Privacywetten voor mobiele telefoons

Inhoudsopgave:

Privacywetten voor mobiele telefoons
Privacywetten voor mobiele telefoons
Anonim
Privacy van mobiele telefoons
Privacy van mobiele telefoons

Of u nu uw eigen gesprekken wilt beschermen of zich afvraagt hoe u de telefoongesprekken van uw kinderen het beste kunt volgen, het is belangrijk om de privacywetten voor mobiele telefoons te begrijpen. Deze wetten variëren in elke staat, maar er is een gemeenschappelijke basis.

De privacywetgeving voor mobiele telefoons begrijpen

Ook al kunnen de privacywetten voor mobiele telefoons van plaats tot plaats verschillen, ze zijn allemaal grotendeels ontworpen om de privacy van uw persoonlijke mobiele telefoon te beschermen. Net zoals u niet zou verwachten dat iemand op onverklaarbare wijze uw vaste telefoon zou afluisteren, kan hetzelfde worden gezegd over mobiele communicatie. Dit verwijst naar spraakgesprekken, maar ook naar sms-berichten, mobiele e-mailberichten en andere vormen van communicatie via mobiele telefoons.

Er zitten veel ingewikkeldheden in de talrijke wetten die het gebruik, de monitoring en de privacy van mobiele telefoons regelen, maar de twee belangrijkste interessegebieden voor de meeste mensen zijn de mogelijkheid om de fysieke locatie van mensen te volgen via hun mobiele telefoons en de mogelijkheid om mobiele telefoongesprekken op te nemen (of te onderscheppen).

Echtgenoten, dierbaren en anderen volgen

Veel mobiele telefoons zijn uitgerust met GPS-technologie waarmee individuen kunnen zien waar een telefoon en de houder van de telefoon zich bevinden. Telefoons die geen GPS hebben, kunnen echter nog steeds worden gevolgd via triangulatie van mobiele telefoontorens. Dit is lang niet zo nauwkeurig als een echte GPS-oplossing, maar biedt nog steeds de algemene mogelijkheid om de locatie van een mobiele telefoon te traceren.

De toename van het aantal bewakingstoepassingen heeft het ook gemakkelijker dan ooit gemaakt om de fysieke locatie van echtgenoten, geliefden en andere interessante mensen te volgen.

Toestemming vereist

Ook al is het technisch mogelijk om iemand via een mobiele telefoon te volgen, het is niet altijd legaal. Tenzij u deel uitmaakt van een wetshandhavingsinstantie en daartoe een bevel heeft, is het doorgaans illegaal om de fysieke locatie van een volwassen persoon via zijn of haar mobiele telefoon te volgen zonder zijn of haar toestemming. Dit betekent niet dat het überhaupt illegaal is om iemand te volgen; het betekent alleen dat je de toestemming van die persoon nodig hebt.

Toestemming niet vereist

Aan de andere kant zijn mobiele telefoons voor het volgen van kinderen volkomen legaal voor ouders. Dat komt omdat de wet niet vereist dat ouders toestemming vragen aan hun minderjarige kinderen om hen te volgen.

Mobiele telefoongesprekken opnemen

Kan iemand een telefoongesprek onderscheppen en naar het mobiele telefoongesprek luisteren? Dit is zeker mogelijk omdat mobiele telefoons gebruik maken van draadloze technologie. Het is echter nog steeds erg moeilijk om dit te doen, en het zou wederom illegaal zijn om dit te doen zonder de toestemming van beide partijen die bij de oproep betrokken zijn.

Warrant vereist

Net als bij het GPS-tracken van dierbaren, kunnen wetshandhavingsinstanties met een bevel de oproepen "afluisteren" of indien nodig mobiele telefoongegevens verkrijgen als onderdeel van hun onderzoek. Dit zou vallen onder het fenomeen 'Big Brother' dat in veel publicaties, televisieprogramma's en films is beschreven.

Toestemming vereist

Voor de consument kan een persoon legaal een telefoongesprek opnemen (of andere communicatie onderscheppen), zolang beide partijen ermee instemmen dat het gesprek wordt opgenomen. Als u ooit de klantenservice van een bedrijf hebt gebeld, heeft u mogelijk een vooraf opgenomen bericht ontvangen waarin staat dat het gesprek kan worden afgeluisterd of opgenomen voor 'kwaliteitsborging'-doeleinden. In natura kunt u hetzelfde doen en de gesprekken voor uw eigen doeleinden opnemen, zolang u de andere partij maar op de hoogte stelt van uw bedoeling. Als de andere partij het er niet mee eens is, kan het gesprek niet legaal worden opgenomen.

Privacywetten voor smartphones

Met smartphones kunnen gebruikers e-mails verzenden en ontvangen, online bankieren gebruiken en talloze andere transacties via internet uitvoeren. Deze telefoons maken gebruik van dezelfde draadloze netwerken als traditionele mobiele telefoons. Op het moment dat ik dit schrijf, in november 2013, zijn er geen formeel vastgestelde wetten die betrekking hebben op de privacy van smartphonegebruikers, hoogstwaarschijnlijk vanwege de relatieve nieuwheid van deze apparaten.

1984 Wet op computerfraude en -misbruik

Momenteel debatteren verschillende rechtbanken over de vraag of wetten die betrekking hebben op de privacy van computers of traditionele mobiele telefoons ook van toepassing moeten zijn op smartphones. Eén zo’n debat is de vraag of de Computer Fraud and Abuse Act uit 1984 van toepassing zou moeten zijn op smartphones. In zijn huidige vorm verbiedt deze wet illegale toegang tot een computer om gegevens te verkrijgen die de overheid bescherming waard acht. Deze gegevens omvatten financiële gegevens en de bedieningscodes van de computer.

Electronic Communications Privacy Act van 1986

Wetgevers debatteren ook over de vraag of de Electronic Communications Privacy Act van 1986 van toepassing is op smartphones. Deze wet verbiedt het lezen of openbaar maken van elektronische communicatie. Het probleem met deze wet is dat de definitie van ‘elektronische communicatie’ onduidelijk is.

Wetten zijn altijd aan verandering onderhevig

De meeste mensen zijn het erover eens dat het hacken van voicemails niet alleen illegaal is, maar ook onethisch. Hetzelfde kan gezegd worden over het volgen van de locatie van een telefoon via GPS of het opnemen van een telefoongesprek zonder toestemming van alle betrokken partijen. Dit artikel biedt een algemene richtlijn met betrekking tot de privacywetten voor mobiele telefoons, maar net als alle andere wetten kunnen deze in de loop van de tijd en in elk rechtsgebied veranderen. Neem contact op met uw plaatselijke wetshandhavingsinstantie als u specifieke vragen heeft.

Aanbevolen: