Drakenmythen en symbolen uit het oude China

Inhoudsopgave:

Drakenmythen en symbolen uit het oude China
Drakenmythen en symbolen uit het oude China
Anonim
Chinese draak
Chinese draak

In het oude China waren draken niet alleen een belangrijk symbool, maar vertegenwoordigden ze de bloedlijn van het Chinese koningshuis. In het hele oude China worden draken afgebeeld in tempelarchitectuur en talrijke artefacten. Door de moderne westerse wereld beschouwd als drakenmythen, is de oude Chinese geschiedenis in tegenspraak met deze opvatting.

Drakensymboliek in Feng Shui

In de feng shui-filosofie, gebaseerd op de Chinese cultuur en geloofssysteem, symboliseert de draak welvaart en overvloed. De draak, in het Chinees ook gespeld als long, lang of loong, is krachtig en kan alle obstakels overwinnen omdat hij dapper en heldhaftig is. Het is ook een geweldige beschermer van de mensen en hun rijkdom.

Keizers afstammelingen van draken

De oude Chinese draken werden als goden beschouwd. Dit historische symbool, daterend uit ongeveer 5.000 voor Christus, werd het wapen van de Chinese keizer. Alleen de keizer mocht het drakensymbool gebruiken. Oude Chinese keizers beweerden dat ze afstammelingen waren van de drakengoden. Deze bloedlijn werd een etnische claim die individuen een zeer gerespecteerde status gaf. Om deze status te bestendigen, bouwden de keizers tempels en heiligdommen ter ere van de drakengoden. Om de verheerlijking van dit statussymbool te bevorderen, lieten ze door het hele land pagodes bouwen en voerden ze de praktijk in van het branden van wierook en het opzeggen van gebeden aan de drakengoden.

Drakengod verandert in negen draken

In de Chinese cultuur is negen het heilige getal van de keizer. Men geloofde dat de drakenkoning in negen verschillende drakenvormen kon veranderen. Op de Beijing Nine Dragon Wall in China zijn meer dan 635 draken afgebeeld, maar er zijn slechts negen verschillende soorten draken afgebeeld waar de drakenkoning naar toe ging om de wereld te dienen.

De Gehoornde Draak was de schenker van regen

De gevleugelde draak had heerschappij over de wind

De hemelse draak was de beschermer van hemelse herenhuizen van goden

De geest of spirituele draak zegende de aarde met regen en wind

De Aardedraak was de god van meren, rivieren en zeeën

De Draak van Verborgen Schatten of Onderwerelddraak diende als bewaker van verborgen schatten zoals edelstenen, goud en andere kostbare metalen

De opgerolde of spiraalvormige draak woonde in de wateren van de meren en oceanen en bewaakte deze watermassa's

De Gele Draak kwam uit het water tevoorschijn om de kunst van het schrijven aan keizer Fu Shi te schenken

De Drakenkoning was de god van de wind en de zee en alle vier de richtingen, oost, west, noord en zuid

Scherm met negen draken
Scherm met negen draken

Negen zonen van de Drakenkoning

De betekenis van het getal negen blijft aanwezig in de Chinese mythologie en cultuur. In de oude Chinese drakenmythologie wordt gezegd dat de drakenkoning negen zonen kreeg nadat hij met verschillende dieren had gecopuleerd, waardoor hybriden ontstonden. Elke zoon werd de wereld in gestuurd met specifieke taken als erfgenaambeschermers van de aarde en haar bewoners. Hoewel er een inconsistentie lijkt te bestaan in de werkelijke namen van de negen zonen, zijn hun fysieke eigenschappen en missies altijd hetzelfde.

  1. Ba Xia: De schildpaddraak was uitzonderlijk sterk en zijn gelijkenis is te vinden in boekenhouders en andere stenen voorwerpen die gewicht kunnen dragen.
  2. Chi Wen: Deze beestachtige drakenzoon stond erom bekend allerlei dingen op te slokken, vooral overstromingswater. De gelijkenis wordt gevonden in de paleisarchitectuur om branden af te weren.
  3. Pu Lao: Deze zoon was een kleine draak, maar stond bekend als de lawaaimaker omdat hij graag zijn eigen gebrul hoorde. Deze drakenafbeelding wordt gebruikt op belhandvatten.
  4. Bi An: De tijgerdraak had het vermogen om in de ziel van mensen te kijken en wist meteen wie goed en wie slecht was. Dit felbegeerde onderscheidingsvermogen wordt afgebeeld in de gelijkenis van de draak in beelden en motieven die te vinden zijn in overheidsgebouwen, gevangenissen en gerechtsgebouwen.
  5. Qiu Niu: Deze drakenzoon hield van muziek. De gelijkenis ervan wordt gevonden als motiefversiering op snaarinstrumenten.
  6. Fu Xi: Deze hoornloze drakenzoon hield van boeken en literatuur. Zijn afbeelding is te vinden in bibliotheken en zelfs in reliëf op boekbanden.
  7. Ya Zi: Bekend om zijn opvliegende karakter en liefde voor vechten, is de gelijkenis van deze drakenzoon gegraveerd in het gevest van zwaarden, messen, strijdbijlen en andere wapens.
  8. Suan Ni: Deze drakenzoon was bedekt met vlammen, iets wat hij graag deed, vooral het creëren van vuur en rook. Deze draakgelijkenis wordt vaak ter bescherming voor huizen gebruikt. Het wordt ook gebruikt als wierookbrandermotief.
  9. Chao Feng: De onverschrokken leeuwendraak nam risico's en observeerde de wereld altijd vanaf hoge plaatsen. Deze gelijkenis met een draak wordt gebruikt als versieringen op dakhoeken, vooral in de oude paleisarchitectuur.

Oude afbeeldingen van draken

De oudst bekende afbeelding van een draak werd ontdekt in 1984. Hij heet de Opgerolde Draak en is uit jade gesneden. Het figuur werd gevonden op de grafkist op een oude begraafplaats uit het Hongshan-tijdperk (4700 - 2920 v. Chr.). Andere jade-gravures van draken zijn in overvloed gevonden tijdens het Liangzhu-tijdperk (3300 - 2200 v. Chr.).

Fysieke verschijningen van oude Chinese draken

De Chinese draak heeft een aparte uitstraling. De fysieke kenmerken van de draak waren vaak een combinatie van verschillende lichaamsdelen, zoals hoorns en soorten klauwen. Sommige waren combinaties van een leeuw en een draak, naar verluidt het resultaat van het copuleren van de drakenkoning met verschillende dieren. Traditioneel hebben de Chinese koninklijke draken vijf tenen of klauwen. De Chinese viertenige draken worden als gebruikelijk beschouwd en maken geen deel uit van de adel. Koreaanse draken hebben er vier en de Japanse draken hebben er drie.

Andere fysieke kenmerken zijn onder meer:

  • De Chinese draak heeft kinbakkebaarden die meestal als lange ranken worden weergegeven.
  • De hoorns van een hert worden vaak gezien in afbeeldingen van Chinese draken.
  • De kop van een kameel wordt vaak getekend als een drakenkop.
  • De ogen van een konijn kunnen deel uitmaken van de fysieke samenstelling van de draak.
  • Chinese draken hebben de nek van een slang.
  • De buik heeft vaak de vorm van een kokkelschelp.
  • De drakenschubben zijn die van een karper.
  • De klauwen van een draak zijn de klauwen van een adelaar.
  • Sommige draken hebben tijgerpoten in plaats van klauwen of klauwen.
  • De drakenoren lijken typisch op die van een os.
Lage Hoekmening Van Draakstandbeeld Tegen Hemel
Lage Hoekmening Van Draakstandbeeld Tegen Hemel

De mythe van de vier draken

Het verhaal van de vier draken is een van de vele die de Chinese eerbied voor draken verklaren. In de oudheid regeerde de Jade-keizer over de aarde. De vier draken, Long Dragon, Black Dragon, Pearl Dragon en Yellow Dragon vroegen de Jade-keizer om regen naar de door droogte geteisterde wereld te sturen. De mensen waren stervende. De Jade-keizer was het daarmee eens, maar stuurde nooit regen, dus namen de vier draken de taak op zich om water uit de meren te verzamelen en het door de hemel te spuiten.

Wrath of the Jade Emperor

Toen de Jade-keizer ontdekte wat ze hadden gedaan, liet hij vier bergen boven de draken plaatsen, zodat ze voor eeuwig in de val zouden zitten. De vier draken veranderden zichzelf in rivieren die rond de bergen stroomden. De rivieren werden bekend als de Lange Rivier (Yangtze), Black Dragon (Herilongjian), de Parelrivier (Zhujiang) en Gele Rivier (Huanghe).

Feng Shui-gebruik van drakenenergie

Feng shui maakt gebruik van de krachtige energie van de draak met praktische toepassingen van dit symbool. Je kunt de draak in je huis gebruiken om grote overvloed en welvaart aan te trekken.

  • De draak en feniks worden in feng shui vaak samen gebruikt als het symbool van perfecte yin yang-energie. Deze wordt in de zuidwestelijke sector van het huis geplaatst om een gelukkig huwelijk en een harmonieuze en evenwichtige verbintenis te garanderen.
  • De draak wordt gebruikt als symbool van grote macht en succes en kan in de noordelijke sector worden geplaatst voor carrièregeluk.
  • Je kunt de draak in de oostelijke sector plaatsen, omdat hij de bewaker is van deze richting.
  • Plaats een drakenstandbeeld in de zuidoostelijke sector om rijkdom te beschermen en te vergaren.

Drakenelementen in het dagelijks leven

Het oude Chinese draken zijn zo'n ingewikkeld onderdeel van de Chinese cultuur dat ze in bijna elke vorm van kunstvorm en architectuur worden aangetroffen als symbolen van bescherming en welvaart. Je kunt de kracht van de draak in feng shui-toepassingen gebruiken om sectoren, zoals carrière of rijkdom, te laten doordringen.

Aanbevolen: