Identificatietips en waarden voor antiek steengoed

Inhoudsopgave:

Identificatietips en waarden voor antiek steengoed
Identificatietips en waarden voor antiek steengoed
Anonim
Steengoed Crocks
Steengoed Crocks

Antieke aardewerk potten speelden ooit een integrale rol in keukens, omdat ze ervoor zorgden dat voedsel zoals boter kon worden bewaard en ingelegde groenten in waterdichte containers konden worden gemaakt vóór de uitvinding van de koeling. Tegenwoordig zijn antieke potten een decoratief verzamelobject waar velen van houden. Met een paar tips kun je je antieke pot identificeren en meer te weten komen over de geschiedenis en waarde ervan.

Hoe u antieke steengoed potten kunt identificeren

Het meeste antieke aardewerk bevat enkele aanwijzingen die je kunnen helpen identificeren waar en wanneer het is gemaakt of wie het heeft gemaakt. Je hebt deze informatie nodig om te begrijpen hoeveel je pot waard is. Deze informatie maakt het verzamelen van de stukken echter ook leuker.

Wat is steengoed?

Volgens antiektaxateur Dr. Lori Verderame is 'steengoed' de term die wordt gebruikt om elke klei te beschrijven met een waterdichtheidsgraad van minder dan twee procent. Vanwege deze vage definitie kan steengoed worden gemaakt van verschillende kleisoorten en in vele kleuren of texturen verkrijgbaar zijn. Antiek aardewerk was echter meestal gekleurd met een bruin of grijs zoutglazuur met blauwe versieringen.

Het ontwerp van een kruik identificeren

Antieke potten werden met de hand gemaakt, dus het ontwerp op de pot moet nogal grof zijn, of iets dat gemakkelijk met de hand gemaakt kan worden.

  • Echt oude ontwerpen werden in de klei geëtst en vervolgens opgevuld met zoiets als een kob altblauwe kleur.
  • Vogels, bomen en bloemen waren veel voorkomende ontwerpen op vroege crocks.
  • Neem de pot mee naar buiten of gebruik een zaklamp om het ontwerp in een ander licht van dichtbij te bekijken en de details te zien.

Hoe u de maker van een kruik kunt identificeren

De meeste pottenbakkers, zelfs grotere aardewerkbedrijven, "signeerden" hun werk met een soort makersteken, zoals de overlappende M en C die je meestal aantreft op McCoy-aardewerk. Als je het merkteken van de maker kunt vinden en lezen, heb je een grotere kans om de leeftijd en waarde van je pot te identificeren.

  • Het merkteken of de stempel van de maker bevindt zich meestal op de onderkant van de pot.
  • Een makersmerk kan een logo, letter, symbool of naam van de fabrikant zijn.
  • Meesterkunstenaars signeerden vaak de onderkant van de pot.
  • Als je het merkteken niet goed kunt lezen, probeer dan een wrijving te maken door er een stuk papier overheen te leggen en vervolgens met houtskool, krijt of krijt over het papier te wrijven.
  • The Marks Project is een online woordenboek van alle Amerikaanse keramische merken en handtekeningen vanaf 1946, zodat je kunt bepalen of je stuk nieuwer is.

Andere antieke crock-markeringen

Afgezien van het merkteken van de maker, de handtekening van de maker en het geschilderde ontwerp, zie je mogelijk nog andere markeringen op je pot.

  • Een enkel nummer dat op de pot is geschilderd, gestempeld of gedrukt, geeft doorgaans de grootte aan. Een drie zou 3 gallon of 3 liter betekenen.
  • De stijl, het lettertype en de plaatsing van het nummer kunnen je soms helpen de maker te identificeren.
  • Sommige fabrikanten gebruikten zijwandstempels om hun naam op de zijkant van de pot te drukken in plaats van op de onderkant.

Hoe u de leeftijd van een kruik kunt identificeren

Het meeste steengoed werd tot het einde van de Amerikaanse Revolutie, rond 1783, uit Europa geïmporteerd, en het meeste hiervan kwam uit Duitsland of Engeland. Aan het begin van de 18e eeuw begonnen Amerikaanse pottenbakkers hun eigen aardewerk potten te maken. New York, New Jersey en Pennsylvania waren de eerste staten die begonnen met het maken van steengoed.

  • Amerikaanse pottenbakkers begonnen pas ergens na 1775 met het gebruik van zoutglazuur op potten.
  • De cilindervorm van potten was pas rond 1860 mainstream.
  • Als er een makersteken en patroonnaam op de onderkant staat, is deze gemaakt na 1810.
  • Als het woord "beperkt" of "Ltd." staat onderaan, gemaakt na 1861.
  • Als op het merkteken 'Made in' een specifiek land staat, is dit waarschijnlijk uit de 20e eeuw.
  • Als er 'Nippon' op het merk staat, is het vóór 1921 in Japan gemaakt.
  • Als er een sticker op het glazuur zit, is deze uit eind 19e eeuw of later.

Antieke crocks versus moderne reproducties

Het productieproces van potten en merken van de maker bieden aanwijzingen voor de authenticiteit van een pot. Omdat antieke potten zo verzamelbaar zijn, zijn er veel reproducties op de markt. Voordat u uw aankoop doet, moet u de kenmerken ervan onderzoeken.

  • Een glanzend, glasachtig oppervlak met af en toe oneffenheden geeft aan dat de pot zoutgeglazuurd en antiek was, aangezien reproducties vaak volledig glad zijn.
  • Eenvoudige decoraties, die uit de vrije hand lijken te zijn geschilderd, zijn authentiek, terwijl gedrukte of gestempelde ontwerpen vaak reproducties zijn.
  • Decoraties die op het glazuur zijn geschilderd, zijn een teken van reproductie.
  • Nauwkeurig gedrukte of gestempelde cijfers en letters kunnen op een reproductie duiden.
  • Een dikke muur, die in het midden naar buiten kan buigen, duidt op antiek.
  • Reproducties hebben zelden onderscheidende kenmerken of handtekeningen.

Populaire antieke pannenmakers

Er zijn veel te veel antieke pannenmakers om ze allemaal op te noemen, en elk ervan is het populairst in het gebied waar het gemaakt is. Dit zijn enkele van de grootste namen op het gebied van antieke potten voor verzamelaars. De Old and Sold Antiques Auction & Marketplace heeft een lijst met U. S. steengoedmakers uit New York en heel New England.

Red Wing-steengoed

Red Wing Stoneware begon eind jaren zeventig van de negentiende eeuw met het maken van potten. Vroege crocks met zijwandstempels zijn waardevoller dan die zonder. Vóór 1896 werden alle ontwerpen met de hand op de potten getekend. Na 1896 werden ze afgestempeld. Hun kenmerkende rode vleugelontwerp werd pas omstreeks 1906 toegevoegd. De Red Wing Collector's Society, Inc. heeft een gratis online lijst met afbeeldingen van decoraties, zijmuurstempels en bodemmarkeringen van Red Wing-steengoedpannen.

Monmouth Pottery Company

Van 1894 tot 1906 maakte Monmouth Pottery Company steengoed in Monmouth, Illinois. Ze gebruikten zoutglazuren, Albany-slipglazuren en later een Bristol-glazuur. Hun meest iconische ontwerp bestond uit twee mannen die in een gigantische pot stonden. In 1902 begonnen ze een esdoornbladlogo te gebruiken.

Western Stoneware Company

In 1906 verenigden zeven bedrijven zich om Western Stoneware Company te vormen. Ze gebruikten een esdoornbladlogo met de naam in het midden. Het logo kan een nummer van 1 tot en met 7 bevatten, dat aangeeft welke fabriek het stuk heeft gemaakt. De andere bedrijven die zich bij Western Stoneware hebben aangesloten zijn: Weir Pottery Co., Macomb Stoneware Co., Macomb Potter Co., Culbertson Stoneware Co., Clinton Stoneware Co., Fort Dodge Stoneware en Monmouth Pottery Co.

Robinson-Ransbottom

Begonnen in 1901 als Ransbottom Brothers Pottery, fuseerde het bedrijf in 1920 met Robinson Clay Products om Robinson-Ransbottom Pottery te creëren. Je vindt "RRP" in hun logo. Ze waren vooral bekend om hun kob altblauwe kroonmerk. Er zijn verschillende versies van het kroonteken gebruikt, dus het kan zijn dat u verschillende cijfers of woorden in de kroon ziet.

Antieke Crock-waarden

De waarde van een antieke pot zal van veel factoren afhangen, waaronder de wenselijkheid van de fabrikant en de ontwerpen die op de pot zijn gedrukt. De waarde van antieke aardewerk potten varieert van $ 500 - $ 400.000. U kunt een veilinghuis met experts op het gebied van antiek steengoed, zoals Crocker Farm, bezoeken om afbeeldingen, beschrijvingen en waarden van verschillende soorten potten te bekijken. Houd bij het bepalen van de waarde van een kruik rekening met het volgende.

Crock Conditie

Spaanders, scheuren en extreme slijtage zullen de uiteindelijke waarde van de pot verlagen. In de meeste gevallen hebben haarscheurtjes of een gecraqueleerd uiterlijk geen invloed op de waarde en kunnen ze zelfs bijdragen aan de authenticiteit van het antieke vat. Een andere factor in de staat van een pot is de volledigheid ervan. Veel potten werden geleverd met deksels. Als de pot nog steeds het originele deksel heeft, zal deze doorgaans waardevoller zijn. Op dezelfde manier zal de aanwezigheid van originele handvatten en andere stukken bijdragen aan de waarde ervan.

Crock-maat

Hoewel crocks in elk formaat nuttig en verzamelbaar zijn, zijn sommige vormen en maten gewilder dan andere. Grote exemplaren, die zeldzamer waren dan kleinere potten, zullen meer opbrengen bij verzamelaars.

Crock-ontwerp

Sommige kob altontwerpen op crocks zijn uitzonderlijk gedetailleerd en mooi. Deze hanteren over het algemeen hogere prijzen dan andere. Als algemene regel geldt: hoe meer blauwe ontwerpen u ziet, hoe meer u kunt verwachten te betalen. Alleen originele blauwe ontwerpen verhogen echter de waarde van de pot. Controleer zorgvuldig of de blauwe versieringen niet zijn toegevoegd nadat het stuk was afgevuurd.

Crock-locatie

Een pot zal vaak waardevoller zijn in het gebied waar hij is gemaakt. Lokale pottenbakkerijen zullen in hun eigen gebied over het algemeen een hogere prijs vragen omdat er een hogere concentratie verzamelaars is. Bovendien zijn potten zwaar en duur om te verzenden.

Waar kunt u antieke pannen kopen

Of je nu liever online winkelt of door de gangpaden van je plaatselijke antiekwinkel snuffelt, je hebt veel opties. Deze vaten waren essentieel voor de keuken in de 18e, 19e en vroege 20e eeuw, en antieke voorbeelden zijn er in overvloed.

Online antieke potten kopen

Er zijn veel websites die geweldige plekken zijn om antieke potten te kopen.

  • De megaveilingsite eBay heeft een voortdurend wisselende selectie crocks uit elk tijdperk en elke fabrikant.
  • De internetantiekwinkel, of Tias, is de perfecte plek om naar echte antieke potten te zoeken.
  • Je kunt ook een voortdurend wisselende selectie antieke potten vinden bij RubyLane.
  • Artiestenmarktplaats Etsy is een fantastische plek om vintage keukenartikelen zoals antieke pannen te vinden.
  • Z&K Antiques is een online antiekwinkel met een grote selectie antiek aardewerk, waaronder potten.

Lokaal antieke potten kopen

Hoewel je misschien wel de beste selectie pannen online vindt, kan het gewicht van deze artikelen de verzending duur maken. Sommige verzamelaars winkelen liever dichter bij huis. Je kunt crocks vinden in antiekwinkels en rommelmarkten, maar ook op landgoedverkopen, veilingen en garageverkopen.

Flickr-gebruiker plaatst ^esopatxuj naast elkaar
Flickr-gebruiker plaatst ^esopatxuj naast elkaar

Antieke potten verzamelen

Hoewel ze populair zijn vanwege hun eenvoud en vakmanschap, zijn antieke aardewerk potten ook erg praktisch in het hedendaagse huis. Gebruik uw pot om keukengerei bij het fornuis tentoon te stellen, houd tijdschriften bij de hand in de buurt van uw favoriete stoel, koraalkleurig kinderspeelgoed of bewaar aanmaakhout naast de open haard. Hoe u uw antiek ook wilt gebruiken of tentoonstellen, u zult genieten van de tijdloze schoonheid die het in uw huis brengt.

Aanbevolen: