsopgave:

Antieke slaapkamerdressoirs: populaire stijlen identificeren
Antieke slaapkamerdressoirs: populaire stijlen identificeren
Anonim
Engels herenhuis met landelijk interieur met een antiek dressoir
Engels herenhuis met landelijk interieur met een antiek dressoir

Een antieke ladekast is het hoogtepunt van de slaapkamers van veel verzamelaars, maar gemiddelde meubelliefhebbers vinden het misschien een lastige opgave om antieke ladekaststijlen te identificeren. Omdat deze stukken zich buiten de belangrijkste woonruimtes van historische huizen bevonden en stevig waren gebouwd, zijn veel voorbeelden uit verschillende ontwerptijdperken in uitstekende staat bewaard gebleven. Kijk eens dieper naar hoe deze antieke slaapkamerdressoirstijlen in de loop van de tijd zijn veranderd en hoe je er het beste een kunt beoordelen als je er een aan je eigen collectie wilt toevoegen.

Antieke dressoirstijlen

De meeste antieke dressoirs die je tegenkomt, zijn gebouwd in het Victoriaanse tijdperk of later; Dit komt gedeeltelijk doordat slaapkamers in de 18e eeuw niet waren uitgerust met hetzelfde type meubilair dat in moderne slaapkamers wordt gebruikt. De meeste koloniale families gebruikten dekenkisten voor opslag in plaats van conventionele dressoirs. Hier is een korte handleiding voor het identificeren van antieke meubelstijlen die u kunnen helpen bij uw eigen zoektocht door online aanbiedingen en antieke planken.

Slaapkamerkastlade
Slaapkamerkastlade

dressoirs in Victoriaanse stijl

De Victoriaanse ladekast zag er vaak klein en delicaat uit, en had over het algemeen niet meer dan drie lades. Het lichaam van het dressoir stond vaak op poten en was bedekt met een spiegel in proto-ijdelheidsstijl. Sommige van de latere Victoriaanse dressoirs hadden zelfs marmeren bladen, en andere vertoonden het sierlijke houtsnijwerk dat in die periode populair was. Dressoirs in Victoriaanse stijl werden algemeen vervaardigd tot in de jaren twintig, toen culturele verschuivingen een verandering in het ontwerp beïnvloedden en leidden tot de ontwikkeling van de art-decostijl.

Kunst- en handwerkdressoirs

Kunst- en ambachtsmeubilair begon eigenlijk in de jaren 1890 en werd gemaakt als reactie op de overdreven sierlijke decoraties uit de Victoriaanse periode. Vanwege het gebruik van huishoudelijk hout en de solide en ingetogen constructie werden dressoirs in deze stijl door veel gemiddelde Amerikaanse gezinnen gekocht. Concreet wordt deze stijl bepaald door de brede lades en de details van gehamerd of gegoten metaal rond de sleutelgaten. In feite blijven een aantal moderne vakmensen meubelsets maken in de Arts and Crafts-stijl.

Art Deco-dressoirs

Art Deco-ontwerp was gericht op strakke lijnen, ingewikkelde krommingen en het integreren van moderne materialen. Dressoirs uit deze periode probeerden deze moderne stijl te weerspiegelen door de randen af te ronden en lijndetails rond de laden en handgrepen toe te voegen. Het hout dat werd gebruikt om Art Deco-dressoirs te maken was vaak lichter dan het hout dat in de voorgaande tijdperken werd gebruikt, wat betekende dat gezinnen hun meubels veel gemakkelijker konden verplaatsen, zodat ze weinig hulp nodig hadden om hun ruimtes opnieuw in te richten.

Midcentury moderne dressoirs

Modern meubilair uit het midden van de eeuw heeft een ongelooflijk onderscheidende uitstraling, vaak toegeschreven aan het gebruik van blond hout, taps toelopende poten en laaggelegen meubilair. Charles en Ray Eames zorgden voor een revolutie in het maken van meubels met hun vermogen om multiplex om te zetten in fantasievolle meubelvormen, en Eames-dressoirs zijn enkele van de meest begeerde moderne dressoirs uit de Midcentury op de markt.

Een antieke slaapkamerkast kiezen

Het kiezen van een antiek dressoir kan moeilijk zijn. Er zijn mogelijk talloze keuzes in uw regio. Hier zijn enkele dingen waarmee u rekening moet houden als u een antiek dressoir aan uw huis wilt toevoegen.

Slaapkamer in een monumentaal historisch huis
Slaapkamer in een monumentaal historisch huis

Begroting

Helaas is modern meubilair een van de duurste huishoudelijke artikelen die je kunt kopen, en bij antiek meubilair is dat niet anders. Hoewel je bij de plaatselijke antiekwinkels zeker relatief goedkoop meubilair kunt vinden – normaal gesproken voor minder dan $ 500 – zal het merendeel van de antieke dressoirs van hoge kwaliteit die je gaat vinden duizenden, zo niet tienduizenden dollars waard zijn. Dit Midcentury Modern dressoir met marmeren blad wordt bijvoorbeeld aangeboden voor bijna $ 13.000 in één veiling, en deze Victoriaanse mahoniehouten ladekast wordt aangeboden voor $ 1.250.

Conditie

Bekijk het stuk zorgvuldig om de staat ervan te bepalen. Haal de laden eruit en onderzoek de zwaluwstaartverbindingen. Controleer of er reparaties zijn uitgevoerd of dat het stuk opnieuw is afgewerkt, omdat dit de waarde ervan kan verminderen. Echter, tekenen van slijtage zijn normaal voor antiek meubilair, en een meubelstuk dat er te goed afgewerkt uitziet, kan een reproductie van hoge kwaliteit zijn. Daarom zijn dit enkele kenmerken die je kunt verwachten van een antiek dressoir.

  • Onregelmatige vervaging in het hout
  • Spiegels die vlekken hebben of vreemd reflecteren
  • Grafwerk met onregelmatigheden en inconsistentie
  • chips aan de randen en hoeken
  • Tekenen van slijtage

Voorkeur

Bovenal is uw voorkeur het belangrijkste criterium waarmee u rekening moet houden. Het maakt niet uit of u een Victoriaans dressoir in uw ultraslanke moderne industriële slaapkamer wilt hebben, uw voorkeur is het allerbelangrijkste. Zorg er dus voor dat je naar je instinct luistert en kies iets waar je van houdt.

Waar vindt u antieke dressoirs

Gezien hun formaat is het verzenden van een antiek dressoir voor de meeste mensen misschien geen betaalbare optie. Daarom moet je zo veel mogelijk lokaal winkelen voor grote meubelstukken zoals dressoirs, tafels en kasten. Hierdoor kunt u ook een stuk bekijken waarin u geïnteresseerd bent, en het geeft u de unieke kans om eventuele verschillen in de aanbieding en de werkelijke staat ervan te beoordelen. Hier zijn een paar plaatsen waar u eerst naartoe kunt gaan om op zoek te gaan naar een antieke slaapkamerkast.

  • Antiekwinkels
  • Kringloopwinkels
  • Meubelwinkels
  • Garageverkoop
  • Craigslist-berichten
  • Krantenadvertenties
Louis XV kingwood antiek bureau
Louis XV kingwood antiek bureau

Vergeet niet geduldig te zijn

Het vinden van het perfecte antieke slaapkamerkastje voor je kamer kan enige tijd duren. Je kunt ook een oud dressoir vinden om opnieuw te gebruiken. Het is absoluut de moeite waard om te wachten tot je het stuk vindt dat je aanspreekt. Ga nu door en begin met het ophalen van die veilingcatalogi en het bellen van uw antiekwinkels - u moet een ladekast vinden.

Aanbevolen: