De historische charme van antieke zilveren theeserviezen

Inhoudsopgave:

De historische charme van antieke zilveren theeserviezen
De historische charme van antieke zilveren theeserviezen
Anonim

Elegantie en charme in de vorm van theeserviezen

Afbeelding
Afbeelding

Het zilveren theeservies, populair in het Victoriaanse tijdperk, is in veel huizen een belangrijk familiestuk. Als u de geschiedenis van dit theeservies begrijpt en de factoren begrijpt die een antiek zilveren theeservies waardevol maken, kunt u ervoor zorgen dat uw schatten op de juiste manier worden verzorgd en tentoongesteld.

Geschiedenis van antieke zilveren theeservies

Afbeelding
Afbeelding

Vóór de 18e eeuw bestonden er geen theeserviezen in de vorm die iedereen vandaag de dag zou herkennen. Tot dan toe werd thee gedronken zonder room of suiker, dus die serveerstukjes waren niet nodig. Rond 1790 verscheen het eerste zilveren theeservies op het toneel, maar dit soort theeservies werd pas populair tijdens het bewind van koningin Victoria. De koningin was een fervent theedrinker en vermeldde het honderden keren in haar dagboek, en ze bepaalde ook de stijl voor een groot deel van de wereld. Het was tijdens dit tijdperk dat het meerdelige zilveren theeservies populair werd.

Een antiek theeservies identificeren

Afbeelding
Afbeelding

Omdat theeserviezen al meer dan een eeuw populair zijn, vergt het identificeren van een antiek zilveren theeservies een beetje vaardigheid. Sommige moderne theeserviezen zijn reproducties van antieke ontwerpen, en er zijn zelfs enkele nepzilveren theeserviezen op de markt. Dit zijn enkele manieren om te bepalen of een theeservies antiek is:

  • Zoek op patina. Een echt antiek theeservies zal tekenen van ouderdom en slijtage vertonen, waaronder donkere plekken, poetssporen en kleine krasjes.
  • Controleer op schimmellijnen. De meeste antieke theeserviezen hebben geen waarneembare vormlijnen.
  • Pak het op. Als het heel licht en zelfs dun aanvoelt, is het misschien niet antiek.
  • Controleer het op vlekken. Fabrikanten markeerden theeserviezen bijna altijd met zilverkeurmerken.

De markeringen van zilveren theeservies begrijpen

Afbeelding
Afbeelding

De meeste zilveren theeserviezen hebben markeringen aan de onderkant van de stukken. Deze letters, cijfers en symbolen worden kenmerken genoemd en kunnen u veel vertellen over uw theeservies. Elke fabrikant had unieke zilverkeurmerken, zodat je kon achterhalen welk bedrijf je set had gemaakt en zelfs een datum voor wanneer ze het hadden gemaakt. Bijna al het zilver dat na het midden van de 19e eeuw in de Verenigde Staten en Engeland wordt geproduceerd, zal ook markeringen bevatten die aangeven of het sterling zilver is.

Vertel sterling zilver van zilverplaatje

Afbeelding
Afbeelding

De waarde van uw antieke zilveren theeservies zal sterk afhangen van het feit of het is gemaakt van sterling zilver of van een dunne laag zilverplaat over een onedel metaal. Zowel verzilverde als sterling theeserviezen hebben waarde, maar sterling zilveren sets zijn aanzienlijk meer waard vanwege de waarde van het zilver zelf. Sterling zilver is 92,5% puur zilver. Je kunt aan de markeringen op de onderkant zien of een antiek theeservies van sterling zilver, van verzilverd zilver of van een ander metaal is.

  • Sterling- Sterling zilver wordt altijd gemarkeerd als sterling. Er staat 'sterling', 'sterling zilver', '.925', '925/1000' of een andere duidelijke markering voor echt sterling.
  • Zilveren bord - Verzilverde theeserviezen zijn mogelijk helemaal niet gemarkeerd met metaal. Vaak hebben ze markeringen zoals 'EPNS', 'Sheffield-plaat' en 'zilveren plaat'.
  • Andere opties - Mogelijk vindt u ook zilveren theeserviezen met de markering 'munt'. Muntzilver is 80% zilver. Een andere optie is tin, dat geen zilver bevat en een doffere glans heeft.

Handgejaagde details

Afbeelding
Afbeelding

Er zijn veel geweldige ontwerpen die antieke theeserviezen echt speciaal kunnen maken. Eén optie is handjagen. Om delicate ontwerpen in het zilver te maken, gebruikt de zilversmid gereedschap om het oppervlak van het zilveren stuk te textureren. Theeserviezen met delicate en mooie handversieringen zijn kunstwerken en kunnen zeer waardevol zijn.

Figuurelementen op theeserviezen

Afbeelding
Afbeelding

Veel zilveren theeserviezen zijn ook voorzien van figuurelementen. Deze kunnen de vorm aannemen van driedimensionale bloemen of bladeren, maar het kunnen zelfs dieren of mensen zijn. Figuratieve zilveren stukken waren erg populair tijdens de Art Nouveau-periode tegen het einde van het Victoriaanse tijdperk.

Bakeliet en andere materialen als accenten

Afbeelding
Afbeelding

Sommige theeserviezen zijn volledig van metaal gemaakt, maar er zijn er ook veel met andere materialen. Dit geldt vooral voor handgrepen of knoppen, omdat deze onderdelen afzonderlijk kunnen worden gemaakt en later aan de metalen behuizing kunnen worden bevestigd. Een veelgebruikt materiaal, vooral voor verzilverde theeserviezen uit de Art Deco-periode, is bakeliet. Dit vroege plastic houdt goed stand in de loop van de tijd en verzamelaars vinden het aantrekkelijk.

Monogrammen op zilveren theeserviezen

Afbeelding
Afbeelding

Gezinnen monogrammen hun zilveren stukken met hun initialen voor een vleugje personalisatie. Hoewel stukken met monogram doorgaans minder waard zijn dan stukken zonder monogram, zijn sommige verzamelaars dol op de prachtige ontwerpen met letters. Als uw zilveren theeservies een monogram heeft, kan het ook een gespreksonderwerp zijn.

Factoren die de waarden van antieke zilveren theeservies beïnvloeden

Afbeelding
Afbeelding

Naast monogrammen zijn er verschillende factoren die de waarde van antiek zilver kunnen beïnvloeden. Als u zich afvraagt of uw zilveren theeservies iets waard is, neem dan een paar minuten de tijd om het volgende te controleren:

  • Metaalgeh alte- Sterling zilver is meer waard dan een verzilverd tafelzilver, hoewel een antiek verzilverd theeservies nog steeds waarde kan hebben.
  • Conditie - Deuken, deuken en krassen zullen de waarde verlagen, evenals dunne delen van de zilveren plaat.
  • Leeftijd - Over het algemeen zijn oudere zilveren theeserviezen meer waard dan nieuwere exemplaren.
  • Details - Speciale details zoals het achtervolgen van de hand of unieke ontwerpen kunnen veel toevoegen aan de waarde van een theeservies.
  • Zeldzaamheid - Bepaalde fabrikanten of patronen zijn bijzonder zeldzaam, en deze kunnen meer waard zijn.
  • Aantal stuks - Een theeservies bestaat uit minimaal drie onderdelen: de theepot, de suikerpot en de melkkan. Er kunnen er echter zes of meer in zitten, en een antiek theeservies met dienblad kan veel meer waard zijn dan één zonder.

Voorbeeldwaarden voor antieke theeservies

Afbeelding
Afbeelding

Afhankelijk van de staat en andere factoren kan een antiek theeservies in waarde variëren van ongeveer €100 tot enkele duizenden. U kunt een idee krijgen van de waarde van uw theeservies door het te vergelijken met andere soortgelijke theeservies die zijn verkocht. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Een zesdelig verzilverd theeservies van Gorham Rosewood in uitstekende staat, verkocht voor iets minder dan $ 900. Het bevatte het dienblad.
  • Een zesdelig theeservies van Reed & Barton uit 1959 werd verkocht voor ongeveer $ 1.800. Het was verzilverd en in uitstekende staat, inclusief een dienblad.
  • Een driedelig verzilverd theeservies uit het Art Deco-tijdperk, met een theepot, melkkan en suikerpot, verkocht voor ongeveer $ 170. Het handvat van de theepot was bakeliet.

Tips voor het kopen en verkopen van zilveren theeservies

Afbeelding
Afbeelding

Als je overweegt antiek zilver te verzamelen of een antiek theeservies hebt dat je wilt verkopen, is het belangrijk om een paar tips in gedachten te houden bij het kopen en verkopen van deze stukken:

  • Weet altijd wat u koopt of verkoopt. Neem de tijd om alles over het theeservies te weten te komen voordat u een transactie uitvoert.
  • Laat ze professioneel taxeren voordat u koffie- of theeserviezen van sterling zilver verkoopt. Deze sets kunnen enkele duizenden dollars waard zijn.
  • Kijk in de plaatselijke antiekwinkels als je overweegt een antiek theeservies te kopen. De verzending van deze grote sets kan duur zijn, en je kunt het theeservies persoonlijk in een winkel bekijken.

Zorg ervoor dat de verkoper een goed retourbeleid heeft als je online koopt. Controleer de set zodra deze arriveert om er zeker van te zijn dat deze aan uw verwachtingen voldoet.

Zorg voor uw antieke theeservies

Afbeelding
Afbeelding

Als je het theeservies niet gebruikt, bewaar het zilver dan zorgvuldig om te voorkomen dat het aantast of bekrast raakt. Als u merkt dat het een beetje verkleurt, hoeft u zich geen zorgen te maken. Zacht polijsten kan het zijn oorspronkelijke schoonheid herstellen. Een antiek theeservies is een erfstuk dat met de juiste zorg vele generaties mee kan gaan.

Aanbevolen: